‘Libya’daki Çatışmalarda Donanmalar Devreye Girdi’

2108

Rusça yayın yapan “topwar.ru” isimli haber sitesinde yer alan “Donanma Devreye Girdi: Libya’daki Çatışma Yeni Bir Seviyeye Yükseldi” başlıklı makalede Libya’daki tarafları destekleyen ülkelerin deniz kuvvetlerini de çatışmalara dahil etmeye başladığı ifadelerine yer verildi.

‘Libya, Yerel Milislerden Gelişmiş Ordular Arasındaki Savaşa Dönüyor’

Libya savaşı kademeli olarak yerel silahlı mücadele düzeyini aşarak gelişmiş ordular arasında büyük çaplı bir askeri çatışmaya dönüşüyor. Dahası, sadece kara kuvvetleri ve havacılık değil, aynı zamanda rakip ülkelerin filoları da olaylara dahil olmaya başladı.

Arapça yayınlanan Defense Arabic’in haberine göre Mısır açıklarında Libya sınırı yakınındaki Mersa Matruh kasabası yakınlarında, Mistral sınıfı bir amfibi saldırı gemisi tespit edildi. Bu geminin iki helikopter taşıyıcısının, Paris’in Moskova’ya yönelik Amerikan yaptırımlarına verdiği destekle bağlantılı olarak Rusya’ya teslim etmeyi reddetmesi üzerine Mısır tarafından Fransa’dan satın alındığı vurgulandı.

Defense Arabic’e göre gemi, Mi-24 ve Apache helikopterleri ile araçlarla donatılmıştı. Gemiye yakın zamanda Rusya’dan satın alınan Ka-52K saldırı helikopterlerinin yerleştirilmesi planlanmakta.

Buna paralel olarak, artık Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerinin Libya sahillerinde bulunduğu sır değil. Bunlar arasında, hava hedefleri ile mücadelede uzmanlaşmış, yönlendirilmiş orta menzilli RIM-66E-5 füzeleri ile donatılmış fırkateyn de bulunmaktadır.

Türk savaş gemileri Trablus sahillerinde görüldü.

‘Yunan Donanması Bölgeye Yoğunlaşıyor’ 

Bölgedeki bir diğer aktörlerden Yunan filosu da Türkiye’nin faaliyetleri nedeniyle aktif olmaya başlıyor. Yunan Askeri portalına göre, ülkenin donanmasına ait Spetsa fırkateyni Tanzanya bayraklı şüpheli bir ticaret gemisi tespit etti ve müdahale etmek istedi. Türk fırkateynleri geminin Ankara’nın koruması altında olduğunu söyleyince geri çekildi.

Birçok farklı gelişmenin görüldüğü bölgede askeri çatışmalar ‘istikrarlı’ olarak devam ediyor. Libya çatışması etrafındaki jeopolitik güç dengesi giderek değişiyor. 9 Haziran tarihinde Roma ile Atina arasında, son 40 yıl içinde sonuçlandırılamayan MEB anlaşmasında neticeye varıldı.

Öte yandan Mısır’ın İtalya’dan 6 fırkateyn, iki M-346 eğitim uçağı, Eurofighter avcı uçağı, 20 Falaj II OPV devriye botu ve bir askeri uydu satın almaya karar verdiği haberi de medyaya yansıdı.

Yunanistan’ın iddiasına göre MEB haritası.

Bu iki faaliyet ile Roma hükümetinin, Mısır, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin varlığını neredeyse açıkça ilan ettiği Türk karşıtı kampanyaya dahil olduğunu söyleyebiliriz.

Haziran ayının başında Akdeniz’deki Türkiye karşıtı gündemin keskin bir şekilde yeniden başlaması, Halife Hafter’e bağlı birliklerin Libya Trablus’ta yenilgiye uğratılması ve Ankara’nın 15 ve 20 numaralı parselde doğal gaz sahaları geliştirmeye karar vermesi dengeleri

Yunanistan bu bölgenin ülkesinin münhasır ekonomik bölgesi içinde yer aldığını iddia ediyor.

Aynı zamanda Ankara ve Trablus’a yerleşen Hafter’e karşı çıkan güçler, Atina’nın haksız iddialarda bulunduğuna inanıyor.

Çeviri: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz