Kıbrıs Görüşmelerinde Türkiye’nin 3 Şartı Açıklandı

2029

İsviçre’nin Cenevre kentinde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla toplanan Kıbrıs zirvesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 şart masaya koydu ve Türkiye’nin garantörlüğün devamını istedi. Rum ve Yunanlılar, tam aksi yönde taleplerde bulunurken, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, müsteşarlar seviyesinde çalışma grubu kurulacağını ve 23 Ocak’ta Cenevre’de bakanların yeniden biraraya geleceğini bildirdi. Ancak, Yunanistan’ın bu teklifi, diğer taraflar tarafından kabul görmedi.

Türkiye ve Yunanistan taleplerini net bir şekilde belirtti
BM’nin yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres’in evsahipliğinde Cenevre’deki BMbinasında yapılan konferansa, garantör ülkeler dışişleri bakanları seviyesinde, kalabalık heyetlerle katıldı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin de hazır olduğu konferansta Türkiye ve Yunanistan, garantörlük sistemi konusundaki taleplerini net bir şekilde masaya koydu.

İşte Türkiye’nin talepleri
Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı olmadığına dikkat çekti ve Ankara’nın taleplerini şu ifadelerle sıraladı:

– Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti’ düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.

– Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)

Türklere AB vatandaşı hakkı
– Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır.

Görüşmelerden önce muhtemel Kıbrıs haritası olarak bu harita paylaşılıyordu:

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

7 YORUMLAR

  1. KIBRIS da harita kolay kolay değişmez,nedenine gelince şu andan önceki çalışmalarda da Rum ların istediği pay hep %70 bandında olmuştur ,bugün KKTC.TC KRY. ,YUNANİSTAN VE İNGİLTERE bu rakama sıcak bakıyorlardı,fakat son dönemde Rumlar şavaş zamanında rumların kaybettiği mülk ve isletmelerden hak talebinde bulundular,son tahlilde KKTC VE TÜRKİYE hükümeti bu talebin karşılık bulmayacağını ısrarla dile getirdiler KRY nin kendi payını %70den %75 e çıkarmasını asıl sebebi budur bu temsili düşük fakat istenilen bölge olarak(KARPAZ)STRAJİK dir .Bu bakımdan KKTC VE TC hükümetleri bu isteğe sıcak bakmıyorlar.İşin aslına dönecek olursak ada halkları (kktc ve kry)birlikte yaşamaktan yana fakat bu garantörlerin hiçbirinin işine gelmiyor.Ben TC vatandaşı biri olarak KKTC de 7 yıl kaldım,onca katliama rağmen(ki karşılıklı olmuştur)hala eski KIBRIS CUMHURİYETİ zamanına dönmek istiyorlar,fakat ada halkı kendi kararını veremiyor,ee hali hazırda KRY Avrupa birliği üyesi olunca maça 1-0 önde başlamış oluyor.Şshsi kanım en 20 yıl daha bu kör dövüşü böyle devam eder..
    NOT:HABERDE EN VERİMLİ BÖLGE OLARAK GÜZELYURT BÖLGESİNİ ADI GEÇİYOR.BU BÖLGE DÜNYANIN EN BÜYÜK BAKIR MADENLERİNDEN BİRİNİN ÇIKARILMASINDA KİLİT ROL OYNUYORDU.MADEN RUM TARAFINDA İŞLETME TÜRK TARAFINDA KALDI.ŞAVAŞ SONRASI YANILMIYORSAM İNGİLİZ ŞİRKETİ (MADENİ İŞLETEN)HİÇ BİR ÖNLEM BİLE ALMADAN TAZMİNATI İLE ADADAN AYRILMIŞTIR.BAKIR MADENİ GÜN GEÇTİKCE O VERİMLİ DENİLEN TOPRAĞI HATTA DENİZİ BİLE ZEHİRLİYOR,RUMLAR NEDEN BÖYLE BİR MADENİ İŞLETMESİNLER Kİ NEDENİ BASİT BÖLGENİN VERİMİNİ DÜŞÜRMEK VE BUNDA GAYET BAŞARILILAR ORARALARA YOLUNUZ DÜŞERSE UGRAYIN TOPRAK BİLE RENK DEĞİŞTİRMİŞ DURUMDA DENİZ KIZILA BOYANMIŞ RESMEN, BAKIR MADENİ RESMEN O BÖLGEYİ ZEHİRLİYOR,KIBRISIN ÇERNOBİLİ DENEBİLİR.BİZİM İNSANİMİZ ADADA TEKRAR SAVAŞ OLSA KAZANIR EMİNİM AMA MASA BAŞINDA SAVAŞMASINI ÖĞRENMEK EN ÖNEMLİSİ SAYGILARIMLA.

  2. Bu anlaşmanın amacı nedir hala idrak edemedim. Bizim elimizde ki bölgeleri onlara neden veriyoruz ? Çıkarımız ne bundan ? Şu grafiğe bakarak bunun ne kadar saçma olduğu anlaşılabilir. Yüzlerce şehitin kanı ile alınan topraklar şimdi kuş bokundan imzalar ile terkediliyor ,düşmana vereliyor.

  3. Türk Oğlu Türküm ,eğer Türk olduğunu hissedebiliyorsan ve inanıyorsan Türksündür Türk demek vatan demek vatanımdan nasıl oluyorda toprak veriyorlar heleki kan dökülmeden ! Bu nasıl midesizliktir hazmetmek çok güç..!
    İnsan aç gözlüdür istedikçe isteyecektir bu yüzden daha doğru şartlar altında anlaşma yapılması gerekir.

  4. Kıbrıs kıbrıslılarındır. Güçlüler zayıfları etmemeleri için garantörlük statüsü devam etmelidirler. Herkesin toprağı kendisine verilmesinde bir yanlışlık yoktur. Sorunlar gidebilsin ki insanlar ülkelerinde kendilerine geleceği güzel hayal edebilsin.

  5. yok daha neler bu ne böle sanki savaş yapılmışta Türkiye (kktc) yenilmiş te bunu kabul et yoksa hepsini alacağız der gibi olmuş,türk tarafının ne kazancı var anlamadım bizimkiler yine konuşup konuşup vermişler yine dört bir yanı eğer doğruysa bu harita,ne uğraşıyorsunuz olan toprakları türkiyenin bir vilayeti yapın gelip alsınlar alabiliyorlarsa bu Türkiyede ki pısırıklığı,ezikliği anlamıyorum haklı olduğumuz davada bile hep geri adımı biz atıyoruz eğer doğruysa bu harita başımızdakileri adam sanıyorduk onlarda dandik,fos çıktı demektir.

  6. Adamlar düpedüz kktc nin %35 ini istemiş.
    Benim düşüncem Türkiye Kıbrıs’ı kendi topraklarıma kattım açıklaması yapmasıdır. Dış siyasette Batı’ya bu kadar yükleniliyorsa eğer , bu söylemde kullanılabilinir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz