Sincar Operasyonu: Son Durum Haritası ve Detaylar

29587

IŞİD’in Irak’ta ortaya çıkmasının ardından PKK’nın yerleştiği, ‘İkinci Kandil’ olarak nitelendirilen Sincar Dağı’na yönelik Türk savaş uçaklarının operasyonu sürüyor. 25 Mart 2018’de Sincar Operasyonu‘nun başlatıldığı duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nın bulunduğu tüm noktaların imha edileceğini açıklamıştı. Sincar Dağı nerede, Sincar’ın önemi ve bölge hakkındaki güncel son durum bilgisi ve haritalar haberimizde.

Sincar Operasyonu’na ilişkin güncel haberleri ve haritaları bu başlık altında güncelleyeceğiz…

Sincar Operasyonu Son Durum Haritası [TIMELINE]

14 Aralık 2018: Irak, Türk savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye ‘nota’ vererek Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde TSK’nın komuta kademesi ile birlikte Sincar ve Karacak Dağı bölgelerine düzenlenen hava harekâtını Harekât Merkezi’nden izledi.

13 Aralık 2018: Türk savaş uçakları, Irak’ın kuzeyinde yer alan Sincar ve Karacak Dağı bölgelerindeki PKK noktalarını bombaladı. Türk Hava Kuvvetleri’nin sınırdan 165 KM uzaklıktaki PKK noktalarını vurması ‘vurulan en derin terör mevzisi’ olarak tarihe geçti.

İlk belirlemelere göre 11 teröristin öldüğü ifade edildi. Öte yandan PKK medyasının “Ezidi mülteci kampları vuruluyor” algısı oluşturmaya çalıştığı gözlemlendi.

15 Ağustos 2018: Kırmızı listede aranan PKK’nın Sincar Sorumlusu İsmail Özden, TSK-MİT ortak operasyonuyla öldürüldü. Operasyona Hakkari’de örgüt tarafından katledilen 11 aylık bebeğin ismi verildi: “Bedirhan Mustafa Karakaya Operasyonu”

Öte yandan etkisiz hale getirilen Mam Zeki Şengali kod adlı PKK/KCK Yürütme Konseyi Üyesi sözde Sincar sorumlusu İsmail Özden, yurt dışında etkisiz hale getirilen kırmızı listedeki ilk terörist oldu.

Mam Zeki Şengali kod adlı İsmail Özden (sağda)

13 Ağustos 2018: Irak’ın Sincar bölgesinde konuşlanan Haşdi Şabi’nin çekilerek yerini Irak ordusuna bıraktığı belirtildi.

Sincar’daki PKK Varlığına İlişkin Bilgiler

  1. 2014 yılında ABD-Peşmerge-PKK ortaklığı ile DEAŞ’ın bölgeden çıkarılmasıyla birlikte Sincar, PKK terör örgütünün Irak’ın batısındaki yönetim merkezi haline geldi. Sincar, stratejik öneminden dolayı “İkinci Kandil” olarak anılıyor.
  2. Konumundan dolayı Sincar, PKK için hem güvenli bir sığınak hem de Suriye ve Türkiye topraklarına sızabileceği bir geçiş noktası konumunda.
  3. Toplamda 3200 km2 ‘lik bir alan olan Sincar bölgesinde terör örgütü PKK’nın 12 adet kampı bulunuyor.
  4. Kandil ile Sincar arasında kalan bölgede terör örgütü PKK’nın 7 ayrı kampı bulunuyor.
Sincar Operasyonu Haritası – Sincar Dağı’nın Güney Doğusunda Yer Alan PKK Noktalarından Biri (36°19’55″N 42°4’12″E)

Sincar’da Neler Oldu?

Sincar Operasyonu Haritası – Sincar’da Neler Oldu – İnfografik*

Sincar Operasyonun Aşamaları

İddialara göre PKK terör örgütünün Irak’ın kuzeyinden temizlenmesi kapsamında Sincar’a yönelik yapılacak operasyon 4 aşamadan oluşacak;

  1. Irak merkezi hükümeti ile ortak hareket edilerek Sincar bölgesinden PKK’lı teröristler çıkartılacak, bölgedeki silahlı Ezidi gruplar Irak merkezi yönetimine bağlanacak.
  2. PKK terör örgütünün Mahmur bölgesindeki kampı teröristlerden temizlenecek.
  3. Sincar’dan başlanarak doğu istikametinde ilerlenecek ve Metina, Zap, Hakurk gibi PKK kampları bölgeden temizlenecek.
  4. Son aşamada ise Kandil’e operasyon düzenlenecek. Kandil’den Süleymaniye bölgesine kadar uzanan dağlık alandan teröristler temizlenecek.
Sincar Operasyonu Son Durum Haritası
Sincar Operasyonu Son Durum Haritası – Sinun Kasabası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sincar operasyonu sinyalinden sonra PKK terör örgütü bölgeden çekilmeye başlamıştı. Sincar Dağı’nın kuzeyinde yer alan Sinun Kasabası da PKK’nın çekildiği bölgelerden biri. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada PKK terör örgütünün Sincar’da çekildiği noktalardan biri olan Sinun Kasabasına 15’inci Tugay’a bağlı birliklerin konuşlandığını belirtmişti.

Sincar Operasyonu Son Durum Haritası – Um-Al Jaris Bölgesi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 26 Mart günü Irak-Suriye sınırında Musul Rabia istikametinden Sincar’ın batısındaki Um-Al Jaris’e kadar olan alanda Irak Merkezi Hükümeti’nin kontrolü sağladığını açıklamıştı. Um-Al Jaris bölgesi, Sincar Dağı’nın güneybatısında, Suriye-Irak sınır hattında yer alıyor. PKK terör örgütünün mevzilerinin ve kontrol noktalarının da yer aldığı bölge, MİT tarafından da teyit edilen bilgilere göre artık Irak Ordusu’nun kontrolünde.

Türkiye sınırında PKK’dan Temizlenen Bölgeler

Irak Ordusu tarafından Sincar’da operasyon yürütülürken Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak’ın Kuzeydoğu bölgesinde terör örgütü PKK’ya karşı operasyonlarını sürdürüyor. Komandolar ve Özel Kuvvet askerleri ile yürütülen operasyonlar neticesinde Kuzey Irak’ta Siro, Kani Rash, Barmiza, Barazgr ve Masid bölgeleri terör örgütü PKK’dan temizlendi.

29 Mart 2018: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu sonrasında yapılan yazılı açıklamada “Sincar ve Kandil’deki faaliyetler Irak Hükümeti tarafından durdurulmazsa bunu Türkiye engelleyecektir.” denildi.

27 Mart 2018: Irak’ta Kerkük merkezli yayın yapan Türkmeneli Televizyonu, terör örgütü PKK’nın Musul’a bağlı Sincar’dan çekilmeden önce faaliyet gösterdiği kampları görüntüledi.

26 Mart 2018: Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Sincar konusunda açıklamalarda bulunarak “Teröristlerin başka isimlerle gizlenmelerine Türkiye müsaade etmeyecektir.” dedi. PKK’nın Sincar’dan çekildiği iddialarına karşılık ise “Musul Sincar’ın kuzeyinden batıdaki Suriye sınır hattına doğru Arap nüfusunun çoğunlukta olduğu Fal köyüne kadar Irak ordusunun ilerlediği, ayrıca  Irak-Suriye sınırında Musul Rabia istikametinden Sincar’ın batısındaki Um-Al Jaris’e kadar olan alanın da Irak Hükümeti tarafından kontrol altına aldığına dair bilgiler var. Tüm bu bilgiler Milli İstihbarat Teşkilatımız tarafından teyit edilmiş bilgilerdir.” açıklamasında bulundu.

Afrin Operasyonu Bitti, Yeni Hedef PKK’yı Bitirmek

26 Mart 2018: Sincar’a operasyon yapılacağı sinyali verildikten sonra PKK’ya yakın kaynaklar örgütün Sincar’dan çekileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. An itibariyle Irak Ordusu’nun PKK’nın çekildiği bölgelere konuşlandığı bildiriliyor. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Anadolu Ajansı’na yapmış olduğu açıklamada 15’inci Tugay’a bağlı birliklerin, Sincar ilçesi ve Sinun kasabasına geçip ağır silahlarla bölgede konuşlandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Irak merkezi hükümetinden gelecek bir yetkili ile görüşeceğini söyledi. Görüşmenin konusu Sincar olacak.

23 Mart 2018: Terör örgütü PKK’ya yakın haber ajanslarının aktardığı bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sincar’a operasyon sinyali vermesinin ardından teröristler bölgeden çekilme kararı aldı. Türkiye ve Irak’ın ortak operasyonundan çekinen KCK terör örgütü, Ezidilerin artık örgütlü bir toplum olduğu ve bölgede güvenlik sorunu bulunmadığı bahanesiyle bölgeden çekilme kararı aldıklarını açıkladı.

18 Mart 2018: Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. Cuburi, yapılan görüşmede Irak’ta PKK gibi silahlı grupların istenmediğini, PKK’nın Irak güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca Irak’ta PKK’ya yönelik operasyonlar için Türkiye ile işbirliğine hazır olunduğu mesajı verildi.

Sincar Operasyonu’na Giden Süreç

Beklenen Sincar Operasyonu başladı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölgede kurulmak istenen “terör koridoruna” karşı ilk hamlesini Fırat Kalkanı Harekatı ile yapmıştı. Başarıyla tamamlanan harekattan  tam 295 gün sonra Afrin’e Zeytin Dalı Harekatı adı altında operasyon düzenleyen TSK, yalnızca 58 günde Afrin kent merkezini teröristlerden temizledi.

Irak’ın kuzeyinde, Ninova ili sınırları içinde yer alan ve Ezidi nufüsun çoğunlukta olduğu Sincar, 2014 yılında terör örgütü DEAŞ tarafından işgal edildi. 13 Kasım 2015 tarihinde Peşmerge-PKK-ABD, Sincar’da DEAŞ’a karşı ortak operasyon düzenledi ve DEAŞ bir günde bölgeden geri çekildi. Terör örgütü DEAŞ’ın bölgeden çekilmesi ile birlikte Sincar’a yerleşen YBŞ-PKK terör örgütü (Yekîneyên Berxwedana Şingal – Şengal Direniş Birlikleri), halen bölgedeki varlığını sürdürmektedir.

Sincar Operasyonu yeni planlanmış değil. Fırat Kalkanı Harekatı’nın başarıyla tamamlandığı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandıktan 6 gün sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 05 Nisan 2017 tarihinde “Terör örgütlerine karşı başka operasyonlar da planlıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Sincar üzerinde askeri seçenek  kullanacağız, terör örgütleri orada var oldukları sürece kullanacağız. Kandil neyse bizim için, Sincar da odur, bölgede PKK terör örgütü var.” açıklamasında bulunmuştu.

Sincar Operasyonu Haritası – Sincar Nerede?

Bölgedeki PKK varlığına karşı Sincar Operasyonu’nun başlatıldığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şu sözlerle ifade edildi: “Sincar’a da gireceğiz dedik. Şimdi oraya da operasyonlar başladı. İçeride teröristlerle mücadele, dışarıda da mücadele. Bizim derdimiz teröristler. Biz bir işgal devleti değiliz. Onun Batı’da örnekleri var. Bizim geçmişimizde böyle bir şey yok.”

8 Mart 2018 tarihinde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Irak merkezi hükümetinin PKK terör örgütüne karşı Kuzey Irak’ta ortak operasyon düzenleyeceğini açıklamıştı. Yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın mayıs ayına kadar tamamlanacağı ve akabinde de Kuzey Irak’a operasyon yapılacağı belirtilmişti.

Çavuşoğlu, Irak içinde de kanton benzeri yapıların oluşmaya başladığını ve bu terör varlığının hem Irak merkezi hükümeti hem de IKBY için bir tehdit olduğunu söylemişti. Tüm bu gelişmeler ışığından Sincar bölgesine bir askeri harekat herkes tarafından bekleniyordu.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz