Rusya ile Çin’in Açtığı ‘Sibirya’nın Gücü Boru Hattı’nın Haritası

1248

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in telekonferans ile açılış törenine katıldığı, 50 milyar euro’luk maliyetli “dünyanın en büyük inşaat projesi” Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattı, toplam 3 bin kilometreden oluşuyor. Rusya’nın İrkutsk ve Yakutsk şehirlerindeki gazı Çin’e ve uzak doğu ülkelerine ulaştıracak olan hattın 2 bin 200 kilometrelik bölümü devreye alındı.

Rusya devlet petrol şirketi Gazprom’un açıklamasına göre 2020 yılında bu hat üzerinden 5 milyar metreküp, 2021 yılında 10 milyar metreküp, 2022 yılında 15 metreküp gaz sevkiyatı gerçekleşecek. Projenin kuruluşundaki ana hedef olan 38 milyar metreküp doğal gaz taşıması hedefine 2025 yılında ulaşılması öngörülüyor.

Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattının haritası

İki ülkenin stratejik işbirliği açısından çok önemli bir proje olarak hayata geçirilen Sibirya’nın gücü, eksi 62 derece soğuğa dayanacak şekilde inşa edildi. Putin’e göre 400 milyar dolarlık anlaşma kapsamında iki ülke arasındaki ilk boru hattı olan proje “tarihi bir olay”.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre 30 yıl boyunca Rus gazı boru hattı üzerinden Çin’e sevk edilecek.

Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattını besleyen diğer hatlar.

Gazprom’un yayınladığı haritaya göre 2014’te iki liderin imzaladığı anlaşma kapsamında çalışmalara başlanan projenin infografik üzerindeki konumlandırılması şöyle:

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz