İlk Kez Tanıtılan Yerli ‘Türkiye’nin Otomobili’ İlgili Merak Edilenler

282

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) adı altında geliştirilen ve halk tarafından büyük bir merakla beklenen yerli otomobil tanıtıldı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen “Yeniliğe Yolculuk Buluşması” töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobilin ön satışı olursa ilk siparişi kendisinin vereceğini duyurdu.

Erdoğan’ın tanıttığı Türkiye’nin ilk yerli otomobili hem SUV hem de sedan modellerinde…

C-SUV model ile ilgili basına yansıyan fotoğraflar:

Sedan model ile ilgili basına yansıyan fotoğraflar:

Yerli otomobilin servis edilen videosu:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Stratejik Ortak (@stratejikortak)’in paylaştığı bir gönderi ()

Yerli Otomobilin Özellikleri:

  • Ev ve iş yerlerinden sonra üçüncü bir yaşam alanı olacak kadar akıllı teknolojiler ile donatılan otomobil, yüzde 100 elektrikli.
  • Sıfır emisyon ile çevreye zarar vermeyecek.
  • 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşıyor.
  • Tek şarjla 500 kilometrelik menzile sahip olan otomobilin 30 dakikanın altında şarj imkanı var.
  • Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü sıfırdan üretilen batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
  • Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.
  • Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri.
  • 2023’ten itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde “Holografik Asistan” teknolojinin kullanılması planlanıyor.
  • Holografik Asistan ile şu an 2 boyutlu olarak kullanılan ekran teknolojileri ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliğe ulaşacak.
  • TOGG, holografik asistanı otomotiv sektöründe kullanan ilk uygulayıcı olarak bu sürüş deneyimini kullanıcılara sunan ilk mobilite şirketi olmayı hedefliyor.

Yerli Otomobil: Fabrikanın Kurulacağı yer, İstihdam, Yatırım Miktarı ve Diğer Detaylar

1.) TOGG resmi twitter adresinde her gün bir görüntünün paylaşıldığı otomobilin tasarımını dünyaca ünlü tasarım firması Pininfarina üstlendi. Aracın prototipi İtalya’dan getirildi.

Yerli otomobilin paylaşılan ilk fotoğrafları

2.) Otomobilin seri üretime başlanacağı fabrika Bursa‘nin Gemlik ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin arazine kurulacak.

3.) Toplam sabit yatırım tutarının 22 milyar TL olarak duyurulduğu yerli otomobilin yatırım başlangıç tarihinin 30 Ekim 2019 olduğu, 13 yıl boyunca yatırımın devam edeceği belirtildi.

4.) Otomobil tek model olmayacak. 5 farklı model ile piyasaya sürülecek olan otomobilden yılda 175 bin adet üretilecek. Seri üretim 2022’de başlayacak.

TOGG CEO’SU Mehmet Gürcan Karakaş, “Türkiye’nin teknoloji konusunda sinerji yaratacak şirketleri bünyemizde. Büyüyen segmente yatırım yapacağız. 2022 yılında C segmentte elektrikli SUV araçla pazara giriyoruz. 2-3 yıldan sonra AB merkezli ihracat pazarlarına yönlendirmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş

5.) Üretim tesisinde 300’ü nitelikli personel olmak üzere doğrudan 4 bin 323 kişi, dolaylı olarak da yan sanayilerle birlikte 20 bin kişi istihdam edilecek.

6.) Planlar, 3 fazdan oluşan yaklaşık 15 yıllık bir yatırım hamlesine yönelik hazırlandı. Otomobilin fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’ye ait olacak. Proje ile birlikte 15 yıl içinde Türk ekonomisine 50 milyar avro, cari açığa 7 milyar avro katkı sağlaması bekleniyor.

7.) Üretim tesisinde 300’ü nitelikli toplam 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. Vergi indirimi uygulanacak.

8.) Fiyat konusunda henüz kesinlik sağlanamadı ancak Türkiye içerisinde alım imkanını artırmak için vergi indirimi uygulanacak.

TOGG’u Ulaştıran Şirketler ve Hisse Payları

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 2 Kasım 2017’de Türkiye’nin Otomobili Projesi kapsamında Anadolu Grubu, BMC, KÖK Grubu, Turkcell Grubu, Zorlu Holding ve TOBB’la Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü imzalanmasının ardından kuruldu. Projedede 5 büyük grubun yüzde 19’luk hisselerinin olduğu girişim grubuna, TOBB yüzde 5 hisseyle dahil oldu.

TOGG şirket yöneticileri ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli otomobil önündeki fotoğraflarını paylaştı.

TOGG CEO’su Almanya’nın en iyi 100 yöneticisinden biri olarak seçilen Mehmet Gürcan Karakaş oldu.

1965 yılında Antalya’da dünyaya gelen ve 1988 yılında Ortadoğu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Karakaş, aynı yıl Aselsan’da çalışmaya başladı.

Alman Handelsblatt gazetesinin 2011 yılında ülkenin en iyi 100 yöneticisinden biri olan Mehmet Gürcan Karakaş, 2004 Bosch’un Türkiye Genel Müdürü olarak atandı. 2007’de merkeze Almanya’ya dönen Karakaş, o tarihten itibaren grubun yenileme pazarlarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Güncellenecek…

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz