Çin İlk Askeri Üssünü Cibuti’ye Kuruyor

517

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, ülke dışındaki ilk askeri üssünü çok stratejik bir yere, Cibuti’ye kuruyor. 10 bin askerin yerleşeceği Cibuti’deki üssün, bölgede Çin’in ekonomik çıkarlarını koruyacağı ve korsanlarla mücadele edeceği söyleniyor. (Görünen sebep tabi ki de bu.) Ama bunun yanında Cibuti’de kurulacak olan üs, Akdeniz ile Hint Okyanusu’nu birbirine bağlayan Kızıldeniz ve Aden Körfezi hattının geçiş noktasında yani Babu’l Mendeb Boğazı‘nda yer alıyor.

çin askeri üs

Stratejik önemi ise Çin’e; Somali, Etiyopya ve Eritre’de de nüfuz edebilme imkanı sağlamış olacak. Çin ordusu buraya üs kurarak en çok da İran-Suudi Arabistan(Şii-Sünni) çekişmesinin yaşandığı Yemen’in tam karşısında olacak ve Yemen’in iç siyasetine etki edebilecek.

cibuti nerede

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Afrika ile yakın ilişkisi yeni değil, son 10 yıldır sürmekte. Çin ile Afrika arasındaki dış ticaret son 10 yılda 30 milyar dolardan 230 milyar dolara yükselirken, ABD ile Afrika arasındaki dış ticaret 100 milyar dolardan 80 milyar dolara düşmüştü. Çin’in ilk askeri üssünü de Afrika’ya kurması ise şaşırtmadı doğrusu. Son söz olarak da tabiri caizse Çin, güçlü ekonomisiyle sessiz sessiz geliyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz