Fırat’ın Doğusuna Yapılan Operasyon Öncesi Yaşananlar

7113

Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı günden bu yana aralıklarla ertelenen, Amerika Birleşik Devletleri’nin kalkan olarak engellediği ve binlerce TIR silah yardımı yaptığı YPG’nin omurgasını oluşturan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı başlatılacak (henüz resmi adı belli olmayan ancak ‘Barış Pınarı olarak isimlendirilen) harekat çok yakın zamanda başlayacak. Fırat’ın doğusuna yönelik düzenlenecek harekat ile YPG’nin bölgeden temizlenmesi ve Suriyelilerin vatanlarına geri dönmesi planlanıyor.

[irp posts=”20714″ name=”Barış Pınarı Harekatı Başladı: Harita ve Gelişmeler”]

9 Ekim 2019:

  • 14 bin ÖSO askeri ağır silahlarıyla birlikte Türkiye’ye doğru yola çıktı.
  • TSK, Akçakale sınırına tank ve ZPT’ler dahil 150 araçtan büyük bir konvoy gönderdi.
  • Reuters’a konuşan Türk yetkililer, sınırdaki beton blokların kaldırıldığını söyledi.
  • Karkamış’tan Cizre sınırına kadar, 5 KM derinlikteki tüm alanlar “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi.
Suriye sınırında özel güvenlik bölgesi ilan edilen alan

İtalya: Türkiye’nin Suriye’ye harekat düzenleme planlarından dolayı duydukları endişeliyiz, tek taraflı eylemlerden kaçınılmalı.

Çekya: Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi halinde uluslararası güçler her türlü yaptırım seçeneğini masaya getirmeli.

PYD Sözcüsü Salih Müslim’in BBC’ye yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar:

  • Şam’a ‘Sınırı beraber koruyalım’ diyebiliriz. Ama eğer ‘Gelin teslim olun, ondan sonrasını biz yaparız’ derlerse kabul etmeyiz.
  • ABD, sınırdaki güçlerini çektiler ancak diğer yerlerden çekilmesi gibi bir şey yok.
  • Şu ana kadar 11 bin YPG’li öldü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, “Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerinin güvenliğini sağlamak üzere Türkiye’nin muhtemel müdahale yolundan çekildik.” açıklamasını yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye’nin güney sınırını hakkında endişeleri anladıklarını ancak askeri operasyonun doğru seçenek olmadığını açıkladı.

8 Ekim 2019: ABD Başkanı Trump, “Daha hapis yatacağı uzun yıllar bulunan Pastor Brunson’ı ​talebim üzerine çok sağlıklı biçimde geri gönderdiler. Şunu da hatırlayın, burası önemli, Türkiye NATO’da itibarı olan önemli bir üye. (Erdoğan) 13 Kasım’da benim misafirim olarak ABD’ye geliyor.” dedi.

  • Rejim medyasına göre Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Türk ordusunun harekatı öncesi Suriyeli Kürtleri ‘dipsiz kuyuya yuvarlanmak yerine’ hükümete katılmaya davet etti.
  • PKK’nın üst düzey liderlerinden ‘SDG komutanı’ Şahin Cilo, YPG’nin Türk ordusunun harekatı nedeniyle Esad rejimine iş birliği teklif edeceğini söyledi. YPG, Zeytin Dalı Harekatı sırasında rejimle Afrin’e girmesi için görüşmeler yapmıştı ancak sonuç alamamıştı.
  • İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin Suriye’de işgalci güç olduğunu belirterek, Adana Anlaşması’nın Türkiye-Suriye ilişkileri için bir çerçeve oluşturduğunu ve İran’ın yardıma hazır olduğunu söyledi. Zarif ayrıca, İran’ın olası Fırat’ın doğusu operasyonuna karşı olduğunu açıkladı.

7 Ekim 2019: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’de Hava Görev Emri’nden çıkarıldığını, Türkiye’ye keşif ve gözlem bilgilerinin verilmesinin durdurulduğunu açıkladı. Bu açıklamanın “ABD, Suriye’de Türk hava sahasını Türk savaş uçaklarına kapattı” olarak medyaya yansısa da Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason haberi “programdan çıkarılmak söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor.” şeklinde tanımladı. Bu açıklamanın hemen ardından da Fırat’ın doğusunda yer alan Irak sınırındaki Semelka sınır kapısının yakınları Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Sınırdaki topçu birlikleri de Malikiye’de yer alan YPG hedeflerini vurdu.

Hava operasyonunda ABD’nin YPG’ye yaptığı silah konvoylarının en önemli ikmal hattı olan iki köprü yıkıldı, 5 SDG’li öldürüldü.

  • Cerablus’tan büyük bir Türk konvoyunun girerek Menbiç kuzeyine geldiği belirtildi.
  • Suriye’deki PKK sempatizanları, Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa bölgesinde bulunan YPG kontrolündeki 93. Alay’ın vurulduğunu öne sürdü. Vurulan depoda, uçaksavar ve tanksavar füzelerinin yer aldığı iddia edildi.

Harekatın Sınırları ve ‘Güvenli Bölge’ Haritası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Menbiç’in YPG konrolündeki bölgenin kuzeyi dahil Irak sınırına kadar olan hatta 30 KM derinliğinde bir alanda harekatın gerçekleşeceği belirtildi. Amerikan askerlerinin çekildiği belirtilen Tel Abyad ve Resulayn bölgelerinin harita üzerindeki konumları.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Güvenli Bölge’ diye nitelendirdiği bölge üzerinde Amerikan askerlerinin çekildiği Tel Abyad ve Resulayn ilçeleri.

[irp posts=”20428″ name=”‘Barış Koridoru’ Planı: ABD ve Türkiye’ye Göre Güvenli Bölge Haritası”]

ABD Başkanı Trump, Türkiye’yi tehdit etti:

“Daha önce de söylediğim gibi, sadece tekrarlıyorum, eğer Türkiye benim büyük ve benzersiz bilgeliğimle sınırı aşmak olarak değerlendirdiğim bir şeyi yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini tamamen yok edeceğim (daha önce de yaptığım gibi!). Şimdi Avrupa ve diğerleriyle birlikte yakalanmış IŞİD savaşçılarını ve ailelerini izlemek zorundalar. ABD herkesin bekleyebileceğinden daha fazlasını yaptı, buna IŞİD Halifeliği’nin %100’ünü ele geçirmek de dahil. Şimdi bölgedeki bazısı büyük zenginliğe sahip diğer ülkelerin kendi topraklarını koruması gerekiyor. ABD BÜYÜK!”

Trump, daha önce Twitter hesabı üzerinden, “Yılar önce ABD yalnızca 30 gün süre ile Suriye’ye gitti.Orada kaldık ve hiçbir amacı olmayan bir savaşın daha da derine çekildik. Sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilmenin vakti geldi.” ifadelerini kullanmış ve şöyle devam etmişti:

“ABD’nin Suriye’de 30 gün kalması gerekiyordu, bu çok uzun zaman önceydi. Hiçbir amacımızın olmadığı savaşın dibine girdik. Washington’a geldiğim zaman IŞİD zaten bölgedeydi, bölgeyi yüzde 100 temizledik. Bu IŞİD’lilerin çoğu Avrupa’dandı ama Avrupa bunları istemiyordu ve ‘ABD alsın’ diyordu. Ben de, ‘Hayır, biz size büyük bir kıyak geçiyoruz ve şimdi de bunları masrafa sebep olacak ABD’deki hapishanelere gönderilmesini istiyorsunuz. Bunu kabul etmeyeceğiz’ dedim. ABD’nin sonu gelmez saçma savaşlardan kurtulmasının zamanı geldi, bunların çoğu kabile. Kürtler Türkiye ile onlarca yıldan beri savaşıyor. Kürtler bizimle savaştı ama bunu yapmak için çok yüksek miktarda para ve ekipman aldılar.

Ülkelerin Harekat Hakkındaki Açıklamaları ve Diğer Detaylar

Fransa, Türkiye’ye, ‘IŞİD karşıtı koalisyonun çıkarlarına aykırı olacak adımlardan kaçınma’ çağrısında bulunarak, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine karşı olası bir tek taraflı askeri operasyonuna dair haberlerden derin edişe duyuyoruz” açıklamasında bulundu. Almanya’dan da benzer bir açıklama gelerek itidal çağrısında bulunmuştu.

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye’nin operasyon için ABD’nin çekilmesini bekleyeceği, bu kararın ‘herhangi bir kaza yaşanmaması’ adına alındığını açıkladı ve sürecin tamamlanması için yaklaşık bir haftalık bir süre geçeceğini söyledi.

Rusya: Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı

“Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyor ve bunları kabul ediyoruz.” diyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin her durumda Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması koşuluna bağlı kalmasını umduklarını söyledi.

WSJ: ABD’nin harekatın derinliği hakkında fikri yok 

Washington Post’a bilgi veren üst düzey bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin sembolik bir operasyon mu düzenleyeceği yoksa sınırdan 30-40 kilometre içeri gireceği bir operasyonu mu tercih edeceği konusunda ABD hükümetinin “hiçbir fikri olmadığını” söyledi. ABD yetkilileri, Türkiye’nin sınırdan derinlemesine içeri girmesi halinde, IŞİD üyelerinin tutulduğu cezaevlerini tehlikeye atabileceğini ve bunun da “felaketlere yol açma potansiyeli bulunduğunu” iddia etti. SDG’liler, ABD Türk ordusunu durdurmazsa IŞİD’li mahkumların serbest bırakılacağı konusunda dünya ülkelerini ve Washington yönetimini tehdit ediyordu.

IŞİD’lilerin ailelerin kaldığı mülteci kampları

WSJ: IŞİD’li ve ailelerinin toplam sayısı 80 bin

Wall Street Journal, SDG’nin elindeki kamplarda yaklaşık 2 bin yabancı savaşçı ile 10 bin Suriyeli ve Iraklı savaşçı bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre IŞİD savaşçılarının ve aile üyelerinin toplam sayısı yaklaşık 80 bin.

Suriye’de kontrolü YPG’de olan IŞİD üyelerinin kaldığı hapishanelerden bir görüntü.

AB: ‘Askeri yollar çözüm değil’

Harekat ile ilgili konuşan bir AB sözcüsü, “Türkiye ve ABD’den gelen açıklamalar ışığında, Türkiye’nin meşru kaygılarını anlamakla birlikte, AB’nin en başından beri kalıcı bir çözüme askeri yollarla ulaşılamayacağını savunduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.

BM: En kötüsüne hazırlanıyoruz

BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, “Neler olacağını bilmiyoruz… En kötüsüne hazırlanıyoruz” diyerek sahadaki tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını belirtti.

Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan çıkış yapan zırhlı iş makineleri, güvenlik önlemleri altında Şanlıurfa-Akçakale kara yolu üzerinden ilçeye ulaştı. Araçların harekat kapsamında Suriye’de çalışmalara başlayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerikan askerleri çekiliyor

ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmeye başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama talimatın gereği biraz gecikti. Bu konuda çalışmalar sürüyordu. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Terörle mücadelede müttefiklerinin desteği olsun ya da olmasın, Türkiye terörü kaynağında kurutma konusunda gerekli iradeye sahiptir.” diyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, harekat ile ilgili “Her türlü askeri hazırlık yapıldı. Zamana ve kapsama Türkiye karar verir. Amaç bölgeyi terörden temizlemek” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, “Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Türkiye ile ABD’nin ‘Güvenli Bölge’ Anlaşması ve ABD’nin Askerlerini Çekme Kararı

6 Ekim’de ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesi sonrası iki liderin Kasım ayında Beyaz Saray’da görüşeceği bildirilmişti. Bu görüşme tarihi ile birlikte Fırat’ın doğusuna başlayacak harekatın da ertelendiği ön görülmüştü. Beyaz Saray’ın bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamaya göre ABD Silahlı Kuvvetleri’nin Türk ordusunun bu operasyonunu desteklemeyeceği ya da bu operasyona dahil olmayacağı belirtildi.

Beyaz Saray’ın Güvenli Bölge açıklaması (7 Ekim 2019)

Beyaz Saray’ın açıklamasında öne çıkanlar:

  • Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.
  • IŞİD’i yenen Amerikan ordusu artık bu harekat bölgesinde yer almayacak.
  • Washington yönetimi, Suriye’de tutuklanan Fransa, Almanya ve diğer AB ülke vatandaşı IŞİD mensuplarının geri iadesi konusunda baskı yaptı ancak bu ülkeler bu teröristleri almak istemedi
  • ABD bu terörisleri yıllarca elinde tutmayacak.
  • Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak.
[irp posts=”20644″ name=”ABD’nin Perspektifinden Fırat’ın Doğusu”]

Amerikan ordusu çekilmeye başladı

ABD askerleri ile koalisyona bağlı askerlerin, Türkiye sınırında Türk ordusunun harekat kapsamında yer alan Tel Abyad ile Rasul Ayn bölgesinden çekilmeye başladığı görüntülendi. Amerikan askerleri, devriyelerinde ‘konaklama üssü’ olarak kullandıkları Resulayn ve Tel Abyad’taki askeri alanları tamamen boşalttı. Bazı yerel kaynaklar Amerikan askerlerinin sadece devriye birliklerinin çekildiğini iddia ediyor ancak Fransız haber ajansı AFP de Amerikan askerlerinin Türkiye sınırından çekilmeye başladığını geçti.

SDG: Kendimizi savunmak için bir an bile tereddüt etmeyeceğiz

YPG kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri, ABD’nin Türkiye ile yaptığı anlaşma gereği sınırdaki bölgelerden çekildiğini, (Türk ordusunun harekatına karşı) kendilerini savunmak için bir an bile tereddüt etmeyeceklerini ve bölgede yaşayan herkesi Türk saldırganlığına karşı topyekün silahlı direnişe çağırdıklarını duyurdu. SDG’nin yaptığı açıklamada, “ABD sunduğu şartları yerine getirmedi ve Türkiye ile sınır bölgesindeki askerlerini geri çekti. Türkiye şimdi kuzey ve doğu Suriye’yi işgal etmeye hazırlanıyor” ifadeleri yer aldı.

SDG Genel Komutanı elebaşı Mazlum Ebdî

Güncellenecek…

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz