Macron’dan ‘Hata Yaptım’ İtirafı

150

Fransa Cumhurbaşkanı Manuel Macron, bir TV kanalına yaptığı açıklamada Sarı Yeleklileri’nin eylemlere başlamada nedeni olan akaryakıt zammı konusunda hata yaptığını itiraf etti. Macron, alt ve orta gelirli insanların ekonomileri açısından önemli olan akaryakıtın zam uygulamasının kesinlikle bir geçiş süreci sonunda olması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl orta ve alt gelirli insanlar için adımların atılması gerektiğini söyleyen Macron, sarı yeleklilerin eylemlerine bir yıl önce katılanlarla bugün sokağa çıkanların aynı kişiler olmadığına inandığını söyledi.

Fransa’daki Gösteriler Ne Durumda?

17 Kasım 2018’de başlayan gösteriler birinci yılını doldurdu. Macron, eylemleri yatıştırmak için ilk olarak 10 Aralık’ta televizyondan halka seslendi. Yaklaşık 25 milyon kişinin izlediği canlı yayında asgari ücrete, işverenlere maliyeti olmadan 1100 euro artırıldığını, 10 milyar euro da acil önlem paketi çıkarıldığını duyurdu. Sarı yelekliler durmadı ve gösterilerine devam etti.

Aralık-Mart aylarında Macron, “Büyük Ulusal Münazara” adında haber televizyonlarında canlı yayınlanan görüşmeleri gerçekleştirerek sahaya inmiş oldu. Zaman geçtikçe göstericilerin, işlerini bırakıp gösterilere katılmaları, aralarındaki politik ayrılıklar ve apolitik kalmayı tercih edenler nedeniyle bütünlük sağlanamadı. Zaman zaman gösteriler sürse de aylar öncesi kadar etkili olmadığı gözlemlendi.

Sarı Yeleklilerin Gösterilerinin Bilançosu

Gösterilerde 11 kişi ölürken, 4 bin 245 kişi de yaralandı. Yaralananların 2 bin 500’ü eylemci, kalanları güvenlik görevlisi.

12 bin 107 kişi gözaltına alınırken 3 bin 163 kişi tutuklanarak hapis cezasına çarptırıldı.

Resmi rakamlara göre polisin sert müdahalesi sonucu 1 kişi öldü. Diğer ölümler doğrudan polis müdahalesi nedeniyle olmadı. 5 kişinin eli koptuğu olaylarda çoğu polisin göz yaşartıcı bombası ve plastik mermi nedeniyle 23 kişi gözünü kaybetti.

Gösterilerin birinci yılının sonunda esnafların ciro kaybının yüzde 20-30 arasında düştüğü
AVM’lerdeki zararın 2 milyar avroyu bulduğu ve gıda sektörünün 13 milyar avro zarar ettiği bildirildi.

Fazla mesai yaptığı için güvenlik güçlerine toplamda 46 milyon Euro mesai ücreti yatırıldı.

Macron yönetiminin sarı yeleklilerin taleplerine cevap olarak aldığı önlemleri bedeli 17 milyar avro.

Son olarak esnafların uğradığı zarar ve kapatılan bazı dükkanlar nedeniyle 75 bin kişi işsiz kaldı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz