Suudi Arabistan ve İran Ordusu Karşılaştırması

4300

Geçtiğimiz yıllar içinde Suudi Arabistan ve İran arasındaki politik anlaşmazlıkların, Yemen’de Husiler, Suriye’de muhalifler ve Esad rejimi arasındaki çatışmalarda yankısını izlediğimiz, yakın zamanda bu bağlamda Suudi Arabistan ve PYD arasında ilişkilerin güçlendiğini takip ettiğimiz günleri yaşadık. Birkaç gün önce, Suudi Arabistan’da petrol tesisinin bombalanması ise, adeta bardağı taşıran son damla oldu.

İki ülkenin de küresel ve bölgesel müttefikleri olduğu aşikar, farklı ülkelerde dolaylı yoldan silahlı çatışmalara girdikleri de ortada, ancak, Türkiye’de nicelik olarak emsali pek bulunmayan bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bu ittifaklardan bağımsız olarak, orduların envanter sayıları ve önemli askeri araçlarıyla bir karşılaştırma yaparsak ne olur? Bu sorunun yanıtına eğildim. Dolayısıyla bu askeri karşılaştırma iki ülkenin sınırlarının içini kapsamaktadır.

İşte Suudi Arabistan ve İran Ordusu Karşılaştırması :

Öncelikle resmi olarak iki ülke ordularının personel sayısına bakalım.

İran : Seferberlik halinde, silah altına alınabilecek 47 milyon kişi var. Aktif personel 523.000, çağrılmaya her an hazır, 350.000 asker var.

https://www.middleeastmonitor.com
https://www.middleeastmonitor.com

Suudi Arabistan: Seferberlik halinde, silah altına alınabilecek 17 milyon kişi var. Aktif personel sayısı 230.000

İran Hava Kuvvetleri : 165 saldırı uçağı, 142 savaş uçağı, 104 eğitim uçağı, 89 kargo uçağı, 12 savaş helikopteri, 114 adet çeşitli amaçlarla kullanılan helikopter

İHA/SİHA tipleri : IAIO Fotros tipi, Qasef-1 tipi, IAIO Yasir tipi, Shahed-129 tipi, Karrar tipi, Ababil-3 tipi, Boeing ScanEagle tipi, Ghods Ababil tipi,

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri: 325 saldırı uçağı, 244 savaş uçağı, 207 eğitim uçağı, 49 kargo uçağı, 34 savaş helikopteri, 173 adet çeşitli amaçlarlar kullanılan helikopter

İHA/SİHA Tipleri : CH-5 Rainbow tipi, CH-4 Rainbow tipi, Chengdu tipi, Shahpar tipi, Leonardo Falco tipi,

İran Ordusu Kara Kuvvetleri : 2345 zırhlı araç, 2118 topçu/obüs, 1900 adet mobil roket fırlatıcı, 1634 tank.

Hava savunma sistemleri: Bavar-373 tipi, SA-15 tipi, S-300 tipi, Crotale SAM tipi, Rapier ADSM tipi, SA-6 tipi, M163 Vulcan tipi S-200 tipi, Shilka tipi.

Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri : 11.100 zırhlı araç, 2523 topçu/obüs, 122 adet mobil roket fırlatıcı, 1062 tank.

Hava savunma sistemleri: MIM-104 Patriot tipi, Shahine Sam tipi , Crotale SAM tipi, Bofors 40 MM tipi

İran Deniz Kuvvetleri : 88 devriye gemisi, 34 denizaltı, 6 fırkateyn, 3 korvet, 3 mayın gemisi, 244 adet diğer amaçlarla kullanılan envanter.

Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri : 9 devriye gemisi, 7 fırkateyn, 4 korvet, 3 mayın gemisi, 32 adet diğer amaçlarla kullanılan envanter.

İran’ın Balistik Füzeleri ve Menzilleri:

Envanterlerin toplanıp karşılaştırılmasının yapıldığı bu yazıya unutulmaması gereken bir not eklemek gerekir. Elbette, savaş halinde, coğrafya, askerlerin deneyimi, kaynakların kullanımı, stratejiler, halkın gönüllü katılımı, bölgesel müttefikler vb. şekilde çok sayıda farklı etken bulunmaktadır. Yazının hazırlanma niyeti, iki ülke orduları arasındaki karşılaştırmanın yetersiz bulunmasından ötürü, bilgilendirici bir paylaşımda bulunmaktır.

 

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz