Tel Rıfat: Harita, Nüfus ve Son Durum

4766

Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede, 442 kilometrekareye yayılan Tel Rıfat’ın bir kısmı, 4 yılı aşkın süredir terör örgütü YPG/PKK’nın işgali altında bulunuyor. Rejim güçlerinin Tel Rıfat merkeze girmesiyle birlikte,  YPG/PKK unsurları kırsal kesime çekildi. En son 18 Ağustos 2021’de, YPG/PKK’lı teröristler, Tel Rıfat’tan Afrin kent merkezine 13 füze atışı gerçekleştirmişti. Afrin’e düzenlenen füzeli saldırıda 1’i çocuk, 3 sivilin hayatını kaybettiği, 4’ünün de yaralandığı bildirilmişti.

Rusya, 2017 Haziran’da bölgeye Rus askeri polisleri ve eğitim uzmanları göndererek, YPG/PKK’lı teröristlere askeri eğitim verdi. Terör örgütü YPG/PKK, Tel Rıfat’tan Afrin, Şehba ve Bab bölgelerindeki TSK ve Milli Ordu güçlerine bir çok saldırı düzenlemişti.

Tel Rıfat’ta, YPG/PKK’nın yerleştirdiği 15-20 bin civarı Kürt ve Arap yaşıyor. Bunların ancak 700-800 kadarı Tel Rıfat’ın yerlisi Araplardan oluşuyor.

Yerel kaynaklara göre, YPG/PKK’nın Tel Rıfat genelinde yaklaşık 2 bin silahlı unsuru olduğu belirtiliyor. Ayrıca havan, top ve seyyar roket ve füze rampaları, anti personel ve anti tank güdümlü sistemler (ATGM sınıfından TOW-CORNET), hafif zırhlı araçlar (Esad ordusundan teslim alınmış ZPT’ler), askeri maksatla kullanılan iş makineleri, EYP malzemeleri ve atölyeleri de örgütün envanterinde bulunuyor.

Tel Rıfat’ta Esad rejiminin milislerden oluşan 5. Kolordu tugayı, YPG/PKK ile ortak mevzi çalışması gerçekleştirerek, örgütün TSK ve Milli Ordu güçlerine yönelik saldırılarına koruma sağlamıştı.

Tel Rıfat Son Durum Haritası

12 Eylül 2021:

4 Mayıs 2019: TSK ve ÖSO operasyonu kapsamında Tel Rıfat’ın kuzeyindeki Malikiyye, Maranez ve Şavarga köyleri ÖSO kontrolüne geçti. Saatler sonra ÖSO ve Türk ordusu, köylerdeki ‘yoğun mayın’ gerekçesiyle köylerden çekildi.

Tel Rıfat Operasyonu: Şavarga, Maranez ve Malikiyye köyleri ÖSO kontrolüne geçti.
Tel Rıfat’ın kuzeyindeki Malikiye Köyü ÖSO kontrolüne geçti. [Harita: Levent Kemal]
  • Tel Rıfat Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede.
  • İlçe 442 kilometrekareye yayılıyor.
  • TSK ve ÖSO ile YPG arasındaki cephe hattı 131 kilometre uzunluğunda.
  • Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre ilçede 2 bin YPG’li terörist bulunuyor.
  • 2017 yazından bu yana Rus askeri polisleri ve eğitmenleri ilçede YPG’li teröristlere eğitim vermek için bölgede konuşlandı.
  • İlçede teröristler ve Rus askeriyle birlikte Esad rejimine bağlı 5. Kolordu askerleri bulunuyor.

Tel Rıfat’ın Suriye haritası üzerindeki konumu: Tel Rıfat nerede?

[Harita: Suriye Gündemi]
Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden temizlenen bölgeler arasında kalan Tel Rıfat.

[Harita: AA]
2004 yılındaki resmi nüfus sayımında Tel Rıfat’ın nüfusu 20 bin, 2016 yılı iribariyle en az 40 bin kişinin ilçede yaşadığı düşünülmektedir.

Tel Rıfat’ın Arap ağırlıklı nüfus haritası [Harita: Suriye Gündemi]
Aralık 2018 ve Ocak 2019’da ilçe çevresinde birçok çatışma yaşanmıştı.

1 Aralık 2018 (Kırmızı) ile Ocak 2019’da (Mavi) Tel Rıfat’ta yaşanan çatışmalar. [Harita: Suriye Gündemi]

Türkiye ile Rusya’nın anlaştığı iddia edilmişti

Londra merkezli El-Araby al-Jadeed gazetesinde 14 Haziran 2018 tarihinde çıkan habere göre Türkiye ile Rusya’nın Tel Rıfat konusunda anlaştığı iddia edilmişti.

El-Araby al-Jadeed gazetesinde yer alan habere göre TSK’ya bağlı birimler, birkaç ay önce bölgeye yerleşen Rus Askeri Polis Teşkilatı ile birlikte Tel Rıfat’ta konuşlanacak. Esad’a bağlı birlikler ve PYD terör örgütü ise bölgeden çekilecekler. Bu iddialar içerisinde önemli bir ayrıntı ise ÖSO’nun bu anlaşma kapsamında Tel Rıfat bölgesinde konuşlanmasına izin verilmeyecek olması.

Aradan yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen Tel Rıfat konusunda bir ilerleme sağlanmadı. Son aylarda bölgeden Türk askerlerine yönelik saldırıların artması sonucu Türk zırhlılarının bölgeye intikal ettiği haberlere yansımıştı. Son olarak da 4 Mayıs’ta TSK ve ÖSO operasyonu kapsamında Malikiye köyü terörden temizlendi.

Kaynak:

aa.com.tr/tr/turkiye/firat-kalkaninin-kiyisindaki-cibanbasi-tel-rifattaki-ypg-pkk-isgali/1468046

suriyegundemi.com/2018/03/19/tel-rifat-ve-cevresi-ne-olacak/

stratejikortak.com/2018/06/tel-rifat-konusunda-turkiye-ve-rusya-anlasti.html

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz