Sonun Başlangıcı: Normandiya Çıkarması

1300

Hırs, güç ve daha çok güç. İnsanoğlu, güç elde etmek için dünyanın her yerinde savaşabilir. Din, ahlak, vicdan kavramlarına sahip insan dahi savaş esnasında hepsinden ödün verebilir. Nitekim Dünya Savaşları bunlara en büyük örnektir. I.Dünya Savaşı’nda heba olan canlar insanlığa yetmemiş gibi, II.Dünya Savaşı yaşanmış ve geriye dönüp bakıldığında elde kalan tek şeyin acı olduğu görülmüştür.

Çıkarma Öncesi Durum

II.Dünya Savaşı(1939-1945?)* Müttefik ve Mihver adı verilen devletler tarafından yapıldı. Müttefik Devletlerin öne çıkan ülkesi SSCB, Mihver Devletlerin öne çıkan ülkesi ise Nazi Almanyası idi. Bir çok cephede savaşıldı, 50 milyona yakın insan hayatını kaybetti. 1942 yılına kadar Mihver Devletlerin önde götürdüğü savaş, sonuç itibariyle bakıldığında müttefik devletlerin zaferiyle sonlanmıştır.

1943 yılında Nazi Almanyası’nın Doğu Avrupa’da kaybettiği topraklar, teçhizat yetersizliği ve ordu içi sorunları; müttefik devletlerin savaşın seyrini değiştirdiğine işaretti. 1944 yılına gelindiğinde ise; 4 yıldır Almanlar tarafından işgal edilen Fransa’nın, işgalden kurtarılma vakti gelmişti. Her ne kadar gücü azalsa da Nazi Almanyası, bileği kolay bükülecek bir orduya sahip değildi. Bir çıkarma yapılacağı kesindi ancak Alman Komutanlar bu çıkarmanın nereye yapılacağı konusunda uzlaşamamıştı.Nazi Almanyası’nın lideri Hitler, Bask ülkesi sınırından Danimarka’nın kuzeyine kadar kıyılara koruganlarla dolu “Atlantik Duvarı” adı verilen bir savunma mekanizması inşa ettirmişti. 18 bin kilometrelik sahile 6 milyon mayın döşendi. Tepelere beton koruganlar, koruganların ardına havan ve hava savunma topları yerleştirildi.

Müttefikler tarafından bakacak olursak, Batı Cephesi çok büyük anlam ifade ediyordu. Bu bölgede işgalden kurtarılacak Paris, Nazi Almanyası’nın kalbi olan Berlin’e yaklaşmak demekti. Müttefik Devletler, tam bir yılda bu çıkarmanın planını hazırladı. Amerikan, Fransız, İngiliz ve Kanadalı birlikler; sayı olarak çok üstün olmalarına ve hava gücünde devasa bir avantaja sahip olmalarına güveniyordu. Nazi Almanyası’nın sonunu getirmek için artık harekete geçmenin vaktiydi.

Normandiya Çıkarması

Tahminlerden 2 ay önce, 6 Haziran 1944’te başladı çıkarma. Normal şartlarda 5 Haziran’da çıkarma başlayacaktı ama fırtınaların sona ermesi beklendi. 6 Haziran sabahı çok erken saatlerde Müttefik Devletler’in paraşütçüleri, Alman askerlerinin konuşlandığı yerin arkasına indirildi. Bu sırada deniz ve kara harekatı için binlerce gemi Normandiya sahilinde göründü. Alman komutanlar, bu harekatın bir blöf olduğunu düşünüyordu. Çünkü Müttefikler, istihbarat anlamında çok iyi iş çıkarmıştı. Telsiz konuşmalarında Almanları ısrarla yanlış konuma sevk etmişlerdi.

Çıkartma 5 farklı kıyıdan yapıldı.Amerikalılar Utah ve Omaha’da, İngilizler Gold ve Sword’da, Kanadalılar ise Juno’da asker çıkarmıştı. Diğer bölgelere göre Omaha’da çarpışma çok şiddetliydi. Alman komutan Erwin Rommel, Omaha Sahili’ne nizami şekilde koruganlar yerleştirmişti. Rommel’in amacı, Müttefik birlikleri olabildiğince sahilde korunmasız bir şekilde tutmaktı. Plan ne kadar işe yarasa da bir nevi ölümü ertelemekti. Öğle saatlerine gelindiğinde Almanların cephanesi tükenmişti. Omaha Sahili’ndeki bu direnç, Müttefikleri çıkarma hedeflerine 3 gün geç ulaştırmıştır. Müttefikler, çıkarmanın ilk günü 12 bin zaiyat vermiştir. Bu, onların hiç de hesaba katmadığı bir durumdu. Asker sayısı çok olduğu için, ne kadar kayıp verilirse verilsin zafere ulaşacaklarına inanıyorlardı ki, öyle oldu. Çıkarmanın ardından Müttefikler, Ağustos sonunda Paris’i almayı başardılar.

Ne kadar zor olsa da ezici üstünlük sahibi Müttefikler, amacına ulaştı. Bilanço onlar için çok ağırdı. Fransa’ya ulaşan 2 Milyon askerin 200 bin kadarı kaybolmuş, ağır yaralanmış ya da hayatını kaybetmişti. Almanlara gelecek olursak, 4 bin ila 9 bin arası asker kaybı yaşandığı tahmin ediliyor. Normandiya Bölgesi’nin kaybedilmesi sonun başlangıcı oldu. Kritik bölge Müttefiklerin eline geçmesi, artık Berlin’de tehlike çanlarının çalması demekti.

Taha Yazıcı

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

https://tr.euronews.com/2019/06/05/normandiya-cikarmasi-75-yil-donumu-cikarma-hakkinda-bilmediklerimiz-nazi-almanya-savas

https://listelist.com/normandiya-cikarmasi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Normandiya_%C3%87%C4%B1karmas%C4%B1

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48542633

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/normandiya-cikarmasi-1897277

https://www.atlasdergisi.com/gundem/normandiya-cikarmasi-tarihin-3-boyutu.html?doing_wp_cron=1585058889.9378221035003662109375

https://tr.wikipedia.org/wiki/II._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz