Suudi Arabistan’dan Nükleer Enerji Atağı

371

Elektriğinin yaklaşık yüzde 40’ını petrolden, yüzde 60’ını da doğal gazdan sağlayan Suudi Arabistan, bu payı dengelemek için nükleer tesisler inşa edecek. AA’ya konuşan Kral Faysal İslami Araştırmalar Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Joseph Kechichian, Suudi Arabistan’ın elektrik üretimi için atom enerjisine yöneldiğini söyledi.

Joseph Kechichian

Ülkenin elektrik ihtiyaçları için petrol ve doğal gaz rezervlerini tükettiğini ifade eden Kechichian, Riyad’ın uzun vadede çok sayıda nükleer enerji santrali inşa etmek istediğini, şu anda tesislerin inşası için ABD, Çin, Fransa, Güney Kore ve Rusya’dan firmalar ile görüşüldüğünü ve firma seçme aşamasında olunduğunu bildirdi.

Kechichian’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Nükleer tesislerin inşası, kimya endüstrisinden ulaşıma birçok sektörde Riyad’ın petrol kullanımını dengeleme hedefine hizmet edecek.
  • Suudi Arabistan’ın elektrik üretimi büyük ölçüde petrol ve dizel yakıt gibi değerli kaynaklara bağımlı
  • Elektrik santrallerde petrolün kullanılması, petrolden elde edilecek geliri ortadan kaldırıyor ve bu durum değerli madenin düşük verimde kullanılmasına neden oluyor.
  • Nükleer tesis inşa kararı, Veliaht Prens’in 2030 vizyon planı kapsamında yapılıyor.
  • Nükleer santrallerde planlama ve inşa etme süreci en az 10 yıl sürüyor.

Suudi Arabistan’ın Enerji Hedefleri ve Planları

2018 yılında Suudi Arabistan, elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını petrolden, % 60’ını da doğal gazdan sağladı. Petrol bağımlılığından kurtulmak için nükleer enerjiye yönelen ülke, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından nükleer enerjiye yatırım yapan ikinci ülke oldu.

Riyad, nükleer enerji ile birlikte yenilebilir enerji kaynaklarını da kullanmak istiyor. 2012 yılında nükleer ve yenilebilir enerjiden sorumlu olacak olan Kral Abdullah Atom ve Yenilenebilir Enerji Şehri (KA-CARE) kuruldu.

KA-CARE

Suudi Arabistan’ın 2012’den 2032’ye kadar hedefleri;

  • Nükleer enerji: 17 gigavat kapasiteli 16 reaktör inşa etmek.
  • Yenilebilir enerji kaynakları: 54 gigavat kapasite kurulumu.

Riyad yönetimi daha sonra yaptığı açıklamada 2032 yılına kadar koyulan nükleer ve yenilebilir enerji hedeflerinin 2040’a ertelendiğini açıkladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz