Görüşmelere Rağmen Somaliland Bağımsızlıktan Vazgeçmiyor

625

Somali’nin uzun yıllardır siyasi çekişme yaşadığı özerk bölgesi Somaliland, yeniden başlayan müzakerelerde bağımsızlık isteğinden vazgeçmeyeceğini vurguladı. Somaliland Başkanı Musa Abdi, uluslararası toplumu Somaliland’i tam bağımsız bir devlet olarak tanımaya çağırdı.

Pek çok kimsenin bilmediği Somaliland ne zaman kuruldu?

Somali topraklarının yüzde 21.5’ini kaplayan, dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan ve “İngiliz Somalisi” olarak bilinen Somaliland, 26 Haziran 1960’ta elde ettiği bağımsızlığın ardından 1 Temmuz 1960’ta “İtalyan Somalisi” olarak adlandırılan bugünkü Somali ile birleşme kararı almıştı.

1969’dan 1991’e kadar Somali’nin başında kalan ve askeri darbeyle iş başına geçen Siad Barre, 1980’li yılların sonlarında patlak veren iç savaşın ardından muhaliflerce devrilmişti.

Muhalif grupların merkezi hükümet kurmayı başaramayıp birbiriyle çatışmaya başlamasının ardından Somaliland, 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Bu yazı, Stratejik Ortak sosyal medya hesaplarında paylaşılan ‘özet bir içeriktir’ ve web sitesinde Sosyal Notlar kategorisi altında sizlere sunulmuştur.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz