Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi: İdlib’de Türk Askerine Saldıran Örgüt

360

Terör örgütü Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi (Ebu Bekir Sıddık’ın Yardımcıları Seriyyesi), Türk Silahlı Kuvvetlerini Müslüman topraklardan (İdlib) çıkarılması gereken ‘mürtet bir işgal gücü’ olarak görüyor. ‘Mürtet’ görmelerini ise Türkiye’nin NATO üyesi olmasıyla gerekçelendiriyor.

Örgütün, kamuoyunda tanınan bir lideri bulunmamakla beraberinde, diğer militan gruplarla bağlantısı olduğuna dair bir bilgi de olmadığı belirtiliyor.

Örgütün, DAEŞ ile El Kaide arasında, bağımsız bir cihatçı anlayışa sahip olduğu belirtiliyor. Örgütün faaliyetlerinin arkasında ki temel ideolojik ilham kaynağı, Hayal El Manhac adlı, din adamının yazıları olduğu ifade ediliyor. Hayal El Manhac, hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de HTŞ’ye saldırı çağrılarında bulunuyor.

Hayal El Manhac’ın; biraz DAEŞ’e yakın durduğu, fakat, DAEŞ’i halifelik olarak görmediği ve bir diüer terör örgütü Hurras El Din’i de eleştirdiği belirtiliyor. Hayal El Manhac, El Kaide’nin değişmesi ve yeni bir kuşağın etkin olması gerektiğini savunuyor.

Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi’nin TSK’ya Yönelik Saldırıları

Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi, ilk kez 28 Ağustos 2020’de Hama kırsalındaki Sellet ez-Zuhur köyü yakınlarındaki TSK üssüne yönelik bombalı araç saldırısı gerçekleştirmişti.

  • 7 Aralık 2020: İdlib’in kuzey kırsalındaki Ram Hamdan köyünde bulunan TSK üssüne yönelik ağır silahlı bir saldırı gerçekleştirildi.
  • 4 Ocak 2021: İdlib’in kuzeyindeki Kafraya köyü yakınlarında Türk askerlerine ait bir konvoy, ağır silahlarla hedef alındı.
  • 16 Ocak 2021: İdlib’in kuzeyinde TSK unsurlarına yönelik keskin nişancı saldırısı gerçekleştirildi.
  • 25 Ocak 2021: İdlib’in doğu kırsalındaki Binniş kasabasında TSK’nın merkez olarak kullandığı asker üsse yönelik keskin nişancı saldırısı gerçekleştirildi.
  • 24 Şubat 2021: İdlib’in kuzey kırsalındaki Maret Mısrin bölgesi yakınlarında TSK’ya ait bir konvoy EYP ile hedef alındı.
  • 13 Mart 2021: İdlib kent merkezi yakınlarında TSK’ya ait bir askeri konvoyun daha önceden yola yerleştirilmiş EYP düzeneğiyle hedef alındı.
  • 15 Mart 2021: İdlib kent merkezi, Sanayi Bölgesi girişinde TSK’ya ait bir araca (Yakıt tankeri olduğu da ifade ediliyor) daha önceden yola yerleştirilmiş bir EYP düzeneğiyle saldırı gerçekleştirildi.
  • 23 Mart 2021: İdlib’in güney kırsalındaki TSK)üs noktası önünde daha önceden yola yerleştirilen bir EYP’nin, TSK zırhlısının geçişi esnasında infilak ettirildi.
  • 8 Nisan 2021: İdlib’in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesinde TSK’ya ait bir askeri konvoy el yapımı patlayıcı ile hedef alındı.
  • 15 Nisan 2021: İdlib’in doğusundaki Korniş bölgesinde TSK’ya ait konvoy, EYP ile hedef alındı.
  • 28 Nisan 2021: İdlib’in güney kırsalındaki Mestume köyü ekseninde TSK’ya ait zırhlı araçlara EYP saldırısı düzenledi.
  • 10 Eylül 2021: İdlib’in kuzeyindeki İdlib-Keferya yolu üzerinde ilerleyen TSK konvoyuna yönelik EYP saldırısı gerçekleştirildi.

İdlib’de TSK’yı Hedef Alan Diğer Örgütler

İdlib’de, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef almaya yönelik başka grupların da ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Bu grupların bazılarının isimlerinin Şeyh Mervan Hadid Tugayı, Hurras Ed Din, Hattab El Şişhani Tugaylar, Abdullah Bin Uneys Cemaati ve Mücahit Öncüler olduğu belirtiliyor.

  • Şeyh Mervan Hadid Tugayı, 14 Mart 2021’de İdlib’in kuzeyindeki Dana kasabası yakınlarındaki bir TSK üssüne yönelik güdümlü füzeyle saldırı gerçekleştirdi.
  • Mücahit Öncüler Grubu, 10 Şubat 2021’de İdlib kırsalındaki M4 karayolu üzerinde ilerleyen TSK konvoyunu hedef alarak saldırı gerçekleştirdi.
  • Hattab el-Şişani Grubu, 14 Temmuz 2020’de İdlib’in güneyindeki Eriha yerleşimi yakınlarında, M4 karayolu üzerinde Türkiye ile Rusya tarafından gerçekleştirilen ortak devriyeye yönelik bomba yüklü araç saldırısı gerçekleştirdi. Aynı grup, 25 Ağustos tarihinde İdlib’in güneyindeki bir Türk-Rus ortak devriyesine yönelik EYP saldırısı düzenledi.

[irp posts=”18114″ name=”İdlib’de Güncel Son Durum Haritası”]

KAYNAK

mepanews.com/suriyede-turkiye-rusya-ve-htsyi-hedef-alan-gruplar-hangileri-43208h.htm

bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56427238

halidabdurrahman.com/2020/09/03/suriyede-tsk-ussune-saldiriyi-ustlenen-yeni-bir-grup-ensar-ebu-bekir-seriyyesi/

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz