Amerikalı Delta Şirketi’nin PKK ile Yaptığı Petrol Anlaşması Ne İfade Ediyor?

455

Geçtiğimiz günlerde Delta Crescent Energy LLC adlı bir Amerikan şirketinin YPG/PKK terör örgütlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye’nin kuzeyinde petrol çıkarma ve ihraç etme anlaşması yaptığı gündeme geldi. Sınırlarımızın yakınında yapılan bu anlaşmayla ilgili bizim de kafamıza birçok soru takıldı. Uluslararası hukuka tamamen aykırı olan bu anlaşma neden yapıldı? Bu anlaşmayı yapan şirket hakkında neler biliniyor? ABD’nin bu anlaşmayla nasıl bir ilgisi var?

ABD merkezli Delta Crescent Energy LLC şirketi hakkında çok fazla şey bilinmiyor. Şirketin internet sitesi yok. Gizemini koruyan bu şirket hakkında Politico bir araştırma yaptı. Politico’nun araştırmasına göre şirket, Şubat 2019 tarihinde Delaware’da kuruldu. Şirketin  ortakları arasında ABD’nin eski Danimarka elçisi James Cain, ABD ordusunun özel Delta Gücü eski subaylarından James Reese ve Suriye’de petrol arama konularında uzman İngiliz GulfSands Petroleum şirketinin eski yöneticisi John P. Dorrier Jr. bulunuyor. James Reese ismine dikkat verecek olursak; kendisi 25 yıl boyunca Amerikan ordusundaydı. Afganistan ve Irak’ta görev aldı. Orduda danışman, komutan ve operasyon memuru olarak görevlerde bulundu. Daha sonra TigerSwan isimli güvenlik şirketini kurdu. Şirket, Irak Patlamamış Mayın Mühimmat Temizleme Örgütü’ne güvenlik sağladı.

Politico’nun Amerikan Dışişleri ve Suriyeli bir kaynağa dayandırdığı bilgilere göre, SDG ile bu konuda bir seneden uzun bir süre görüşmeler yapılmış. ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) geçtiğimiz nisan ayında onay alınmış. Politico’nun belirttiğine göre plan, petrolün bir kısmını yerelde kullanıp bir kısmını da Kuzey Irak ve Türkiye üzerinden dünyaya ihraç etmek.

Yetkililer Ne Açıklama Yaptı?

BBC’ye göre; Senatör Lindsey Graham, SDG elebaşı Mazlum Kobani’nin kendisine, bir Amerikan şirketiyle Suriye’nın kuzeydoğusundaki petrol sahalarının modernizasyonu konusunda anlaşmaya varıldığını söylemiş. Graham, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bu anlaşmayı destekleyip desteklemediğini sormuş. Pompeo bu soruya, “Destekliyoruz. Anlaşmanın sağlanması umduğumuzdan uzun sürdü, şimdi uygulama aşamasındayız” yanıtını vermiş.

Türkiye ise anlaşmaya çok sert bir tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklamada, “ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz. Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise “El Kasd (SDG) ile bir Amerikan şirketi arasında Suriye’nin petrolünü Amerikan yönetiminin desteğiyle çalmak amacıyla varılan anlaşmayı en sert bir şekilde kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Anlaşma Nasıl Yorumlandı?

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu girişimin, uluslararası alanda YPG/PKK’yı Suriye özerk yönetimi olarak hukuken tanımanın ve bölgede federal bir yapı inşa etmenin ilk adımı olduğunu belirtti. Anlaşmayla, ay sonunda Cenevre’de yapılması planlanan Suriye anayasa komitesinin 3. tur görüşmelerinde YPG’nin legal temsilci olarak masaya oturtulmasının da hedeflendiğine işaret eden Caşın, “Ayrıca Mesut Barzani’ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile YPG/PKK’nın entegrasyonunu sağlamayı hedefleyen bu anlaşma, tarihin en önemli meydan okumalarından biridir.” değerlendirmesinde bulundu. Anlaşmayla PKK’ya yıllık 7 milyar dolar aktarılacağını da savundu.

Habertürk Özel programına bağlanan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar da bu anlaşmanın hukuka aykırı olduğunu ve oluşturulmaya çalışılan yapının bir adımı olduğunu söyledi.

KAYNAK

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/prof-dr-casin-abdli-sirketin-ypg-pkk-ile-yaptigi-petrol-anlasmasi-uluslararasi-hukuka-aykiri/1932320

https://www.politico.com/news/2020/08/03/delta-crescent-energy-syrian-oil-391033

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-53641365

https://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-iste-teror-orgutu-ypg-ile-anlasan-abdli-sirket-arkasinda-kimler-var-6275140

https://en.wikipedia.org/wiki/James_P._Reese

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz