Siyasal İletişim Kapsamında Beden Dili

1394

Giriş 

İletişim Kavramsal açıdan kısa bir tabirle kişiler arasında ya da gruplar arasında sözlü veya sözsüz bilgi ve mesaj aktarımıdır. Düşüncelerimizi ve isteklerimizi doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarmamız için İletişim kanallarını doğru kullanmalıyız çünkü modern dünya, değişen dinamikler ve gelişmeler ile iç içedir ve bu husus gündelik hayattan, akademik hayata akademik hayattan siyasi hayata kadar önem taşır. İletişimi Siyaset üzerinden inceleyecek olursak bambaşka bir dünyaya açılan kapıyı aralamış oluruz. İletişim siyasete hayat verir ve sonucunda ortaya Siyasal İletişim çıkmış olur. Siyasal İletişimin etkinliğinin başladığı nokta Kitle İletişim araçları sonrasıdır. Kitle İletişiminin doğmasıyla hayatımızda devrim yaşanmış olsa da asıl devrim insanları etkileme sanatının doğmasıyla gerçekleşmiştir. İnsanları etkilemek ve yönlendirmek kolay değildir çünkü anlatılmaya çalışılan ile anlaşılan olgular farklılık arz edebilir. Bundan dolayı insanlar, ikna tekniklerine ve algı manipülasyonlarına yönelmiştir. Ancak Fonksiyonda bir eksiklik var bu eksikliği de beden dili kapatmıştır. Beden Dili; Sözsüz iletişim, Jest, Mimik ve dil dışı unsurların birleşimiyle oluşan bir sözsüz iletişim biçimidir. Beden Dilinde unutmamamız gereken nokta ne konuştuğumuz değil nasıl konuştuğumuz ve göründüğümüzdür. Sözlerimizin tesiri beden dilinin etkin kullanılmasıyla karşıda anlam bulur, yani algıda seçici olmak istiyorsak mikro ve makro ifadelerimize dikkat etmemiz gerekir.

Siyaset dünyası için iletişimin doğru kullanımı Pandora’nın kutusunu açmaya benzer. Günümüzde Siyaset güç mücadelesi haline geldiği yadsınamaz bunun için taraflar ihtiyatlı davranmalıdır. İhtiyatlı davranarak güç mücadelesi korunur. Liderin Topluma seslenirken kürsünün kenarlarını tutması, eliyle havada bir şey yakalamışçasına yumruk yapması, jest ve mimiklerini düzgün kullanması örneklerinden İstişare odasında ki oturma düzenine kadar hepsi bize beden diliyle ilgili mesaj verir. Bir Liderin as kadrosunun da İletişimi ve Beden dilini düzgün kullanması gerekir şüphesiz Güç, emlağa benzer. Tek mesele konumdur kişi kaynağa ne kadar yakınsa değeri o kadar artar, bu anekdot bize insanları etkileme sanatında ekip çalışmasının da önemine dikkat çekiyor. Yazıda seçimlerden Demokrasiye, Politik çalışmalardan uluslararası arenada temsil sürecine kadar oluşan Siyasal İletişim ve Beden dili oluşumları incelenecektir.

Siyasal İletişim ve Beden Dili İncelemeleri

  • Erdoğan ve Obama Analizi: İki Lider birbirine dönük, bacak bacak üstüne atmış ve Erdoğan sohbete ilgisini belirtmek için el hareketlerini kullanıyor. Eşit görünüm sağlanmakta ve aşağılayıcı bir davranış bulunmamaktadır. Burada önemli olan vücudun birbirine dönük olması ve bacakların aynı yönü işaret etmesidir. Sonuç olarak iki lider beden dilini hâkim kullanmaktadır.

  • Putin ve Hakan Fidan Analizi: İki farklı statüye sahip ve iki önemli isim için bu olay bana Machiavelli’nin “Prens” yakıştırmasını anımsatmaktadır. Bu el sıkışmada büyük balık küçük balığı yer mantığı yerle yeksan olmaktadır çünkü ortada adeta bir beden dili savaşı yaşanmıştır. Hakan Fidan uzatılan eli kendisine çekmekte ve bakışlarıyla karşılık vermektedir. Putin ise mimikleriyle objektiflere nam salmıştır. Buradaki el sıkışma pehlivan tipi el sıkışmasına örnektir, ancak iki isim de aynı yöntemi kullandığı için el sıkışmada birbirine üstünlük çıkaramamışlar ve mimiklerde de eşitlik sağlamıştır Hakan Fidan yakın durmakta ancak Putin uzak durmaktadır bunun sebebi Putin Tehditlere açığım ve karşındayım görünümü vermesidir. Hakan Fidan açısından Yukarıda vermiş olduğum ‘’Güç emlağa benzer’’ örneğini bu görünüme yakıştırsak fena olmaz.

  • Trump ve Xi Jinping Analizi: Trump el sıkışmada üstün görünmeye çalışmakta ve pehlivan tipi el sıkışmayı kullanmaktadır ellerden birisi altta kalmamıştır ve her iki isim birbirine üstünlük kuramamıştır. Xi Jinping sergilenen bakışlara yönelik karşı bakış uygulamaktadır. Sonuç olarak eşit görünüm sağlanmaktadır.

  • G7 Zirvesi Analizi: Bu oturma düzenini Uluslararası buluşmalarda sık görürüz ve anlamını merak ederiz. Yuvarlak masa düzenine göre karşılıklı her bir kişi birbirine karşıdır ve kişiler arasında üstünlük yoktur. Tartışma ortamının eşit ortamda ve eşit görünümde yapılması hedeflenmiştir.

  • Erdoğan Analizi: Erdoğan kürsünün kenarını tutarak konuşmasına hâkim olduğunu ve anlattıkları konusunda emin olduğuna yönelik izlenim vermektedir.

Gündelik hayatımızda da önem taşıyan İkna ve Manipülasyon tekniklerinin Siyasiler üzerinde yansıtılmasını ve bize etkisini görmüş olduk. Sizlerde beden dilinizi iyi kullanıyor musunuz ? Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere.

[irp posts=”29308″ name=”Dağlık Karabağ Son Durum Haritası”]

Stratejik Ortak Misafir Yazarlar 

İbrahim Yıldız 

KAYNAK

1 İnternational Journal of Art, Culture & Communication SİYASAL İLETİŞİM:
KAVRAMSAL BİR DERLEME Cilt/Volume: I, Sayı/Issue: 1 Kasım 2018
2 Eke Erdal (2008) ‘’Siyasal Propaganda Araçlarının Seçmen Davranışı Üzerindeki
Etkisi: Isparta Örnek Olayı’’ Süleyman Demirel Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu
Yönetimi
3 Cangil E. B. Beden Dili ve Kültürlerarası İletişim, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi
Dergisi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz