CIA Başkanlığından ABD Dışişleri Bakanlığına: Mike Pompeo

652

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın dış politika konusundaki farklı görüşleri, Tillerson’ın sonunu hazırladı. Trump bu anlaşmazlıklardan ötürü Tillerson’ın yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atadı. Mike Pompeo, CIA’in başına atandığında ilk yurt dışı ziyaretini Şubat 2017’de Ankara’ya yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan’la görüştü. 56 yaşındaki Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump ile benzer görüşlere sahip muhafazakar bir isim olarak tanınıyor.

Mike Pompeo’nun gençlik fotoğrafı

Güney Kaliforniya’da doğup büyüyen Mike Pompeo, West Point Askeri Akademisi’nden birincilikle mezun oldu. 1986-1991 yılları arasında Batı Almanya merkezli 2. Filo’da subay olarak görev yaptı. Daha sonra Harvard Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Harvard Law Review adlı derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Kısa süreli avukatlık mesleği sonrasında askeri uçaklar için parçalar imal eden Thayer Aerospace adlı firmayı kurdu. Petrol kaynaklarında kullanılan araçları üreten Sentry International firmasında yöneticilik yaptı.

2010’daki seçimlerde Kansas’tan Cumhuriyetçi Parti’den aday olarak ABD Kongresi’nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi’ne girdi. Ardından Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak kongre üyeliğine kadar ilerledi.

İstihbarat örgütlerini denetleyen CIA Alt Komitesi’nde de yer aldı. 2012 yılında Libya’nın Bingazi şehrinde Amerikan büyükelçisi ve birçok diplomatın ölümüyle sonuçlanan saldırıyı soruşturan komisyonda görev aldı. Pompeo, 48 sayfalık ayrı bir rapor hazırlayarak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un hatalı olduğunu bildirdi. Görev süresi boyunca başkanlık yapan Obama’yı da özellikle güvenlik politikaları sebebiyle çoğunlukla eleştiren Pompeo, ulusal güvenlik dairesi olan NSA’nın dinleme programlarını destekledi.

Donald Trump tarafından Kasım 2016’da CIA direktörlüğü rolü için aday gösterildi. Trump, Pompeo’yu aday olarak gösterdiği sırada yaptığı açıklamada, “Mike Pompeo, ülkemize onurla hizmet etmiş, hayatını, vatandaşlarımızın güvenliği için savaşarak geçirmiştir. Kendisi, Amerika ve müttefiklerinin güvenliğini sağlayan istihbarat toplumunun yılmaz lideri olacaktır” şeklinde konuştu. Mike Pompeo göreve geldikten sonra Başkan Donald Trump’ı istihbarat konularında sıkça bilgilendirdi ve Kuzey Kore konusunda Trump’ın şahin görüşlü danışmanlarından birisi oldu. CIA direktörü olarak yaptığı çalışmalarıyla Trump’ı etkileyen Pompeo, Tillerson’ın yerine ABD dışişleri bakanı olarak atandı.

Pompeo’nun Dikkat Çeken Yönleri

1.) Muhafazakâr düşünceye yakın olan Pompeo kürtaj karşıtıdır.

2.) 2016 yayınlanan bir makalesinde, telefon görüşmelerinin kaydedilmesine yeniden başlanmasını; bireylerin mali bilgileri ve yaşamlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir veri tabanı oluşturulmasını desteklediğini belirtmiştir.

3.) İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter’da Türkiye için “Totaliter İslamcı diktatörlük” demiştir. “Erdoğan hükümetinin ancak İran yönetimi kadar demokratik olduğu” ifadelerini  kullanan Pompeo, daha sonra bu paylaşımını silmiş ve Twitter hesabını da kapamıştır.

4.) Pompeo’nun 2013 yılında “İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına” yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

6.) Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın işkenceyle gündeme gelen Guantanamo Üssü’nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013’te cezaevini ziyaret ettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar için “Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi” demişti.

7.) Pompeo su işkencesinin, “hayati bilgilerin elde edilmesi için” kullanılabileceğini savunmuştu.

KAYNAK

https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Pompeo

https://www.star.com.tr/dunya/mike-pompeo-kimdir-kac-yasinda-abd-cia-direktoru-mike-pompeo-biyografi-nedir-haber-1319683/

https://www.biography.com/political-figure/mike-pompeo

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abd-yeni-disisleri-bakani-mike-pompeo-kimdir-40770891

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz