Noble Enerji’nin Satılmasının Kıbrıs’ın Gazı İçin Anlamı Nedir?

1090

Salgın petrol & gaz endüstrisini sarstı ve fiyatların çökmesine neden oldu. Lider şirketler kuyuları kapattı ve projeleri erteledi. Analistler, bataklıktan çıkmanın bir yolunun konsolidasyon yoluyla olduğunu söyledi. Bu, daha az sayıda şirketin üretimi kontrol etmesini sağlayarak, endüstrinin aşırı üretim yapmasını önledi. Anlayacağınız, pandemi petrol şirketlerini ve stoklarını vurdu.

Chevron’un Noble Enerji ile anlaşması bunu değiştirmek için yeterli mi değil mi?

Pandemi sebebiyle kilitlenmenin ilk birkaç ayında bu tavsiye göz ardı edildi. Şirketler sermayeyi harcamak yerine korumak istiyorlardı. Ancak Pazartesi günü Chevron, Noble’ı 5 milyar dolarlık hisse senedi ve yaklaşık 8 milyar dolarlık borç varsayımı için satın almayı kabul etti. Anlaşma, önceki cuma günü Noble’ın borsadaki kapanış fiyatına % 7.5 primi temsil ediyordu.

Chevron, Noble Enerji’yi ele geçirdikten sonra muhtemelen Afrodit gaz sahası ile ne yapılacağına karar vermek için uzun bir süre planlama yapacak.

Noble Energy logo. (PRNewsFoto/Noble Energy, Inc.)

Aslında Chevron, çoğunlukla ABD’deki şeyl petrol ve gaz varlıkları nedeniyle, şirketin başlangıcındaki değerinin yaklaşık % 40’ının, 5 milyar dolara yakın bir pazarlık fiyatı ile Noble Energy’yi satın almayı kabul etti. Bu, Chevron’un piyasa değerinin yaklaşık %3’üne eşdeğer bir hisse senedi anlaşması olacak. Ancak Chevron, Noble’ın İsrail’deki Tamar ve Leviathan’a ek olarak Kıbrıs’taki Afrodit gazı alanını da içeren Doğu Akdeniz doğal gaz varlıklarıyla da ilgileniyor.

Satın Alımın Detayları

Colorado’daki DJ Havzası, Teksas ve New Mexico’daki Permiyen Havzası da dahil olmak üzere en iyi performans gösteren ABD petrol alanlarında varlıklara sahiptir. İsrail kıyılarında doğalgaz projesine öncülük ediyor. Satın alma, Chevron’un petrol rezervlerine varil başına 5 dolardan daha düşük bir fiyata % 18 ekliyor. Mali İşler Müdürü Pierre Breber Barron, Noble Enerji’nin borcunu ele geçirirken net borcundan toplam sermayeye sadece 3 puan ekledi. Chevron’un sermayeye olan net borcu ise ilk çeyreğin sonunda % 13 iken, Exxon Mobil için % 20 idi.

Chevron alışılmadık bir şekilde anlaşma yapmak için konumlandırıldı. Son birkaç yıl içinde daha büyük borç yükünün bir satın almayı daha az olası hale getiren Exxon’a kıyasla üretimi artırmak için daha az harcama yaptı.

Chevron, temettülerini kesmeye zorlanan Avrupa ana dallarından daha iyi finansal durumda. Petrol fiyatları tekrar düşerse, ucuza varlık veya şirket satın almak ilgisi olabilir. Petrol fiyatları tekrar düşerse, ucuza varlık veya şirket satın almak ilgisi olabilir. Ancak fiyatların düşük ve istikrarlı bir aralıkta kalması muhtemeldir.

ABD Enerji Bilgi İdaresi, yılın ikinci yarısında ortalama 41 dolar varili olan brent ham petrolünü öngörüyor. Vadeli işlem piyasası, Brent’in şu andan itibaren 45 $ veya 47 $ seviyesinde işlem görmesini bekliyor. Bu fiyatlarla çoğu şeyl operatörleri, yeni kuyularda bile zar zor kırılıyor, bu da satın alımlar için bir başka engel anlamına geliyor. Dahası, Enerji Bilgi İdaresi ABD’nin bu yıl ve gelecek yıl ham petrol üretiminin düşeceğini öngörüyor. Bu da bir edinicinin azalan bir pazara girebileceği anlamına geliyor.

Chevron, küresel operasyonları ile ABD’nin en büyük ikinci petrol şirketidir. Şirket, ABD şeyl varlıklarını genişletmek istiyor. Geçen yıl Anadarko’yu alamayan bu satın alımın arkasındaki ana itici güçtü. Bu sayede Chevron’un Teksas’ta petrol zengini Permiyen Havzası’nda ve Colorado’daki DJ Havzasında (Denver-Julesburg Havzası) şeyl mevcudiyetini günde 1 milyon varilden fazla olacak şekilde planlamayı hedefliyor.

Noble’ın Chevron’un miras alacağı borcun da göz önüne alındığında, anlaşmanın toplam maliyeti 13 milyar dolardan fazla ancak yine de bu fiyat bir pazarlık ve ‘kelepir’ gibi görünebilir. Yine de Chevron’un ek, düşük maliyetli, kanıtlanmış rezervler ve kaynaklar edinmesi için uygun maliyetli bir fırsattır. Şirketin, Noble’ın petrol ve gaz profilinin Chevron’a uyması ve uluslararası gaz varlıkları zengin, düşük maliyetli, şeyl varlıkları toplamda yaklaşık rezervi 2 milyar varil petrol eşdeğerine geliyor.

Noble Enerji’nin satın alınması Chevron’a düşük maliyetli, kanıtlanmış rezervler ve halihazırda avantajlı bir yukarı akış portföyünü geliştirecek çekici sağlayacak. İsrail’de düşük sermayeli nakit yaratan açık deniz varlıklarını da getiriyor ve Chevron’un Doğu Akdeniz’deki konumunu güçlendiriyor. Öte yandan Chevron’un ilgisi yalnızca şeyl varlıklarına değil, aynı zamanda ve Ekvator Ginesi’nde kanıtlanmış doğal gaz rezervlerine de ilgi duyuyor. Bunlar, şirketin emisyon yoğunluğu faktörünü düşürmesine, varil başına petrol emisyonlarına, yatırımcıları için önemli bir ölçüt olan çevresel, sosyal ve yönetişim profilini geliştirmeye yardımcı olan bir şey getirmesini sağlıyor.

Ancak Chevron’un Suudi Arabistan, Irak ve Katar’da da büyük petrol ve gaz çıkarları var. Geçen yıl Katar’da 8 milyar dolarlık bir petrokimya kompleksi inşa etmek için Qatar Petroleum ile işbirliği yaptı ve burada LNG genişleme projesinin bir parçası olmak istiyor. Ayrıca İsrail’de yeni edinilen varlığını politik olarak bu ülkelerle nasıl uzlaştırabileceğini düşünüyor.

“Biz dürüst bir operatör ve brokerız, politik aktör değil ticari bir aktörüz” Chevron CEO’su Mike Wirth

Chevron, daha önce Doğu Akdeniz’e, özellikle 1937’den beri varlık gösterdiği Mısır’a ilgi gösterdi. Buna ek olarak, Mısır Petrol Bakanı Tareq El Molla daha önce Chevron-Mısır’ın başkanıydı. Bu yılın başlarında, Kızıldeniz ve Akdeniz’deki üç Mısır bloğunun keşif haklarını elde etti. Ayrıca Noble’ın Akdeniz’deki Shell tarafından işletilen iki bloğa ilişkin haklarını devralacak. Sonuç olarak, bölgedeki uzun vadeli varlığı güvence altına alınmakta ve bu kazanım aslında onu güçlendirmektedir.

Kıbrıs: Afrodit Üzerindeki Etkisi

Chevron için öncelik Noble’ı operasyonlarına ve özellikle şeyl varlıklarına entegre etmektir. Dolayısıyla Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ın sabırlı olması gerekecek. Öncelikleri göz önüne alındığında, Chevron’un Afrodit ile nasıl başa çıkacağı bilinmemektedir. Bence Chevron’un karar vermesi çok ama çok zaman alacak.

Noble’ın Chevron’un teklifini kabul etmek zorunda kalmasının nedeni ise % 164 oranında borç / sermaye oranıyla 8 milyar doların üzerinde yüksek borca sahip olmasıdır. Genellikle borç, öz kaynakların % 40’ını geçmemeli ve şirket bunu önemli ölçüde aşmıştı. Daha da önemlisi, yüksek borç yükümlülükleri sadece bir risk oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda şirketin yeni projelere borçlanma ve yatırım yapma yeteneğini de sınırlar. Buna ek olarak, Noble’ın % 30 hisseye sahip Afrodit’teki ortağı Delek Group da finansal zorlularla mücadele ediyor. Bu, yılın başlarında çok kötü bir durumda idiler ancak Temmuz ayının başlarında açıkladığı, tüm hissesi kendisine ait yan kuruluşu Ithaca Enerji’nin büyük kayıplar yaşaması, işleri çok daha zor hale getirdi. Büyük borçlarını karşılamak için varlık satıyor ve hatta Afrodit hisselerini satmayı düşünebilir. Bunlar Afrodit büyüklüğünde bir projeye yatırım yapmak için gerekli sağlıklı koşullar değildir. Bu sorunların birleşimi, kalkınma planlarını şüpheye düşürmektedir. Chevron’un girişi en azından Noble’ın mali sorunlarının üstesinden gelir. Eğer Delek Gurup devam etmeye karar verirse, bunu yapmak için mali güce sahip olması gerek. Fakat o zaman bile Delek’in sorunları devam ediyor olacak ve yatırım söz konusu olduğunda düşük riskli bir finansal profili koruyacak kadar disiplinli olamayabilir.

Chevron’un stratejisinin anahtarı, temettü büyümesini ve hissedarlarına geri dönüşü sürdürmektir. Sonuç olarak, şirket yüksek getirili projelere yatırım yapıyor. Mevcut aşırı gaz piyasalarında ve düşük fiyatlı ortamda Afrodit ile ne yapılacağına karar vermesi uzunca bir zaman alacak.

Bu, gaz alanının gelişmesinde ve sanayide karşılaşılan en büyük zorluktur. Küresel pazarlarda aşırı gaz ve LNG arzının, Avrupa ve Asya’daki düşük gaz fiyatları gibi daha uzun süre devam etmesi bekleniyor. Afrodit, derin sularda herhangi bir destekleyici altyapıya sahip değildir ve geliştirilmesi pahalıdır. Gaz, denizaltı boru hattı ile Mısır’ın İdku sıvılaştırma tesisine götürülüp sıvılaştırılarak ihraç edildiğinde, Asya pazarlarındaki fiyatı daha ucuz alternatiflerle rekabet etmek için çok ilgi çekici olmayacaktır.

Benzer zorluklar diğer Doğu Akdeniz doğalgaz ihracat planları için de geçerlidir. Bu nedenle Idku, Mayıs ayından bu yana herhangi bir LNG’yi ihraç edemedi.

GKRY Enerji Bakanı Natasa Pilides, Noble’ın yükümlülüklerini sürdüreceğine, satın alma işleminin tamamlanmasına kadar geçiş dönemi boyunca hükümetle birlikte çalışacağına dair güvence alındığını ve sorunsuz bir geçiş olacağını garanti ettiklerini belirtti. Bununla birlikte, Chevron bir kez devraldığında geri dönüşlerin Afrodit’e nihai yatırım yapmayı haklı çıkarmadığına karar verirse, gaz alanındaki payını satmayı düşünebilir. Ama acele edeceğini sanmıyorum ve acele olmadığı sürece umut canlı kalacak mı sorusu akıllara geliyor. Bence canlı kalmayacak.

Noble’ın Afrodit’te çıkarlarının kazanılması için Güney Kıbrıs Bakanlar Kurulu’nun onayın gerekiyor. Önümüzdeki istişareler sırasında Kıbrıs sadece bunu kolaylaştırmakla kalmamalı, aynı zamanda istenirse, Noble ile kararlaştırılan zaman çizelgesine bakılmaksızın Chevron’a planlarını formüle etme esnekliği vermelidir. Kaçırılan birçok şanstan sonra Afrodit’in gerçeğe dönüştüğünü görmek için daha fazla şey kalmayabilir.

“Chevron’la birleşmek, üst düzey bir bilanço ve güçlü hissedar getirileri ile beğenilen küresel, çeşitlendirilmiş bir enerji liderine katılmak için zorlayıcı bir fırsat. Son birkaç yılda, karadaki sermaye verimliliği kazançlarını artırmak, açık denizdeki geleneksel gaz gelişmelerini ilerletmek ve maliyet yapımızı önemli ölçüde azaltmak da dahil olmak üzere stratejik hedeflerimizi gerçekleştirmek için önemli ilerlemeler kaydettik. Bu olumlu ivmeyi geliştirmeye çalıştığımız zaman, Noble Energy Yönetim Kurulu ve yönetim ekibi kapsamlı bir süreç yürüttü ve bu işlemin tüm Noble Energy hissedarları için değeri en üst düzeye çıkarmanın en iyi yolu olduğu sonucuna vardı. Bu kombinasyonun sağlayacağı uzun vadeli değeri ve faydaları gerçekleştirmek için son derece tamamlayıcı kültürlerimizi ve ekiplerimizi bir araya getirmeyi umuyoruz.” (Noble Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su David Stover)

Ödeme Detayları

Güçlü bir bilanço turan satın alma bedeli, Chevron’un cazip öz kaynak parasını kullanarak %100 hisse senedi ile yapılandırıldı. Toplamda işlemin kapanması üzerine Chevron yaklaşık 58 milyon hisse senedi çıkaracak. 13 milyar dolarlık toplam işletme değeri, net borcu ve kontrol gücü olmayan payların defter değerini içeriyor.

İşlem her iki şirketin Yönetim Kurulu tarafından oy birliğiyle onaylandı ve 2020’nin dördüncü çeyreğinde kapanması bekleniyor. Satın alma Noble Energy hissedar onayına tabidir. Ayrıca yasal onaylara ve diğer alışılmış kapanış koşullarına da.

İşlem fiyatı, 17 Temmuz 2020’de kapanış hisse senedi fiyatlarına dayanarak 10 günlük ortalamada yaklaşık % 12’lik bir primi temsil ediyor. İşlemin kapanışından sonra Noble Energy hissedarları birleşik şirketin yaklaşık % 3’üne sahip olacak.

Chevron Hakkında Bilgi

Merkez ofisi Kaliforniya’da bulunan Chevron Corporation, dünyanın önde gelen entegre enerji şirketlerinden biridir. Şirket, dünya çapında iş yapan yan kuruluşları aracılığıyla, enerji endüstrisinin hemen hemen her alanında yer almaktadır. Chevron ham petrol ve doğal gazı araştırıyor, üretiyor ve taşıyor. Ulaşım yakıtlarını ve yağlayıcıları rafine eden şirket, bunları pazarlara dağıtır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Cok guzel bir yazi, konuyu ve sirketi yakindan takip eden bir petrolcu olarak soyleyebilirim, TPAO NOBLE u almaliydi, devaminda Amerikada ki sahalari satarak elinde sadece Akdeniz Gaz Yataklarini tutabilirdi, ne yazik ki Enerji Bakanligi ve TPAO da olmayan gazi arama calismalari ile ugrastiklari icin hazir bulunmus sahayi ucuza kapatmayi dusunemediler.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz