Hakan Fidan: Gizemini Koruyan Bir Hayat

6306
Cumhurbaşkanı Erdoğan onun için, “Benim sır küpüm, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sır küpü ve Türkiye’nin geleceğinin sır küpü.” İfadelerini kullanıyor. Peki hakkında sır küpü denilen Hakan Fidan kimdir?
1) 1 Ocak 1968 yılında Ankara’da doğdu.
2) 1986’da Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu’ndan mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde astsubay olarak göreve başladı.
3) Kara Kuvvetleri Dil Okulu’nda da eğitim gören Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Otomatik Bilgi İşlem (OBİ) bölümünde bilgisayar teknisyeni olarak çalıştı.
4) Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) Almanya’daki Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekât Başkanlığı’nda 3 yıllığına görevlendirildi.
5) Bu vazifesi sırasında ABD kökenli University of Maryland University College’dan (UMUC) yönetim ve siyaset bilimi alanlarında lisans derecesi aldı.
6) Türkiye’ye döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Intelligence and Foreign Policy: A Comparasion of British, American and Turkish Intelligence Systems (1999) başlıklı teziyle yüksek lisans yapan Fidan’ın bu çalışmasında, Türkiye’nin güçlü bir dış istihbarat ağına ihtiyaç duyduğu vurgulanıyordu.
7) Aynı üniversitede doktorasını, Diplomacy in the Information Age: The Use of Information
Technologies in Verification (2006) başlığını taşıyan teziyle tamamladı.
8) 2000 yılında OYAK Genel Kurulu Üyesi seçildi.
9) 15 yıllık mecburi hizmet süresini doldurmasının ardından, 2001’de TSK’dan ayrıldı.
10) Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev aldı.
11) Viyana’daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Cenevre’deki BM Silahsızlanma Enstitüsü (UNIDIR) ile Londra merkezli Verification Research, Training and Information Center’da (VERTIC) akademik çalışmalarını sürdürdü.
12) 2003-2007 yıllarında Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nda (TİKA) başkanlık görevini yürüttü. Fidan, bu görevdeyken Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar’da pek çok ülkedeki TİKA faaliyetlerini yerinde izledi.
13) Aynı dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na danışmanlık yaptı.
14) Kasım 2007’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu” Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirildi.
15) Mart 2008’de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011’de ayrıldı.
16) Kasım 2008’de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( IAEA) Yönetim Kurulu üyesi oldu.
17) 12-13 Nisan 2010’da Washington’da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etti.
18) 15 Nisan 2010’da, dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner’in yardımcılığına getirildi.
19) Daha önce görev süresi iki kez uzatılan Taner’in emekli olmasının ardından, 27 Mayıs 2010 tarihinde, henüz 42 yaşındayken, MİT Müsteşarlığı makamına atandı. MİT tarihinde müsteşarlık koltuğuna oturan en genç isim oldu.
20) MİT Müsteşarlığı’na gelişi büyük bir yankı uyandırdı.
21) Fidan hakkında dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Türkiye dost bir ülke ve stratejik bir müttefik. Fakat son haftalarda İran destekçisi bir adam Türkiye MOSSAD’ının başına atandı. Onların elinde önemli miktarda sırrımız var. Son iki aydaki izlenimimiz, bu sırları İran’a açabilecekleri yönünde. Bu da çok rahatsız edici” cümlelerini kurdu.
22) İsrail’in Haaretz gazetesi, İsrail’in gizli istihbarat örgütü MOSSAD’ın, Fidan’ın MİT Müsteşarı olarak atanmasından kaygı duyduğunu yazdı.
23) Türkiye’nin istihbarat zaaflarını ortadan kaldırmayı hedefledi, haber alma örgütlerinin ABD’deki gibi dış (CIA) ve iç (FBI) şeklinde ikiye ayrıldığı modeli teşkilâta uyarlamaya çalıştı.
24) Açık Kaynaklar Dairesi’ni kurdu. Dış istihbarata ağırlık vererek MİT’i operasyonel bir kuruluş haline getirmeye çalıştı.
25) MİT-Emniyet-Genelkurmay-Jandarma arasındaki istihbarat bağını güçlendirdi. MİT bünyesinde ‘Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’ oluşturuldu.
26) 7 Şubat 2012 tarihinde, FETÖ mensubu savcılar tarafından KCK’ya dönük soruşturma kapsamında Emre Taner, Afet Güneş ve iki MİT mensubuyla birlikte Fidan “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı.
[irp posts=”12483″ name=”Hedefteki İsim: Hakan Fidan”]
27) Fidan ve diğer dört ismi ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya’ya dosyadan el çektirildi. Ardından da MİT mensuplarıyla bazı kamu görevlileri hakkında ceza soruşturması açılmasına, Başbakanlık’tan izin alınması şartı getiren 6278 sayılı “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilâtı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” çıkarıldı.
28) 2015 genel seçimi sürecinde AK Parti’den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti.
29) Cumhurbaşkanı Erdoğan, “MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin Milli İstihbarat Teşkilâtı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Şimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa  orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.” cümleleriyle üzüntüsünü belli etti.
30) 9 Mart’ta ise Hakan Fidan, “Gördüğüm lüzûm üzerine bugün itibariyle 25’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım.” cümleleriyle adaylığını geri çekti.
31) 10 Mart 2015’te yuvasına, MİT Müsteşarlığı görevine geri döndü.
32) 16 Temmuz Cumartesi günü, gazeteci Serpil Çevikcan’ın “Nasıl bir geceydi?” sorusuna “Sabaha kadar çarpıştık” cevabını verdi. Sistematik operasyonların bittiğini nokta operasyonların yapılacağını vurguladı. O günden sonra birçok operasyon yapıldı ve hala yapılmaya devam ediyor. MİT, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında etkin ve başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Milli İstihbarat Teşkilatı her geçen gün başarılarına başarı katıyor. Yazımızı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fidan’ın da dahil olduğu bir ekip G-20 Liderler Zirvesi için Çin’e gittiğinde Putin’in kurduğu bir cümleyle bitirelim, “Hakan Fidan burada olduğuna göre konuşacak bir şeyimiz kalmıyor. O size zaten her şeyi anlatmıştır.”
[irp posts=”19425″ name=”MİT Başkanı Hakan Fidan ve Başdümenci Operasyonu”]

KAYNAK

1) https://www.internethaber.com/erdoganin-sir-kupu-hakan-fidan-kimdir-kurt-mu-aslen-nereli-
714934h.htm
2) https://www.yenisafak.com/15temmuz/hakan-fidan-kisi-detay#bio
3)https://tr.wikipedia.org/wiki/Hakan_Fidan
4) http://www.aljazeera.com.tr/portre/portre-hakan-fidan

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz