Etiyopya Son Durum Haritası: Kuzeydeki ‘Tigray Savaşı’

1509

Etiyopya ordusunun, Kasım 2020’de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) isyancılarına karşı başlattığı operasyon devam ediyor. Söz konusu operasyon, TPLF birliklerinin Kasım 2020’de Tigray’daki Etiyopya ordusuna ait bir üsse saldırı düzenlemesinin ardından başlamıştı.

Etiyopya ordusu öncelikle TPLF’nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yönelerek, 17-28 Kasım 2020 tarihleri arasında çıkan çatışmalarda Mekelle’de kontrolü sağlamıştı. TPLF, Mayıs 2021 itibariyle Tigray’da alan hakimiyetini kaybederek, Tigray ve çevresinde gayri nizami harp metodlarını uygulamaya başladı. Gerilla savaşına yönelen TPLF, Etiyopya Ordusu ile şiddetli çatışmalar yaşadı.

TPLF, geçtiğimiz yaz aylarında Tigray’da Etiyopya Ordusu’nu bozguna uğratarak yeniden Mekelle’de kontrol sağladı. Ayrıca TPLF, Addis Ababa hükümetini devirebilmek için Amhara Bölgesi’ne girerek, başkent Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı.

Taraflar birbirlerini insan haklarını ihlal etmek ve toplu katliamlarla bir yandan suçlarken, diğer yandan ise şiddetli çatışmalar yaşıyor. Bu çatışmaların boyutunu ve bölgedeki son durumu ‘timeline’ üzerinden takip edebilirsiniz.

 Etiyopya Son Durum Haritası [TIMELINE]

23 Kasım 2021

14 Kasım 2021

11 Kasım 2021

6 Eylül 2021:

Etiyopya son durum haritası | Kırmızı: TPLF – Sarı: Etiyopya Ordusu | 6 Eylül 2021
Etiyopya Mekele güney ve Tigray cephesinde son durum haritası | 6 Eylül 2021

Tigray’ın Yapısı

  • Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor. Tigraylılar, Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor.
Etiyopya etnik haritası | Harita: MepaNews

 

  • Ülkede Amhara, Oromo, Somali, Tigray, Afar, Agaw, Awi, Gumuz, Şinaşa, Nuer, Anuak ve Berta halkları etnik çoğunluğu teşkil ediyor.
  • Etiyopya’da dört ana dini grup bulunuyor. Müslümanlar, Monofizit Hıristiyanlar, Protestan Hıristiyanlar ve yerel dinlerin mensupları.
Etiyopya din haritası | Harita: MepaNews
  • Tigray, 1 milyondan fazla kişinin öldüğü ve 2 milyonu aşkın insanın göç etmek zorunda kaldığı 1983-1985 yıllarındaki büyük kıtlığın merkezindeydi.
  • Tigray ve çevresinde çatışmalardan dolayı şimdiye kadar 2,1 milyon kişi yerinden olurken, yaklaşık 80 bin kişi de Sudan’a kaçtı.

İnteraktif Canlı Etiyopya Savaş Haritası

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz