Suriye Son Durum Haritası (Ocak 2018)

197343

 

Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Stratejik Ortak olarak Suriye’de son durum ve savaş haritasını Ocak 2018 itibariyle sizler için hazırladık.

Suriye’de IŞİD’in kontrolünde hiçbir yer leşim yeri kalmazken, rejim güçleri ve Rusya’nın namluları tekrar muhaliflere çevrildi. Gerginliği azaltma bölgelerinin en büyük yüzölçümüne sahip bölgesi olan İdlib’de, rejim güçlerinin Ebu Zuhur’a ilerleyerek muhaliflerin kontrolünde bulunan vilayeti ikiye bölme harekatı gerçekleşti.

Bu ayın sonunda İran, Türkiye ve Rusya’nın liderliğinde toplanan Astana Görüşmeleri’nden önce çatışmaların yaşanması, Suriye’deki çözüm karşıtı grupların işi olduğu iddia edildi.
Bu iddianın temellendiren durum ise Rusya’nın açıklamasıydı. Moskova yönetimi, Suriye’deki üslerine yapılan İHA saldırısının arkasında iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasında Türkiye’nin olmadığını duyurmuştu.

IŞİD’in tamamen yerleşim merkezlerinden temizlendiği Suriye’de geçtiğimiz ayın öne çıkan gelişmeleri ve haritadaki değişimler şöyle:

9 Ocak 2018:

Suriye savaş haritası (9 Ocak 2018)

İdlib’de rejim-IŞİD-muhalif çatışmasında son durum haritası

1 Ocak 2018:

Suriye son durum haritası (01.01.2018) Harita: suriyegundemi.com

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin Son Durum Haritası

 

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Suriye’de çözüm görüşmelerine katılmasını önemli bulduklarını söyledi.

– Hiçbir Suriyeli mülteciyi ülkesine kabul etmeyen Polonya’da Başbakan Beata Szydlo, “Bu iki yıl benim için olağanüstü bir dönemdi” diyerek istifa etti.

– Süleyman Soylu ile görüşen İran İçişleri Bakanı Fazli, “İran, Türkiye ve diğer bölge devletlerinin de işbirliği ile IŞİD’i yendiğimiz gibi, yeni fitneleri de ortadan kaldıracağız. Biz ve Türkiye güvenlikli ortak sınırlar istiyoruz.” dedi.

– Putin, Ulusal Diyalog Kongresi’ne Suriye muhalefetinden çeşitli grupları da dahil etmeyi planladıklarını belirtti.

– Rusya Savunma Bakanı Şoygu, çekilmenin başladığını ve ilk etapta Suriye’den çekilen ilk askerlerin Rusya’daki üslerine döndüğünü söyledi.

– Fırat Kalkanı bölgesinde TSK ve Türk polisinin verdiği 3 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 120 Suriyeli jandarma ve polisin atamaları gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’deki Rus üssünü (Hımeymim) ziyaret ederek Esad ile görüştü. Ardından Mısır’a uçtu ve sonrasında Türkiye’ye gelecek.

 

– Türkiye’nin en uzun sınırında yaklaşık 5 yıldır inşası süren güvenlik duvarı, Afrin hattındaki bazı bölgelerden kaldırılıyor. Uzmanlar bu işlemin olası operasyon için hazırlık olduğunu belirtiliyor.

– Danimarka, BM kotası nedeniyle 2016-2018 yıllarında kabul etmesi gereken bin 500 sığınmacıyı almamak için kanun çıkarttı.

– Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde yapılacağını duyurdu.

– Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, PYD’nin Soçi’de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına izin verilmediğini duyurdu.

– Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak’ta Rusya’nın Soçi kentinde yapılacağını duyurdu.

– Rusya, Suriye’deki Tartus ve Hımeymim üslerinde kalıcı olarak faaliyet gösterecek birliklere yönelik çalışmalara başladı. Rejim ile yapılan anlaşma çerçevesinde Rusya 49 yıllığına bu üslerde bulunacak.

– Rusya’nın Suriye’deki 2 yıl 2 ay süren operasyonuna 48 bin askerin katıldığı, resmi olarak da 41 Rus askerinin öldüğü bildirildi.

– ABD’nin SDG(PYD) kontrolüne giren bölgelere diplomatik statü kazandırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Yani Washington yönetimi, PYD’yi ‘yavru devlet’ olarak tanıyacak.

– İsrail, Rusya’nın koruduğunu söylediği Suriye hava sahasını savaş uçakları ve karadan karaya füzelerle geçerek Şam yakınlarındaki bir bölgeyi vurdu.

– Pentagon ve CIA, Suriye’de “Sınır muhafızları” adı altında özel eğitim verdiği 400 PYD’liyi örgütün özel güçlerine kattı. Teröristler Türkiye sınırına konuşlanacak.

– Fransa Adalet Bakanı Belloubet, PYD kontrolündeki bölgeyi ‘bağımsız devlet’ olarak tanıdıklarını belirterek, Fransız IŞİD’lilerin Kuzey Suriye’de yargılanabileceğini söyledi.

– Türkiye; İdlib’te yaşananlar ile ilgili İran ve Rusya’dan Suriye’deki sorumluluğunu yerine getirmesini talep ederken; Rusya Savunma Bakanlığı da Türkiye’den aynı talepte bulundu. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise konuyla ilhili “Rusya ve Türkiye ile işbirliğine bağlı kalacağız” ifadelerini kullandı.

– PYD elebaşlarından Effedili, ABD desteğiyle kontrol ettikleri bölgelerde, “Tehditlere cevap vermek için kendi ordumuzu oluşturuyoruz.” diyerek ordu iddialarını itiraf etti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. Şuan isid i kuranlar haritada isid yok lakin pyd ve diger unsurlar haritada bi değişkenlik göstermişlerdir acaba bu kadar alana hakim isid terör örgütü nereye gizlendi ilgimi çeken bunlar pkk li gruplar olarak varlık göstererek bölgedeki Türkmen ve müslüman nüfusa etki ederek göç e zorladilar alan bosalinca saf değiştirilerek inlerine girdiler pkk nın masası aynı telde oynayan suan Akdeniz e İsrail’in projesi orta Doğu diyelim ulaşmak ypg nin elbab la kesildiği doğrumu biz orada özgür suriye ordusu dedikleri kesim kimler ve ittifak halinde olduğumuz abd Rusya kime hizmet ediyor? Ben su aşamada 40 öbür atışını seçim yatırımı olarak görüyorum yıl 2018 bu iktidar 17 yıldır devlet yönetiyor ordu ypg 30 bin asker kuracağı açıklaması vururuz tehdidi türkiyeden ama binlerce tir silah yardımına sadece çingene Karoları gibi bağıran ve uyutulan turk milleti var karşılarında oyun içinde oyun var ey din kardeşim uyanık olun…

  2. savaşın sünni-nusayri savaşından arap-kürt savaşına evrilmesine az kaldı.
    1 yıl sonra siyah 2 yıl sonrada yeşil bölgeler alındı mı… artık mezhep savaşı etnik savaşa bürünür

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz