İkinci Dünya Savaşında En Çok Kayıp Veren Ülkeler

133047

İkinci Dünya Savaşı tarihin en kanlı savaşı olmuştur ve 75 milyona(o zaman ki dünya nüfusunun kırkta birine yakın) yakın insan hayatını kaybetmiştir. Ancak bu savaşta en çok kayıp veren ülkeler bizlere tarih kitaplarında baş aktör olarak sunulan ülkelerden farklıdır. “Buda mı savaşmış?” diyeceğiniz pek çok ülke baş aktör olarak düşünülen ülkelerden kat kat daha fazla kayıp vermişlerdir. Hatta listemde olmasını beklediğiniz ülkeleri göremeyeceksiniz diye düşünüyorum. Bunun sebebi aslında onların savaşta sanıldığı kadar aktif olmadığının ve zaferin verdiği gururu başka ülkelerden çaldıklarının göstergesidir. Evet doğru ABD ve İngiliz İmparatorluğundan bahsediyorum.

İşte o bahtsız ülkeler;

1- Sovyetler Birliği (27.000.000)

27 milyon insanın 9 milyonu askerken 18 milyonu sivildi. Stalin 1946 yılında ülkenin kaybını 7 milyon olarak açıkladıysa da aslında bu rakamın sonradan daha fazla olduğu ortaya çıktı. Çünkü hem ölü sayıları kestirilemiyor hemde yiğitliğimize halel gelmesin diyerekten rakamlar küçültülüyordu.

stalin-sovyetler-birligi

Sovyetler Birliği’nin savaşa girerken nüfusu 168 milyondan fazlaydı. Bu nüfusun yaşadığı topraklar savaş sonrasında genişlediği için 1941 yılında, sonradan elde ettiği topraklarla düşündüğümüz zaman 180 milyondan fazla insanın yaşadığı bir bölgeden bahsediyoruz. Bu nüfusu göz önüne alınca yaklaşık olarak nüfusun yedide birinin hayatını kaybettiğini anlıyoruz. Bu rakam size biraz fazla geldiyse “İkinci Dünya Savaşında Türkler” isimli yazımda da belirttiğim gibi Sovyetler Birliği’nin sadece Mihver koalisyonla değil aynı zamanda kendi içinde de bir iç savaş durumu yaşadığını hatırlatmak isterim. Yani bu kadar insanın hepsi Naziler ve onlara katılan diğer gönüllü Avrupalılar tarafından öldürülmedi. Pek çok zamanda pek çok farklı sebepten ötürü kendi insanlarıyla da karşı karşıya geldiler. Ama her şeye rağmen partizanların da desteği ile bütün Doğu Avrupayı özgürleştirdikleri gibi Nazileri de yıktılar. Daha sonra da Japonya’ya taarruz ederek Japonların pes etmesini sağladılar. “Japonların pes etmesini ABD’nin atom bombaları sağlamamış mıydı?” diye soruyorsanız “İkinci Dünya Savaşını ABD Bitirmedi” adlı yazımı okumanızı ve Japonların asıl pes etme sebebine bakmanızı tavsiye ederim.

2- Çin Halk Cumhuriyeti (20.000.000)

20 milyon kaybın sadece 4 milyonu askerdi ve geri kalan 16 milyon ise sivildi. 1937 yılında Japonlar Çin’e saldırdığında ülkenin nüfusu 500 milyondan oldukça fazlaydı ve bu rakam o dönem ki toplam dünya nüfusunun dörtte birinden fazlaydı(1800’de 300-400 milyonluk Çin’in nüfusu 1 milyarlık dünya nüfusunun üçte birinden fazlaydı, günümüzde ise etnik Çinli nüfusu dünyanın beşte biri kadar). Japonlar işgal ettikleri bütün ülkeler de soykırım politikası uyguluyorlardı. Her halde soykırım uygulamanın en zor olduğu ülke Çin olsa gerek. Bir Japon generalin bu konu ile ilgili “Biz bu ülkeyi nasıl yeneceğiz, mermimizden daha fazla Çinli var” dediğinden bahsederler, tabi bu bir espri mi yoksa gerçek mi bilmiyorum.

Çin zaten oldukça kanlı olan bir iç savaş içindeydi. Ancak Japonların işgali ile beraber milliyetçiler ve komünistler birbirleriyle savaşmaya ara vererek Japonlara karşı birleştiler. Daha sonra Japonların çekilmesiyle tekrar kaldıkları yerden savaşmaya devam ettiler. Savaş sırasında milliyetçiler uyanıklık yapıp komünistlerin daha fazla kayıp vermesi için çoğu zaman pasif davrandılar ve bu Japonların işini kolaylaştırıyordu. Tabi daha sonra milliyetçiler yaptıklarına pişman oldu. Çünkü komünistler savaştıkça halkın gözünde büyüyor ve insan topluyorlardı. En sonunda savaş bittiğinde komünistler milliyetçilerden daha güçsüz olmaları gerekirken daha güçlenmiş olarak çıktılar ve 1949 yılında komünistler ülkenin tamamında kontrolü sağlamış oldular(Tayvan adası hariç).

3. Almanya (7.500.000)

6 milyonu asker olmak üzre 7,5 milyon insan yitiren Almanya 1,5 milyona yakında sivil kaybetti. Bu siviller genellikle İngiliz ve Amerikan hava saldırıları sonucu öldüler. Askerlerin ise büyük kısmı Fransa, İngiltere veya ABD ile savaşırken değil, doğu cephesinde komünizmle savaşırken ölmüştü.

hitler

Almanların görece az insan yitirmesinin sebebi ise kendileriyle savaşan pek çok destekçinin var olmasıydı. Doğu cephesinde Anti-Slav ülkelerle birlikte komünist hareketlerle savaşıyorlardı. alman ordusuna en büyük destek ise Avrupa genelinde topladıkları aşırı sağcı gönüllülerden geliyordu. Romanya, Macaristan, Finlandiya, İspanya, Hırvatistan ve Slovakya gibi ülkeler Nazilere destek amaçlı tümenler gönderirken Almanlar bunun dışında ki ülkelerden savaş boyunca Anti-Komünist gönüllülerden oluşan ordular kurdular. Bu aşırı sağcı gönüllüler ordusunu Anti-Komünizm, Yahudi karşıtlığı, fakirlik, korku ve güce hayranlık gibi unsurlar kalabalık hale getirmişti. Bunda Nazilerin başarılı propagandaları çok etkili olmuştu. Öyle ki SS birliklerinde Almanlardan çok Alman olmayan gönüllüler vardı ve bu birlikler müttefikler açısından en korkulan askerlerdi. Zaten eğer her şeyi Almanya kendi yapmaya kalksaydı savaş daha erken biteceği gibi Almanlar çok daha fazla kayıp verirlerdi.




Günümüz Almanya sınırlarında savaş öncesinde nüfus 69 milyon kadardı. Ama Almanlar Polonya’ya girip savaşı başlatmadan önce Avusturya ve Çekoslovakya’ya da sahiptiler. Böylece Nazi toprakları savaş öncesinde 92 milyon ediyordu. Polonya, Avusturya, Çekoslovakya gibi ülkeler büyük bir Alman nüfusu barındırıyorlardı ve bu yüzden ırksal temizlik yapılması daha kolaydı. Bu yüzden önce Avusturya sonra Çekoslovakya tercih edildi. En sonunda da Polonya’ya girilmesiyle batılılar, Hitler’in toprağa doymayacağını anladılar ve sonunda savaş ilan ettiler.

4. Polonya (6.000.000)

Polonya’nın kısa bir sahil şeridi vardı ve bu sahil onlara kuruluş aşamasında iken denize sınırları olsun diye verilmişti. Ancak bu şerit Alman topraklarını bölüyordu. Almanlar hem Doğu Prusya ile kara bağlantısını sağlamak hemde kalabalık bir Alman nüfusun olduğu Polonya’yı ele geçirerek, Almanları tek çatıda toplama adımını tamamlamak üzre oluyordu. Almanlar bu yüzden Polonya’ya saldırarak yeni dünya savaşını başlattılar.

polonya-2-dunya-savasi

Sovyetler Birliği ise Polonya’nın doğusuna saldırdı. Hem Almanlara daha az toprak kalsın istiyor, ayrıca Polonya’nın geçmişte yaptığı bir ihanetin intikamını hissettiriyorlardı. Polonya’ya Bolşevik devrimden sonra Lenin’in onayı ile bağımsızlık kendilerine hediye oldu. Ancak Polonya Rusya da ki iç savaşı fırsat bilerek daha fazla toprak kazanmanın peşine düştü. Böyle bir hainlik Bolşevikler de hayal kırıklığına sebep olduğu gibi iki Slav ülkenin birbirine öfkesini arttırmıştı.

Nüfusuna oranla en çok insanın öldüğü ülke Polonya’dır. Polonya da 3 milyona yakını Yahudi olmak üzere 6 milyon insan öldü ve bunun çok azı askerdi. Avrupa da en çok Yahudi Polonya da yaşıyordu. Bu yüzden en meşhur toplama kamplarının yeri burası idi. Almanya da Hepi topu 160 bin Yahudi katledilirken Polonya da ki ölümlere bakınca aslında Yahudileri öldürme fikrinin Nazilerde savaş sırasında oluştuğunu anlıyoruz. Savaş öncesinde Yahudileri sürgün ederek Almanya’yı temizlemeye çalışan Naziler savaş başlayınca öldürme yoluna gidiyorlardı. Çünkü; artık topraklar genişliyordu ve kontrolün kolaylaşması için etnik temizliği hızlandırmak gerekliydi.

5. Endonezya (4.000.000)

Endonezya ile ilgili bilgi elde etmek gerçekten çok zor bu yüzden savaşta nasıl bir direniş gösterdiklerini bilemiyoruz. Ancak Japonlar 1942’de işgal ettikleri bu ülkede 3 yıl boyunca 4 milyon sivil katletmişler. Görünen o ki pek ciddi bir direnişte görmemişler. Japonlar her işgal ettikleri ülke gibi burada da büyük soykırımlara imza atmışlar.

endonezya-2dunyasavasi

Japonlar bölgeden çekilirken çok sayıda silah bırakıyorlar ve böylece Endonezya halkına Hollanda ile mücadele edebilmesi için bir fırsat veriyorlar. Bir nevi Japonlar Endonezya için “bana yar olmadı beyazlara da olmasın” diyorlar. Ancak Hollanda’ya karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde 4 yılda 100 bin kişi öldü. Buda 3 yılda 4 milyon kişiyi öldüren Japonların soykırım konusunda Hollandalılara göre oldukça yetenekli olduklarını gösteriyor.

6. Japonya (2.680.000)

Japonlar 3 milyona yakın insan yitirdiler. Bunun 2,1 milyonu askerlerdendi. Geri kalan siviller ise ABD bombardımanından dolayı ölüyorlardı. Japonların yaşadığı ana karalarda nüfus 80 milyona varıyordu. Bunların içinde oldukça yüksek sayıda Koreli köleler vardı. Dikkatinizi çekmişse Japonya’nın da tıpkı Almanya gibi sivillerden ziyade askerini yitirdiğini fark etmiş olmalısınız. Bu ülkeler oldukça kalabalık ordular halinde başka ülkeleri işgal ettiği için savaşın büyük kısmını kendi toprakları dışında yürüttüler bu yüzden sivil kayıpları görece daha az oldu.

japonya-sdunyasavasi

ABD ve İngilizlerin, Japonlar ve yerel müttefikleri karşısında ki kayıpları ikisininde 100 bin civarında asker olmuştu. Özellikle İngilizlerin en büyük ordusunun bulunduğu Singapur’da ki kuvvetlerinin Japonlara teslim oluşu büyük bir utanç kaynağı olmuştur.

Japonlar en çok kaybı ise 1945 yılında verdiler. o yıl Japon adaları artık ABD uçaklarının menziline girmişti ve çok rahat bomba yağmuruna tutulabilir oldular. Bu bombardımanlar halkın savaşı daha yakından hissetmesine neden oluyordu. Ayrıca o yıl Mançurya da ki 700 bin kişilik Japon ordusu 1,5 milyonluk kızıl ordunun taarruzuna uğrayıp tamamen yok oldu. Ayrıca bu taarruz Japonların yakın topraklarını sırayla kaybetmesine neden olduğu için Japonlar teslim olup ellerinde ki mevcut adaları kurtarma yoluna gittiler. Bu taarruz sırasında ABD atom bombaları attığı için teslimiyet atom bombasının marifeti haline geldi ve övgüler kızıl orduya gitmesi gerekirken ABD’ye gitmiş oldu.

7. Hindistan (1.600.000)

O dönemde Japonya uzak doğu da pek çok Avrupa kolonisini kendi kolonisi haline getiriyordu. İngiliz İmparatorluğunun incisi olan bu bölgede Hindistan Bağımsızlık Hareketi Japonları bir kurtarıcı olarak görmüştü. Bu düşünce sadece onların değil bütün Asya kolonilerinde dile getirilen bir düşünceydi.

hindistan-2dunya-savasi

Özellikle Japonların Burma da yer edinmeye başlaması Hindistan Bağımsız Hareketi için umutları iyice arttırdı ve böylece Hindistan da kitlesel eylemler ve silahlı direniş patlaması hızlandıkça hızlandı. Ancak İngiltere için Hindistan gibi bir ülkeden vazgeçilemeyeceği için İngilizler son derece sert bir şekilde bütün kalkışmaları bastırıyordu. Başbakan Winston Churchill İngiliz İmparatorluğunun bölünmesine izin vermeyeceğim diyordu ama daha sonra Churchill’den iktidarı devralan sosyalistlerin lideri Clement Attlee birçok sömürgeye bağımsızlık verecekti.

O dönem 380 milyona yakın insanın yaşadığı günümüz Hindistan topraklarında ezici çoğunluğu sivil olmak üzre 1,6 milyon insan yaşamını yitirdi. Hintlilerin daha sonra Japonlar tarafından kurtarılma ümidi tükense de İngiliz siyasetinde yaşanan değişim onların bağımsız olmasını sağlayacaktı zaten.

8. Yugoslavya (1.027.000)

Yugoslavya da tam bir iç savaş durumu hakimdi. Sadece Almanlarla değil onlarla ittifak içinde olan pek çok tarafla mücadele söz konusuydu. Yugoslavya savaşın başlarında tarafsız kalmaya çalışsa da başarılı olamadı ve kızıl ordunun gelişine kadar amansız bir savaşın içine girdi.

yugoslavya-2dunyasavasi

Nazilerin sıkı müttefiki olan Çetnikler, Ustaşalar ve Boşnaklar karşısında komünist partizanlar bulunuyordu. Bu partizanlar ancak Sovyet yardımının ulaşmasıyla kazanabilecek idiler. Alman işgali sonrası Macarlara, Bulgarlara ve İtalyanlara biraz pay bırakıldı. Kalan bölgelerin batısında yani Hırvat ve Boşnak bölgelerde kukla bir Ustaşa rejimi kuruldu. Ustaşalar Çingenelere Yahudilere ve Sırplara yönelik büyük bir soykırım gerçekleştirdiler. Doğuda yani Sırp bölgelerinde ise yine kukla bir Çetnik rejimi kuruldu. Buralarda komünist gerillalar ve Çetnikler mücadele halindeydiler. En sonunda kızıl ordunun gelişiyle beraber bütün topraklar tek tek kurtarıldı ve ilk seçimin ardından Tito liderliğinde revizyonist bir komünist ülke ortaya çıktı.

9. Hindiçin (1.000.000)

Japonya günümüzde Vietnam, Laos ve Kamboçya’nın yer aldığı bu koloniyi Fransızlardan almıştı. Yerel halklar ise henüz Japonları tanımadıkları için onların gelişini memnuniyetle karşıladılar. Tıpkı diğer Japon işgal bölgelerinde olduğu gibi buralarda da çok iyi karşılandılar. Tabi sonradan diğerlerinde de olduğu gibi Japonların daha da beter olduğunu anlayacaklardı.

hindicin-haritasi

25 milyonluk bölgede 1 milyon sivil katledildi. Japon İmparatorluğu her yerde olduğu gibi burada da soykırım hobisini icra ediyordu. Fakat ilginçtir ki tıpkı diğer kolonilerinde yaptıkları gibi çekilirken silahlarını bölge halklarına dağıtacaklardı. Böylelikle insanların bu seferde Avrupalılarla savaşması sağlanacaktı. Yani Avrupa’dan intikam almak veya savaşın başka kişilerce devam ettirilmesi arzulanıyordu.

Japonların bu politikaları işe yaramıştı. Endonezya’nın Hollanda’dan bağımsız olması gibi Hindiçin de Fransa’dan kurtulacak ama bu direniş daha sonra meşhur Vietnam savaşına yol açacaktı. Vietnam savaşında hem Vietnam hem Laos hemde Kamboçya ikinci dünya savaşına kıyasla çok daha fazla kan kaybedecek ve savaşta ki toplam bombaların daha fazlasını görecekti ama yinede komünizm burada kazanacaktı.

10. Romanya (833.000)

Romanya’nın Nazilerin yanında yer almak için önemli sebepleri vardı. Bu sebepler Anti-Komünizm veya Anti-Slav olmanın dışında savaşı Nazilerin kazanacağı düşüncesinin oluşturduğu bir korkuda vardı. Özellikle Avrupa da pek çok ülke Naziler tarafından büyük şiddete maruz kalmamak için gönüllü kölelik pozisyonuna geçebiliyordu.

Romanya özellikle Rusya’nın işgalinde Nazi ordularına çok fazla destek kuvvet gönderiyordu. Zaten savaş öncesinde Sovyetler Birliği ile derin gerilimler yaşamıştı. Bu yüzden komünizmin devre dışı kalmasını önemsiyorlardı. Kızıl ordunun Romanya’yı kurtarmasıyla beraber artık Sovyetler Birliğine yakın bir ülke kurulacaktı.

11. Macaristan (580.000)

Tıpkı Romanya da olduğu gibi Macarlarda da Anti-Komünizm ve Anti-Slavlık düşüncesi yer edinmişti ama Yahudi ve Çingene karşıtlığı sadece Nazilerin baskısı yüzünden vardı. Bu ülkeler zaten Nazilerden korkarak hareket ettikleri için onlara yaranmak adına her tavsiyeyi emir olarak tatbik ediyorlardı.

macaristan-2dunyasavasi

Bu yüzden 200 bin Yahudi ve Çingene infaz edildi. O dönem 10 milyona yakın insan yaşayan bu ülke de sivil ölüm oranı yine savaşa göre azdı. Çünkü ülke birçok askerini komünizmle mücadele için Rusya’ya göndermişti. 300 bin asker hem taarruzda hemde ülke işgal edildiğinde öldü. Macar sivil kaybı ise 80 bin kadardı. Görüldüğü gibi mihver devletler yine sivilden çok asker kaybetmişti.

12. Fransa (567.600)

Fransızlar, Nazilere karşı şaşkınlık içerecek şekilde 6 haftada yenildiler ve Paris düştü. Bundan sonra Fransa da yeni bir hükumet kuruldu ve Almanya’nın kuklası haline geldi. Ne zaman ki ABD, İngiltere ve Kanada Normandiya çıkarmasından sonra Paris’i ele geçirdi, işte o zaman Fransa tekrar Almanya ile savaşmaya başladı ama zaten savaş bitmek üzereydi.

fransa-2dunyasavasi

Fransa da işgal sırasında insanlar çalıştırılmak için Almanya’ya götürülüyor ve pek çoğu geri gelmiyordu. Fransa da işgal yıllarında işgali tanımayanlar ise çalışmayı reddedip ormanlara kaçan partizanlar olmuştu. Bu komünist gerillalar Nazilerle ve kukla askerlerle savaşmaya çalışıyorlardı. Ancak çıkarma gerçekleşene kadar pek hasar verememişlerdi.

13. İtalya (454.500)

İtalya savaş boyunca 300 bin asker kaybetti. Özellikle Nazi bünyesinde Rusya’ya gönderdiği askerler içinde çok sayıda soğuktan ölenler oluyordu. Bunun dışında Doğu ve Kuzey Afrika da da müttefik kuvvetler ve yerel destekçileriyle savaşarak mücadelenin Afrika’da da azda olsa var olmasını sağlamışlardı. Ancak İtalya’nın savaşta hasar verme yönünden pekte faal olmadığını söylemek gerek.

İtalya’nın askeri kaybı sivil kaybından 2 kat fazla. Bu klasik mihver devleti özelliklerinden bir diğeri. Asıl ilginç olansa Macaristan ve Romanya gibi kendisinden daha fazla kayıp veren mihver güçler olmasına rağmen İtalya’nın adının tarih kitaplarında daha çok zikredilmesi. Bu sanırsam İtalya’nın savaş sırasında değil savaş öncesinde de gönüllü mihver olmasından kaynaklanan bir durum.

ÖZET

Görüldüğü gibi 2. Dünya Savaşı tarih kitaplarında anlatıldığı gibi liberal dünya ile faşizmin değil tamamen komünizmle faşizmin mücadelesidir. Maalesef çoğu komünizme ait olan zaferleri, pasif ülkeler aktif ülkelerden çalmışlardır.

Muhammed Ali Çalışkan

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

46 YORUMLAR

  1. Yusuf akçura,
    Koministler savaşmış milliyetçiler yatmış diyorsunuz.. Polonya’da nazilere karşı milliyetçiler savaştı, Koministler baktı.. savaşın sonunda da Koministler polonya’ya hakim oldu

  2. Son yapılan yoruma bakarsak; ne derece komünist propagandasi amacıyla yazılan bir yazı olduğu gözüküyor. Naziler liberal dünya ile degil tamamen komünistler ile savasmismis. Barbarossa harekatında önce Almanlar İngiltere savaşını da basllatti ancak kaybettiler. Sanırım zikretmek işinize gelmedi. Sovyetlerin de molotof ribbentrop anlaşması ile Finlandiya ve Baltık ulkelerine emperyal amaçlar ile girdiğinden de bahsetmek istememissiniz anlaşılan . Savaş sonrası komünizmin geldiği yerdeki soykirimlar, tecavüzler onlarında bahsedilmesi den rahatsiz vermiş olacak ki deginilmemis.
    Komünizm geldiği her yere yokluk, yoksulluk , fakirlik ve diktatörlük getirmiştir.

  3. Canlılar aleminde sadece insanlar taşıma kapasitesinin üzerinde nüfusa ulaşıyor. Bu yüzden sadece insan türü kendi türünü topluca katletme yoluna gidiyor. Yemek=nimet=taşıma kapasitesi 100 insana yeter durumda olduğu halde, gereksiz üreme ile orada 500 insan varsa savaş oluyor. Önce kan bağı= milliyetçilik, daha sonra inanç birliği sağlanarak 100 kişi doyurulmaya çalışılıyor. Özet: nerde çokluk orda …. .

  4. The man in the high castle diye bir dizi var eğer 2. Dünya savaşını amerka değilde naziler ve japonya kazansaydı konusu işleniyor ilk 2 bölümü sıkılabilirsiniz ama bırakmayın devamı çok güzel 1960 isgal altındaki amerikada geçiyor ben bayildim birde su an amerikayi politikalarından dolayı hic sevmiyorum ama en güçlü devlet almanlar yâda japonlar olsaydı durum hic farketmiycekti gibi düşünüyorum

  5. hepsini zaten biliyordum ama japonların bu kadar çinli öldürdüğünü bilmiyordum. desene japonlar olmasaydı çin nufüsu belkide 5 milyar olurdu.

  6. Çok faydalı bir yazı olmuş ve görüldüğü gibi emperyalist işgallere karşı vatan millet edebiyatı yapan milliyetçiler ve liberaller direnç göstermezken komünistler yurtlarını savunmak için canla başla mücadele vermişler tıpkı zamanında ülkemizdeki ülkücüler ve dinciler amerikanın maşası halindeyken komünistlerin ülkedeki amerikan yardakçılığına tek ses çıkaran oluşum olması gibi

    • Evet Stalin 130.000 askeri kursuna dizmiş savaştan kaçtığı için ,mayınlı arazileri yürüyerek temizlemiş ,2 askere tek silah vermiştir.savas bitmiş ilk olarak Türkiye’yi istemiş ABD nin kucağına itmiştir. Yoldaşlar birbirinize destek vermeyin öğrenin yazıktır

    • Evet Stalin 130.000 askeri kursuna dizmiş savaştan kaçtığı için ,mayınlı arazileri yürüyerek temizlemiş ,2 askere tek silah vermiştir.savas bitmiş ilk olarak Türkiye’yi istemiş ABD nin kucağına itmiştir. Yoldaşlar birbirinize destek vermeyin öğrenin yazıktır sonuçta 27.000.000Sovyet ölmüştür İngiltere 450.000 ölmüş

      • Sn Mehmet Demir
        Tarihi olayları kendi dizgesi içerisinde sırasına mükabil değerlendiremezseniz buradaki yorumunuz gibi vasat taraflı ön yargılardan ibaret kalacaktır. Konuya istinaden, 1945 döneminde Stalin hükümeti birkac sefer Pravda dahil olmak üzere basına demeç vermek suretiyle Kars ve Ardahanı kastederek üstü kapali Erminer adına toprak hakkından bahsetmiştir. Ancak 1953 yılında Sovyet hukümeti böyle bir taleplerinin olmadığını yazılı olarak yayınlamıştır. Bu bilgileri CNN arşivinde bulabilirsiniz. Ayrıca savaş koşullarında askerlerin mayın üzerine yürümesi bir kahramanlık hikayesidir Rusyada. Aynı Çanakkalede Askerlerine ölmeyi emreden komutanların kahraman olması, merminiz yoksa süngünüz var denmesi gibi. Diğer yandan askerliğini yapan bilir, emre iteatsizliģin cezası askeri mahkemedir. Sizce seferberlik durumunda sizin ülkeniz savaştan kaçmaya çalıştığınızda size ne yapardı? Vatana ihanetten ömürboyu hapis mi ? Yoksa idam mı? Neyse şanlısısız ülkede şimdilik idam yasak.

  7. Öyle bir yorum yapıyorsun ki yazarken Muhammed bey koministlik sözlerinizden oluk oluk akıyor.Bu yazıyı okuyanlar arasında genç nesil,ödev araştıran lise öğrencileri,bilgi edinmek isteyen öğretmen adayları olabilir benim gibi.Siz bilgi vermiyorsunuz,bilgiğin kominizm sevdasıyla düşüncelerinizi belirtiyorsunuz.Yapmayın bunu lütfen.Nerde Sovyetler?Nerde Kızıl ordu?

    • Nerde Kızıllar demişsin, Yenildiler kardeşim, işkencelerde, faili meçullerde, işbirlikçi ajanlarınların saldırılarında ve ambargolarda. Ayrıca biraz da komünizmden bilgin olsun. Komünizm bir iyi ütopyadır. Şimdiye kadar dünyada Sosyalizmin borusu öttü ama komünizm hiç yaşanmadı. Bilmediginiz şeylerden korkar olmuşsunuz, adam sosyalistse tabiki halkın ve sosyalisterin yönünden anlatacak. Yani şimdi senin bildiğin tarihin tarafsız olduģunu sanacak kadar safsan hiç muhattap olmayalım. Dıger yandan tarihi araştır oku sana tavsiyem. Mesela 2. Dünya savaşında Almanya ve İngiltere saldırmazlık anlaşması imzalar ve farkıdamısiniz bilmem savaşın avrupaya yayılmasinin sebebi ingilizlerin kışkırttığı Fransızlardır. Ama yanlı tarih olayları çarpıtarak anlatır. Ve birden tek suçlu Almanya da değil Hitler gibi vasat bir kukla lider olur. Onun için okuduğunuz kitabın yazarı ve yayın evi önemlidir kardeşim. Yoksa olayları onların gözüyle kabul etmiş olursunuz, onlarda amacına ulaşmış olur. Ha diğer yandan ingilizlerin bu hamlesi üzerine Stalin de Almanlarla saldırmazlık anlaşması imzalar ancak Ingilizler Polonyalı faşitleri kışkırtıp ülkedeki azınlıkları ve komünist parti mensuplarını katletmeye başlayınca sscb polonyaya girer Almanayada bu fırsatı kullanıp polonyaya dalar. Bak bunu kapitalisterin gözünden okusan Stalinle Hitler Polonyayı paylaştı diye okursun. Anlayacağın kapitalizmin ideologları Kahpedir. Ister milliyetçi ister dinci ister ulusalcı olsun. Bunlar kapitalistlerin insanları biraz daha oyalayıp aradan milletin yarattıģı artı değeri cukka etme çabasıdır. Misal bu ülkede 60 tane dolar milyarderi zengin var, ama onların cumhuru senden 10 lira istiyor. Anladın mı? Anlamadıysan bir daha oku. Yoksa boşver ve sıradan hayatina devam et vatandaş.

      • Çok güzel olan aslında komünizm dediğiniz gibi bir ütopyadır. Uygulamaya geçildiğinde malesef beklendiği gibi olmamıştır tarihte. Ayrıyetten yoldaşınız Stalin polonyaya madem bu sebepten saldırdı aldığı Polonyalı esirleri Hitler’in ss kedi gibi canice toplu olarak öldürmelimiydi nerede kaldı o ideoloji ve Finlandiya gibi canım bir ülkeyi sırf almanlar üst olarak kullanırlar diye işgal etmesi ne kadar doğru olabilir ki ve ayrıyetten savunduğunuz zihniyetin o dönemki temsilcisi olan Stalin sırf soyu Türklere dayandığı için kaç yüz bin insanı oturduğu topraklardan asyanın içlerine sürmüştür kış aylarında bir tiren vagonunda bunlardan haberiniz var mı bilmiyorum. Ama evet komünizm aslında güzel bir ütop ya peki ya uygulama ?

  8. Filipinler neden listede yok ? 1 milyondan fazla kayıpları var. NHK belgeselinde bile öz eleştiri yapmışlar. Lütfen eksik bilgi vermeyin.Sitenizi beğendim ama bu makale şaşırttı beni!

  9. Ingilizlerin kendilerinden az olan birliklere karşı pes edip durması korkakliklarini gösteriyor
    Kutul emare bize karşı, Libya’da almanlara karşı bide Singapur da Japonlara karşı yanı en az 3 tane büyük örnek karşımızda
    Bizim bilmediklerimizde vardır muhakkak

    • ozaman Turkiyeyi Ruslar coktan sikmiş ve sovyetler birligine katmış olacaktı dogudan girip istanbuldan cıkacaktı kızıl ordu mal kafalı en az nufusa gore 3 4 milyon gibi bir kaybımız olacaktı, Ve bokumuzda bogulup gidecektikk.

      • Aynen öyle 1940da Türkiye nüfusu 18 milyon ama Sovyetler 170 milyon 80 milyonluk nazi almanyasi sovyetlere saldırınca 16 milyon rus Ural dağlarındaki 3 Bin fabrikada 7 milyonluk kızıl orduya 158 bin uçak 105 bin tank üretmiştir yanı hiç şanzimiz bile yoktu Ruslar 27 milyon insanını kaybedip 10 milyonluk nazi ordusunu yenmiş artı Nazi almanyasi 121 bin uçak 65 bin tank üretmiştir tabi alman kalitesi tartışılmaz biz ne yapicaktikki akıllık edip bulaşmamislar zaten 280 bin olan asker sayımızı 1 milyon 630 bine çıkarmışiz üretim yarıya düşmüş

  10. Fazlasıyla komünist yaklaşılmış,eyvallah birazcık yaparsın da stalin gibi bir adamı baş tacı yapan beynini zorlayım naziler kötüdür faşik Japonlar diye nara atıp … keşke,bu yazıda bilmediğim çok şey öğrendim teşekkürler emeğinize sağlık.

  11. şu çinlilere bakıyorum. her iç savaşlarında milyonlarca ölü, zaten tarihleride hep savaş dolu. nasıl bu hale gelmiş arkadaş bunlar 🙂

  12. Cok sovyet yanlisi bir yazi olmus,Ruslar isgal ettikleri yerlerde 2 milyondan fazla kadına tecavüz etmislerdir,sivilleri katletmişlerdir, polonyoda direnis gruplari kurmak icin propaganda yaptırmışlar, fakat komunist olmadıkları icin bu direnis gruplarina destek.vermedikleri icin 15 bin direnişçi ve 100 bin sivil almanlar tarafindan öldürülmüştür, tum azinliklik halklari zorla isci olarak sanayide calistirip,yorgunluk ve açlıktan olmelerine sebep olmuşlardır, kirim turkleri ve cerkezleri katledip kafataslarindan kuleler kurmuşlardır, tum dunyayi felsefeleriyle etkileyip, 91 yilina kadar somurgesi altindaki ulkeleri mahvetmislerdir, o yuzden komunist felsefede hala biri varsa o felsefe.öldü ve canida cehenneme,gercekten psikolojik tedavi görün

    • Senin yazdiklarinin cogu nazi veya bati propagandasi. Yok kafataslarindan kule kurmuslar falan. Sen cok antik yunan filmleri izliyon heralde. Tabi ki direnis gruplari organize edecek ne yapcak baska gidip o insanlari almanlarin katletmesini mi beklesin? Ne somurgesi farkli halklar yasiyo diye somurge mi oluyor. Doguda kurtler guneyde araplar kuzeydoguda laz ve gurculer cogunluk simdi oralar turkiyenin somurgesi mi? Sadece azinliklar degil herkes sovyet sanayisi icin cephelerde ve fabrikalarda birlikte çalışıyordu.

      • gardaş git Ahıska Türklerine,Kırım Türklerine yapılan katliamları,orta asyadaki Türk devletlerine yapılan asimileyi,sovyet piçlerinin dini inancı olan her topluluğa yaptığı zulümleri ve soykırımları araştır,Kırım Türklerini ordan oraya sürüp soykırımlar uygulamışlardır.,kendi kanımızdan,dinimizden birçok insanı katletti o beğendiğiniz kızılcıklar,ayrıca komünizm hiçbir dünya ülkesinde başarıyla sonuçlanan bir ideoloji değildir.Kırım Türklerini ordan oraya sürüp soykırımlar uygulamışlardır.

    • Yuh artık , komunizme sosyalizme tercih ettiģin dünya bu mu bir düsün? parayla alınıp satılan insanlar, deģerler, rant, riyakarlık aćlık işsızlik. Açıp sosyalizmin yarattıģı şehirleri ekonomileri halen kullanılan teknolojileri ilk uzaya çıkışlarını vs okusan bieaz karşilaştırsan anlarsın. Işçiysen memursan zaten hayallerin sosyalist. Yok deģilse sadece bir şizofrenin demektir. Yada kalantor bir adamın oğlu ve bundan ahkam kesmeye çok mutlu.Oku araştır. Ve bildiklerini hayatla yüzleştir. Belki anlarsın, anlamazsanda önemli deģil, her propagandanin peşinde coşan eline her verilen bayrağı sallayan, bir yere ait olduģunu sana iki ayaklı primatlardan biri olarak yaşar gidersin.

  13. Harbe hazırlıksız yakalanan Sovyetler Birliği’nin savaşa fevkalade düşük silah ve uçak kapasitesiyle girdiğine dikkat çeken rus dusunurler, Amerikan silah sanayii ve kapitali yardımı sayesinde Kızıl Ordu’nun Nazi Almanyası karşısında çarpışma gücünü artırdığını vurguladı. Ünlü tarihçi, ABD ve İngiltere’nin komünizm hakkındaki tutumlarına rağmen ‘dizginlenemeyen Nazi Almanyası’ karşısında SSCB ile anlaşti

    • abdnin verdiklerinin etkisi var elbet ama stalinin yeni sanayi dönüşümü ve zorunlu göçler yoluyla hem iş gücü hemde endüstriyi doğuya kaydırma hamlesi almanlara karşı asıl üstünlüğü sağladı. abdnin verdikleri sovyetlerin yaptıklarına yanaşamaz bile.

  14. şu ingilizler de ne korkak millet yahu. tıpkı kutül emare de olduğu gibi singapur da da sayıca üstün olmalarına rağmen teslim olmuşlar 🙂 libya da da alman birliklerine aynı şekilde teslim olmuşlardı.
    ne korkak lan bunlar

  15. 2. dünya savaşı anlatılmış ama hitlerin adı bile geçmemiş hep naziler denmiş sanki hitler küçümsenmeye çalışılmış
    o değilde hitlerin stratejisine bakarmısınız adam ne güzel kendi halkı daha az kan kaybetsin diye başka ülkeleri nasıl kullanıyor ve gönüllü yabancı askerler topluyor. ki benim insanım öleceğine başka halkların insanları ölsün diye. işte vatanseverlik bu. helal olsun.

      • bak bak bak insanın milletine bağlı olmasının neresi pislik.
        keşke her türk faşist olsa. asıl şuursuz sensin. başka halklara eşitlik adı altında hizmet ediyorsunuz resmen.
        inşallah birgün bizimde bir hitlerimiz olur ortadoğu ve avrupayı inletip kafkasya ve ortaasyayı birleştiririz. bu esnada tabiki eski gibi görünen kadim düşmanlardanda intikam fazlasıyla alınacak

  16. bence japonların çekilirken silah bırakmasının sebebi sömürgecilere karşı oluşları değil.
    çünkü japonların kendisi zaten sömürgeci olmaya çalışıyordu.
    asıl sebep japonlarda ki milliyetçi hükümetin savaşı çok sevmesi.
    onların derdi yeter ki savaş olsun insanlar ölsün istiyorlar.
    kendi savaşları bitse bile başkalarının ki başlasın ve insanlar ölmeye devam etsin onların derdi bu sadistlik bence.

  17. şu boşnakların şerefsizliğine bakarmısınız, ayrıca japonların katliamları hiç konuşulmazken hitlerin bu kadar konuşulması garip ben şahsen japonların bu kadar ülke işgal ettiğini bilmiyordum. hitlerin avrupada başka kim müttefiki idi?

    • O ŞEREFSİZLİK SANA AİT EFENDİ OLMAYAN İT ALİ MAHMUT…BOŞNAKLARA KARŞI KAHPE VE ŞEREFSİZCE LAF ETMENE ÜZÜLDÜM İTOĞLU İT.ALİ MAMUT.. komonistlere karşı şavaştı diye niye çemkiriyonki..sonra komist mi kaldı ..zaten yoktu herşey rusya içindi anlamadın mı hala gerzek herif.

      • Ne komünisti almanlar isgal etmeden once krallikla yonetiliyordu yugoslavya. Bosnaklarin nazilerle isbirligi yapip bircok cingene ve slavi katlettigini herkes biliyor senin gibilerse kabul etmek istemiyor

        • Adamlar kukla zaten .
          Kukla ne demek tanımına bak.İradesi yok söz hakkı yok.Ne derse onu yapmak zorunda.
          Bu asırlardan beri böyle Timur, Cengizhan, Roma, Leopold, İngilizlerin , Fransızların yaptıkları hepsi aynı asırlardan beri.Direneni savaş sonu katleder son.Aman dileyip razı olanı yanına katar kullanırsın.Asırlardan beri böyledir.Bu Almanlarla ortaya çıkmadı.Yada ilk kez 2.dunya savaşında Yugoslavyada yapılmadı.

          • kukla olup olmamakta senin elinde. ya direnirsin özgür ve onurlu bir ölümün olur yada köle olursun daha sonra onursuz ölürsün

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz