Savaşın ‘soğuk cephesi’ Avrupa’da enerji krizi nasıl aşılacak?

1105

Küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalar ve Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin siyasi ve askeri gelişmeler, dünyanın ana gündemini belirlemeye devam ediyor.

EURACTİV Slovakya Direktörü Lucia Yar, Avrupa’da enerji krizine yönelik atılan adımları ve Rusya-Ukrayna savaşının kıtaya etkilerini Stratejik Ortak‘tan Caner Çiftçi‘ye değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalar göz önüne alındığında, Avrupa’nın önümüzdeki kışı nasıl geçirmesi bekleniyor?

Avrupa şimdiden rekor düzeyde yüksek enerji fiyatları yaşıyor. Örneğin Slovakya‘daki birçok hane, bunları henüz ev faturalarında hissetmese de, sağlayıcılarla yapılan mevcut ve yenileme anlaşmaları (ancak önümüzdeki aylarda sona erecek) nedeniyle eski fiyatlar hala geçerli olduğundan, özel sektör ani artışları büyük ölçüde hissediyor. Bu, açıkçası, her bir vatandaş için hizmet ve mal fiyatlarına yansıyor. Yıllardır fabrikaları işletmek, elektrik üretmek ve evleri ısıtmak için kullanılmasına rağmen Rus gazı arzı neredeyse yüzde 75 oranında kesildi.

Avrupa Birliği üye devletlerinin şimdiye kadar kapasitelerinin yaklaşık yüzde 90’ına kadar depolama tanklarını doldurduklarını biliyoruz, bu da Avrupa’nın önümüzdeki kışı atlatmasını sağlayacaktır, ancak durum daha sonra daha da kötüleşebilir. Hükümetler şu anda, şimdiye kadar ortak bir Avrupa çözümüne sahip olmayan bir gaz fiyat üst sınırını tartışıyorlar. Diğerleri bunun yerine gaz tasarrufunu sübvanse etmeyi öneriyor. Bazıları, hane halkı, özel veya kamu sektörü de dahil olmak üzere, alternatif yakıtlar kullanabilen veya üretimi azaltabilen haneler için elektrik faturalarını sübvanse ediyor. Hükümetler, finansal desteğin veya diğer motivasyon türlerinin devreye alınmasını sağlıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının enerji piyasası üzerindeki etkileri kısa vadede Avrupa için ne gibi sorunlar yaratacaktır?

Durum her gün değiştiği için, kriz yönetimi yürürlükte, kelimenin tam anlamıyla sorunlara günlük çözümler buluyor. Bu nedenle, “sorunların küçükleri”ni genellemek yanıltıcı olabilir. Gaz kaynaklarının eksikliği kesinlikle en büyük sorundur.

Avrupa’nın alternatif enerji olanakları nelerdir?

Gaz depolama şu anda en önemlisidir, ancak yalnızca tüketimdeki mevsimsel değişikliklerle ilgilenmeyi amaçladığı için stratejik bir rezerv sağlamamaktadır. Örneğin, kış son derece soğuksa, bu depolanan gaz Mart 2023’ün sonundan önce kıt hale gelecektir. Avrupa’nın Rusya‘dan sonra en büyük ikinci gaz tedarikçisi olan Norveç, Avrupa Birliği’ne de yardımcı olmak için üretimi artırıyor. Azerbaycan ile yeni anlaşma imzalandı. Bazı ülkeler, komşularından ara bağlantılarla elektrik ithalatına yönelerek veya nükleer, yenilenebilir enerji, hidroelektrik veya kömürden elektrik üretimini artırarak enerji arzındaki boşlukları doldurmaya çalışıyor.

Bununla birlikte, Avrupa iklim hedeflerini karşılamak için kömürden uzaklaşmaya çalışıyor, ancak 2021’in ortasından bu yana bazı santraller yeniden açıldı. Benzer şekilde, Belçika, İngiltere, Fransa ve Almanya‘da bazı nükleer santraller hizmet dışı bırakılıyor veya aşamalı olarak kullanımdan kaldırılıyor. Yenilenebilir enerji, Avrupa’daki enerji arzının yüzde 14’ünü oluşturuyor, ancak yeni sübvansiyonlar duyurulmasına ve hatta birçoğunun devreye alınmasına rağmen, bunun da mevcut kıtlığı etkilemek için dahil edilmesi biraz zaman alacak.

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’nın güvenlik mimarisini bir kez daha değiştirdi. Rusya, Avrupa’ya meydan okuyarak Ukrayna’daki sınırlarını değiştirmeye çalışıyor. Bu bağlamda doğu Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı herhangi bir askeri önlem almayı düşünüyor mu?

Doğu Avrupa ülkelerinin de dahil olduğu NATO ülkeleri, NATO’nun veya AB’nin tüm araçlarıyla Ukrayna’yı ellerinden geldiğince destekleme mantrasına bağlı kalıyorlar. Ancak, Rusya’ya doğrudan saldırı veya Rusya’ya karşı herhangi bir askeri önlem şimdilik söz konusu değil. NATO’nun 5. Maddesi Toplu Savunma Yükümlülükleri ve AB Antlaşması’nın Karşılıklı savunma maddesi (Madde 42.7) – ya da sözde Silahşör kuralları Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için – ancak, Rusya saldırır saldırmaz NATO veya AB’nin herhangi bir üyesi, bu herkese saldırı anlamına gelir, bu nedenle cevabı, hatta askeri bir misillemeyi bekleyebiliriz.

Tam olarak bu tepki taktiği, Rusya’yı zorlamak için ekonomik güç veya diğer önlemleri kullanan demokrasiler ile Rusya’daki gibi bir egemene saldırmaktan çekinmeyen otoriter sistemler arasındaki temel fark olarak dile getirildi.

Rusya’ya karşı uygulanan siyasi veya ekonomik önlemler ne kadar etkili?

Avrupa’da, Rusya’nın öncelikle ihracata yönelik olmadığını ve Batı ülkelerine kıyasla çok daha kendi kendine yeterli ve kendi kendini idame ettirdiğini unutarak, genellikle kendi Avrupa gözlüklerimizle Rusya’ya bakıyoruz. Bu nedenle, Rusya’ya karşı herhangi bir dış siyasi veya ekonomik önlem, Rusya veya vatandaşları üzerinde hemen etki etmez ve gerçekleşmesi çok daha uzun sürer. Ancak son haftalarda çok şeyin değiştiğini ve daha da değişeceğini görebiliyoruz.

Ama yine de, tarihsel olarak meydan okunan ve kanıtlanmış Rusların dayanıklılığını küçümsüyoruz. Bununla birlikte, Rusya’daki durum ancak içeride değiştirilebilir ve bunun için, vatandaşların mevcut rejimi desteklemenin dezavantajlarını fark etmesini sağlamaya odaklanan uluslararası bir çaba hızlandırılmalıdır – bu tek demokratik yoldur.

Bildiğiniz gibi Baltık Denizi jeopolitik açıdan önemli bir merkezdir. Kuzey Akım boru hatlarında geçtiğimiz günlerde yaşanan patlamaların ardından bölge hareketlendi. Ayrıca boru hatlarındaki patlamaların ardından Batılı ülkeler ve Rusya birbirini suçladı. Bu bağlamda Baltık Denizi’ni Batı ile Rusya arasında yeni bir rekabet ve çatışma alanı olarak değerlendirebilir miyiz?

Yaklaşık bir yıl önce, Kuzey Kutbu’nun böylesine yeni bir alan olduğundan bahsetmiştik; 2010’ların başında Karadeniz‘i, şimdi ise Baltık Denizi‘ni tartışıyoruz. Mesele asırlardır aynı: Rusya’nın denizle bağlantısını sağlaması gerekiyor, çünkü kendi kuzey kıyıları serbest ticaret yollarını sağlamak için sorunlu – bu tarihi bir gerçek. Bu nedenle, bu tür bağlantılar kesinlikle rekabet alanı olarak kalacaktır.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederse, uzun vadede Avrupa’da ne gibi kalıcı sonuçlar doğuracak?

Uzun vadede, AB, çeşitli kritik mal ve hammadde tedariklerine olan bağımlılığını anlamaya hazırlanıyor ve şimdi, büyük bir fon tahsis ediliyor. Sonuçta, Avrupa kendi kendine yeterli olmayı öğrenmek zorunda kalacak ve burada sadece Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmaktan değil, aynı zamanda Çin’den ve zamanı gelince ABD‘den de azaltacak.

Ayrıca, Avrupa’nın kendi sınırlarının ötesinde benzer düşünceye sahip uluslarla çalışmayı öğrenmesi ve eğer uyarılırsa dinlemesi gerekiyor. Çünkü, Ukrayna’daki savaşın gösterdiği gibi, Avrupa büyük ölçüde dış faktörlerden etkilenerek tüm ekonomiyi ve vatandaşların refahını bozabilir. Dahili olarak, AB’nin 27 üyesi olduğunu ve bu daha küçük ve daha genç üyelerin bile varlığına büyük bir katma değer getirdiğini fark etmesi gerekecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yıllık Birliğin durumu üzerine konuşmasında, bizi Rusya konusunda uyaran Polonya, Çekya, Slovakya veya Baltık ülkeleri gibi ülkelere kulak vermemiz gerektiğini belirtti. Bu aynı zamanda doğrudur – tarihsel deneyimimiz ve Orta ve Doğu Avrupa’daki zorluklar hakkında düşünme şeklimiz, tüm Birliğin refahı için çok değerlidir.

Slovakya Başbakanı Heger, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz ekonomik sonuçları nedeniyle Slovakya ekonomisinin çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu bağlamda Slovakya’nın ekonomik toparlanması için hangi adımlar atılabilir? Slovakya’nın Avrupa Birliği içindeki mevcut konumu ne kadar güçlü?

Bu, Başbakan’a eve döndüğünde büyük bir kaş kaldırma etkisi veren çok ilginç bir hikaye. Olumsuz ekonomik sonuçların nasıl tüm Slovak ekonomisinin büyük uluslararası çıkışa çökmesine yol açabileceği hakkında konuşmak, aynı zamanda eve geri dönerken, hükümetinin her şeyin kontrol altında olduğunu günlük olarak ifade etmesi ona ciddi bir kazanç sağladı. Heger, uluslararası basına bu kadar uyumlu konuşmanın, fikirlerine belirli bir destek elde etmek için Avrupa kurumlarını zorlayacak bir medya taktiği olduğunu açıkladı. Ancak medya ve uzmanlar ona Slovak vatandaşlarını mı yoksa tüm AB’yi mi yanlış yönlendirdiğini sormaya devam etti.

Bununla birlikte, yakın zamanda önemli bir koalisyon ortağını kaybeden ve şu anda Parlamentoda anayasal çoğunluğa sahip olmayan Slovak koalisyon hükümetinin mevcut siyasi ortamında, ekonomik toparlanmaya yardımcı olabilecek birçok önemli adımdan kaçınılıyor. Vatandaşların yanı sıra özel sektör de doğrudan desteği hissetmiyor, öğretmenler greve gidiyor, sağlık hizmetleri çöküşün eşiğinde personel kaybediyor ve hükümet birkaç defalık çözümlere rağmen devam eden krize sistematik bir çözüm uygulama şansını kaçırıyor. sunulmuştur. Dürüst olmak gerekirse Slovakya, mevcut marasmustan çıkmanın tek stratejik yolu gibi göründüğü için krize ortak bir Avrupa çözümü bekliyor.

Avrupa Birliği içindeki konumuyla ilgili olarak, Slovakya, örneğin Ukrayna’ya (kişi başına düşen) askeri yardımın en büyük tedarikçilerinden biri olarak, savunma ve uluslararası alanlarda Ukrayna’daki savaşa çok etkili tepki vererek Şubat ayından bu yana önemli bir etki kazandı. Slovakya, komşusu Ukrayna ve Ukraynalıları destekleyecek çeşitli yollar önermeye devam etti ve birçoğu Avrupa düzeyinde uygulandı. Son yıllara kıyasla Slovakya, Batılı ortakları için uluslararası sahnede güvenilir bir ortak gibi görünüyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz