ABD-Türkiye Kara Devriyeleri ve Güzergâhı

1152

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında Suriye’de Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan ‘Güvenli Bölge’ kapsamında iki ülke askerlerinin hava ve kara devriyeleri ile devam ediyor. Bugün ikincisi gerçekleşen ortak devriye Suriye sınırının içerisindeki 25-30 KM içeriden (Akçakale karşısı) Suluk beldesine kadar olan hatta gerçekleşti.

Birinci ve ikinci devriyenin sınır hattı boyunca güzergahı şöyle oldu:

Türkiye ile ABD’nin Suriye’deki ortak kara devriyelerinin güzergahı

Birinci Ortak Kara Devriyesi (8 Eylül)

6 zırhlı araçla yapılan ilk ortak kara devriyesi yaklaşık 3 saat sürdü. Sınırın Suriye tarafına geçen askerlerimizi hava devriyesindeki ATAK helikopterleri karşıladı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın “Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi için TSK ve ABD personelinin ilk müşterek kara devriyesi planlandığı şekilde icra edildi.” açıklamasının ardından internet sitesinde basın açıklamasında da bulundu. “Suriye’nin kuzeyi Fırat’ın doğusunda teröristlere ait barınak, sığınak ve tahkimatın imha edilmesi, ellerindeki ağır silahların toplanması, teröristlerin bölgeden çekilmesi ve sonrasında Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönmesi için gerekli koşulların oluşturulmasını sağlamak” amacıyla devriyelerin gerçekleştiği vurgulandı.

İkinci Ortak Kara Devriyesi (24 Eylül)

Organizasyon ve harekat olmak üzere iki aşamadan oluşan ve 4 Türk zırhlısının katıldığı ikinci ortak kara devriyesi, 3.5 saat sürdü. Milli Savunma Bakanlığı, “Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi için TSK ve ABD personeli, kara araçları ve İHA’ların da iştiraki ile ikinci müşterek kara devriyesini tamamladı.” tweeti devriyenin sonlandığını açıkladı.

Bugüne kadar iki ülke arasında 2 kara devriyesi ve 6 hava devriyesi düzenlenmiş oldu.

ABD’li Yetkililer Ne Diyor?

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, Türkiye ile yürütülmekte olan “güvenli bölge” çalışmalarında görev alan Tuğgeneral Christian Wortman, Türkiye’nin “Güvenli Bölge” olarak nitelendirdiği, ABD’nin ise “Güvenlik Mekanizması” olarak tanımladığı bölge ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Güvenlik mekanizması bölgesinin parametreleriyle ilgili detaya girmeyeceğim ama şunun altını çizeyim; şu an için Tel Abyad ve Raselayn [Akçakale ile Ceylanpınar’ın karşısında yer alan Suriye sınır bölgeleri] arasındaki bölgeye odaklanıyoruz. Bölgenin derinliği ise sivil nüfusun yoğunluğuna büyük önem verilerek sahadaki durumu yansıtacak şekilde dikkatle hesaplanıyor.”

[irp posts=”20428″ name=”‘Barış Koridoru’ Planı: ABD ve Türkiye’ye Göre Güvenli Bölge Haritası”]

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. boş işler,ortak devriyeymiş,mümbictede yapıldı neye yaradı,abd bizimle eğlenmeye devam ediyor,bakalım nereye kadar gidecek bu iş.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz