Rus Ekonomisi Nasıl Çöker?

592

Rusya Enerji Bakanlığı, ülkenin petrol fiyatı 20 doların altına inmesi halinde dayanamayacağını açıkladı. Rus petrol şirketlerinin mevcut durumu yatırımı azaltmak suretiyle idare ettiklerini ancak petrol fiyatlarının 20 doların altına düşmesiyle ekonominin çökeceği belirtildi.

putin

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Alexey Teksler, “Petrol fiyatlarındaki düşüşten en fazla bütçe etkilenmektedir. Batı Sibirya’daki petrol gelirlerinin yüzde 75-80’i bütçeye aktarılıyordu. Petrol varil başına 50 dolar olduğunda bu oran yüzde 30, 30 dolar olduğunda yüzde 12-13 oldu ve eğer petrol fiyatı 20 dolara inecekse yüzde 4 olacaktır.” dedi.

Rusya, ‘‘Dünya’nın en büyük petrol satıcısı ve çıkarıcısı’’ unvanlarına sahip ve ‘‘Dünya’nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi’’ unvanı da yakında Rusya’nın olabilir.

Dünyada 1 varil petrolün fiyatı şuan 28 dolardan 33,76 dolara çıktı. (01.02.2016) Rus şirketlerinin petrol üretim maliyeti varil başına 3-6 dolarken, genel üretim maliyeti ise varil başına 15-16 dolar. Yukarıda da belirtildiği gibi Rusya dünyanın en büyük petrol çıkarıcısı ve satıcısı. Petrol fiyatlarının düşüşünden de en çok Rusya Federasyonu etkileniyor. Ülkenin bütçe hesaplamalarına göre ise, bir varil petrolün 20 doların aşağısına inmesi ülke ekonomisinin çökmesine sebep olacak. En azından yetkili merciler bu öngörüde bulunuyor.

varil petrol

Kaynak: 
http://www.dunyabulteni.net/dunya/353387/petrolun-rusya-icin-dayanma-esigi-20-dolar
http://tr.investing.com/
http://tr.sputniknews.com/

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz