Beyt-i İsrail: İsrail’e Getirilen Etiyopyalı Yahudiler

506

Aşağılanan adıyla Falaşalar, yüzyıllardır Hristiyanlaşma ve İslamlaşmadan uzak kaldıkları için kendilerine Beyt-i İsrail deniyor.

19. yüzyılda 200-300 bin arası olduğu düşünülen Beyt-i İsrail’in kıtlıklarla beraber yarı yarıya nüfusu azalmış ve günümüzdeki tahmini nüfusunun 130-150 bin arası olduğu düşünülüyor.

İsrail, kuruluşundan bu yana Geri Dönüş Yasası kapsamında dünyanın birçok noktasındaki Yahudileri ülkesine kabul ederken, kıyıda köşede rengi farklı olan bu insanları 1977’e kadar ülkesine almadı.

1977 yılında Geri Dönüş Yasası’na dahil edilen Beyt-i İsrail, hemen İsrail’e yerleştirilmedi. 1984, 1985 ve 1991’de sırayla Hz. Musa, Hz. Yuşa (ABD) ve Hz. Süleyman operasyonlarıyla on binlerce Etiyopyalı Yahudi, kuraklık ve iç savaştan çıkarılarak İsrail’e getirildi.

Bilinen bir uçakla en fazla yolcu taşıma rekoru da 1991’de kırıldı. 24 Mayıs 1991’de alarma geçen İsrail, bir gece içinde ordu ve sivil kargo uçakları olmak üzere toplam 34 uçakla, 14 bin 500 Etiyopya Yahudisi’ni İsrail’e taşıdı. Uçak bildiğiniz insan kaçakçısı araçları gibiydi.

Şu anda İsrail’de yaşayan Etiyopyalı Yahudilerin sayısı 120 bini aşmış durumda ve nüfusun üçte biri artık İsrail doğumlu.

İsrail’in en büyük ana etnik kimliklerinden oldular.

Kendisinden olmayan herkesi dışlayan Siyonist Yahudiler, sırf Yahudi olduğu için Etiyopyalı Yahudileri dışlamıyor ancak diğer Yahudiler bu insanların Yahudi olmadığını düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında silahsız bir Etiyopyalı Yahudi İsrail polisi tarafından öldürülmüş, Etiyopyalı Yahudiler polisle çatışmıştı. ABD’deki siyahi olayları gibi ara ara bu olaylar yaşanıyor.

2014-2017 yılları arasında polisin tüm Yahudilere karşı açtığı davalar %6 düşerken, aynı dönemde Etiyopyalı Yahudilere karşı açılan davalarda % 20 artış yaşandı.

Üniversiteli Yahudilerin oranı %67 iken, üniversite okuyan Etiyopyalı Yahudilerin oranı %34. Neredeyse yarı yarıya.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz