Hindistan’dan Yeni Uygulama: ‘Ulusal Vatandaş Araştırması’

422

Hindistan, göçmenlere yönelik uyguladığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Ağustos ayında Assam eyaletinde 1,9 milyon kişiyi vatandaşlıktan çıkaran Yeni Delhi hükümeti, düzensiz göçmenleri tespit edeceği gerekçesiyle “ulusal vatandaş araştırması” adında bir çalışma başlatılacağını duyurdu.

Araştırma ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Amit Şah, 1 milyar 340 milyon kişinin yaşadığı ülkede, Hindistan vatandaşı olduğunu kanıtlayan herkesin ‘din temelinde herhangi bir ayrımcılık yapılmadan’ Ulusal Vatandaş Sicili’ne (NRC) dahil edileceğini açıkladı. Şah’ın ‘din temelinde ayrım yapılmadan’ vurgusunun nedeni Assam eyaletinde yapılan çalışma sonrası NRC listesine 31.1 milyon kişi yazılırken, çoğunluğu Müslüman 1,9 milyon kişi ‘vatansız’ bırakıldı.

Assam eyaletinde neler oldu?

Assam eyaletinde ilk olarak Doğu Pakistan yani şu anki adıyla Bangladeş’ten gelen göçmenleri tespit amacıyla uygulanmıştı. Son hazırlanan listede yer alanlar da 1951’de tespit edilen kişiler, onların soyundan gelenler ve Bangladeş’in bağımsızlığını ilan etmesinden önce seçim listelerinde yer alan kişiler.

İsimlerini vatandaşlık listesinde bulamayanlar ne yapacak?

Vatandaşlıktan çıkarılan kişilerin akıbeti, en çok merak edilen konu. Listede adını bulamayan kişiler ile ilgili federal hükümet ve eyalet yetkilileri, vatandaşlıktan çıkarılacak kişilerin “yabancı” ilan edilmeyeceğini belirtirken, Assam eyaleti İçişleri Bakanlığı, liste dışı kalanların 120 gün içinde Yabancılar Mahkemesine itiraz başvurusunda bulunabileceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, “Çok sayıda insanın vatandaşlığını ortadan kaldıran her türlü süreç, vatansızlığı bitirmeyi amaçlayan küresel çaptaki çabaları boşa çıkaracaktır” dedi. Hindistan’a bu uygulamayı durdurma çağrısında bulunan Grandi, “bilgiye yeterli düzeyde erişim, ücretsiz avukat hizmeti ve yasal başvurunun yüksek standartlarda gerçekleştirilmesi” gerekliliğine vurgu yaptı.

Pakistan Başbakanı Imran Khan, yaşananlardan”Hindistan Halk Partisi’nin (BJP) Müslümanlara karşı yürüttüğü etnik temizliğin bir parçası” olarak değerlendirdi.

Assam Eyaleti Nerede?

Hindistan topraklarının en doğusunda yer alan Assam Eyaleti, Myanmar, Bangladeş, Butan Krallığı ve Çin’e komşu durumunda.

Hindistan’a bağlı Assam Eyaleti’nin konumu.

Kaynak: StratejikOrtak.com

[irp posts=”1954″ name=”Hindistan’da Hâlâ Süren Kast Sistemi ve Paryalar”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz