Adriyatik’teki Stratejik Ülke Karadağ Hakkında 11 Madde

4112

Yaklaşık 500 yıl Osmanlı Devleti’nin egemenliğinden olan Karadağ, Adriyatik Denizi’ndeki konumuyla dikkat çekiyor. 2006’da bağımsızlığını kazanarak dünyanın en genç ülkeleri arasına girdi. Rusya’nın ‘nüfuz bölgesi’ bölgesi olmasına rağmen Karadağ emin adımlarla Batı odaklı politikalar yürüttü.

Karadağ Hakkında Bilgi

1.) Yugoslavya dağıldıktan sonra geriye kalan iki cumhuriyet Sırbıstan ve Karadağ, kendilerini Yugoslavya’nın mirasçıcı olarak tanımlayarak 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni duyurdular.

2.) Bu durum BM tarafından reddedilince 2002’de bir anlaşma imzaladılar ve bir yıl sonra Sırbistan-Karadağ adı altında birleştiler.

3.) Bu anlaşmanın en önemli noktası her iki federal devletten birinin kendi isteğiyle bağımsız olabileceği maddesiydi. Birleşen ülkenin ömrü 3 yıl sürdü. Karadağ, 21 Mayıs 2006’da düzenlenen referandumunda % 55,5 ile bağımsızlığını ilan etti.,

4.) Bağımsızlık sonrası Sırbıstan’ın denizle olan bağlantısını ortadan kaldıran Karadağ’ın başkenti Podgoritsa. 631.219 nüfusa sahip olan ülke, 13.812 km2’lik yüzölçümü ile Avrupa’nın en küçük ülkelerinden.

5.) GSYİH 5,4 milyar dolar olan ülkede kişi başına düşen GSYH 8.681 dolar.

6.) Karadağ nüfusunun yüzde 45’i Karadağlı, yüzde 28’ı Sırp, yüzde 8,65’i Boşnak. Geriye kalanlar Arnavut, Hırvat ve Romanlardan oluşuyor.

7.) Yüzde 72,07’si Ortodoks ve %3,44’ü Katolik Hristiyan olan ülkede Müslümanların oranı yüzde 20 civarında.

8.) Bağımsızlıktan iki yıl sonra AB’ye üyelik başvurusu yapan, 4 yıl sonra da Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsü alan Karadağ, henüz AB’ye üye değil ancak AB’nin ilk genişlemesinde birliğe üye olacağı düşünülüyor.

9.) 2 bin kişilik asker sayısına sahip Karadağ, Rusya’nın tepkisine rağmen 5 Haziran 2017 tarihinde NATO’nun 29. üyesi oldu. Böylece Adriyatik Denizi tamamen NATO üyesi ülkelerin kontrolüne girdi.

10.) Neredeyse 30 yıldır Karadağ siyasetinde yer alan şu anki Cumhurbaşkanı Milo Dukanovi, Rus karşıtı politikasıyla ülkesinin AB’ye yakınlaştırılmasının mimarı.

Milo Dukanovi

11.) Türkiye, Karadağ’ın bağımsızlığını hızlı bir şekilde (7. tanıyan) tanıyan ülkelerden. Türk Dışişleri, Karadağ nüfusunun yüzde 17’sini oluşturan Boşnaklar, Karadağlı Müslümanlar ve Arnavutların ülkemize göç eden akraba mevcudiyeti nedeniyle Türkiye’yi Karadağ’ın en önemli diyaspora ülkelerinden biri olarak tanımlıyor.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz