Tayvan Yardımcı Olabilir: Tayvan Dışişleri Bakanının Açıklamaları

448

“Daha büyük bir iyilik dünyanın COVID-19’u nasıl yeneceği için birlikte çalışmaktır ” diyen Tayvan Dışişleri Bakanı, Tayvan’ın bunun bir parçası olmak zorunda olduğunu da ifade etmiştir. 2020’de dünya, COVID-19’un etkilerinin insanların hayatlarının her alanında hissedilmesiyle eşi görülmemiş bir halk sağlığı kriziyle sarsıldı. Bu yıl aynı zamanda, kapsayıcılığı çok taraflılığın tam kalbinde yer alan ve dünyanın şu anda ihtiyaç duyduğu şey olan misyon beyanı olan Birleşmiş Milletler Şartı’nın imzalanmasının 75 Yıldönümü.

Şimdi her zamankinden daha fazla küresel topluluk, BM ve üye devletlerinin talep ettiği daha iyi ve daha sürdürülebilir geleceği oluşturmak için ortak bir çaba sarf etmelidir. Tayvan hazır, istekli ve bu çabaların bir parçası olmaya muktedir. 500’den az doğrulanmış vaka ve yedi ölümle Tayvan, tahminlere meydan okumuş ve COVID-19’u başarıyla kontrol altına almıştır. Bu herhangi bir kilitlenme olmadan başarılmıştır ve okullar Şubat ayında sadece iki haftalığına kapatılmıştır. Tayvan’da çok önemli bir yere sahip olan beyzbol maçları da Nisan ayında yeniden başlamıştır. Başlangıçta, kartonlar kalabalığın önünde durmuş, ancak Temmuz ortasına kadar oyunlar 10 kadar seyircinin katıldığı maçlara tüm hızıyla geri dönülmüştür. Merkezi Salgın Komuta Merkezinin kurulması, sıkı sınır kontrollerinin ve karantina prosedürlerinin uygulanması ve şeffaf bilgi paylaşımı dâhil olmak üzere önlemlerin alınması sayesinde Tayvan’ın hızlı yanıt vermesini sağlamıştır.

Ayrıca, birinci sınıf sağlık sistemi için yeterli tıbbi malzeme stoku sağlamak için hızlı adımlar atılmıştır. Tayvan kendi vatandaşlarına bakmak için yeterli malzemeye sahip olduğundan emin olduktan sonra, ciddi ihtiyaç duyan diğer ülkelere tıbbi ekipman ve malzeme sağlamaya başlamıştır. Haziran ayı sonunda Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan’ın diplomatik müttefikleri ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 80’den fazla ülkeye 51 milyon cerrahi maske, 1,16 milyon N95 maske, 600 izolasyon önlüğü, 35 alın termometresi ve diğer tıbbi malzemeleri bağışlamıştır. Hızlı test kitleri, ilaçlar ve aşıların gelişimini keşfetmek için benzer fikirlere sahip demokrasilerle güçlerini birleştirmiştir. Daha iyisi için birlikte çalışmak, dünyanın COVID-19’u nasıl yeneceği üzerinde yardımlaşmanın örneğini göstermiştir. Tayvan, Birleşmiş Milletler’in Yetmiş Beşinci Yıldönümünü Anma Deklarasyonunda, hükümetler ve devlet başkanları sadece dayanışma içinde birlikte çalışarak pandemiyi sona erdirebileceğini ve sonuçlarının üstesinden etkili bir şekilde gelebileceğini kabul etmektedir. Böylece BM’yi daha kapsayıcı hale getirme ve dünyayı pandemiden kurtulmaya çalışırken kimseyi geride bırakma sözü vermektedir. Benzer şekilde, Temmuz ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin Üst Düzey Segmentinde “COVID-19’dan Sonra Çok Taraflılık” konulu açıklamalarda: 75 yıldönümünde ne tür bir BM’ye ihtiyacımız var? sorusuyla birlikte, ağa bağlı, kapsayıcı ve etkili çok taraflılığın toparlanmayı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH’ler) devam eden uygulanmasını teşvik etmeye yönelik küresel çabalara yardımcı olacağını söylemiştir.

Bununla birlikte, dünyanın model demokrasilerinden biri ve mevcut salgını kontrol altına alma konusunda bir başarı öyküsü olan Tayvan, BM sistemine katılmaktan ve deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmaktan alıkonulmaktadır. Pandemiyle beraber uluslararası toplum Tayvan’ın Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler sisteminden oluşan Dünya’dan adaletsiz ve ayrımcı olarak dışlandığının farkına varmıştır ve uluslararası toplum, Tayvan’ı engellemenin yasal dayanağı olarak 1971 BM Genel Kurulu Kararı 2758’in hatalı yorumunun halen kullanmasının durdurulması için şiddetli bir şekilde BM’ye baskı yapmaya devam etmektedir.

Gerçek şu ki, bu karar Tayvan’ın BM’deki temsili konusuna değinmemekte ve Tayvan’ın ÇHC’nin bir parçası olduğunu da belirtmemektedir. Aslında, Tayvan ÇHC’nin bir parçası değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır. Çünkü Tayvan başkan ve yasama organı doğrudan Tayvan halkı tarafından seçilmektedir. Dahası, pandemi sırasında uygulanan sınır kontrolleri, ÇHC’nin yanlış iddialarına karşı koymak için daha fazla kanıt sunmaktadır. Birleşmiş Milletler, yalnızca Tayvan’ın demokratik olarak seçilmiş hükümetinin 23,5 milyon insanını temsil edebileceğini kabul etmelidir; ÇHC’nin Tayvan adına konuşma hakkı yoktur. Tayvan’ın BM’de katkısının olmaması küresel topluluk için bir kayıptır ve üye devletlerin normalliği yeniden kazanma ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini tam ve zamanında uygulama çabalarını engellemektedir. Tayvan, SKH’ler üzerindeki olağanüstü çalışmalarından yararlanarak, ülkelere pandeminin neden olduğu kesintiden daha iyi kurtulmalarına yardımcı olabilmektedir. Asya Kalkınma Bankası, Tayvan’ın 2020 ekonomik performansının Dört Asya Kaplanı arasında en iyisi olacağını tahmin etmesiyle birlikte Tayvan ekonomisinin dirençli olduğunu kanıtladı. Dahası, cinsiyet eşitliği, ekonomik büyüme, temiz su ve sanitasyon, azalan eşitsizlik ve iyi sağlık ve esenlik dahil olmak üzere birçok SDG göstergemiz OECD ülkeleriyle karşılaştırılabilir seviyelere ulaşmıştır. Tayvan’ın kanıtlanmış salgın tepkisi ile birlikte SDG’leri uygulamaya yönelik devam eden çabaları, Tayvan’ı insanlığın karşı karşıya olduğu devam eden zorlukların üstesinden gelmede küresel topluluğa yardımcı olmak için çoğundan çok daha iyi bir konuma getirmiştir. Aslında, Tayvan uzun zamandır Asya, Karayipler, Latin Amerika ve Afrika’daki ortak ülkelerine temiz enerji, atık yönetimi ve afet önleme gibi alanlarda kalkınma hedefleri ile yardım etmektedir. Ne yazık ki, Tayvan’daki 23,5 milyon kişinin BM tesislerine erişimi reddedilmektedir. Buna ek olarak Tayvanlı gazeteciler ve medya kuruluşlarının da BM toplantılarını takip etme yetkisi reddedilmektedir.
[irp posts=”26779″ name=”Koronavirüste Örnek Ülke Tayvan Ne Yaptı?”]
Bu ayrımcı politika, otoriter bir devletin haksız iddialarından ve baskısından kaynaklanmaktadır ve BM’nin üzerine kurulduğu evrensellik ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Birleşmiş Milletler Şartı “Biz Birleşmiş Milletler halkları, temel insan haklarına olan inancımızı yeniden teyit etmeye karar verdik .. [ve] erkeklerin, kadınların ve irili ufaklı ulusların eşit haklarına” şeklinde başlamaktadır. Tayvan’ın maruz kaldığı bu haksız politika
sona ermeli ve bu metinde belirtilen herkes için insan haklarını ve temel özgürlükleri koruma ideali boş sözler olarak kalmamalıdır. Önümüzdeki 75 yıla bakıldığında, BM’nin Tayvan’ın katılımını memnuniyetle karşılaması için asla geç değildir.

KAYNAK

https://www.cnbc.com/2020/07/15/how-taiwan-beat-the-coronavirus.html Başarının nasıl sağlandığı hakkında detaylı bilgi için bkz. (Erişim Tarihi:14.09.20)

https://www.japantimes.co.jp/opinion/2020/08/19/commentary/worldcommentary/taiwan-coronavirus-health/ Yapılan yardımlar hakkında detaylı bilgi için bkz. (Erişim Tarihi:14.09.20)

https://www.africanews.com/2020/07/10/us-backs-taiwan-somaliland-cooperation/ Afrika üzerine politikalar hakkında detaylı bilgi için bkz. (Erişim Tarihi:14.09.20)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz