Tel Rıfat Konusunda Türkiye ve Rusya Anlaştı

4823

Londra merkezli El-Araby al-Jadeed gazetesinde 14 Haziran 2018 tarihinde çıkan habere göre Türkiye ve Rusya, Kuzey Suriye’de bulunan Tel Rıfat kasabası konusunda bir anlaşmaya varmış durumda.

24 Ağustos 2016‘da Türkiye sınırını ve 5 bin km²’lik bir alanı DEAŞ ve PYD/PKK‘dan arındırmak amacıyla Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı Harekatı‘nın sona ermesinden tam 295 gün sonra Afrin’e yönelik olarak Zeytin Dalı Harekatı‘nı gerçekleştirdi.

ÖSO’nun Tel Rıfat’a Girmesine İzin Verilmeyecek

Zeytin Dalı Harekatı başarı ile tamamlandı. Ancak operasyon bölgesinin güney doğusunda yer alan Tel Rıfat’a TSK unsurları operasyon düzenlemedi. Başbakan Binali Yıldırım tarafından Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlandığının açıklanmasının ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

El-Araby al-Jadeed gazetesinde yer alan habere göre TSK’ya bağlı birimler, birkaç ay önce bölgeye yerleşen Rus Askeri Polis Teşkilatı ile birlikte Tel Rıfat’ta konuşlanacak. Esad’a bağlı birlikler ve PYD terör örgütü ise bölgeden çekilecekler. Bu iddialar içerisinde önemli bir ayrıntı ise ÖSO’nun bu anlaşma kapsamında Tel Rıfat bölgesinde konuşlanmasına izin verilmeyecek olması.

Türkiye ve Rusya arasında varılan anlaşmanın ana amacının ise bölge halkının evlerine dönebilmelerini teminat altına almak olduğu bildirildi.

Esad’a yakın bazı kaynaklara göre ise SAA(Suriye Arap Ordusu) halihazırda bölgeden çekilmek için hazırlıklara başlamış durumda. Esad’a bağlı birlikler, Türkiye Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nı yürüttüğü sırada Tel Rıfat’a konuşlanmıştı.

Anlaşma “Ön Uzlaşı” Niteliğinde

Türkiye ve Rusya’nın Tel Rıfat konusunda anlaştığına dair haberler Türk basınında da yer aldı. Yenişafak Gazetesi’nin haberine göre heyetler arası görüşmelerden çıkan sonuca göre PYD/PKK, Esad ve Şii milislerin bölgeden çıkartılması konusunda Türkiye ve Rusya arasında “ön uzlaşı” sağlandı.

İlk aşamada 60 bin sivilin bölgeye dönmesi planlanıyor. Türkiye ve Rusya tarafından varılan ön uzlaşmaya göre bölgedeki terör unsurları Tel Rıfat’ı terk edecek. Ardından ise kasabanın yönetimi yeni kurulacak olan yerel yönetime devredilecek. ÖSO birliklerini ise kasabaya ve çevre köylere girişine “bir süre daha” izin verilmeyecek.

Türkiye’nin bölgeyi terörden arındırmak için başlatmış olduğu Zeytin Dalı Harekatı’na Tel Rıfat’tan 800’e yakın genç katılmıştı. Tel Rıfat halkı Zeytin Dalı Harekatı’nda 30’dan fazla Şehit vermişti.

Kaynaklar: https://southfront.org/  – https://www.yenisafak.com/

Türk Silahlı Kuvvetleri Münbiç’e Girdi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Sayın editör, bu haberin son paragrafı ile bazı haberlerin yazıları çok karışık italik harfler karışmış. Bunu düzeltirseniz sevinirim. Çünkü önce Allahıma, sonra sizin haberlere güveniyorum. Selam ve dua ile Allah’a emanet olun. Mehmetçiğimizi Rabbim korusun inşaAllah.

  2. Bu Operasyonlar Sizce Seçim ile alakası var mı? Neden Daha Önce Yapılmadı? Peki israile neden ambargo uygulanmıyor hala işbirlikler devam ediyor? Bu Konuda Objektif Bir Makalenizi bekliyorum.
    (Lütfen Tarafsız Bir Şekilde Araştırıp Cevaplayın)

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz