John F. Kennedy Suikasti: ’30 Dakika’

2619

Bildiğiniz gibi John F. Kennedy suikasti yakın tarihin hala aydınlatılamamış gizemlerinden birisi, peki bu olay nasıl gerçekleşti? Nerede oldu veya kimler tanıklık etti? Ben de tam olarak bunları yazmaya çalıştım, hazırsanız başlayalım.

Bir yıl sonraki seçimler yaklaşırken parti içi çekişmeleri düzeltmek ve Demokrat Parti’nin yükselişini devam ettirmek amacıyla Texas’a bir gezi yapılması kararlaştırıldı. 18 Kasım günü konvoyun geçeceği yollar belirlendi ve ardından gezi ilan edildi. Konvoy yolu halkla olabildiğince fazla temas edilecek şekilde belirlenmişti. Carswell Hava Üssü’nden, Love Field Havalimanı’na olan kısa bir uçuştan sonra JFK’in Dallas’a varması planlandı.

22 Kasım günü 11.10’da hava üssünden kalkan uçak 15 dakika sonra iniş yaptı ve 11.40’da konvoy yola çıktı. Konvoyda gizli servisin ve polisin kullandığı üç aracın ikincisi üstü açılabilir 1961 model bir Lincoln limuzin olarak seçildi. İki ajan, vali, valinin eşi bay ve bayan Kennedy bu araçtaydı. Bu üç araç dışında ise 4 adet motorlu ajan konvoya eşlik edecekti. Güzergah üzerinde yaklaşık 150-200 bin kişi vardı ve J.F.K. iki kez konvoyu durdurup halkla konuştu. 10 dakikalık bir gecikmenin ardından hedefe 5 dakika kala 12.30’da Dealey Plaza’nın önüne ulaştılar.

Bu sırada kalabalığı gören valinin eşi J.F.K.’e dönüp “Sayın başkan Texas’ın sizden hoşlanmadığını asla söyleyemezsiniz” dedi. J.F.K da bunun üzerine yine esprili bir şekilde “Tabi ki de söyleyemem” diyerek cevap verdi ve bunlar son sözleri oldu. Bu andan itibaren olacaklar daha sonra “Zapruder Film” olarak adlandırılacak olan Abraham Zapruder’in çektiği kameraya saniye saniye yansıdı.

Houston sokağından Elm sokağına doğru dönüş yapıldı ve çok kısa bir süre sonra başkan halkı selamlarken silah sesi duyuldu. Kurşun başkanın sırtından girdi ve omurgasını parçalayıp sağ akciğerinin üzerinden geçerek tam kravat düğümünün yanından çıktı. J.F.K. elini yumruk yaparak boğazına götürdü. İnanması güç ancak aynı kurşun önde oturan valinin sağ koltuk altından girip 4. kaburgasını parçaladı ve meme ucunun altından geçerek sağ ön kol kemiğini 8 parçaya ayırdıktan sonra bacağına saplandı.

Gün başlamadan kaburga ağrıları olan Kennedy beline korse takarak yola çıkmıştı bu sebeple ilk kurşundan sonra aşağıya doğru eğilemedi ve atış için muazzam bir hedef oldu daha ne olduğu anlaşılamamışken duyulan ikinci silah sesiyle (filmde 313. kare) ikinci kurşun başkanın başının arkasından girdi, kafatası ve beyin parçaları ön cama kaputa, arka arabadaki şoförün koluna ve arabanın her iki yanındaki motorlu polislere saçıldı.

İkinci kurşundan hemen sonra limuzinin arkasındaki motorlu ajanlardan biri olan Clint Hill, Kennedy’yi korumak için motorundan atlayıp koşarak limuzinin üstüne çıktı. Bu sırada filmde Kennedy’nin eşinin limuzinin arkasına doğru hamle yapıp bir şeyler aradığı gözüküyor. Motorlu ajan Hill bu durumu muhtemelen saçılan kafatası ve beyin parçalarını toplamak amacıyla açıklıyor.

Araç hemen hastaneye gitmek için hızlanırken vali olaydan sonra verdiği ifadesinde yol boyunca Kennedy’nin eşinin “Kocamı öldürdüler beyni avuçlarımın içinde duruyor” diye sürekli söylendiğini belirtmiştir. Saat 13’de Parkland hastanesinde 1 numaralı acil odasında Kennedy’nin öldüğü daha doğrusu hastaneye zaten ölü olarak geldiği açıklandı. Her şey sadece 30 dakika içinde olup bitmişti herkes şok içindeydi.

13.33’de Beyaz Saray resmi olarak yazı yayınladı. 14’de naaş hastaneden çıkarılıp uçağa yüklendi ve 14.38’de hemen arkadaki 3. arabada bulunan başkan yardımcısı Johnson uçağın içinde yemin ederek yeni başkan oldu.

Lyndon B. Johnson

Kennedy’nin eski bir deniz subayı olması nedeniyle, otopsi eşinin isteğiyle Maryland’deki denizci hastanesinde yapıldı. Akşam 20’de başlayan otopsi gece yarısında son buldu.

Aynı gün içinde Lee Harvey Oswald suikast suçundan tutuklandı ancak henüz iki gün geçtikten sonra Oswald’ın kendisi de Jack Ruby isimli bir kişi tarafından Dallas polis karakolunun bodrum katında öldürüldü. Bugüne kadar cinayet aydınlatılamadı ve bilgisi olan herkes teker teker ortadan kaldırıldı. Kennedy suikasti yıllar geçmesine rağmen bütün gizemini korumaya devam ediyor.

Kürşat Kutluca

Stratejik Ortak Misafir Yazar

[irp posts=”14980″ name=”John F. Kennedy Bilmecesi”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz