Zeytin Dalı Harekatı hakkındaki gelişmeleri ve güncel haritaları ilk günden bu yana tek başlıkta toplamıştık. İkinci yılını dolduran harekat ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktaları tekrar hatırlatmak ve Zeytin Dalı Harekatı’nın sonucunu öğrenmek adına bazı bilgileri sizler için derledik.

  • TSK, 20 Ocak 2018’de 17:00 itibariyle başlayan Afrin operasyonuna “Zeytin Dalı Harekatı” adı verildiğini duyurdu.
  • 72 savaş uçağının katıldığı hava harekatı ile başlayan operasyonda 113 hedefin 108’i başarıyla imha edildi. Hava kuvvetleri, hedefleri yüzde 95.57 isabet oranıyla vurarak büyük bir başarıya imza attı.
  • Savaş uçaklarının harekatının ardından ÖSO karadan Afrin’e girdi.
  • Türk askeri ilk kez harekatın ikinci gününde Kilis’te bulunan Gülbaba köyünden Suriye’ye girdi.
  • Harekatın 58. gününde (18 Mart) Afrin şehir merkezinin kontrolü tamamen TSK ve ÖSO kontrolüne girdi.
  • Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk şehidi: Harekatın üçüncü günü Kilis’in Gülbaba köyünün güneydoğusunda teröristlerle girilen çatışma sonucu Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan şehadete ulaştı. Özalkan Evli ve 5 aylık bir kız çocuğu babasıydı.

Rusya ve ABD’nin harekata ilişkin yaptığı ilk açıklamalar: İtidal çağrısı yapan Rusya Savunma Bakanlığı, “Türkiye, ABD’nin desteklediği gruplara (YPG) kontrolsüz bir şekilde silah yardımı yapılması nedeniyle Suriye’deki operasyona başladı.” dedi. ABD ise Pentagon Sözcüsü Galloway aracılığıyla, Türkiye’nin PKK konusunda kaygılarını anladıklarını ifade ederek, “Taraflara IŞİD’i ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Zeytin Dalı Harekatı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden temizlenen bölgelerin haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

İkinci yılını dolduran Zeytin Dalı Harekatı’nın bilançosu

  • Zeytin Dalı Harekatında toplam şehit olan asker sayısı 55. Şehadete ulaşan askerlerimizin 46’sı 18 Mart’a kadar olan süreçte, daha sonra şehit olan 9 askerimiz ise EYP patlaması sonucu ve hastanede şehit oldu.
  • AA’dan alınan bilgilere göre 18 Mart’tan sonra bin 500’den fazla el yapımı patlayıcı ile yaklaşık 300 mayın imha edildi.
  • 2 bin kilometrekareye yakın alanda kontrol sağlandı.
  • Fırat Kalkanı Harekatı‘nın sona ermesinden tam 295 gün sonra Afrin’e yönelik başlayan harekatta PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin işgali altındaki 200’den fazla meskun mahal terörden temizlendi.
  • Rus askerlerinin bulunduğu Tel Rıfat ve çevresi YPG’nin kontrolünde kaldı.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası [TIMELINE]

9 Kasım 2018: Milli Savunma Bakanlığı, Zeyin Dalı Harekatı ile ilgili genel kapsamlı bilgilendirmede bulundu. Afrin bölgesinde 20 Ocak 2018’de başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında da 12 Temmuz 2018’den itibaren göreve başlayan Yerel Kolluk Kuvvetleri faaliyetlerine devam edildi.

– Toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısının 4 bin 585 olduğu açıklandı.

– 293 adet mayın ve bin 639 adet el yapımı patlayıcı imha edildi.

20 temmuz 2018: Türk Silahlı Kuvvetlerince Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4545 oldu.

9 Nisan 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 80. gününde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısının 4044 olduğu açıklandı. Ayrıca Bozdağ, Afrin’in tamamen kontrol altına alındığını da ifade etti.

8 Nisan 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 79. gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 4017 olduğu açıklandı. Harekatın başlangıcından bu yana 11 hafta geride kalmışken Zeytin Dalı Harekatı kapsamında toplam 518 terör hedefi imha edildi, 311 nokta teröristlerden temizlendi, 102 mayın ve 739 EYP temizlendi. Harekat kapsamında toplam 52 Kahraman Türk askeri Şehit oldu, 232 Kahraman Türk askeri ise yaralandı.

7 Nisan 2018: Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından itibaren 3991 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK, Zeytindalı Harekatı kapsamında Afrin’i terörden temizlerken, İsmin ve çevresinde de çatışmazdık kapsamında gözlem noktaları oluşturuyor. Son olarak da Kuzey Hama Morek bölgesinde Türk ordusu nokta oluşturdu. Diğer noktalar ise şöyle; Dare’t İzze, Anadan, El Eys, Tel Tukan, Surman ve Zaytunah.

31 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 71. gününde Türk Silahlı Kuvvetlerince harekatın başlangıcından itibaren 3820 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. İlerleyen saatlerde bu sayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3821 olarak güncellendi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, harekatın başından bu yana 650 civarında el yapımı patlayıcı ve 80 mayını etkisiz hale getirdiği bildirildi. 

30 Mart 2018: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı’nın 70. gününde harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3800’ü bulduğunu açıkladı.

29 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 69. gününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Afrin bölgesinde EYP’nin infilak etmesi sonucu ağır yaralanan bir askerin tedavi gördüğü hastanede şehit olduğunu açıkladı. Bölgede arama-tarama faaliyetleri devam ediyor.

28 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 68. gününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Afrin’in kontrol altına alındığı 18 Mart 2018’den bugüne, 95 adet mayın ve el yapımı patlayıcının imha edildiği bildirildi.

27 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 67. gününde Rus güçlerinin Tel Rıfat bölgesinden çekilmeye başladığı yönünde bilgiler geliyor. Yerel halk, Tel Rıfat’ın da teröristlerden temizlenmesi için günlerdir bölgede gösteriler düzenliyor ve TSK’yı operasyona çağırıyordu. Yerel kaynaklar, Türk Özel Kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Tel Rıfat için hazır durumda olduğunu bildiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Sincar ve Tel Rıfat’a operasyon sinyali vermişti. Afrin’de devam eden arama-tarama faaliyetleri sırasında bir EYP’nin infilak etmesi sonucu iki Kahraman Türk askeri Şehit düştü.

26 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 66. gününde Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ tarafından Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3755 olarak açıklandı. Afrin’de mayın ve EYP arama-tarama faaliyetleri devam etmektedir.

25 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 65. gününde TSK, Afrin’de arama-tarama faaliyetlerine ve insani yardım çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda mayın temizleme faaliyetlerini sürdüren JÖH ve PÖH ekipleri Afrin merkez’de bir evin ahırında EYP imalathanesi tespit etti. Bölgede çalışmalar devam etmektedir.

24 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 64. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3733’e ulaştı. Günün ilerleyen saatlerinde bu sayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3740 olarak güncellendi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Afrin bölgesinde kontrolün tamamen sağlandığı, bölge halkının güvenle evlerine dönüşlerini sağlamak için arama tarama çalışmalarının devam ettiği” bildirildi. Ayrıca Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar: “Üç beş köy kaldı. Nubl Zehra dediğimiz Halep’in banliyösüne kadar varmış, bir bütün halinde Afrin’de kontrolü sağlamış olacağız.” dedi. Günün ilerleyen saatlerinde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre Afrin’in Cinderes ve Arapuşağı köyünde yapılan arama tarama çalışmalarında 8 el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Afrin’de arama-tarama faaliyetleri devam ediyor.

Zeytin Dalı Harekatı – Tel Rıfat Operasyonu Son Durum Haritası

23 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 63. gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısını 3731 olarak açıkladı. Afrin’de devam eden operasyonlarda 4 adet “Grad” füzesi ele geçirildi. TSK tarafından yapılan açıklamaya göre Afrin/Yukarı Korkan Köyü’nde yapılan köy araması faaliyetinde, teröristler tarafından tuzaklanmış 1 adet EYP kontrollü bir şekilde tespit edilip imha edildi. Bir yandan Afrin’de arama-tarama faaliyetleri devam ederken diğer taraftan da bölgedeki halka yardımlar devam ediyor. Gün içinde Türk Kızılayı, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terörden arındırılan Afrin’e bağlı Mabatlı beldesi ve bazı köylerdeki sivillere gıda kolisi, hijyen seti ve çocuk bezi dağıttı. 

Zeytin Dalı Harekatı – Afrin ve Tel Rıfat Operasyonu Son Durum Haritası

Cinderes’in doğusunda yer alan Basufan, Burc Haydar, Kefr Nebu ve Ba’ay Köyleri teröristlerden temizlendi. Burj al Qas bölgesinde çatışmaların devam ettiği yönünde bilgiler var.

Zeytin Dalı Harekatı – Tel Rıfat Operasyonu Son Durum Haritası

22 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 62. gününde, Afrin merkezinin teröristlerden temizlenmesinin ardından halkın can ve mal güvenliğinin korunmasına yönelik tedbirlerini arttıran TSK, kentte gece devriyesi görevlerine başladı.Afrin’deki yağma iddialarına karşı açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Halep’ten hırsızlık için Afrin’e gelenlere şahit olduk. Güvenlik güçlerimiz veya ÖSO hiç kimse PKK gibi olamaz, kimse buna müsaade etmez” dedi. 

Zeytin Dalı Harekatı – Afrin ve Tel Rıfat Operasyonu Son Durum Haritası

22 Mart 2018 – Saat 16:00 : Başbakan Binali Yıldırım; “Zeytin Dalı başarıyla tamamlandı, temizlik devam ediyor. Maalesef terör unsurları giderken sağı solu EYP’lerle tuzaklamışlar. Maalesef 3 şehidimiz var” dedi. Gün içinde devam eden operasyonlarda Cinderes’in doğusunda yer alan Basufan, Burc Haydar, Kefr Nebu ve Ba’ay Köyleri teröristlerden temizlendi. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi AKAR’ın ifade ettiğine göre Afrin’de teröristlerden temizlenen bölgelere halk dönmeye başladı.

Zeytin Dalı Harekatı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile Teröristlerden Temizlenen Toplam Alanın Haritası

Kuzey Suriye Son Durum Haritası;

21 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 61. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre dün Afrin’de teslim edilen 3 teröriste ilave olarak 9 köyde 18 terörist, muhtarlar ve halk tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi. Ayrıca TSK, “Afrin bugün daha huzurlu” başlığıyla Afrin şehir merkezinden görüntüler paylaştı. Günün ilerleyen saatlerinde Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen Afrin’deki arama-tarama çalışmaları sırasında teröristlerin mezarlığı bulundu. Afrin’in Mestura Köyünde ise TSK destekli ÖSO mensuplarınca yapılan aramada, teröristlere ait çok sayıda füze, havan mermileri, roket, el yapımı patlayıcılar ve ağır silah mühimmatı ele geçirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3698’e ulaştı. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor. 

Zeytin Dalı Harekatı – Afrin ve Tel Rıfat Operasyonu Son Durum Haritası

20 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 60. gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3647 olarak açıklandı. Ayrıca TSK tarafından Afrin kent merkezine giriş çıkışlar kapatıldı. Günün ilerleyen saatlerinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3655 olarak güncellendi. Ayrıca devam eden operasyonlarda Afrin’in Ayn Darah, Basutah ve Burj Abdallah Köyleri terör örgütünden temizlendi. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

19 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 59. gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3622 olarak açıklandı. Terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Afrin ilçe merkezindeki 4 katlı binada meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 7 sivil ile 4 TSK destekli ÖSO mensubu hayatını kaybetti.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

18 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 58. gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından saat 08:30 itibarıyla tamamen kontrol altına alındığını bildirdi. TSK ve TSK destekli ÖSO güçlerince kontrolün sağlandığı Afrin şehir merkezine Türk bayrağı asıldı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’de Mabatlı belde merkezi teröristlerden temizledi. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Tüm belde merkezleri kontrol altına alındı. Günün ilerleyen saatlerinde ise Türk tankları Afrin Şehir merkezine giriş yaptı. Günün sonunda ise TSK ve TSK destekli ÖSO, Afrin’de 29 köyü daha teröristlerden kurtararak, ilçe merkezinin kuzey, doğu ve batı bölgelerini tümüyle kontrolüne almış oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugüne kadar 3603 terörist etkisiz hale getirildi. Harekât kapsamında terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar 46 kahraman Türk askeri şehit oldu, 225 kahraman Türk askeri ise yaralandı.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

17 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 57. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3567’a ulaştığı açıklandı. Afrin’in Hacı Kasımlı, Eşkanşarki, Astaro, Mirkan, Sino, Tatara, Çatalkapı ve Şeyh Obası terör örgütünden temizlendi. Afrin harekât alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birlikler Afrin kuzeyinde buluştular. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

16 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 56. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3530’a ulaştığı açıklandı. Gün içinde devam eden operasyonlarda frin’in Yukarı Meski ve Aşağı Meski, Şeyh Bilal, Küçük Meydan, Kurdane, Aşağı Gulyan, Yukarı Gulyan, Kokan ve Darkir köyleri ve stratejik öneme sahip 801, 524 ve 544 rakımlı tepelerini terör örgütünden temizledi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, dost ve kardeş Afrin halkına yönelik bildiri yazıldı. Bildiri Arapça ve Kürtçe olarak havadan atıldı.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

15 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 55. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3524’e ulaştığı açıklandı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Kafer Çil, Birka, Alicaro, Hamoraco, Korzlu, Çakur, Naz, Zerkanlı, Balal, Kelanlı, Barakaş, Kovanlı, Çalkama, Çarkatlı ve Çakanlı köyleri ile 883 rakımlı tepe terör örgütünden temizlendi. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Afrin Merkez;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

14 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 54. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3444’e ulaştığı açıklandı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde bu sayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3486 olarak güncellendi. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Kori Gul, Şadir, Çolağan, Göz, Marratah, Şatiyan, Yukarı Kaferdel, Kuran, Gevrika, Gazaviye, Halilo ve Deyr Mışmış Köyleri olmak üzere toplam 12 köy terör örgütünden temizlendi. Böylede Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de 194’ü köy ve 32’si kritik nokta olmak üzere toplamda 226 nokta terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

13 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 53. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3393’e ulaştığı açıklandı. TSK tarafından yapılan bir diğer açıklamaya göre 12 Mart tarihinden itibaren Afrin merkez TSK ve ÖSO tarafından kuşatılmıştır. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Mağaracık, Dermeşkanlı, Karabaş, Aşağı Kefer Dali, Şeyh Abdurrahman ve Kela Köyleri terör örgütünden temizlendi.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Bir taraftan da askeri sevkiyat gün içinde devam etti. Türkiye’nin çeşitli birliklerinden gönderilen askeri araçlar ile terör örgütünün kazdığı derin çukurları aşmak için kullanılacak köprüler sınıra sevk edildi. TSK tarafından yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında devam eden operasyonlarda gün içinde bir Kahraman Türk Askeri Şehit düştü. Böylece harekatın başlangıcından bu yana Şehit olan asker sayısı 43’e yükseldi.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Cinderes beldesine bağlı Celeme köyünde ise TSK tarafından arama-tarama faaliyeti icra edildi. Kefercenni beldesinde arama-tarama faaliyetleri devam ederken bir evde El Yapımı Patlayıcının (EYP) infilak etmesi sonucu 8 Türk askeri ile 2 ÖSO askeri olmak üzere 10 asker yaralandı.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

12 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 52. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3347’ye ulaştığı açıklandı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Kibar, Zındıkan, Kile, Gümüşburç, Celeme, Hapol, Berlane Kuy ve Küçük Karkin Köyleri terör örgütünden temizlendi. Son gelişmelerle birlikte an itibariyle Afrin’de 5’i belde merkezi, 155’i köy ve 32’si kritik nokta olmak üzere toplamda 193 nokta terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Afrin Merkez;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzey Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Cinderes Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

11 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 51. gününde TSK tarafından harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3291’e ulaştığı açıklandı. İlerleyen saatlerde bu sayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3300 olarak güncellendi. Ayrıca Erdoğan, Afrin’de terör örgütü PYD/PKK’dan temizlenen alanı da 950  km2 olarak açıkladı. 

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Kastel Keçik, Kara Tepe, Halidiye, Culbul ve Kane Kauer Köyleri terör örgütünden temizlendi. Böylece an itibariyle Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana Afrin’de 5’i belde merkezi, 140’ı köy ve 31’i kritik nokta olmak üzere toplamda 176 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

11 Mart 2018 – Saat 15:30 : TSK ve ÖSO. Afrin’de 8 köyü daha terör örgütünden temizledi. Terör örgütünde temizlenen yerler arasında stratejik öneme sahip Bableit Havaalanı da bulunuyor. Afrin’de çember gittikçe daralıyor. Son gelişmelerle birlikte an itibariyle Afrin’de 5’i belde merkezi, 148’i köy ve 32’si kritik nokta olmak üzere toplamda 185 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Zeytin Dalı Harekatı başarıyla devam ediyor.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

11 Mart 2018 – Saat 19:45 : Afrin’de 3 köy daha teröristlerden temizlendi. Ayrıca stratejik bir nokta olan Bocite Dağı da terör örgütünden temizlenen yerler arasında. Yaşanan bu gelişmelerle beraber gün içinde terör örgütü PYD/PKK’dan temizlenen nokta sayısı 18’e ulaştı. 11 Mart 2018 saat 19:45 itibariyle Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de 5’i belde merkezi, 151’i köy ve 33’si kritik nokta olmak üzere toplamda 189 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.

10 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 50. gününde TSK tarafından devam eden operasyonlarda 46 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3195’a ulaştığı açıklandı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde bu sayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3213 olarak güncellendi.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in kuzeyindeki Korta, Koşa ve Babak Uşağı Köyleri terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.  Böylece Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana Afrin’de 5 belde merkezi, 131 köy ve 31 kritik nokta olmak üzere toplamda 167 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.

Afrin Merkez;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

10 Mart 2018 – Saat 14:23 : Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO, Afrin’in Kafar Rum, Kurt Kulak, Zellaka ve Kıfar Zeit Köylerini terör örgütü PYD/PKK’dan temizledi. Böylece saat 14:23 itibariyle Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana Afrin’de 5 belde merkezi, 135 köy ve 31 kritik nokta olmak üzere toplamda 171 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlenmiş oldu. 

Kuzeybatı Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

TSK tarafından gün içinde yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı’nda yaralanan 117 kahraman askerimizin tedavileri tamamlanmış ve görevlerine dönmüşlerdir.

Cinderes Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: @step_agency (Twitter)

 

Zeytin Dalı Harekatı Saha Verileri ve Oranlar

09 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 49. gününde TSK tarafından devam eden operasyonlarda 94 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3149’a ulaştığı açıklandı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde bu sayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3171 olarak güncellendi.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin merkeze bağlı Şavarighat el Caviz, Büyük Halobu, Merkiye, Anab ve Meryemeyn Köyleri ile Cinderes beldesine bağlı Kurt Farmez Köyü’nü teröristlerden temizlendi. Büyük Halobu Köyü’nün kontrol altına alınmasıyla birlikte Afrin ve Azez’e su sağlayan barajın kontrolü de TSK ve ÖSO’ya geçmiş oldu. 

Cinderes Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Yaşanan bu gelişmeler neticesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin ilçe merkezinin sınırlarına kadar ulaşmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her an Afrin’e girilebileceğini açıkladı. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Kuzey Cephesi; 

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

08 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 48. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 94 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3055’e ulaştı. 

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzey Cephesi; 

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Dün akşam itibariyle Cinderes beldesi’nin çevresi 7 noktadan kapatılırken, 2 çıkış noktasından insani yardım için koridor açılması planlanmış ve askeri sevkiyat tamamlanmıştı. Gün içinde bölgeden gelen bilgilere göre Cinderes belde merkezi terör örgütünden temizlendi. Çatışmalar yer yer devam ediyor. Yaklaşık 15 zırhı personel taşıyıcısından oluşan konvoy, güvenlik önlemleri altında kent merkezine ulaştı. 

Cinderes Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

07 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 47. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 68 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2940’a ulaştı. Gün içerisinde Afrin’in stratejik önemdeki Kafr Cenne köyü ve Maçale köyü teröristlerden temizledi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana Afrin’de 4 belde merkezi, 121 köy ve 30 kritik nokta olmak üzere toplamda 156 bölge terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

06 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 46. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre 2872 terörist etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ilerleyen saatlerde bu sayıyı 2878 olarak güncelledi. Böylece harekatından başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2878’e ulaştı.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in Harabat Çaranlı, Çaranlı, Tall Hamu, Matinli ve Şirkan köylerini kurtararak Şeran belde merkezini teröristlerden temizledi. Şeran beldesinin terör örgütü PYD/PKK’dan temizlenmesiyle Afrin’in merkezine olan mesafe 10 km’ye düştü.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Bölgeden gelen bilgilere göre kenti terketmek isteyen ailelerin bebeklerini ve çocuklarını zorla alıp mühimmat depolarının bulunduğu alanlara getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre Afrin’de 700 kilometrekarelik alan teröristlerden temizlendi. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

05 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 45. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 165 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2777’ye ulaştı. Bu rakamlar Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gün içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı anlamında en yüksek rakamlardan biri oldu. Devam eden operasyonlarda  Afrin’in Beluşank ve Alıcı köylerini teröristlerden temizledi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Saat 16:00 : Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ’ın yaptığı açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2795’e yükseldi. Ayrıca Zeytin Dalı Harekatı ile bugüne kadar 112’si köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 142 bölge kontrol altına alındığı açıklandı.

Operasyon planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

04 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 44. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 96 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2612’ye ulaştı. Devam eden operasyonlarda Afrin’in Hacı Halil, Bafliun Köyü ve dağı ile Halilo, Soğulcak ve Aranda köyleri, Şeyh Hadid belde merkezi terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Yaşanan son gelişmelerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’de 3’ü belde merkezi, 102’si köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 22’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 134 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Saat 19:00 : TSK tarafından Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde; “Zeytin Dalı Harekâtında, Şeyh Hadid beldesi dâhil 7 yerleşim yeri ile Racu ve Cenderis’ten Afrin’e ulaşan yollar kontrol altında. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2668.”

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

03 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 43. günü çok önemli gelişmelere sahne oluyor. Afrin’e açılan kapılardan ilki olan Raco belde merkezi gün içinde devam eden operasyonlarda teröristlerden temizlendi.  Bölgede yoğun çatışmalar hala devam ediyor. Ayrıca Afrin’in Ramadiye, Hamilek, Çemenli, Alibezanlı, Badinli ve Karkin köyleri de teröristlerden temizlendi.

Raco Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

TSK tarafından sabah saatlerinde yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2434 oldu. İmha edilen terör hedefi sayısı ise 924 olarak güncellendi. Ancak gün içinde devam eden operasyonlarda 82 teröristin daha etkisiz hale getirilmesiyle birlikte Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı toplam 2516’ya yükseldi.

Kuzeybatı Afrin;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Yaşanan son gelişmelerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’de 2’si belde merkezi, 97’si köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 21’i stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 127 oldu. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Burseya Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Cinderes Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Afrin Genel;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı İnfografik – Kaynak: Stratejik Ortak

02 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 42. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 73 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2295’ye ulaştı. Devam eden operasyonlarda Afrin’in Mesekanlı, Mamalı ve Atamanlı Köyleri PYD/PKK’dan temizlendi. Böylece Raco kenti girişine kadar ilerleme sağlanmış oldu. Ayrıca Afrin’in batısında tespit edilen PYD/PKK’lı 9 terörist ATAK helikopterleriyle yapılan atışlar sonucunda etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Zeytin Dalı Harakatı ile ilgili olarak “Maalesef 41 Türk Silahlı Kuvvetlerimizden, 116 ÖSO mensubu olmak üzere toplam 157 şehidimiz vardır” açıklamasını yaptı. Yaşanan son gelişmelerle birlikte PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 91’i köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 119 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

01 Mart 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 41. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 38 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2222’ye ulaştı. Devam eden operasyonlarda Afrin’in kuzeybatısındaki Şeyh Mehmetli köyü teröristlerden temizledi. Böylece PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 88’i köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 116 oldu. Ayrıca JÖH ve PÖH Timleri Afrin kırsalında operasyonlara katılmaya başladı. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Gece saatlerinde TSK tarafından iki ayrı açıklama yapıldı. Yapılan ilk açıklamaya göre Afrin’de devam eden operasyonlarda 5 Kahraman Türk Askeri Şehit oldu, 7 Kahraman Türk Askeri ise yaralandı. Akabinde yapılan ikinci açıklamada ise 3 Kahraman Türk Askerinin Şehit olduğu, 7 Kahraman Türk Askerinin ise yaralandığı bilgisi verildi. Böylece  01 Mart 2018 günü toplamda 8 Kahraman Türk Askeri Şehit oldu, 13 Kahraman Türk Askerinin ise yaralandı. 

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 20 Ocak 2018’den bu yana toplam 41 Kahraman Türk Askeri Şehit oldu. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

28 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 40. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 101 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2184’e ulaştı.

27 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 39. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 24 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2083’e ulaştı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in batı ve kuzey kırsalında yer alan teröristlere ait mevziler, obüs topları ve çoklu roketatarlarla vuruldu. Bölgeye destek amacıyla çok sayıda askeri araç gönderildi. Dün ve bugün devam eden operasyonlar sonucunda PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 87’si köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 115 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

26 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 38. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 41 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2059’a ulaştı. 58 terörist ise sağ olarak ele geçirildi. Gün içerisinde Zeytin Dalı Harekatı kapsamında görevli JÖH ve PÖH ekipleri, İslahiye ilçesinde kurulan İçişleri Bakanlığı Müşterek Görev Merkezinden yola çıktı. Devam eden operasyonlarda Karmanluk, Aşağı Sinara ve Yukarı Sinara Köyleri terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Böylece Afrin’deki teröristlerin Türkiye sınırıyla temasını tümüyle kesilmiş oldu. Afrin’deki stratejik hilal, İdlib ile Fırat Kalkanı bölgelerini de birleştirdi. Operasyon planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası
Zeytin Dalı Harekatı İnfografik – Kaynak: Stratejik Ortak

25 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 37. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 87 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2018’e ulaştı. Afrin’in kuzeybatısında yer alan Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda Köyleri ve Umranlı, Meydan Ekbez, Bendirek Köyleri terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. TSK tarafından yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de bir Kahraman Türk Askeri Şehit düştü. Yaşanan son gelişmelerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında harekatın başlangıcından bu yana 33 Kahraman Türk Askeri Şehit düştü,  PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 84’ü köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 112 oldu. Ayrıca terör örgütü PYD/PKK’nın kırmızı bültenle aranan elebaşı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiğine göre harekatın başlangıcından bu yana 500 km2 alan terör örgütünden temizlendi ve 2021 terörist etkisiz hale getirildi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

24 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 36. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 58 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1931’e ulaştı. Ayrıca yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından itibaren Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen operasyonlarda toplam 782 terör hedefinin başarıyla imha edildiği bildirildi. TSK tarafından yapılan açıklamadan sonra saat 17:30’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, etkisiz hale getirilen terörist sayısını 1951 olarak açıkladı. Gün içinde devam eden operasyonlarda TSK ve TSK destekli ÖSO, Afrin’in güneybatısındaki Hacılar ve Ebu Kabe Köylerini ve Afrin’in batısında yer alan Dünbenli Köyünü teröristlerden temizledi. Harekatın başından beri siviller konusunda yüksek bir hassasiyet gösteren TSK, Afrin’de iki adet konvoy tespit etti, sivil unsurların yer aldığı konvoyu hedef almazken mühimmat yüklü araçların yer aldığı terör konvoyunu imha etti. Bu gelişmelerle birlikte harekatın başlangıcından bu yana PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 76’sı köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 104 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı İnfografik – Kaynak: Stratejik Ortak

23 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 35. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 44 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1873’a ulaştı. Harekatın 35. günü çok önemli gelişmelere sahne oldu. Gece saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından Afrin’de PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait 30-40 araçtan oluşan konvoyun vurulduğu bildirildi. TSK topçu birlikleri harp tarihine geçecek bir başarıya imza atarak dinamik hedefleri top atışları ile imha etmeyi başardı. Bu başarılı operasyonun ardından Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah AĞAR’ın aktardığına göre operasyona katılan bir asker; “Biz Reyhanlı’da terörist roketiyle evinde şehit düşen 17 yaşındaki Fatma’nın topçusuyuz.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıkladığı verilere göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütünden temizlenen alan toplam 415 km2 ‘ye ulaştı. Sabah saatlerinde Afrin’in güneybatısında yer alan Bafler Köyü’nün ve Afrin’in kuzeybatısındaki Maskah Köyü’nün terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 73’ü köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 101 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

22 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 34. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 49 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1829’a ulaştı. Saat 11:20 itibariyle Afrin’in güneybatısında yer alan Tell Dilur Köyü terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Saat 12:00 itibariyle Afrin’in kuzeybatısında yer alan Mikdad ve Ali Racu Köyleri terör örgütünden temizlendi. Saat 16:00 itibariyle Afrin’in batısında yer alan Sarı Uşağı ve Rahmanlı Köyleri terör örgütünden temizlendi. Sarı Uşağı Köyü’ne düzenlenen operasyonda Zeytin Dalı Harekatı’na katılan Türkmen birliklerden olan Muhtasır Billah Tümeni etkin rol oynadı. Saat 19:40 itibariyle Afrin’in batısında yer alan Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan Köyleri terör örgütünden temizlendi.  Ayrıca Sultan Murat Tümeni’nden mayın temizleme uzmanı Albay Hasan Ahmet Deyir Savan kasabasında mayın imha ederken şehit düştü. Yaşanan son gelişmelerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 71’i köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 99 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzeybatı Cephesi; 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Batı Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası

21 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 33. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda 65 PYD/PKK’lı teröristin etkisiz hale getirilmesiyle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1780’e ulaştı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin yaptığı açıklamada “Afrin’de rastlanan tünel, mühimmat ve tahkimata bakılacak olursa PYD/PKK terör örgütünün Afrin’i yeni bir Kandil yapmak niyetinde olduğu açıkça ortadadır. Bu durum da Zeytin Dalı Harekatı’nın meşruiyetini kanıtlar nitelikteki delillerden biridir.” ifadelerini kullandı. Saat 13:15 itibariyle Afrin’in kuzeydoğusunda yer alan Uverkan Köyü PYD/PKK terör örgütünden temizlendi. Saat 15:00 itibariyle Afrin’in kuzeybatısında yer alan Karababa Köyü PYD/PKK terör örgütünden temizlendi. Böylece an itibariyle Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 63’ü köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 91 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzeybatı Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzeydoğu Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

(Gün İçinde Teröristlerden Temizlenen Bölgeler Mor Renkle İşaretlenmiştir)

Zeytin Dalı Harekatı Haritası

20 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 32. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1715’e ulaştı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Zeytune, Sorani, Heyyani, Çarkanlı, Arpaviran, Mervane, Heygece, Akanlı, Dayr Savvan Köyleri terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Dayr Savvan Köyü’nün terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte Kilis ilinin karşısına düşen bölgede teröristlerin Türkiye sınırı ile bağlantısı kesilmiş oldu. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte  harekatın başlangıcından bu yana PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 61’i köy, 6’sı köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 89 oldu. Ayrıca rejim yanlısı gruplar pikaplarla Afrin’e giriş yapmaya çalıştı ancak TSK topçu birliklerinin başarılı atışları ile geri çekilmek zorunda kaldılar.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzey Doğu Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzey Batı Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Güney Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Batı Cephesi;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

(Gün İçinde Teröristlerden Temizlenen Bölgeler Mor Renkle İşaretlenmiştir)

Zeytin Dalı Harekatı Haritası

19 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 31. gününde TSK tarafında yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1641’e ulaştı. TSK’nın etkisiz hale getirilen terörist sayısını açıklamasında sonra bölgeden gelen bilgilere göre Derviş Obası Köyü civarında keskin nişancı oldukları tahmin edilen 2 terörist SİHA ile etkisiz hale getirildi. Ayrıca Şeyh Hadid beldesine bağlı Bilal Köy’ün 1 km güneyinde 2 teröristin ve Cinderes beldesinin 2 km batısındaki 4 teröristin daha etkisiz hale getirilmesiyle birlikte Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen PYD/PKK’lı terörist sayısı an itibariyle 1649 oldu. Gün içinde devam eden operasyonlarda Afrin’in İkidam, Şeltah ve Mersava, Hantalli, Divan Tahtani Köyleri, Nebi Huri Tepesi, Sattuf Evleri, Kila Tepesi, Raco beldesinin batısındaki 687. Tepe ve terör örgütü tarafından üs olarak kullanılan Beyyada noktası terör  örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Son gelişmelerle birlikte 19 Şubat 2018 saat 14:45 itibariyle harekatın başlangıcından bu yana PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 52’si köy, 4’ü köy altı yerleşim yeri, biri PYD/PKK’ya ait üs ve 20’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 78 oldu. Operasyon planlandığı gibi başarıyla devam etmektedir.

Kaynak: Suriye Gündemi
Kaynak: Suriye Gündemi
Kaynak: Suriye Gündemi
Zeytin Dalı Harekatı İnfografik – Kaynak: Stratejik Ortak

18 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 30. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre operasyonun başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1614’e ulaştı.  Gün içinde devam eden operasyonlarda Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı ve Derviş Obası köylerinin PYD/PKK terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 47’si köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 17’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 68 oldu. 

17 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 29. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre operasyon başladığından beri etkisiz hale getirilen PYD/PKK’lı terörist sayısı 1595’e ulaştı. Dün keskin nişancı birliklerinin Afrin’e sevk edilmesiyle birlikte yakında JÖH ve PÖH öncülüğünde başlaması planlanan meskun mahal operasyonuna bir adım daha yaklaşılmış oldu. Cinderes’te meskun mahal operasyonunun Güneydoğu Anadolu’da “Hendek Operasyonuna” katılmış JÖH ve PÖH birlikleri ile yapılması ve keskin nişancı birliklerinin de operasyona destek vermesi planlanıyor. Son verilere göre harekatın başlangıcından bu yana imha edilen hedef sayısı 674, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1595, PYD/PKK terör örgütünden temizlenen nokta sayısı Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 44’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 17’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 65. Gün içinde devam eden operasyonlarda bir Kahraman Türk Askerinin Şehit olmasıyla Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında toplam Şehit sayısı 32’ye yükselmiş oldu. 

16 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nda ilk 4 hafta geride kaldı. Operasyonun 28. gününde saat 09:55 itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1551’e ulaştı. Dün gerçekleştirilen operasyonlarda TSK 6 köyde hakimiyet sağlamıştı. Operasyon planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. Saat 15:00 itibariyle Hatay’ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçeleri karşısındaki terör mevzileri topçu birliklerince ateş altına alındı. Sınır birliklerine tank, zırhlı personel taşıyıcı ve hafif zırhlı araç sevkıyatı devam ediyor.

Harekatın 28. günüde devam eden operasyonlarda TSK ve ÖSO birlikleri Afrin’in Hasan Kelkavi ve Çeleme köylerini terör örgütü PYD/PKK’dan temizledi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından beri Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 44’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 17’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 65 nokta terör örgütünden temizlendi.

Batı Cephesinde Raco Yolu Üzerinde Yer Alan Hasan Kelkavi ve Çeleme Köyleri PYD/PKK’dan Kurtarıldı.

Alternatif Harita;

ABD’nin Terör Örgütüne 2018-2019 Yıllarında Vermeyi Planladığı Destek

2018 Mali Yılı Toplamı500 Milyon $
Silah ve Ekipmana Ayrılan Bütçe393 Milyon $
30 Bin Teröristin Eğitim Masrafına Ayrılan Bütçe107 Milyon $

 

2019 Mali Yılı Toplamı550 Milyon $
Silah ve Ekipmana Ayrılan Bütçe250 Milyon $
Teröristlerin Eğitimine Ayrılan Bütçe300 Milyon $

 

2018 Yılı İçinde Yapılması Planlanan Silah Yardımı
Kalaşnikof Piyade Tüfeği12.000 Adet
Makineli Tüfek6.000 Adet
Ağır Makineli Tüfek3500 Adet
RPG_7 Mühimmatı3.000 Adet
Havan Topu235 Adet
AT-4 Tanksavar Füzesi( ABD Yapımı)1.000 Adet
SPG-9 Tanksavar Füzesi(Rus Yapımı)1.000 Adet
Keskin Nişancı Tüfeği100 Adet
PV-7 Gece Görüş Dürbünü450 Adet
Kızılötesi Lazer Aydınlatıcı Dürbünü150 Adet

 

Zeytin Dalı Harekatı İnfografik*

15 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 27. günüde TSK’dan yapılan açıklamaya göre gün içinde düzenlenen operasyonlarda 43 teröristin daha etkisiz hale getirilmesi ile harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1528’e ulaştı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah AĞAR’ın ifade ettiğine göre bu rakam, oransal olarak Afrin bölgesinde olduğu tahmin edilen toplam terörist yükünün %15’ine karşılık geliyor. Yani TSK, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ilk 27 günde Afrin’de bulunan teröristlerin %15’ini etkisiz hale getirdi.

Kaynak: Suriye Gündemi

Dün Afrin’in kuzeybatısındaki Kude Köyü’nün, saat 12:00 itibariyle Bülbül bölgesinde Şeyh Horoz’un yakınlarındaki Durga Köyü‘nü, saat 14:00 itibariyle Raco güzergahındaki Şerabneli, Keri, Şediye Köylerini ve Keri tepesini saat 16:15 itibariyle Yukarı Divan ve Harab Summak köylerini  bölücü terör örgütü PYD/PKK terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte PYD/PKK terör örgütü işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 42’si köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 17’si stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 63 nokta terör örgütünden temizlendi.

Kaynak: Suriye Gündemi
Kaynak: Suriye Gündemi
Kaynak: Suriye Gündemi

Gün İçinde Terör Örgütünden Kurtarılan Yerler Mor Renkle İşaretli;

14 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 26. günüde TSK’dan yapılan açıklamaya göre gün içinde düzenlenen operasyonlarda 46 teröristin daha etkisiz hale getirilmesi ile harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1485’e ulaştı. Saat 14:45 itibariyle bölgeden gelen bilgilere göre Afrin’in kuzeybatsındaki Kude Köyü terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. 

Kaynak: Suriye Gündemi
Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

13 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 25. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre devam eden operasyonlarda etkisiz hale getirilen 70 PYD/PKK’lı teröristle birlikte harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1439’a ulaştı. Farklı birliklerden gönderilen çok sayıda zırhlı araç ve personel Zeytin Dalı Harekatına katılmak üzere Hassa ilçesine ulaştı. Afrin kent merkezinden de görülebilecek kadar yakın bölgelerde bulunan PYD/PKK’ya ait mevzilerden oluşan hedefler Fırtına Obüsleri ve tanklarla tam isabetle vurularak imha edildi.

Kaynak: Suriye Gündemi

Zeytin Dalı Operasyonu’na katılmak için bölgeye sevk edilen tanklar Kırıkhan’da son hazırlıklarını tamamladıktan sonra operasyon bölgesine doğru yola çıktı. An itibariyle Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Ömer Simo Köyü‘nün ve Afrin’in batısında yer alan Arşali Köyü‘nünde terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte PYD/PKK terör örgütü işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 35’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim yeri ve 14’ü stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplam 53 nokta terör örgütünden temizlendi.

Cinderes Bölgesi- Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita; 

12 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 24. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana 31 Kahraman Türk Askeri Şehit oldu, 143 Kahraman Mehmetçik ise yaralandı. Durumu ağır olan yaralımız bulunmamaktadır. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugüne kadar toplamda 1369 terörist etkisiz hale getirilirken terör örgütüne ait toplam 627 hedef başarıyla imha edildi. Gün içinde devam eden operasyonlarda Jinderes’in güneybatısında yer alan Muhammediye Köyü terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.

Kaynak: Suriye Gündemi

TSK’ya ait savaş uçakları, tanklar ve Fırtına Obüs’leri ise Afrin’in birçok noktasında konuşlu terör mevzilerini gün boyu ateş altına almaya devam etti. Özellikle Kilis’in karşısında yer alan Şeyh Horoz bölgesindeki terör hedefleri Türk topçusu tarafından yoğun ateş altına alındı. Kırıkhan ve Hassa ilçelerinin karşı bölgeleri de ateş altına alınan yerler arasında. Öte yandan komando birliklerinin çatışma bölgelerine sevkiyatı gün içinde de devam etti. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde başarıyla icra edilmeye devam etmektedir. 

Kaynak: Suriye Gündemi

11 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 23. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1266’ya ulaştı. Gün içinde devam eden operasyonlarda Kilis sınırında konuşlu bulunan ÇNRA sistemleri ile Afrin’deki terör hedefleri ateş altına alındı.

Kaynak: Suriye Gündemi

Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri tarafından icra edilen hava operasyonu ile terör örgütü PYD/PKK’ya ait toplam 19 nokta başarıyla imha edildi. Afrin’in kuzeyindeki Serincek Köyü ve batısındaki Hacı İskender Köyü, harekatın 23. gününde terör örgütünden temizlendi. 

Kaynak: Suriye Gündemi

10 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 22. gününde TSK tarafından yapılan açıklamaya göre 105 PYD/PKK/DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1167’e yükselmiş oldu. Afrin’in batısındaki Deyr Ballut Köyü terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi. Türk Hava Kuvvetleri tarafında gerçekleştirilen hava harekatı ile terör örgütü PYD/PKK’ya ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 36 hedef başarıyla imha edildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı ile bölgede imha edilen terör hedefi sayısı 598’e yükselmiş oldu. 

Kaynak: Suriye Gündemi

TSK tarafından yapılan açıklamaya göre ATAK tipi askeri helikopterimiz kırıma uğrağı. Kazada 2 kahraman Türk askeri şehit oldu. Zeytin Dalı Harekatı’nın 22. gününde devam eden operasyonlarda toplam 12 kahraman Türk askeri şehit düştü. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif Harita;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası

9 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 21. gününde gün içinde sürdürülen operasyonlarda 34 PYD/PKK/DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1062’ye yükselmiş oldu. Gece yarısından itibaren Türk savaş jetleri hava operasyonuna başladı.  Hava harekatı ile imha edilen terör mevzileri Burseya Dağı’nın güneybatısındaki Bafilun Dağı, Afrin Merkez, Minniği, Raco ve Kefr Cenne’ de bulunuyordu. Gün içinde imha edilen toplam 19 hedefle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında imha edilen hedef sayısı 562’ye yükselmiş oldu. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Operasyonun 21. gününde terör örgütü PYD/PKK’dan temizlenen  bölgeler ise şöyle; Cindires bölgesinde İskan Garbi, Nasiriya, Dukkan, Safiriya, Şeyh Hadid bölgesinde ise Yukarı Çağla, Orta Çağla ve Aşağı Çağla. Bölgede halen Deyr Balut köyünde operasyonların sürdüğü ve çatışmaları devam ettiği rapor ediliyor. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugüne kadar Afrin’in 5 beldesinde 1 belde merkezi, 29 köy, 3 köy altı yerleşim ve 13 stratejik dağ veya tepe olmak üzere toplam 46 nokta terör örgütünden temizlendi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi
Alternatif Harita;
Zeytin Dalı Harekatı Haritası

8 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 20. gününde gün içinde sürdürülen operasyonlarda 29 PYD/PKK/DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1028’e yükselmiş oldu. Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa bölgelerinin karşısında yer alan Batı Afrin kırsalında terör örgütü PYD/PKK’ya ait mevziler Fırtına Obüs’leri ve havanlarla vuruldu. TSK ve TSK destekli ÖSO, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde 1’i belde merkezi, 24’ü köy, 3’ü köy altı yerleşim ve 12’si stratejik dağ veya tepe olmak üzere 40 noktayı terör örgütünden temizledi.

8 Şubat 2018 – Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası

7 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 19. gününde gün içinde sürdürülen operasyonlarda 52 PYD/PKK/DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Böylelikle operasyon başladığından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı 999’a yükselmiş oldu. İmha edilen hedef sayısı ise toplamda 543. Bölgeden elde edilen bilgilere göre iyice köşeye sıkışmış olan PYD/PKK terör örgütü, kadın teröristlere “sivil kıyafetler” giydirerek operasyon bölgesine yolluyor ve uluslararası medyada “TSK ve ÖSO sivilleri hedef alıyor” algısı yaratmaya çalışıyor. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Bölgede devam eden operasyonlarda PYD/PKK’lı teröristler ÖSO birliklerinin bulunduğu noktaya bombalı araçla saldırı girişiminde bulundu. Türk silahlı Kuvvetlerine ait tankların bombalı aracı imha etmesiyle saldırı engellenmiş oldu. Zeytin Dalı Harekatı’nın 19. gününde Şeyh Horuz dağı ve civar köyleri, Korne’nin güney bölgesi ve bölgedeki Haviz tepesi  terör örgütünden temizlendi. Operasyon planlandığı gibi başarıyla devam etmektedir.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

6 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatının 18. gününde gün içinde süren operasyonlarla birlikte etkisiz hale getirilen terörist sayısı 970’e ulaştı. PYD/PKK terör örgütünün Afrin bölgesinden İdlib’deki Atme sığınmacı kampına düzenlediği havan topu saldırısında 3 sivil hayatını kaybetti, 15 sivil yaralandı. Sivillere yönelik saldırılarına devam eden PYD/PKK’lı teröristlerin Atme sığınmacı kampına düzenledikleri bu saldırı ilk saldırı değil. Daha önce de 6 Ekim 2016 günü Hatay Reyhanlı’nın Bükülmez Köyü karşısında bulunan Atme sığınmacı kampına teröristlerce bombalı saldırı düzenlenmiş, 3 MİT mensubu saldırıda şehit olmuştu. 

5 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 17. günüde gün içinde süren operasyonlarda 15 PYD/PKK terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Afrin’in batısındaki Surki Köyü, Racu beldesine bağlı Surkah ve Kırmızı Köyü, Burseya Dağı’nın kuzeyindeki Sakarya Dağı ve Dikmetaş Köyü terör örgütünden temizlendi. Dün yapılan operasyonlarda terör örgütünden temizlenen Şeyh Hadid ve Racu arasında kalan bölgede TSK ve ÖSO tam hakimiyeti sağladı.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Kuzey Afrin;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Zeytin Dalı Harekatı’nın 17. gününde yaşanan bu gelişmelerle birlikte harekatın başından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı 947, imha edilen hedef sayısı 543 oldu. Yapılan açıklamaya göre bugüne kadar PYD/PKK tarafından 60’ı Hatay’a, 34’ü Kilis’e olmak üzere gerçekleştirilen 94 roket saldırısında toplam 7 sivil şehit oldu, 113 kişi ise yaralandı.

Güney Afrin;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi 

Burseya Dağı Mevkii;

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

4 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gün içinde 35 terörist etkisiz hale getirildi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekatında terör örgütü PYD/PKK’ya ait mühimmat deposu, sığınak ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 5 hedef imha edildi. TSK ve TSK destekli ÖSO Afrin’in kuzeyinde yer alan Huruz Dağı’nı ve Afrin’in batısındaki Şeyh Hadid beldesine bağlı Hac Bilal köyünü teröristlerden temizledi. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Zeytin Dalı Harekatı’nın 16. gününde yaşanan bu gelişmelerle birlikte harekatın başından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı 932, imha edilen hedef sayısı 543 oldu. Harekat kapsamında bugüne kadar Afrin’in 5 beldesinde 1’i belde merkezi, 21’i köy,  biri köy altı yerleşim yeri, 10’u stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplamda 33 nokta terör örgütü PYD/PKK’dan temizlendi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

3 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 15. gününde PYD/PKK ve DEAŞ terör örgütüne üye 74 terörist etkisiz hale getirildi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekatında terör örgütüne ait sığınak, mühimmat deposu ve silah mevzisi olarak kullanılan 5 nokta imha edildi. Racu Dağı bölgesine yoğun Fırtına Obüsü ve tank atışları yapıldı. Gün içinde yaşanan gelişmelerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı toplam 899, imha edilen hedef sayısı ise toplam 533’e ulaşmış oldu.

2 Şubat 2018: Gün içindeki operasyonlarda toplam 12 PYD/PKK terör örgütü üyesi terörist etkisiz hale getirildi. TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeyinde yer alan Bülbül beldesi merkezini terör örgütünden temizledi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda da toplam silah deposu, sığınak ve mevzi olarak kullanılan toplam 6 nokta imha edildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından bugüne toplamda Afrin’in beş beldesinde 21’i köy, biri köy altı yerleşim yeri ve 6’sı stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplamda 28 nokta terör örgütü PYD/PKK’dan kurtarıldı. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 823, imha edilen hedef sayısı ise 518 oldu.

Kaynak: Zeytin Dalı Operasyonu (@zeytindaliop) Twitter

1 Şubat 2018: Zeytin Dalı Harekatı’nın 13. gününde Afrin’in kuzeydoğusundaki Eyn Batman dağı terör örgütünden temizlendi. Türk Hava Kuvvetlerinin düzenlediği hava harekatında terör örgütü PYD/PKK’ya ait toplam 18 sığınak, silah deposu ve mevzi imha edildi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Harekatın başından bu yana toplam 20 köy, 6 stratejik dağ ve tepe ve 1 köy altı yerleşim yeri olmak üzere toplamda 27 nokta terör örgütünden temizlendi. Bugün etkisiz hale getirilen 78 teröristle birlikte bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı toplam 800, imha edilen hedef sayısı ise toplamda 498 oldu. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Stratejik Öneme Sahip Minnak Havaalanı Bombalandı

31 Ocak 2018Zeytin Dalı Harekatı’nın 12. gününde Kuzey Afrin’de Bülbül beldesi civarında 3 köy PYD’li teröristlerden temizlendi. Bölgedeki Darmik Dağı Fırtına Obüsleri ile yoğun bombardıman altına alındı. Minnak Havaalanı, Maranez ve Bafelyum tepeleri de bombalanan yerler arasında.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Türkiye-Suriye sınırında yer alan Pak Obası köyünün teröristlerden temizlenmesi ile harekatta 8. cephe açılmış oldu. Gün içindeki operasyonlarla birlikte Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 712, imha edilen hedef sayısı 480’e yükselmiş oldu. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

30  Ocak 2018: Türk Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekatı ile PYD/PKK terör örgütüne ait barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olmak üzere 3 hedef imha edildi. Böylece Zeytin Dalı Harekatı başladığından beri imha edilen hedef sayısı toplamda 458 oldu. Devam eden operasyonlarda 33 terörist daha etkisiz hale getirildi. Harekatın başlangıcından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı toplam 649 oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Zeytin Dalı Harekatı’nın 11. gününde 1 köy ve 1 stratejik tepenin daha ele geçirilmesiyle harekatın başlangıcından itibaren Afrin’in 5 beldesinde toplam 18 köy, 1 köy altı yerleşim yeri, 5 stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplamda 24 nokra terör örgütünden temizlenmiş oldu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

29  Ocak 2018: TSK tarafından yapılan açıklamaya göre gün içinde 9 terör hedefi imha edildi. Dün gece boyunca toplam 44 terör hedefi Türk Hava Kuvvetleri tarafından imha edilmiş ve 40 PYD/PKK terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmişti. Böylece harekatın başlangıcından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı 616 oldu. 

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Düzenlenen hava harekatı kapsamında yerli üretim ATAK Helikopterleri de Afrin civarındaki PYD/PKK terör örgütü mevzilerini imha etti. Hatay sınırındaki Raco beldesinde yer alan 915. Tepede kontrol sağlandı. Harekatın başlangıcından itibaren Afrin’in 5 beldesinde toplam 15 köy, 1 köy altı yerleşim yeri, 5 stratejik dağ ve tepe olmak üzere toplamda 21 nokra terör örgütünden temizlendi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Burseya Dağı, Kilis ve Azez’i Gören Stratejik Bir Nokta

28  Ocak 2018: Burseya Dağı’nın ardından dağın eteklerinde bulunan Kestel Cindu köyü YPG’den kurtarıldı. (20:03)

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Stratejik konumu yüzünden Kilis ve Azez bölgeleri için önemli bir tehdit unsuru olan Burseya Dağı’nda savaş uçakları, obüsler ve tankların bombardımanından sonra komandoların operasyonu ile terör örgütünden temizlendi. Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgiye göre saat 14:27‘de dağ ele geçirildi.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

27  Ocak 2018: Harekatın 8. gününde Afrin’in kuzeybatısındaki Ali Bekki köyü, 740 dağları ve eğitim kampları bölgesi YPG’den kurtarıldı.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Menbiç’e Hava Harekatı Yapıldı

26 Ocak 2018 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump görüşmesi akabinde Menbiç’e hava harekatı yapıldı. Harekat öncesinde Rus hava unsurlarının operasyon bölgesini terk ettiği rapor edildi.

25 Ocak 2018 – 16:23: Zeytin Dalı Harekatı’nda son durum verileri şu şekilde;

  • An itibariyle 303 PYD’li terörist öldürülmüş durumda,
  • Türk Hava Kuvvetleri tarafından toplamda 131 hava harekatı gerçekleştirildi,
  • YPG terör örgütüne ait mevziler, cephanelikler, gözlem noktaları, yakıt depoları vb. toplam 251 hedef başarıyla imha edildi.
Harita: Suriye Gündemi – Zeytin Dalı Harekatı Son Durum Haritası

24 Ocak 2018 – 23.36: Burseya Dağı’nda kontrol tamamen sağlanırken, ÖSO’nun Afrin’e birçok koldan ilerleyişi sürüyor. Zeytin Dalı Operasyon Odası, resmi son durum haritasını yayınladı.

Zeytin Dalı Harekatı haritası (24 Ocak 2018)

23 Ocak 2018 / 21.03 : Afrin’in güneybatısında yer alan Al Hamam köyü kontrol altına alındı. Öte yandan Üsteğmen Oğuz Kağan Usta’nın şehit düştüğü Ömer Uşağı Köyü ile Burseya Dağı çevresindeki 5 stratejik tepe terör örgütünden kurtarıldı.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

22 Ocak 2018 / 20.03:

Zeytin Dalı Harekatı Haritası – Kaynak: Suriye Gündemi

Alternatif harita:

Burseya Dağı ve 15 noktada kontrol sağlandı. (22.01.2018- Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

18.10: Saat 14:00’da Azez’den başlatılan kara harekatıyla birlikte TSK destekli Muhalifler kuzeyde de Şeyh Hrouz bölgesinden Afrin’e doğru ilerleme devam ediyor. Toplamda 15 nokta terör örgütünden geri alındı. 

Azez’den başlatılan operasyonun ardından kuzey cephesinde de ilerleme devam ediyor. (Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

22 Ocak 2018 – 14.00 : TSK, yıllardır muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırında bulunan Afrin’in doğusundaki Azez’den operasyon başlattı.

Azez nerede? – Afrin’in doğusundaki Azez’den operasyon başladı. (Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

11.09: Bugün sabah saatlerinde toplam 11 köyün YPG’li teröristlerden geri alındığı duyuruldu.

01.51: Zeytin Dalı Harekatı’nın 2. günü sonunda TSK kara harekatı ile 7 kasabayı terör örgütü PYD’den temizledi, biri teyit edilemedi. (Adah Manli, Balal Kuy, Shankil, Bali Kuy, Kurni, Hay Ughlu) 

Muhaliflerin Afrin’de ele geçirdiği 7 köy (Zeytin Dalı Harekatı Haritası-22 Ocak 2018)
(Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

21 Ocak 2018: Muhalifler sınır hattında 3 bölgeden ilerleme sağlayarak 4 köyü terör örgütünden kurtardı.

Harita: SuriyeGundemi.com (Zeytin Dalı Harekatı Haritası)
(Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

Zeytin Dalı Harekatı: Muhalifler Kimlerden Oluşuyor?

Hedef 30 km’lik Güvenli Bölge Oluşturmak

Saat 11:05 itibariyle Türk tankları Kilis üzerinden Afrin’e doğru giriş yaptı. TSK’da resmi internet sitesinden kara harekatının başladığını duyurdu. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamasına göre harekat 4 safhadan oluşacak ve 30 km derinliğinde bir güvenli alan oluşturulacak. Gece saat 03:15 itibariyle Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden çekilen tank, fırtına obüsü ve topçu bataryalarının da bulunduğu toplam 150 araçlık Afrin’e doğru yola çıktı. Saat 12:10 itibariyle TSK Kara Kuvvetleri unsurları ÖSO birlikleri ile birlikte Afrin’e doğru ilerlemeye başladı. An itibariyle Suriye sınırından içeriye 5 km ilerleme katedildi. Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve örgüt üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini belirtiyor. Kilis Valiliği ’Zeytin Dalı Harekatı’nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.  Zeytin Dalı Operasyonu’nda kullanılan mühimmatın %70’inin yerli üretim olduğu ifade edildi. Başlayan kara harekatı ile 153 hedef ateş altına alındı. TSK Twitter hesabından teröristlere ait mevzilerin F-16 savaş uçakları ile ihma görüntülerini yayınladı.  İddiaya göre Afrin’in batı kanadından da ÖSO birlikleri operasyon başlatmış durumda. Obüs atışları yoğun bir şekilde devam etmekte.

(Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

20 Ocak 2018: 17:00 itibariyle TSK Afrin’De “Zeytin Dalı Harekatı”nı başlattı. 72 savaş uçağı hava operasyonuna katılırken, Türk topçuları da terör mevzilerini vurdu.

Türk savaş uçaklarının Afrin’de vurduğu noktalar. (Zeytin Dalı Harekatı Haritası)

Harekata neden “Zeytin Dalı” adı verildi?

Türkiye-Suriye sınırında yer alan Afrin, Halep’e bağlı bir ilçe konumunda. 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı sonrası terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolüne geçen bölgenin temel geçim kaynağı zeytin. Hatta ilçenin sembolü bile zeytin ağacı.

TSK’nın harekatın ismine “Zeytin Dalı” adını vermesi ise çok manidar.

Zeytin dalının anlamı: Yüzyıllardır barışın simgesi olarak kabul ediliyor. Afrin’de halkın temel geçim kaynağı da zeytin ve zeytin yağı. Henüz harekatın adı ile ilgili resmi açıklama yapılmasa da tahminler bu yönde.

Zeytin Dalı Harekatından Önce Suriye’de Neler Yaşandı?

15-21 Ocak 2018 Suriye Saha Raporu:

15 Ocak 2018
  • Muhalefetin başlattığı karşı saldırıda Kuzey Hama’da Esad rejiminin eline geçen Atşan beldesi yeniden muhalefetin kontrolüne geçti
  • 13-14 Ocak tarihlerinde Ebu Zuhur ve etrafında yaşanan çatışmalardan dolayı 8 bin kişi evlerinden edildi. Böylelikle çatışmaların başlamasında bu yana 317 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
  • TSK’nın Suriye sınırına doğru askeri sevkiyat yaptığı iddia edildi.
  • Kuzey İdlib’de bulunan Dana beldesinde bombalı araç saldırısı meydana geldi.

16 Ocak 2018

  • Doğu İdlib’de muhalefete karşı ilerleyen Esad rejimi güçleri 22 köyün hakimiyetini DAEŞ teröristlerine kaptırdı.
  • İdlib güneyinde yapılan sortilerde Kuzey Hama’daki çatışmalardan kaçan 1 kadın ve 6 çocuğun hayatını kaybetti bildirildi.
  • Dara’nın doğusunda Esad rejiminin düzenlediği bombardımanda 4 ÖSO mensubu hayatını kaybetti.
  • HTŞ lideri Ebu Muhammed El Culani’nin yayımlanan ses kaydında Astana süreci ve Astana’ya katılan gruplar eleştirildi.

17 Ocak 2018

  • Dara’daki Nava beldesinde Esad rejimi tarafından atılan bombaların Pazar yerine düştüğü ve 3 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.
  • YPG terör örgütü’nün sözde asayiş güçleri Haseke eyaletinde ve ona bağlı kasabalarda birçok baskın düzenleyerek tutukladığı gençleri zorla silah altına aldı.
  • Kuzey Humus’ta muhalefetin elinde bulunan Resten beldesinde rejim güçlerinin ateş açması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti.
  • ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon, Haseke eyaletinde Suriye-Irak sınırında DAEŞ’in mevzilerini hedef aldığını duyurdu.

18 Ocak 2018

  • Doğu Deyr Ez Zor’da bulunan Bahra köyünde DAEŞ’li teröristler YPG’li teröristlere karşı bombalı araç saldırısı düzenledi.
  • TSK, Afrin yakınlarında bulunan YPG mevzilerini hedef aldı.
  • Dara’da muhalif güçler ile DAEŞ’e bağlı Halit Bin Velit ordusu arasında çatışma yaşandı.
  • İsrail’e ait uçakların Şam yakınlarındaki bir silah deposunu hedef aldığı öne sürüldü.

19 Ocak 2018

  • YPG’li teröristler Azez yakınlarında bir hastaneyi havan toplarıyla vurdu. 12 hasta yaralandı. Yaralılardan biri hayatını kaybetti.
  • Doğu Guta’da Ceyş’ül İslam grubu Esad rejimine ait bir tankı imha ettiğini duyurdu.
  • DAEŞ teröristlerinin 3 YPG’li teröristi Ebu Kemal yakınlarında kaçırdığı iddia edildi.
  • Lübnan’a kaçak yollardan girmeye çalışan çoğu çocuk ve kadın 12 Suriye’li soğuk havadan dolayı donarak hayatını kaybetti.

20 Ocak 2018

  • Zeytin Dalı Harekatı olarak adlandırılan Afrin Operasyonu’nun saat 17:00’da başlatıldığı TSK tarafından açıklandı.
  • Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na Zeytin Dalı Harekatı ile alakalı nota verdiğini açıkladı. Rejim ise Türkiye tarafından bilgilendirilmediğini açıkladı.
  • Suriye resmi kaynakları, Suriye ordusu ve yanlı milisler İdlib’in doğusunda bulunan Ebu Zuhur askeri havaalanını ele geçirdiklerini duyurdu.
  • Esad rejiminin Doğu Guta’da gerçekleştirdiği hava saldırısında 4 sivil hayatını kaybetti.

21 Ocak 2018

  • Zeytin Dalı Harekatı’nın 2. gününde 45 terör hedefinin imha edildiği, Afrin’in doğusunda bulunan Şengel köyünün ele geçirildiği, Afrin’in batısında bulunan Cendaris(Jindires) beldesinin doğusunda çatışmalar yaşandığı rapor edildi.
  • PYD’li 3 teröristin ÖSO’ya teslim olduğu bildirildi.
  • Rejim’in açıklamalarına rağmen Ebu Zuhur ve etrafında çatışmaların devam ettiği bildirildi.
  • Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı Nasır Hariri Riyad’ta Suudi Arabistan dışişleri bakanı ile bir araya geldi.

Harekatın ilk 8 saatinde neler yaşandı?

– Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk aşamasına aynı anda katılan 72 savaş uçağının, belirlenen hedefleri %96 oranında başarılı ile imha ettiği belirtildi.

– TSK, 2 saatlik Afrin operasyonunun bilançosunu açıkladı: 7 bölgede 72 uçakla 108 ayrı hedef vuruldu.

– TSK, YPG’nin Şubat 2016’da ele geçirdiği (Afrin’in doğusundaki) bölgenin en stratejik üssü olan Minnağ askeri havaalanını vurduklarını duyurdu.

Zeytin Dalı Harekatı Haritası

Diyanet İşleri Başkanlığı, Afrin operasyonundaki askerlerimiz ve milletimiz için yurt genelinde Fetih Suresi okunacağını duyurdu.

– Rus askerleri, Afrin’den çekilerek, beldenin doğusunda yer alan Tel Rıfat‘a konuşlandı.

– Başbakan Binali Yıldırım, harekatın ilk aşaması olarak hava operasyonu hedeflenen noktaları başarıyla tahrip ettiğini yarın ise (21 Ocak) kara unsurlarının harekata destek vereceğini söyledi.

Afrin Operasyonu uluslararası hukuk açısından meşru mu?

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, konuyla ilgili harekatı takip ettiği komuta merkezinden açıklamalarda bulundu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili açıklama yaptı.

Harekatın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar gereği icra edilmeye başladığını vurgulayan Akar şöyle konuştu:

“Harekat, bildiğiniz üzere ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye yönelik olarak almış olduğu özel kararlar ve BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde fakat, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olacak şekilde bu faaliyet icra edilecektir.”

Harekatın amacı ve kapsamı ile ilgili de Akar şu ifadeleri kullandı:

“Harekatın planı ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç, gereç vs. hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir.”

ABD ve Rusya ne dedi?

– Açıklamasında “Endişeyle karşılıyoruz, itidal çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullanan Rusya Savunma Bakanlığı, “Türkiye, ABD’nin desteklediği gruplara (YPG) kontrolsüz bir şekilde silah yardımı yapılması nedeniyle Suriye’deki operasyona başladı.” dedi. Açıklama, ‘Rusya ile Türkiye Afrin konusunda anlaştı’ şeklinde yorumlandı.

Pentagon Sözcüsü Galloway, Türkiye’nin PKK konusunda kaygılarını anladıklarını ifade ederek, Afrin’deki gelişmelere müdahil olma durumlarının olmadığını ima etti.

Açıklamada “Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan IŞİD’i ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

32 YORUMLAR

  1. Harekatın 64. günüyle ilgili neden yazı ve harita paylaşılmadığını merak ediyorum. Diğer uluslar arası ilişkileri inceleyen sitelerde de paylaşım yapılmamış… Nedenini öğrenebilirmiyim?
    Teşekkürler…

  2. Merhabalar Kolay Gelsin. Yazıdaki Hatayı Bildireyim dedim yazının başı da 20 Ocak 2018 yerine 20 ocak 2017 yazilmis 🙂 Neyse olur boyle ufak hatalar kolay gelsin

  3. Video Geldi Sonunda Teşekkür Ederim. YouTube Kanalı Açmanızı Önermiştim. Belki Uğraşmak İstemiyorsunuzdur ya da ilgilenecek yokdur. isterseniz. youtube kanalınızı ben yönetebilirim. Ya da isterseniz yeni youtube kanalı açabiliriz. Ama çok Sık video paylaşmadığınız göz önüne alınınca Bu bana Mantıksız Geldi. Ben de kişisel Hesabımda Stratejik Ortak dan alındığını belirterek videoya dokunmadan yayınladım. Haberiniz Olsun 🙂 İyi Çalışmalar…

  4. hemen bu afrin bölgesine afrin deki akan nehir sınır kabul edilerek suriyeli TÜRKMENLER YERELEŞTİRİLMELİ maddi destekle mülk almaları sağlanmalı ki ileride yine evladlarımızın başı ağrımasın.

  5. Bir Tavsiyem var. YouTube Kanalı Açarak Hem daha fazla ziyaretçi alabilirsiniz hem de daha fazla kişi Böyle güzel bir site keşfetmiş olur. Ek olarak Sizin kazanmanızı da isterim Web sitenize ziyaretçileri rahatsız etmeyecek bir reklam daha eklerseniz sorun çıkmaz diye umuyorum….

  6. 20 şubat tarihli güncel zeytin dalı harekatı haritanızı sabırsızlıkla bekliyorum. haritalarınız harekatı en doğru ve anlaşılabilir şekilde gösteriyor. Emeğinize saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum.

  7. Öncelikle Afrin merkezi baş ağrısı olabilir. Teröristler başka yerdeki teröristleri ABD’nin ve Esed denen terörist katilin bilgisi dahilinde AFrin merkeze yığıyor. Türk askerinin en büyük engeli sivil halktır. Sivil halka zarar gelmemesi için ince eleyip sık dokuyor. Bu da bizim yavaş gitmemize neden oluyor. Ama AFrin kesinlikle bu tasmalı köpeklerden alınması gerekir.Aksi halde Suriyeli kardeşlerimiz, Türkiye’dekiler dahil yine güven açısından sıfır durumda olurlar. En önemlisi ise, bizim güvenliğimiz tehlikeye girer. Bu nedenle Afrin ya teröristler alınıp temizlenecek, ya teröristlerden alınıp temizlenecektir. Başka yolu yok. İnşaAllah az zayiatla başarırız.

  8. Diğer kaynaklarda Şeyh Hadid bölgesindede ilerleme olduğu gösteriliyor . Neden sizin kullandığınız kaynakta bu bölgede ele geçirilmiş bir alan belirtilmemiş?

  9. demekki neymiş suriyeye savaş açılsa ertesi güne halepte çay içilmiyormuş bu yavaşlıkla gidersek daha afrin sinirini temizleyemeden baskiya maruz kalip o kiyilarda cephelerde kalacagiz

    baslangic iyiydi Türk gibi girdik ama sonra durulduk 10 gündür ayni haberler korkum operasyon basarisizlikla sonuclanmasa

    • bu operasyon en az 6 ay hatta 1 yıl surer hatırlamıyor musunuz diyarbakır mardindeki hendek kazdıkları zamanları ne bekliyorsun ki afrin bölgesinde 10 bin değil en az 15 bin terörist ve ajan var ve ağır silahlı svillerin içinde

  10. Niye daha hızlı ve farklı cephelerden ilerleyemiyoruz? Elimizdeki zırhlı araçlar ne için var ne kadar hızlı ilerlersek o kadar moral motivasyon iyi gider.

    • Sivil meselesindendir diye düşünüyorum. Buna çok dikkat ederek ilerliyoruz, bu ayrımı yapmasak tankla topla uçakla yaka yaka gideriz.

    • Dağlık ve tuzaklarla dolu zeytin ağaçlarının sık olarak dikili olduğu bir arazi olduğundan böyle ilerleniyor. Mehmetçik yere ayağını basıyor bir taraftan yere bakıyor mayın var mı diye bir yandan etrafını kolluyor, sonra diğer ayağını basarken yine bakıyor mayın var mı tuzak veya eyp var mı diye… Böyle böyle ilerleniyor. Ben Münbiç operasyonununda eş zamanlı yapılmasından yanayım, inşallah tez zamanda sınırlarımızdaki tehditkar terör yapılanması son bulur. Ülkemizdeki toprağından olmuş, Suriyeliler birer Türk dostu olarak yerlerine dönebilirler..

    • Askeri kayıp minimum tutulmak isteniyor. tanklar bir nevi topçu görevi yürütüyor şu an. Sizin dediğiniz gibi yapıla bilirdi en fazla 2 gün içinde Afrin ele geçe bilirdi, ama sivil kayıp çok olur şehit sayısı da en az 500, tank ve zırhlı araç kaybı ise yüzlerce olurdu. Bide Uluslararası tepki bir yana ülke içinde tepkilere neden olur moral motivasyon düşer hükümet tehlikeye bile gierbilir.

  11. Afrinin etrafı gerek öso gerek türk birliklerinin bulunduğu alanca çevrili yalnızca bir kısım rejim(esad) bölgesiyle ufak bağlantısı var o bölgeyi kesseler orada bogulacaklar.Bizim o bölgeyi kapatmamız lazım degilmi o kadar stratejist bnm göremediğim neyi görüyorlar?o bölgeyi kapatmaya başladıklarında pyd nasıl olsa burası gitti en azından şura kapanmadan kaçalım diye düşünecekken askeri yardımını kesecekken …. yazık yahu

    • Kardes rejim demek rusya demek deyilmi? Rusyanin de Turkiye ile ilgibi iyi bisey yapacagi ? Ve onlara guven olmayacagida gupe gunduz ortada o yuzden daha cok once sınır guvenligisle basliyolar dogal olarak

    • Elemanlar terör örgütüne operasyonu savaş çıkarmak sayıyorken bunun kalkıp Suriye rejimine saldırın ellerinde ki toprakları alın demesi ne kadar komik değil mi ? belki de değil hatta korkulacak bir durum

    • Şimdi suriye rejimi bölgeye girdi/giriyor haberleri… Kuşatma yapmadan afrini içerde bogmadan yani etrafını tamamen almadan operasyon yapılmasının gerekçesini ben anlayamadım.Bu tarz şeylere davetiye çıakrtıyor..

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz