Dünyanın En Genç Başbakanı: Sanna Marin

1116

Sanna Marin, Finlandiya’da göreve gelmesiyle birlikte dünya gündeminde çok konuşulan ve böylelikle dikkat çeken bir kişi olmuştur. 34 yaşında genç bir kadın olan, Finlandiya Başbakanlığı görevini üstlenen lideri tanıyalım.

Marin, 16 Kasım 1985’te Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de doğmuştur. 2017 yılında Tampere Üniversitesi’nden İdari Bilimler Yüksek Lisans mezunu olmuştur. O, aynı zamanda ailesinden üniversite okuyan ilk kişidir. Tabi eğitim hayatını sürdürürken bir yandan da siyasetle ilişkisi başlamış ve siyasette aktif bir şekilde çalışmıştır. Ülkenin köklü partilerinden olan Sosyal Demokrat Parti (SDP)’de etkin rol almıştır. 2008 belediye seçimlerinde aday olmuş ancak kazanamamıştır. 2012 Belediye Meclisi üyeliğine seçilmiş ve 2013 – 2017 döneminde Belediye Meclis Başkanlığı görevini yürütmüştür. Yine 2017’de Belediye Meclisi’ne tekrar seçilmiştir. 2014’te partisi SDP’nin Genel Başkan Yardımcısı olmuştur.

Siyasette ve idarecilikte genç yaşta aktif roller alan Sanna Marin, 2015 yılında milletvekili seçilerek Finlandiya parlamentosuna girmiştir. Yine 2019’da yapılan seçimlerde de tekrar milletvekili seçilmiştir. 6 Haziran 2019’da Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olan Marin, bu görevini 10 Aralık 2019’a kadar sürdürdü. Ve 10 Aralık itibarıyla Marin, dünyanın ve ülkesi Finlandiya’nın en genç Başbakanı oldu.

Genç liderin, Ulaştırma Bakanlığı’ndan Başbakanlık’a gelişine göz atalım. Bu süreçte Marin’in de partisi olan SDP’nin genel başkanı Antti Rinne mevcut Başbakan’dı. Yönetim bir koalisyon hükümetinden oluşmaktadır. Rinne, bu süreçte karşılaştığı bazı grevlere karşı çözüm ortaya koyamamış ve koalisyon ortaklarından olan Merkez Parti’den kendisine olan güvensizlik de dile getirilince 03 Aralık 2019’da Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’ye istifasını sunmuştur. Ve koalisyon partilerinin de güvenini kazanan Sanna Marin 10 Aralık 2019’da, Başbakan olmuştur.

Sanna Marin’le, Başbakan olmasının ardından yapılan bir röportajda şu soru soruluyor: “Henüz 34 yaşında, bir ülkenin tüm sorumluluğunu almak nasıl bir his?”. Kendisi de cevaben: “Ben hiç yaşım ve cinsiyetimin önemli olduğunu düşünmedim. Benim için önemli olan siyasete girme nedenlerim ve Fin halkının seçimlerde bize duyduğu güvendir. Güven kazanmak için çok çalışmalıyız.” demiştir. Marin, Finlandiya’nın tarihteki üçüncü kadın Başbakanı’dır.

Marin, bir koalisyon hükümetinin Başbakanı’dır. Ve bu koalisyon Marin’in mensubu olduğu SDP ile birlikte toplam 5 partiden oluşmaktadır. Bu koalisyonun en çarpıcı yanı ise koalisyon liderlerinin beşinin de kadın olması ve genel anlamda genç olmasıdır: Merkez Parti lideri Katri Kulmuni 32 yaşında, Sol İttifak’ın lideri Li Andersson 32 yaşında, Yeşil Birliği’nin lideri Maria Ohisalo 34 yaşında ve Finlandiya-İsveç Halk Partisi lideri Anna Maja Henriksson 56 yaşındadır. Görüldüğü üzere Başbakan Sanna Marin ve koalisyon ortaklarının yaş ortalaması bir hayli gençtir.

Göreve geldiği sürede Marin, sosyal alanda ve çalışma hayatındaki icraatlarıyla gündeme gelmiştir. Çalışanların 5 gün yerine, 4 gün ve günlük 6 saat çalışacakları yeni bir sistem için çalışma başlattıklarını duyurmuştur. Marin bu konuda, insanlar ailelerine ve hobilerine daha fazla zaman ayırmayı hak ediyor şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bir başka girişim ise doğum izni konusunda, babaların da annelerle eşit derecede bu hakkı kullanabilmesidir. Yine konuyla ilgili, bu imkanın sağlanmasıyla birlikte; çocukların babalarını daha fazla göreceğine ve azalan doğum oranının da artmasının sağlanacağına dair açıklama yapılmıştır. Sanna Marin’in bu girişimleri dünya gündeminde de yer almıştır. Sanna Marin, aynı zamanda evli ve bir çocuk annesidir.

Dünyanın en genç Başbakanı Sanna Marin, seçildiği dönemde her ne kadar çok konuşulmuş olsa da, hakkında verilen bilgiler yüzeysellikten öte geçememiştir. Bu noktada araştırmalarım kapsamında ve bu yazımla birlikte siz değerli okuyucularımızla daha derli toplu bir bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Eğitimin öncü ülkesi Finlandiya yönetim alanında da genç liderleriyle öne çıkmaktadır. Sanna Marin Başbakan olmasının ardından, Fin halkının kendisine duyduğu güvene ve bu noktada çok çalışması gerektiğine vurgu yapmıştır. Yazımızın konusu genç bir Başbakan olduğuna göre, milletinin gençlerine bir hitabe yazan ve bir vatan bırakan lideri anmamak olmazdı. Ve Atatürk’ün sözleriyle bitiriyorum:

“Her şeye rağmen muhakkak bir aydınlığa doğru yürümekteyiz. Bende bu inancı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve millet hakkındaki sonsuz sevgim değil; bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde, sırf vatan ve hakikat aşkı ile ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördüğümdür.”

Yusuf Ay

Stratejik Ortak Misafir Yazar

KAYNAK

CNNTürk, Finlandiya’nın genç Başbakanı Sanna Marin’den mesai önerisi: Haftada 4 gün çalışılsın, https://www.cnnturk.com/dunya/finlandiyanin-genc-basbakani-sanna-marinden-mesai-onerisi-haftada-4-gun-6-saat-calisilsin, 06.01.2020.

Euronews, Gezegenin en genç başbakanı Finlandiya’nın 34 yaşındaki lideri Sanna Marin ile tanışın, https://www.youtube.com/watch?v=556iVxvKXaM , 10.12.2019.

Melis Özoğlu (Euronews), Finlandiya’da artık babalar da annelerle eşit paralı doğum iznine sahip, https://tr.euronews.com/2020/02/06/finlandiyada-artik-babalar-da-annelerle-esit-parali-dogum-iznine-sahip , 06.02.2020.

NTV, Finlandiya Başbakanı Antti Rinne istifa etti, https://www.ntv.com.tr/dunya/finlandiya-basbakani-antti-rinne-istifa-etti,_m4TwSe4REiQsBEaDWMqxA , 03.12.2019.

Ruşen Eşref Ünaydın, Atatürk’ü Özleyiş, S.17.

Yalçın Ademoğlu (Euronews), Finlandiya’da Sanna Marin dünyanın en genç kadın Başbakanı seçildi, https://tr.euronews.com/2019/12/09/finlandiyada-sanna-marin-dunyanin-en-genc-kadin-basbakan-secildi , 10.12.2019.

Wikipedia, Sanna Marin, https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanna_Marin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz