Cumhurbaşkanı Rolünden Cumhurbaşkanlığına: Vladimir Zelenskiy

702

Halkın içinden, dürüst, prensip sahibi ve akıllı biri devlet başkanı seçilirse ne olur?

Vladimir Zelenskiy’nin cumhurbaşkanı rolüyle yer aldığı ‘’Halkın Hizmetkarı’’ dizisi bu cümleyle başlıyordu. Bu dizide canlandırdığı karakter, ona ilk defa adım attığı siyaset arenasında büyük bir başarı getirdi. Poroşenko ile girdiği başkanlık yarışında, Poroşenko’yu aldığı %73,21 destek ile geride bıraktı.

2015 yılında “Halkın Başkanı” yazan reklam afişleri ortaya çıktı. İlk başlarda bunun ne olduğuna anlam verilemese de daha sonradan Zelenskiy’nin başrolünde olduğu “Halkın Hizmetkârı” adlı yeni televizyon dizisine ait olduğu anlaşıldı. Dizinin temasında; ülkedeki yolsuzluklar, yolsuzluk batağına batan bürokratlar, kirli ilişkiler, oligarklar ve medya patronları işleniyordu.

Zelenskiy’nin canlandırdığı tarih öğretmeni olan Vasiliy Goloborodko, bu sistemden yılmış durumda olan halkın oylarıyla başkan seçiliyor. Başkan olduktan sonra halk ile bir bütün oluyor. Hiçbir koruması olmadan bisikletle halkın içinde geziyor ve işlenen yolsuzluklara karşı büyük bir savaş veriyor. İşte canlandırdığı bu rol, Zelenskiy’e ülke çapında büyük bir sevgi ve ün getirdi. Adeta halkın sevgilisi haline büründü. Dizi reyting rekorları kırdı ve hatta birçok farklı dile de çevrildi.

Şimdi gelin hep birlikte, bir rüyayı andıran bu hikayenin kahramanı Vladimir Zelenskiy’nin hayatına bir bakış atalım.

1.) Vladimir Zelenskiy, 1978 yılında Ukrayna’nın Krivoy Rog kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Oleksandr Zelenskıy Krivoy Rog Ekonomi Enstitüsü’nde profesör olarak çalışırken annesi Rimma Zelenska ise mühendistir.

2.) İlkokul yıllarında çok iyi bir İngilizce eğitimi aldı.

3.) Çocukluğundan itibaren tiyatro tutkusu olan Zelenskiy, henüz ortaokul yıllarında ünlü komedi televizyon programı KVN’de rol almaya başladı.

4.) Liseye başlamadan önce babasının işi nedeniyle dört yıl Moğolistan’ın Erdenet şehrinde yaşadı.

5.) Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı ancak profesyonel olarak bu alanda çalışmadı.

6.) Hukuk fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda bir grup arkadaşıyla birlikte “Kvartal 95” adlı komedi grubunu kurdu. Kvartal 95, “Halkın Hizmetkârı” da dahil birçok komedi dizisine imza attı.

7.) Ukrayna’nın en popüler komedi programı olan “Veçernıy Kvartal”da Zelenskiy, siyasi ve sosyal konulardaki hiciv ağırlıklı şovlarıyla kendini milyonlara sevdirdi.

8.) Veçernıy Kvartal’ın çekimleri birçok kez Türkiye’de de yapıldı. Bunlardan birinde Zelenskiy, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da hicvetmişti. Zelenskiy’nin sahneyi paylaştığı komedyenlerden biri, “Bugün Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, yarın da Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, yarından sonra da, ondan sonra da, her zaman Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan” diyor. Zelenskiy de gülümseyerek ve elini sallayarak bu sözleri onaylıyor.

9.) Lise arkadaşı Olena Zelenska ile Eylül 2003’te evlendi. Çiftin Temmuz 2004’te kızı Oleksandra, Ocak 2013’te de oğlu Cyril doğdu.

10.) Kvartal 95 ile çeşitli yarışmalara katılıp gösteriler düzenleyen Zelenskiy, ülke çapında belli bir şöhrete kavuştu. Rusya ve Ukrayna yapımı çeşitli dizi ve filmlerde rol aldı.

11.) Zelenskıy, 2013-2014 Yevromaydan hareketini, Donbass Savaşı sırasında da Ukrayna Ordusu’nu destekledi.

12.) Zelenskiy’nin yapımcısı olduğu Kvartal 95 grubunun Ukrayna ordusuna yaptığı bağışlar medyada gündeme geldi.

13.) Ağustos 2014’te Ukrayna Kültür Bakanlığı’nın Rus sanatçıların ülkeye girişini yasaklama kararına karşı çıktı.

14.) Ukrayna’da bir televizyon kanalında 2015’te oynadığı “Halkın Hizmetkarı” isimli dizi ile sıradan bir öğretmen iken bir video sayesinde kısa sürede halk kahramanı olarak Ukrayna Devlet Başkanlığına gelen bir karakteri canlandırdı. Bu karakter ile büyük bir sevgiye ve üne kavuştu.

15.) Mart 2018’de Halkın Hizmetkarı adlı dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 çalışanları tarafından Halkın Hizmetkarı Partisi kuruldu.

16.) Zelenskiy, 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı.

17.) Mart 2019’da Der Spiegel’e verdiği röportajda siyasetçilere olan güveni yeniden tesis etmek için siyasete girdiğini, “profesyonel, düzgün insanları yönetime getirmek” ve “siyaset kurumunun havasını olabildiğince değiştirmek” istediğini söyledi.

18.) 31 Mart 2019 tarihinde yapılan ilk seçimde hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için 21 Nisan 2019’da en çok oyu almış iki aday Zelenskiy ve Poroşenko arasında ikinci tur düzenlendi. Zelenskiy, bu turda oyların %73,21’ini alarak başkan oldu.

KAYNAK

https://www.britannica.com/biography/Volodymyr-Zelensky

https://tr.wikipedia.org/wiki/2019_Ukrayna_cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_se%C3%A7imi

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48009311

https://tr.wikipedia.org/wiki/Volod%C4%B1m%C4%B1r_Zelensk%C4%B1y

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz