Mustafa Secari: “Operasyonların Başlaması İçin Uygun Zamanı Bekliyoruz”

249

Suriyeli muhalif askeri birliklerin (Milli Ordu) liderlerinden biri olan Mustafa Secari ile Suriye’deki son gelişmeler ve yaşananlar üzerine konuştuk. Bölgedeki siyasi ve askeri dinamikleri Stratejik Ortak’a değerlendiren Secari ile İdlib, Dera ve Suriye’nin kuzeyi başta olmak üzere terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik olası operasyonları ve sahadaki askeri değişimleri ele aldık.

Dera’daki çatışmalar sonucunda 2012 yılından beri ilk kez Dera tamamen Rejim Ordusu’nun kontrolüne geçti. Muhalifler, Dera’dan vaz mı geçti?

Suriye muhalefeti, Dera şehrinden vazgeçmedi. Ancak uluslararası toplum ve Suriye halkının dost grubu, Dera’yı terk etti ve halkımızı orada Rus, İran ve Esad’ın katil milisleri ile karşı karşıya bıraktı.

Suriye’nin kuzeyinde Rus-Türk ortak devriyeleri devam ederken, terör örgütü YPG/PKK’nın varlığı bölgede devam ediyor. Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik kısa vadede olası bir operasyon söz konusu olabilir mi?

Terör örgütü YPG/PKK ve uzantılarına yönelik operasyonlar bitmedi. Operasyonların yeniden başlaması, terör gruplarının ortadan kaldırılması ve Suriye’den çıkarılması için uygun zamanı bekliyoruz, hazırız.

YPG/PKK’lı teröristler ve İranlı milisler, Tel Rıfat bölgesinden TSK ve Suriyeli muhalif askeri birliklerin konuşlandığı Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde yer alan Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesinde yer alan Mare bölgelerine yönelik sürekli olarak taciz ve saldırı atışı gerçekleştiriyor. Tel Rıfat, terör örgütü YPG/PKK işgalinden ne zaman kurtulacak?

Tel Rıfat şehri ve işgal altındaki diğer bölgeler kesinlikle terör örgütleri tarafından kurtarılacaktır. Ancak askeri operasyonların yeniden başlaması için uygun zaman ve yeri seçecek olan da bizleriz.

Suriyeli muhalif askeri birlikler çatısı altında faaliyet gösteren  Hamza Tümeni, Mutasım Tümeni, Sultan Süleyman Şah Tümeni, 20. Tümen ve Kuzey Şahinleri Tugayı olmak üzere toplamda 5 grup Suriye Kurtuluş Cephesi adı altında birleşti. Önümüzdeki dönemde Suriye Kurtuluş Cephesi’nin faaliyetleri neler olacak?

Suriye Kurtuluş Cephesi’nin hedefi, Suriye Ulusal Ordusu çatısı altında hareket eden ve koordinasyonu sağlayan tek ve etkili bir komutanlık oluşturmaktır. Tam entegrasyonu sağlamak maksadıyla askeri, güvenlik, siyasi, finans, medya ve diplomatik ilişkiler unsurları Suriye Kurtuluş Cephesi altında birleşecek. Kısacası güvenliği kontrol etmeyi ve kurtarılmış alanlarda istikrarı desteklemeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda resmi kurumların rolünü güçlendirecek ve Suriye Geçici Hükümetini de yardımcı olacak. Bugün bu hareketimiz, güçlerimizin entegrasyonu için bir adımdır ve diğer kardeşlerimizi de halkımızın arzusu doğrultusunda tam bir entegrasyon için Suriye Kurtuluş Cephesi’ne çağırıyoruz. Ortak Operasyon Odası iyi bir girişimdi ve kurulmasını  da destekledik. Onlarla işbirliği yapmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Ancak, koordinasyonun tam sağlanması ve aramızdaki bölünme durumunu sona erdirmek dolayısıyla Suriye Kurtuluş Cephesi’ni kurduk. Halkımızın çıkarlarına hizmet etmeye devam etmek, topraklarımızı korumak, kurtarılmış bölgelerde refahı sağlamak, bütünleşme yeteneğine sahip bir model sunmaya çalışıyoruz.

İdlib’de Rus bombardımanları devam ediyor. Rusya havadan, İran ve Esad rejimi ise karadan saldırılarını sürdürüyor. Muhalifler, İdlib’den çekilmeyi planlıyor mu? İdlib’i önümüzdeki süreçte neler bekliyor?

İdlib’den çekilmeyeceğiz, savunmaya devam edeceğiz. Kurtarılan alanlardan bir karış taviz veremeyiz.

Caner Çiftçi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz