‘El-Kaide’nin Yeni Lideri’: Hamza Bin Ladin

3363

El-Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in ölümü sonrası onun soyundan el-Kaide’nin başına gelecek kişi olarak batı medyasında uzun zamandır adına birçok haberin çıkarıldığı, oğlu Hamza bin Ladin’in ses kaydı yine el-Kaide’nin propaganda videosunda yer aldı. Bu çalışmamda Hamza bin Ladin’in hayatını kısaca inceleyeceğim.
 Hamza bin Ladin, Usame bin Ladin’in 3. eşi olan Suudi kökenli Khairia Sabar’dan doğan tek çocuğu. Küçüklüğünden beri diğer çocuklardan daha farklı olarak yetiştirilmesi veya oynayacağı önemli rolün çok önceden belirlenmiş olduğu aynı babasının küçüklüğü gibi “cihada” ilgisinden ve Usame bin Ladin’in de onu propaganda videolarında bulundurması ve konuşturması ile belli oluyordu. Farklı kaynaklardan da görülen o ki Hamza bin Ladin en sevdiği çocuğu olarak biliniyormuş.

Hamza büyüdüğünde de diğer kardeşleri gibi olmadı ve el-Kaide’nin gözde ismi oldu. Kardeşleri ne babaları ne de Hamza gibi “cihada” katılmadı, ABD ve batıya karşı konuşmanın bir kazanç getirmediğini ve babasının başına gelenleri de göz önünde bulundurduklarında, el-Kaide’den uzak sessiz bir yaşam sürmeyi tercih etmenin daha mantıklı bir karar olduğunu fark etmiş olmalılar. Suriye, Katar, Suudi Arabistan ve diğer İslam ülkelerinde yaşam sürdürerek göz önünde olmadan işlerini yaparak hayatlarını sürdürüyorlar. Ek olarak Khalid bin Ladin’in, ABD’nin 2 Mayıs 2011’de ki “Neptün Mızrağı Operasyonu” sonucu babası ile beraber öldüğünü dile getirelim.

Fakat hepsinin ortak yanı babasından dolayı yaşamlarının ölümünden öncesinde ve sonrasında da tehlikede olduğuydu. Sadece çocukları değil eşleri de birçok zaman özellikle Pakistan ve İran’da kalmayı tercih ederek güvende kalmaya çalıştılar. Çoğu zaman gözetim ve tutukluluk altında süreçler yaşadılar.

Hamza tüm bunların yanında İslami bir eğitim sürecinden geçti. Elbette eğitimini sağlayanlar el-Kaide’nin bilinen isimleri oldu. Eğitimini Abu Muhammed el-Masri karşıladı. Sonrasında el-Masri’nin kızıyla evlenerek iki çocuk sahibi oldu ve adlarını “Usame” ve “Khairia” koydu. Aslında buradan da Hamza’nın ailesine olan sıkı bağları belli olurken, kendisinin özellikle babası hakkında birçok mektubu ve yazdığı şiirleri bulunuyor.

Babasının ölümü sonrası onun boşluğunu dolduran ve ona akıl hocalığı yapan iki isim vardı. Biri yukarıda da eğitimi sağlayan kişi olarak belirttiğim Abu Muhammed el-Masri iken diğeri de Sayf al-Adl idi.

Hamza günümüzde el-Kaide’nin medyada ki propaganda aracı As Sahba aracılığı yayınlanan videolarda şahsına ait ses kayıtları bulunmakta. Ses kayıtlarına vurgu yapmakta fayda var çünkü, küçükken propaganda videolarında kendisine ait videoları bulunuyordu. Fakat güvenlik tedbirleri nedeniyle el-Kaide ve birçok “cihatçı terörist” örgütlerin kullandığı bir yöntem ile sadece ses kaydını bulunduruyorlar. Bu sebepten dolayı Hamza’nın sadece küçüklük resimleri bulunurken, şimdiki zamana ait herhangi bir resmi bulunmamakta. ABD, Hamza’yı terör listesine eklerken hakkında rapor hazırladıklarında dijital yöntemlerle “yaşının büyütülmüş şekilde robot resmini” kullanmayı tercih ettiler.

Hamza videolarında babası gibi Taliban’a bağlılık yeminini etmişti. En önemli konulardan biri kendisinin şuan ki el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri ile arasındaki farklılıkların vurgulanması oldu. Başka bir kaynak ez-Zevahiri’nin ABD’ye yönelik konuşmalarının kısıtlı olduğunu fakat Hamza’nın batıya ve Yahudilere, özellikle de diğer tüm cihatçıların istediği sert konuşmayı ABD’ye karşı yapması sebebiyle her daim ez-Zevahiri’den bir adım önde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Usame bin Ladin’in oğlu olması sebebiyle cihatçılar arasında karizmasının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

En son 14 Ağustos’ta el-Kaide, yeni videosunda Hamza’ya yer verdi. Her zaman olduğu gibi İsrail’e ve Yahudilere karşı konuşmak için Kudüs’ü kullandı. Şiilere karşı argümanlar kullanırken, önceden medyada yer alan, el-Kaide’nin IŞİD’in düşüşü ile Suriye’de kendilerini yükselttiğine dair haberler yazılırken bunu doğrular nitelikte Suriye’yi de vurguladı. Hamza’nın önceden de videolarında vurguladığı birlik olma arzusu yine bu ses kaydında da yer aldı. Heyet Tahrir Şam’ın, Şam Fethi Cephesi ile anlaşmazlıkları ve ayrılıkları dâhil bu tür ayrıştırıcı konulara girmeden konuşması, bunun bir sebebi olarak yorumlandı.
Ayrıca 11 Eylül saldırıları yıldönümü için resim paylaşan As Sahab medyası, ikiz kulelerin üzerinden Hamza’nın resmini kullanmıştı.

Hamza’nın Ünvanları

Tarih
Mayıs 2017Hamza’ya “Şeyh” ünvanı verildi
Ocak 2017ABD Dışişleri Bakanlığı Hamza’yı uluslararası teröristler listesine ekledi
Mayıs 2016Hamza el-Kaide’nin kıdemli lideri olarak ilan edildi
Ağustos 2015el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri Hamza’yı grubun bir askeri olarak tanıttı

Hamza’nın Ses Kayıtları

TarihBaşlıkKonu
20 Mayıs 2017İnsanlığın Kutsal Evinde Yükselen Ümmetin Sahibi: Bölüm 2Suudi tarihi/ Suudi rejiminin devrilişi
13 Mayıs 2017Batıda Şehitlik Arayışında Olanlar için TavsiyelerBatıda tek kişilik saldırı için çağrı
17 Ağustos 2016İnsanlığın Kutsal Evinde Yükselen Ümmetin SahibiSuudi Arabistan’ın ABD’den bağımsızlığı/ el- Kaide ile beraberlik
9 Temmuz 2016Hepimiz Usame’yizUsame bin Ladin’in ölümü için intikam
9 Mayıs 2016 Kudüs Kanımızın Çeyiz Olduğu GelindirBatıya saldırılar/ Kudüs’ün özgürlüğü/ Birliğin önemi
14 Ağustos 2015İslam’ın İnsanları Barışla KarşılamasıHamza’nın hakkında

 

* Misafir Yazar Melisa Çebi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz