Pantsir-S1: TSK’nın Suriye ve Libya’da Karşısına Çıkan HSS

3134

Bu yazımızda Suriye’de ve Libya’da sıkça karşımıza çıkan ve S/İHA’lar tarafından sürekli imha edilmesi haberleriyle tanıdığımız Rusya savunma sanayi ürünü Pantsir S1 hava savunma sistemini inceleyeceğiz.

Pantsir S1, askeri, endüstriyel ve idari yapıların uçak, helikopter, hassas mühimmatlar, seyir füzeleri ve İHA’lara karşı nokta hava savunmasını sağlamak ve özellikle düşük ve çok düşük aralıklarda hassas mühimmat kullanan düşman hava saldırılarından hava savunma birimlerine ek koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu korumaya Kruz füzeleri de dahildir. Tüm gelişmiş hava saldırı araçlarına karşı duyarlıdır.

Bu sistem Cezayir, Irak, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Ürdün ve Brezilya tarafından satın alınmıştır. Havanın sıcaklık derecesine göre oldukça kullanışlı bir sistem olmakla birlikte Suriye’de +50 derecede sistem aktif durumdayken, Arktik’te -50 Derecede çalışabilmektedir.

12 adet 57E6E tipi güdümlü uçaksavar füzesi kapasiteli 2 fırlatma mekanizması, minimum 15 metre – maksimum 15 km irtifadaki hedefleri ve 20 km mesafede bulunan hava saldırı hedeflerini imha etme kapasitesine sahiptir.

Ayrıca sistemde bulunan 30mm kalibreli 2A38M otomatik uçaksavar makineli tüfeği 4 kilometre etkili atış menziline sahip olup, 60 saniyede 5000 atış yapabilecek kalitededir.

Pantsir hava savunma sistemi bölgesel bir savunma sisteminden ziyade daha lokal bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Hedef görüş açısına girdikten sonra kullanılması tercih edilir çünkü yakın mesafe atışlarda isabet oranı daha yüksektir. Suriye ve Libya sahasında etkin bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Ülkeler tarafından tercih edilmesinin sebeplerinden birisi de fiyat/performans ürünü olmasıdır. Fiyatı muadillerine göre hemen hemen aynıdır. Verdiği performans ve sıcak/soğuk iklimlerde kullanılabilmesi daha çok çöl coğrafyasına sahip ülkeler tarafından satın alım yapılmasına olanak vermiştir.

Türkiye, 6 Mart 2020’de başlattığı Bahar Kalkanı Harekâtı‘nda, Anka-S SİHA’lar ile 8 tane Rusya tarafından Suriye’ye hibe edilmiş Pantsir S1 hava savunma sistemi imha etmiştir. Rusya’nın performansını öve öve bitiremediği Pantsir Hava Savunma Sistemleri Suriye coğrafyasında Türk İHA’larına karşı mâğlup olmuştur.

Libya sahasında ise Meşru Libya Hükümeti’nin (UMH) iç savaştan önce bir Pantsir alımı olmamasına rağmen, orduyu bölen Hafter güçlerinin elinde 15 Nisan 2020 tarihinden sonra Pantsir Hava Savunma sistemi görülmeye başlamıştır.

İlk olarak bu tarihte Libya’da aracın üstüne koyulmuş bir şekilde sevkiyatı yapılan Pantsir S1 hava savunma sisteminin TSKMap.net’te verilen bilgiye göre Birleşik Arap Emirlikleri tarafından darbeci Hafter güçlerine teslim edildiği ortaya çıkmıştır. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türk yapımı SIHA’lar haricinde envanterinde kayda değer bir hava saldırı aracı yoktur. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Pantsir S1 hava savunma sistemini Hafter güçlerine hibe etmesindeki tek amaç, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin elinde bulunan Türk yapımı SİHA’ları imhâ etmektir. Fakat Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne verdiği TB2 SİHA’lar ile Pantsir’lerin bazılarının henüz daha Libya’da sevkiyat aşamasındayken imha edildiği görüntüleri sosyal medyada yayılmıştır. 6 Mart 2020 tarihinde başlatılan Bahar Kalkanı Operasyonu’nunda Türk SİHA’lari karşısında adeta ezilen bu savunma sisteminin Libya’da Hafter’e ne kadar destek sağlayabileceği meçhuldür.

[irp posts=”3433″ name=”Libya Son Durum Haritası (2020)”]

[irp posts=”24075″ name=”Uçak Gemisi ve LHD’si Olan 13 Ülke”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz