AGM-183A: ‘HSS’lerin Karşı Koyamadığı’ Hipersonik Füze

868

Gelişen teknoloji ile birlikte ülkelerin savunma sanayi harcamaları da doğru oranda artmaktadır. Her geçen gün yeni bir silah sistemi ile karşı karşıya kalmaktayız. Her ne kadar iyi bir şekilde çalışmalarda bulunsak da hala çağın lider ülkelerinden bir iki adım gerideyiz. Bu açığı kapatmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor; TİHA ile İHA alanında çok güzel bir adım daha atmış olduk.

Önce hipersonik füzenin neden önemli olduğunu gözden geçirelim. Hipersonik füzeler işlevsel olduğunda onları yakalayabilecek bir savunma sistemi şu an için mevcut değil. Bu da pek çok ülkenin bu alana yatırımlar yapmasının nedenini açıklıyor.

Hipersonik kelimesi 5 mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılır. (1 mach 15 santigrat derecede yere yakın yerlerde yaklaşık 1225 km/saat.) Ayrıca 5 mach ve üzeri hızlarda uçmak için tasarlanmış uçaklara hipersonik uçaklar denir.

AGM-183A ABD hava kuvvetleri tarafından en yeni silahlarla mücadele etmek için geliştirilen bir hipersonik saldırı silahıdır. Füze şuan proje aşamasında olup azami hızı 20 mach (yaklaşık 24500 km/saat) olarak belirlenmiştir (F-35 1932 km/saat hıza sahiptir). ABD Hava Kuvvetleri, AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon veya ARRW’nin bir protipini taşıyan B-52 bombardıman uçağının test görüntülerini geçtiğimiz Haziran ayında yayınlamıştı. Testte silahın kendisi ve uçağın dış taşıma ekipmanı üzerindeki sürtünme ve titreşim etkileri üzerine veriler toplandı. Prototipte patlayıcı yoktu ve uçuş testi sırasında B-52’den serbest bırakılmadı. Bu veri toplama için yapılmış bir test idi ancak geliştirilmekte olan tüm Hava Kuvvetleri silah sistemleri için de gereklidir.

Aynı zamanda bu hipersonik füzenin B-1 ve B-2 gibi bombardıman uçakları ve yapılması planlanan B-21 tarafından kullanılması bekleniyor.

Pentagon’dan edinilen bilgiye göre Lockheed Martin Missile and Fire Control şirketi ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen AGM-183A Hipersonik Füzesi ile ilgili olarak 988.8 milyon dolar değerinde bir sözleşme bedeli kazandı. Projenin Kasım 2021’de tamamlanması bekleniyorken bazı kaynaklar bu tarihi Aralık 2022 olarak belirtiyor.

Füze çalışmaları sürerken bir yandan da ona karşı savunma ihtiyacı duyuluyor tabi ki. Pentagon 5 mach ve üstü hızlara çıkan kısa veya uzun menzilli hipersonik silahlar için şu an karşı koyabilecek bir savunma sistemlerinin olmadığını iddia ediyor. Onu da bir başka yazımızda kaleme alacağız.

Mehmet Batuğhan Güler

Stratejik Ortak Misafir Yazar

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz