2021’de Dünya’yı Neler Bekliyor?

2492

2021’de Dünya’yı Neler Bekliyor?

Çoğu insan 2020 yılına girerken yaşanan acıların dinmesi, barış, esenlik ve huzur dilemekteydi. Fakat yeni yılda henüz Ocak ayının başından itibaren ardı arkası kesilmeyen olaylar ve felaketler zinciri yaşandı. Bunlar içerisinden en önemlisi şüphesiz Covid-19 Pandemisi oldu. 2021 yılına aşı gündemiyle giren dünya, olimpiyat oyunlarından Brood X böcek istilasına kadar birçok farklı alanda gelişme yaşaması beklenmektedir.

Yarı aksak girmeye başladığımız 2021 yılında bizleri neler beklemektedir?

2021 yılında neler olacağının en önemli düğüm noktası aşı çalışmalarıdır. Bu konuda ciddi ilerlemeler yaşanmaktadır ve muhtemelen 2021 Mart’ından itibaren eski dünyaya geri dönüş sağlayacağımızı düşünebiliriz. Fakat bu konuda biraz yanılabiliriz, döndüğümüz dünya 2020 öncesindeki dünya olmayacaktır. Pandemiyle birlikte alışkanlıkların değişmesi, yaşanan acılar, ölümler ve toplumların verecekleri tepkiler birtakım değişiklikleri bize gösterecektir.

Fakat bunlar “AB parçalanır” gibi komplo teorilerinin gerçekleşeceği kadar büyük değişiklikler değildir.

Tüm dünyanın içe kapanması, seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması veya küreselleşmenin sonu da değildir. Tam aksine küreselleşmeye tekrar dönüştür. Ülkeler daha fazla ekonomik olarak pandemiye dayanamadıklarından dolayı dört gözle bekledikleri normalleşmedir. Turizmin ve yatırımların hız kazanmasıdır. Asya’da imzalanan RCEP anlaşmasıyla dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması bu yöndeki en önemli işaretlerden birisidir. Ekonomi ile pandemi arasında yaşanan öncelik rekabetinde, ilk başta pandemi yarışı önde götürse bile artık ekonominin kazandığını görmekteyiz.

Kovid-19 ve Çin

Trump’ın başardığı en önemli şey Çin’i potansiyel bir tehlike şeklinde dünya kamuoyunda gündeme alabilmesidir. Artık Avrupa’da da Çin’e karşı mesafeli bir bakış gelişmeye başlamıştır.

Çin, Kovid-19’un yönetiminde yavaş kalması pandemiyi küresel boyuta taşımıştır. Ülkeler ve toplumlar bu konuda alttan alta Çin’e karşı bilenirken birtakım ülkelerde yaşanan bazı hadiseler (Brezilya’nın Çin aşısını durdurması, İsveç’te Huwai ve ZTE’ye 5G yasağı) Çin’e karşı uzak coğrafyalarda bir cephenin oluştuğunu da göstermektedir. Muhtemelen Kovid-19 pandemisi kontrol altına alındıktan sonra ABD ve Avrupa liderliğinde ülkeler Çin’den hesap vermesini bekleyecektir.

Siyasi Atmosfer

2021 yılında dünya siyasetini etkileyecek birtakım önemli seçim bizleri beklemektedir. Japonya, İsrail, İran, Şili ve Fas seçimleri dünya siyasetinde önemle takip edilen seçimler olacaktır.

ABD’de Biden’in iktidara gelmesiyle Transatlantik ittifakı güç kazanırken Çin’le tansiyonda sınırlı bir iyileşme yaşanacaktır.

Bu dönemde İran’la yeni bir anlaşma beklenirken Rusya ve Türkiye ile ilişkilerin gergin şekilde başlaması beklenmektedir. İsrail’le körfez ülkeleri arasındaki anlaşmalar artacakken, Suriye’de Esad rejimiyle ve Afganistan’da Taliban ile anlaşma yolunu seçmesi muhtemeldir.

Libya’da taraflar arasın görüşmelerde ciddi ilerlemeler yaşanmıştır. Yıllarca süren parçalanmışlık, 2021’de bütünlüğe yerini bırakması olasıdır.

Suriye’de Esad rejiminin gücü kanıtlanmıştır. Onsuz olamayacağı net şekilde görüldüğünden artık ülkeler resmi olarak Esad’ı tanıyacağı bir dönemin başlangıcı olması muhtemeldir.

Afganistan’da Taliban, başkent Kabil’e hiç bu kadar yakın olmamıştır. ABD ile varılan anlaşma ve hükümetle görüşmeler silahlı veya silahsız şekilde fark etmeksizin 2001’den 20 yıl sonra Taliban’ı tekrar başkent Kabil’e ulaşmasını sağlayabilir.

Raul Castro, Küba kominist partisinden istif etmeyi planlamaktadır. Eğer istifa gerçekleşirse Küba’daki 62 yıllık Castro kardeşlerin etkisi siyasi olarak sonlanmış olacaktır.

Latin Amerika coğrafyası ekonomik krizler ve şiddet olaylarıyla karşı karşıya. Meksika, Brezilya, Arjantin, Peru ve Venezuella’da iyice gerilen ekonomi daha fazla dayanamayarak bölgede krizler zinciri oluşturabilir.

2021 yılı siyasi fay hatlarında bazı hareketlerin ciddi çatışmalara yol açabileceği bir yıl olacaktır. Dağlık Karabağ’da başlayan böyle bir çatışma kısa sürede yarı savaş durumuna dönüştü. Benzer bir durum veya ayrılık hareketi; Keşmir, Batı Sahra, Katolonya, Güney Çin Denizi, Büyük Britanya, Kuzey Irak, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan’da yaşanabilir.

Diğer Olaylar

2021 yılı yazı spor camiası için biriken birçok heyecanın birarada yaşandığı bir dönem olacaktır. Bunlardan en önemlisi Tokyo’da yapılacak Olimpiyat Oyunlarıdır. Normalde 2020’de yapılması gereken olimpiyatlar pandemi nedeniyle bir yıl ertelendi. Japonya’yı 2018’de ziyaret ettiğimde ülkenin buna sıkı şekilde hazırlandığına tanıklık etmiştim. Sadece hazırlık yapanlar Japonlar değil elbette! Olimpiyat oyunlarında mücadele edecek dünyanın dört bir tarafındaki sporcularda heyecanla olimpiyatlar için çalışma sürdürmektedir. Ayrıca ertelenen Euro 2020 kupası ve Cupa Amerika da bu yazın oynanacaktır.

Rugby dünya kupası İngiltere’de, ertelenen Eurovision şarkı yarışması ise Mayıs 2021’de Roterdamda yapılacaktır. Yine ertelenen Expo, 2021 yazında Dubai’de gerçekleştirilecektir.

Bu sene dünyayı etkileyen çekirge istilası gibi, ABD’de dünyanın en büyük böcek istilası beklenmektedir. Brood X adı verilen Ağustos böceği 2004’te başladığı 17 yıllık kuluçka döneminin ardından kuluçkadan çıkacaktır. Doğu ABD eyaletlerinde kısa süreli bir istila beklenmektedir.
Yine ABD’de Kaliforniya üniversitesinin öncülüğünde dünyanın ilk yapay böbreği üretilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Terrafugia TF-X Uçan aracının lansımanın bu yıl yapılması planlanmaktadır.

Çin ve BAE’nın ilk Mars yolculuğu yine 2021 yılında başlayacaktır. Ayrıca Hindistan ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirecektir.

Sonuç

2020 yılı tüm dünya için kaos havasında geçti. Bu yılın ortasında resesyonlar beklenirken dünya ekonomisi için çok daha kötü bir gelişme olan pandemi yaşandı. Şuan olay sıcaklığını koruduğu için tam sonuçlarını bilemiyoruz. Ancak 2025 yılına kadar başta dünya ekonomik buhranı olmak üzere birçok olumsuz senaryo dünya siyasetini beklemektedir.

Pandemi’nin atlatılması 2021 yılına girilirken ülkelerin en önemli gündemidir. Pandeminin ortaya çıkardığı ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi hasarları göreceğimiz ilk yılında 2021 olması beklenmektedir.

Dünya siyasetinin son dönemde giderek gerildiği görülmektedir. Rusyaların etki alanlarını arttırması, Çin’in yükselişi karşısında Batı ittifakının dengeleme politikası tarafları karşı karşıya getirmektedir. Biriken bu gerilimlerin ekonomik krizlerle birleşmesi dünya genelini ilgilendiren savaş zincirlerine neden olabilir. Bu pek beklenmeyen ama az da olsa sinyallerini taşıyan bir durumdur.

Yukarıda paylaşılan tüm bu sonuçlar tahmin edilen durumlardır. 2021 yılımda, 2020’de olduğu gibi bizi tamamen şaşırtacak gelişmeler yaşanacak mı hep birlikte göreceğiz.

KAYNAK

Euronews, Brezilya Çin aşısı CoronaVac denemelerini durdurdu, Pekin’den ‘aşıya güvenimiz tam’ açıklaması geldi, 10.11.2020.

Hürriyet, Huawei ve ZTE’ye İsveç’te 5G yasağı geldi, Çin’den sert tepki geldi, 22.10.2020.

Futuretimeline.net, 2021 timeline contents

TRT Spor, Tokyo Olimpiyat Oyunları ne zaman yapılacak?, 30 Mart 2020.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz