Antik Roma

1048
Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası’nda kurulan Roma şehir devletinden doğarak tüm Akdeniz’i çevreleyen muazzam bir imparatorluk hâline gelen medeniyetin adıdır. Yaklaşık 1200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin bileşimi bir demokrasiye ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür. Asırlar boyunca güçlü bir devlet olarak varlığını sürdürmüş olan Antik Roma hakkında kısa kısa 30 bilgi;
1) Roma’nın bir kurt tarafından yetiştirilen iki kardeş tarafından kurulduğu
2) Çılgınlığıyla nam salan Roma imparatoru Gaius Caligula, hükümdarlığı süresince kendi atını da senatör yaptı.
3) Tuz, değerli bir kaynak olarak kabul edilirdi. Madeni paranın olmadığı yerde tuz kullanılırdı ve genellikle köle satın almak için bu yöntem uygulanırdı.
4) Çoğu zaman kölelerine karşı acımasız ve sadist olarak gösterilen Romalılar, hizmetkarlarına acımasızca muamele yapmaktan kaçınırdı. Onları kendileri için temsilci olarak kullanır, başarılı olduklarında ikramiye verirlerdi.
5) Zengin sınıf, o zamanın kliması sayılabilecek su boruları kullanırdı. Su kanallarından beslenen bu borular, duvarlara ve zemine yerleştirilerek eve soğuk su taşırdı.
6) Asil Romalıların çoğu biseksüeldi, hem kar

şı cinsten hem de kendi cinsinden hoşlanırdı. Heteroseksüellik kaba ve tuhaf bulunurdu.
7) Statü sahibi Romalılar yatarak yemek yerdi.
8) Çok sayıda imparatora danışmanlık yapan ve 75 kitabın yazarı olan Gaius Plinius Secundus (Yaşlı Pliny), Naturalis Historia adlı ansiklopediyi yazdı. Kitabın adı Doğa Bilim olsa da içeriği ile birçok alana ışık tutmakta.
9) Diktatör kelimesi Antik Roma’dan gelmektedir. Kısa süreliğine gücü tek başına eline alan hakimlere verilirdi.
10) Julius Caesar korsanlar tarafından kaçırılmış, daha sonra bu korsanlarla arkadaş olup kendisi için daha yüksek fidye istemelerini söylemiştir. Esaretten kurtulduğunda ise bir denizci ordusu kurup, onları yok etti.
11) Roma, Antik Yunan’a hayranlık duysa da bu hayranlığı Antik Yunan tarafından aşağılandı. Bu aşağılanmanın sonucunda Antik Yunan şehir devletleri tek tek fethedildi.
12) Roma’da devlet görevlisi olmak isteyen Romalılar, ‘’Toga Candida’’ adlı bir kıyafet giyerdi. Aday kelimesinin kökeni de buradan gelmektedir.
13) Roma kıyafetleri, basitliği ve kullanışlılığından dolayı popülerdir. Bu kıyafetler giyeni mütevazi gösterir ancak kullanılan kumaş, boya ve süslemeler statüyü simgeler.
14) Antik dünyada pazar yerleri yaygın olsa da bugünkü anlamıyla bildiğimiz alışveriş merkezlerinin temeli imparator Trajan döneminde atılmıştır.
15) Romalılar ziyafetlerde kusana kadar yerlerdi. Kustuktan sonra tekrar yemeye devam ederlerdi.
16) Romalı kadınlar arasında kalın kaş çok takdir edilir ve yüksek zeka belirtisi olarak kabul edilirdi.
17) İmparator/imparatoriçe ve senatörler, murex deniz kabuğundan yapılmış, mora boyanmış giysiler giyerdi. Bu giysiler toplumdaki en yüksek statüyü simgeler ve başkalarının giymesi ihanet olarak kabul edilirdi.
18) Ortalama yaşam süresi 30 seneydi. Birçok kadın doğum sırasında hayatını kaybederdi.
19) Roma-Pers savaşları 721 yıl sürdü.
20) İmparator Titus, MS 86’da Kolezyum’u sular altında bırakıp sahte bir deniz savaşı düzenledi. Kalabalığı eğlendirmek için boğalara yüzme öğretilmesini emretmiştir.
21) Romalılar dişlerini beyazlatmak ve giysilerini yıkamak için kendi idrarlarını kullanırdı.
22) İmparatorlar bağışıklıklarını güçlendirmek için bilinen zehirlerden günlük olarak belirli dozlarda alırdı.
23) Popüler gladyatörlerin teri şişelenip afrodizyak ve güzellik tedavisi olarak kadınlara satılırdı. Ayrıca gladyatör kanı içmenin kısırlığa iyi geleceği düşünülürdü.
24) Romalılar enerji içeceği olarak domuz pisliği içerlerdi. İmparator Nero, kavrulmuş gübrenin sirkeye batırılmasıyla yapılan içkinin büyük bir hayranıydı.
25) Fallik sanat, Antik Roma’da oldukça yaygındı. Penisten esinlenen mozaikler ve heykeller, Fascinus tanrısına övgü olarak kabul edilirdi.
26) Romalılar umumi tuvaletlerde büyük tuvaletini yaptıktan sonra kendilerini temizlemek için bir sopanın üzerinde sünger kullanırlardı.
27) Antik Romalılar, kölelerin ve efendilerin yer değiştirdiği Saturnalia festivalini kutlardı.
28) Bir kişi babasını öldürmekten suçlu bulunursa, vahşi hayvanlarla birlikte bir çuvala bağlanır ve boğulması için bir nehre atılırdı.
29) İmparator Claudius, yeğeniyle evlenebilmek için Roma kanunlarını değiştirdi.
30) İmparator Nero, Sporus adında bir erkek çocuğuyla evlendi. Sporus’u kısırlaştırdı ve ona kadın muamelesi yaptı. Sporus’a ölen karısı Sabina’nın adıyla sesleniyordu.
[irp posts=”28925″ name=”Antik Yunan’da Yurttaşlık: Sparta ve Atina Kent Devletleri”]

KAYNAK

1)https://about-history.com/20-interesting-facts-about-ancient-rome/
2)https://factcity.com/facts-about-ancient-rome/
3)https://allthatsinteresting.com/ancient-rome-facts#1
4)https://tr.wikipedia.org/wiki/Antik_Roma

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz