Pakistan’ın Karizmatik Lideri: Imran Han

1404

Imran Han ismi  sık sık gündeme geliyor. Kendisi ülkemizde, bize gösterdiği sevgi ve saygıyla anılmasıyla birlikte konuşmalarında çok defa ülkemize olan sevgisini belli etmiştir. Hatta Pakistan’da bir hastaneye de Recep Tayyip Erdoğan ismini vermiştir. Yakın zamanda 15 Temmuz ile ilgili olarak bir gönderi paylaşan Han, Türkiye’ye olan desteğini tekrardan vurgulamıştır. Dünya basınında da karizmatik bir görünüm imajı veren Pakistan Başbakanı Imran Han kimdir? Bu sorunun cevabını kısa ve öz bir şekilde Han’ın çocukluğundan başbakan olana kadarki süreci ele alarak cevaplayalım.

İmran Han, 1952 yılında Pakistan’ın Lahor kentinde Peştun kökenli bir anneyle babanın tek oğlu olarak dünyaya geldi. Han’ın annesinin üyesi olduğu Peştun Burki kabilesi, çıkardığı başarılı kriket sporcularıyla tanınıyor.

Lahor’un üst orta sınıf ailelerinden bir tanesinin çocuğu olan Han, şehrin en kaliteli okullarından birisi olan İngiliz Aitchison Koleji‘nde eğitim hayatına başladı. Mezun olduktan sonra, İngiltere’nin en eski okullarından Worcester Kraliyet Gramer Okulu ile eğitim hayatına devam etti. Kriket oynamaya bu okulda başlayan Han, Worcester ve Lahor takımlarında oynadı.

Oxford Üniversitesi Felsefe, Siyaset ve Ekonomi Bölümü‘ne kabul edilen Han, aynı zamanda kriket takımında oynadığı üniversiteden onur derecesiyle mezun oldu.

1976’da ülkesine dönerek milli takıma katılan Han, 1978’de 140 kilometre hıza ulaşan atışıyla kriket tarihine adını yazdırdı. Han’ın kaptanlığını yaptığı Pakistan Milli Takımı, 1992’de Avustralya’daki Dünya Kupası’nda şampiyon oldu. Bu, Pakistan’ın aldığı ilk ve tek dünya kupası oldu.

1995 yılında İngiltere’de film yapımcısı olan İngiliz Jemima Goldsmith ile evlendi. Bu evlilikten Han’ın iki oğlu oldu. Jemima, Han’dan boşandıktan sonra iki oğlunu da alarak İngiltere’ye gitti.

3 yılda topladığı 25 milyon dolarlık fon ile Pakistan’ın ilk Kanser Tedavi Merkezi’ni Lahor’da açtı.

Kriket oyunculuğundan sonra politikaya merak saran Han, 25 Nisan 1996 tarihinde Pakistan Adalet Hareket Partisi’ni (PTI) kurdu ve partinin ilk başkanı oldu.

1997 seçimlerinde sadece yüzde 1 oy alarak meclis dışı kalan PTI, seçimlerinde de meclise sadece 1 milletvekili sokabildi.

1999 yılında Pervez Müşerref’in yaptığı askeri darbeyi yolsuzlukları bitireceği düşüncesiyle destekledi ancak kendi iddiasına göre Müşerref’in başbakanlık teklifini geri çevirdi.

2008 seçimlerini boykot eden Han, Müşerref’in genelkurmay başkanlığından istifa etmeden devlet başkanlığı görevine devam etmesi ve yeniden aday olmasına tepki olarak diğer partilerden 85 milletvekiliyle istifa etti. Gelişmeler üzerine olağanüstü hal ilan eden Müşerref, Han’ı cezaevine gönderdi.

Bir hayır işleri örgütü olan Asia Society tarafından 2012 yılında Asya’da “Yılın Adamı” olarak seçildi.

ABD’nin insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği operasyonları, yolsuzluğu ve ABD’nin Afganistan politikalarını eleştiren mitingler ve gösteriler düzenleyen Han’ın, 2013 seçimleri öncesinde Lahor ve Karaçi’de yaptığı mitinglere yüz binleri aşkın insan katıldı.

PTI, 2013 seçimlerinde yüzde 17’ye yakın oy alarak 35 milletvekiliyle meclise girdi ve ana muhalefet partisi oldu. Aynı zamanda ülkenin kuzeyindeki Hayber Pahtunhva eyaletinde de iktidara gelen PTI, seçimde usulsüzlük iddialarının hedefi olan PML-N ve eski lideri Navaz Şerif’in istifa etmesi için kamuoyu baskısını oluşturan 2014 protestolarını düzenledi.

2015 yılında sızan Panama Belgeleri, Şerif’in çocuklarının, yurt dışına para kaçırmak ve yurt dışında servet edinmek için kullanıldığı iddia edilen offshore şirketlerle bağlantılarının olduğunu ortaya koydu. Navaz Şerif, 2017 yılında başbakanlık görevinden uzaklaştırıldı ve yolsuzluk nedeniyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2015’te gazeteci Reham Han ile yaptığı evlilik bir yıldan az sürdü. BBC’nin eski hava durumu sunucusu olan Reham Han, hatıralarını anlattığı bir kitap yazdı.

2018 yılında Lahor’da gözlerden uzak bir törenle Büşra Bibi ile evlendi. Büşra Bibi’nin Han’a ruhani konularda akıl hocalığı yaptığı da söyleniyor.

Han’ın partisi PTI, 25 Temmuz 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde birinci çıktı ve parlamentoda da açıklanan 260 sandalyenin 115’ini aldı. Han, 18 Ağustos 2018 tarihinde Pakistan Başbakanı olarak göreve başladı.

KAYNAK

https://www.biyografi.info/kisi/imran-han
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44967985
https://www.britannica.com/biography/Imran-Khan

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz