Suriye İç Savaşı: Havada Rusya ve Çin, Karada Suriye Ordusu

389

Karadeniz’de Ukrayna tersanelerinde üretilen ve boğazlardan “Kumarhane” olacak gerekçesiyle geçirilip, 1 milyon turist sözü vererek uzun pazarlıkların ardından geçiş izni kopartılan Varyag, uçak gemisi olmuştu. Çin’in ilk uçak gemisi olan Varyag Ukrayna’da hurdaya çıkmıştı ve Çin 20 milyon dolara bu gemiyi satın alıp savaş gemisi haline getirmişti. Şimdi o gemiyi Rusya’ya destek vermek amacıyla Suriye’ye (Doğu Akdeniz’e) gönderdi.

çin rusya esad

Çin’in 306.5 metre uzunluğundaki ve 72 metre genişliğinde ki bu savaş gemisi dengeleri değiştirecek. Haber metni gibi ‘dengeleri değiştirecek’ dememde ki sebep ise Rusya ve Çin’in Suriye’de ki çıkarlarını korumak amacıyla bu denli riskleri göze alması.

Bunun yanında Rusya 1500 km öteden Hazar Denizindeki filosundan, Suriye’deki 11 hedefe 20 roket attığını bildirdi.

Rusya’nın hava operasyonlarıyla birlikte Esad güçleri ise (Suriye ordusu ve Hizbullah güçleri) Hama ve Humus’ta kara operasyonuna başladı.

Resimlerde ayrıntılarına ulaşabileceğiniz bu operasyonlar ve Çin’in hamlesini nasıl değerlendirmek lazım?

3. dünya savaşı çıkacak gibi söylemleri bir kenara koyup yorum yapacak olursak;

Rusya, Çin ve İran’ın amacı Suriye’nin batısında ki Esad bölgesini korumak. Haritada da göründüğü gibi Lazkiye, Tartus, Hama, Humus ve Şam hattında ki Esad yönetimindeki bölgeyi genişletip, bölge merkezlerini güvence altına almak; Rusya, Çin ve İran’ın temel amacı gibi görünüyor. ABD’nin ve Batının bu olanlara bir şey yapacağını ise düşünmüyorum, çünkü Suriye bölünecek. Bunu tüm dünya artık görüyor. Kartların açık oynandığı Suriye’de Rusya ise Esad yönetimindeki alanı daha da genişletmek için elinden geleni yapacak gibi. Çünkü bu zamana kadar ABD’nin çıkarları hep muhaliflerden yanaydı, Rusya’nın çıkarları ise Esad’dan. Büyük güçlerin bu çıkar çatışmaları savaşı getirir mi derseniz de; Rusya, Ukrayna ve Kırım derken Suriye’de de bir kez daha Batının sabrını deniyor ama ‘savaş kararı’ o kadar basitçe alınabilecek bir karar değil.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz