Esad’ın “Kaplanı” Süheyl Hasan ve İç Savaştaki Rolü

1786

2011’de patlak veren Suriye İç Savaşı’nın ardından Esad rejimine bağlılığını bildiren birçok üst rütbeli subay oldu. Çoğu Nusayri (Arap Alevisi) subay gibi, daha sonraki yıllarda “Nimr (Kaplan)” lakabını alacak olan Süheyl el-Hasan da Esad rejiminin yanında savaşa katıldı ve adı birçok kez savaş suçuna karıştı. Ordudaki nüfuzundan ötürü hakkında tasfiye haberleri çıktıysa da günümüzde Beşşar Esad’a muhalif unsurlar ile savaşmaya devam ediyor.

Hasan’ın İlk Yılları ve Suriye İç Savaşı

Süheyl Hasan, 1970’de Lazkiye’de ikamet eden Nusayri bir ailenin oğlu olarak doğdu. Hafız Esad’ın iktidarı devralması ve ordu kademesinde mezhepçi politikalar sergilemesinden dolayı kısa sürede yükseldi. Suriye Hava Kuvvetleri’nin istihbarat biriminde görev yapmaya başladı. 2011’de Esad karşıtı protestolar başladığı zaman, Beşşar Esad tarafından Hava Kuvvetleri İstihbarat Dairesi Başkanı Jamil Hassan ile protestoları bastırması emredildi. Gösteriler çok sert bir şekilde bastırıldı ve kana bulandı. Bu nedenle protestolar daha da şiddetlendi ve isyana dönüştü.

Beşşar Esad ile selamlaşıyor.

Süheyl Hasan’ın komutası altındaki birlikler; el-İhlas, Şeyh Saad, Mezzeh ve Yarmuk başta olmak üzere birçok yerde sivil katliam suçuna karıştı. Şam kırsalındaki gücünü artırarak tutuklama, basın sansürü, işkence ve baskı yöntemleriyle muhalifleri yıldırmaya çalıştı. İnsan Hakları Örgütü’nün 2011’de yayınladığı raporda birçok kez savaş suçu işlediği teyit edildi. Önceden Suriye ordusunun özel operasyonlar biriminde savaşan ve savaş başladıktan sonra muhaliflerin safına geçen bir subayın iddiasına göre, 15 Nisan 2011’de Şam kırsalında gerçekleşen kitlesel gösteriler esnasında Süheyl Hasan sivil halka ateş etme emri verdi ve yüzlerce insanın ölümüne sebep oldu. Hava Kuvvetleri’nin istihbarat biriminde görev yapan “Ömer” isimli bir muhalif subay da bu iddiaları doğruladı ve kendi beyanına göre gösteriler esnasında 120’ye yakın insan öldü.

2012’de ABD Büyükelçisi’nin Hama ziyaretinden önce, Hama yakınlarında baş gösteren isyanları bastırmakla görevlendirildi. Bu şehir, daha öncesinde de Esad rejimine karşı yapılan büyük bir isyana başkentlik yaptığı için stratejik olarak önem arz etmektedir. Hasan, sivillere yönelik güç kullanımından ötürü ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından yaptırıma maruz kaldı.

İmaj değiştirmeden önce Süheyl Hasan.

“Kaplan Kuvvetleri”ni kurdu

2013 yılında, “Kaplan Kuvvetleri” ismini verdiği bir birim oluşturdu ve bu birimi kendi özel kuvvetleri gibi eğitti. Oluşturduğu birimin isminden ötürü “Kaplan” olarak anılmaya başladı. Bu birimle Hama ve İdlib gibi bölgelerde geniş ölçekli operasyonlar başlattı. Doğu Halep’te 1.370 sivilin hayatını kaybettiği saldırılarda parmağı olduğu düşünüldü ve halkın üzerine bilerek varil bombası atmakla suçlandı.

‘Esad’ın En Sevdiği Asker’

2014 yılında gazeteci Robert Fisk tarafından “Esad’ın en sevdiği askeri” olarak tanımlandı. 2015’de birçok askerini kaybetti ve bir süre ortadan kayboldu. Aylar sonra farklı bir imajla geri döndü ve kendisine bağlı kuvvetlere komuta etmeye devam etti.

İmaj değiştirdikten sonra Süheyl Hasan

Rejime sağladığı başarılardan ötürü Beşşar Esad tarafından ödüllendirildi ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Birimi’ne başkanlık etmeye başladı. Halep, Rakka, İdlib ve Hama kentlerinde muhaliflere karşı operasyonlar yürüttü ve başarı elde etti. Nisan 2018’de icra edilen Doğu Guta kuşatmasına liderlik etti. Bu kuşatmada çeşitli kimyasal silahların kullanıldığı teyit edildi ve binlerce insan hayatını kaybetti. Bir o kadar insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı. Esad’ın başarılı ve en sadık subaylarından birisi olarak lanse edildiği için çokça kez Rusya tarafından onurlandırıldı ve General Valery Gerasimov tarafından kendisine ikonik bir kılıç takdim edildi. Hmeymim Hava Üssü’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Bu görüşmeye Esad dışında katılan tek üst düzey isim olması da dikkatlerden kaçmadı.

General Gerasimov tarafından kendisine kılıç takdim ediliyor.

Rusya’nın En Çok İrtibat Kurduğu Komutanlardan

Muhaliflerin yanı sıra IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlara da katılan Süheyl Hasan, Rusya’nın Suriye’de en çok irtibat kurduğu askerlerden biri. Bu nedenle Esad-Rusya arasındaki sıkı bağ bozulmadığı takdirde ileride kendisini daha üst makamlarda görmek mümkün. İmaj değiştirmesi, propaganda faaliyetlerini yoğunlaştırması ve Rusya ile iletişim halinde olması Hasan’ın ileriye dönük büyük planları olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz