Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Mayıs 2019)

729

AB, İngiltere, Almanya ve Fransa, İran’a sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaparak, her türlü “ültimatomu” reddettiklerini bildirdi.

ABD Başkanı Trump, ‘Tropiklerin Trump’ı’ Bolsonaro’nun ülkesi Brezilya’yı ‘NATO üyesi olmayan ana müttefik’ olarak belirlediğini açıkladı.

Rusya lideri Putin, başkent Moskova’daki Zafer Bayramı geçidine eski Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile geldi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Türkiye’nin “Kıbrıs’ın” Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki sondaj girişimlerinin uluslararası hukukun doğrudan ve ciddi bir ihlali olduğunu söyledi.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, “Türkiye aşikar bir şekilde gelecekte en önemli ortaklarımızdan biri olacak. Brexit, Türkiye’nin stratejik değerini ve Türkiye’ye verdiğimiz değeri değiştirmeyecek.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran özel temsilcisi Brian Hook “Her açıdan İran rejimi bugün göreve geldiğimiz iki yıl öncesine kıyasla daha zayıf. Rejim davranışını değiştirmedikçe Tahran üzerindeki baskı artacak” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek için bu ülkeyle yapılan nükleer anlaşmayı sürdürmek istediklerini söyledi.

ABD Başkanı Trump, İran’a yeni yaptırımlar içeren kararnameyi yayımladı. Kararname demir-çelik ve alüminyum sektörünü kapsıyor. Amaç nükleer silah programının gelirini engellemek.

Ukrayna seçimlerini kazanan ve ardından Bodrum’da tatil yapan Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, eski Devlet Başkanı Poroşenko’nun NATO ve AB’ye katılım politikasını devam ettireceği açıklandı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, “İran ile AB, ABD’nin tek taraflı yaptırımlarına rağmen İran petrolünün satışını ve bundan kazanç sağlamayı mümkün kılan bir anlaşmanın eşiğinde.” dedi.

Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerini kullanacak yaklaşık 100 Türk askerinin eğitimi bu ay sonunda Rusya’daki bir askeri üstte başlayacak.

Katar Emiri Şeyh Temim Al Sani, işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze’de yaşayan Filistin halkına yardım için 480 milyon dolar tahsis edilmesi talimatı verdi.

ABD, ‘İran’a karşı caydırıcılık amacıyla’ Akdeniz’e uçak gemisi taarruz grubu gönderdi.

ABD Başkanı Trump “Amerika Birleşik Devletleri, Ticaret’te yılda 600 ila 800 Milyar Dolar kaybediyor. Çin ile 500 Milyar Dolar kaybediyoruz. Üzgünüm, artık bunu yapmayacağız!” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Rusya’nın Avrupa Konseyi’nde kalmasını istiyorum. Avrupa Konseyi ve Rusya’nın birbirlerine ihtiyacı var” dedi.

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin Doğu Avrupa’yı Rusya’ya karşı savunma söylemine inanmamak gerektiğini belirterek, “Avrupa, Rusya’ya karşı kendi güvenliğini kendisi sağlamalı” dedi.

Gazze’de Filistinli direniş grupları ile İsrail arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı bildirildi.

ABD Dışişleri, “ABD, Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ tarafından hak talep edilen münhasır ekonomik bölgesindeki deniz sondajı faaliyetlerine başlamaya hazırlandığını duyurmasından dolayı son derece endişelidir.” açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımıyla ilgili olarak, ‘Askeri teçhizat tedariki konusu, ülkelerin ulusal kararı niteliğindedir’ dedi.

Şırnak’ta öğrencileri piknik alanına bırakan minibüsün dönüşü sırasında teröristler tarafından tuzaklanmış patlayıcı infilak etti. Olayda sürücü Servet Bilen ile 13 yaşındaki kardeşi Diyar Bilen yaşamını yitirdi.

Mısır da tıpkı Yunanistan gibi Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de sondaj yapma niyeti nedeniyle ‘uyardı’ ve tek taraflı adımların bölge istikrarına zarar vereceğini öne sürdü.

İsrail ordusu, Gazze’deki Anadolu Ajansının ofisine önce uyarı atışı yaptı. Çalışanların binayı terk etmesinin ardından savaş uçakları binayı vurdu.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemi konusunda Türkiye’yle henüz bir çözüme varılmadığını ve tutumlarının değişmediğini ancak iletişimin önceki döneme daha iyi olduğunu söyledi.

Lübnan ile Mısır arasında enerji, iletişim ve tecrübe paylaşımı başta olmak üzere birçok alanda mutabakat zaptı imzalandı.

İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2019’un ilk 4 ayında 127 terör örgütü mensubunun teslim olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66’sını tamamlamış durumdayız. Kalan 6 kriterle ilgili atabileceğimiz adımları en kısa zamanda atarak Avrupa Birliği’nin vize serbestisinde ne kadar samimi olduğunu da göreceğiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘görevini kötüye kullandığı’ gerekçesiyle görevinden alınması amacıyla toplanan 10 milyon imza Kongre’ye sunuldu.

ABD’nin petrol yaptırımları nedeniyle petrol ihracatında ciddi oranda düşüş yaşayan İran’ın Suriye’ye petrol ihracatına yeniden başladığı iddia edildi.

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’yle ilgili konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Bölge, Fırat’ın doğusundaki Türkiye-Suriye sınırı boyunca olacak. Alanın derinliği konusunda henüz bir fikir birliğine varmadık” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar’a 3 milyar dolar değerinde 24 AH-64E Apache tipi taarruz helikopterinin satışına onay verdi.

Venezuela’da başarısız darbe girişiminde rol aldığı için yargının hedefinde olan milletvekillerinden Richard Jose Blanco Delgado, Caracas’taki Arjantin büyükelçisinin evine kaçtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Birçok konudaki ABD’nin tek taraflılığına, çok taraflılık krizine ve Çin’in çeşitli alanlardaki yükselişine karşı savunan ve egemen Avrupa istiyoruz.” dedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Trump’ın ekonomik baskıyı devam ettirmesi halinde Afgan mültecilerden İran’ı terk etmelerini isteyebileceklerini söyledi. Bazı İranlı yetkililer ise bu mültecilerin Avrupa’ya yönelebileceğini işaret eden açıklamalarda bulundu.

Endonezya’nın Cava Adası’ndaki jetlerin, ramazan ayı boyunca insanları sahura kaldırmak için imsak vaktinden önce alçak uçuş gerçekleştireceği açıklandı.

Son zamanlarda tatbikatlarını arttıran Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en büyük planlı tatbikatlarından Denizkurdu-2019, 13-25 Mayıs’ta, 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopterle Anadolu’yu çevreleyen 3 denizde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

ABD’nin Irak işgalinde kullandığı uçak gemisi Abraham Lincoln, Basra Körfezi’nin boğazına ulaştı.

Venezuela’da askeri kalkışma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan muhalif lider Juan Guaido, Maduro yönetimi karşısında güç kaybetmemek için destekçilerini tüm ülkede sokağa çağırdı.

Yüksekova’da asker eşi Nurcan Karakaya ile bebeği Bedirhan’ın şehit edildiği saldırının faillerinden PKK’lı terörist Metin Daşdemir yakalandı.

Reuters, Türk kamu bankalarının TL’deki değer kaybını durdurabilmek için bu hafta içinde yaklaşık 4,5 milyar dolar sattığını iddia etti.

TürkAkım projesinin son aşaması olan ve Kıyıköy’de yapımı devam eden alım terminalinde inşaat çalışmalarının yüzde 70’ten fazlası tamamlandı. Hat yıl sonunda devreye girecek.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Birçok ülke var. Hep başkalarını eleştirirler, başka ülkelerin açığını ararlar ama kendi açıklarını söylediğin zaman hiç hoşlanmazlar. Alışık değiller ama alıştıracağız, alışacaklar.” dedi.,

Irak ve Kuveyt, iki ülke arasındaki mevcut tek kara sınır kapısı “Safvan”ın altyapısının yeniden inşa edilmesine karar verdi.

Kuzey Makedonya’da yeni Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski yemin ederek görevine başladı.

Beşar Esad, “Türkiye ile işbirliğine açığız Suriye çıkarlarına uygunsa ve egemenliğine halel gelmeyecekse Erdoğan ile de görüşülebilir” dedi. [Aydınlık]

İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey komutanlarından Amirali Hajizadeh, Körfez’deki Amerikan askeri varlığının daha önce önemli bir tehdit olduğunu ama şimdi hedef olduğunu söyledi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük planlı tatbikatı Denizkurdu-2019, Anadolu’yu çevreleyen üç denizde 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopterin katılımıyla başladı. Tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan bölümü, gelişmiş askeri araçların yüksek katılım yüzdesiyle yapılıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “İran nükleer anlaşmasını ve tam olarak uygulanmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz.” dedi.

Pakistan Maliye Bakanı Abdul Hafız Şaik, IMF ile 6 milyar dolarlık kurtarma paketi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin tek başına yürüttüğü savunma projelerini sürdürmesi halinde misilleme yapılacağı tehdidinde bulundu.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin geçen hafta yaptığı kısa mesafeli güdümlü füze denemelerine karşı Patriot Füze Savunma Sistemi odaklı savunma kapasitesi geliştirdiğini açıkladı.

ABD’nin, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerini 2020’ye kadar ertelemesini istediği iddia edildi. [Bloomberg]

BM, İdlib’de en az 150 kişinin ölümüne, 180 bin kişinin yerinden edilmesine neden olan, hastane ve okul gibi sivil altyapıları da hedef alan hava saldırlarının sonlandırılması çağrısında bulundu.

Eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sondaj çalışmalarını durduracak bir ülke olmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyunu akıllıca oynuyor. Türkiye’yi kim durdurabilir ki? Bizim için hangi filo Türkiye ile savaşacak?” dedi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramaya devam etmesi halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırımların uygulanacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “İran devrimi, tek bir mezhebe ait değildir. İran halkı ve ülkedeki tüm mezhepler, devrimde geniş bir şekilde yer almış ve devrimin ortağı olmuştur.” dedi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan’a düzenlenen hava saldırısı emrini ‘yağmur ve bulutlar nedeniyle uçakların radarlardan kaçabileceklerine’ dayanarak verdiğini söyledi.

Bu operasyon sonrası Hint savaş uçakları Pakistan tarafından düşürülmüştü.

ABD’nin yaptırım ile tehdit ettiği Hindistan, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini almaktan vazgeçerek Amerikan yapımı Patriot almak için Washington ile görüştüklerini duyurdu.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ı Mekke’de düzenlenecek 14. Dönem İslam Zirvesi’ne davet etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang bugünkü basın brifinginde ‘Çin’in bir Ticaret Savaşı istemediğini, ancak bundan da korkmadığını’ belirterek “Biri bu savaşı başlattıysa, sonuna kadar savaşırız” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Arap-İslam ülkeleriyle İran’a karşı ‘aynı safta’ yer aldıklarını vurgulayarak, ‘İran’ın saldırganlığını püskürtme konusunda birlik içindeyiz’ dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dış Politika Yardımcısı Yuri Ushakov, S-400 füze savunma sistemlerinin Türkiye’ye tesliminin ertelenmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, teslimatı erteleneceği iddia edilen S-400’ler ile ilgili, “Bu bitmiş bir anlaşmadır. Bunu konuşmanın zamanı da değil.” dedi.

ABD Başkanı Trump, “Orta Doğu’ya 120 bin asker göndereceğim haberleri yalan, gerekirse çok daha fazlasını yollayabilirim” dedi.

Vermont Senatörü ve 2020 başkan aday adayı Demokrat Bernie Sanders, “Nihayetsiz savaşlar arzu eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’u durdurmalıyız” dedi.

Irak’ın Moskova Büyükelçisi Aydar Mansur Hadi, Irak hükümetinin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alınması yönünde karar aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in, Suriye’nin kuzeybatısı için ortak çalışma grubu kurulması konusunda anlaştıkları açıklandı.

UNICEF, Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyon güçlerinin Yemen’e başlattığı saldırlarda bu zamana kadar 7300 Yemenli çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.

Venezuela’nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Valero, hükümet ve muhalefetin Norveç’in ara buluculuğunda Oslo’da iki görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı.

Güney Kıbrıs ile Fransa askeri işbirliğini artırma kararı aldı. Rum Savunma Bakanı Savvas Angelides, adanın batısında yer alan Baf kentindeki havaalanının askeri kısmı ile Larnaka yakınlarındaki bir deniz üssünü Fransız askerlerinin kullanımına açacaklarını duyurdu.

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Türkiye’den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25’e indirildiğini açıkladı.

ABD’nin, ‘Türkiye’yi vergi avantajı sağladığı gelişmekte olan ülkeler listesinden çıkarması’ kararı bugün yürürlüğe giriyor. Mart ayında açıklanan karara gerekçe olarak Türkiye’nin “ekonomik olarak yeterince gelişmiş olması” gösterilmişti.

AB öncülüğünde Uluslararası Temas Grubu, Caracas’taki üst düzey müzakerelerin bir parçası olarak Devlet Başkanı Maduro ve muhalefet lideri Juan Guaido ile görüştü. Temas Grubu üyeleri: Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, İsveç, Ekvador, Kosta Rika, Bolivya ve Uruguay.

Devlete ait önemli bilgileri sızdırdığı iddia edilen Venezuela İstihbarat Servisi (SEBIN) eski Başkanı General Jesus Alberto Hernandez, Caracas’ta bir otelde ölü halde bulundu.

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Musul’un Sincar ilçesinde konuşlanan terör örgütü PKK’nın bölgede kaos çıkardığını belirterek, örgütün bir an önce Sincar’ı terk etmesi gerektiğini yineledi.

YPG’nin, SDG saflarında Tel Rıfat’ta savaşmayı kabul etmeyen 500 Arap’ın silahına el koyarak örgütten uzaklaştırdığı bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İran’la bölgede savaş istemiyoruz ancak herhangi bir saldırıda tüm gücümüzle karşılık vermeye hazırız” denildi.

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, bölgede ABD’ye büyük bir yenilgi tattıracaklarını ifade ederek, “Savaş peşinde değiliz ama savaştan da korkmuyoruz” dedi.

Fas Ordusu’nda kullanılmak üzere geçen yıl açılan Taarruz Helikopteri İhalesi’ni Boeing’in AH-64 modeli kazandı. İhalede AH-64 ile birlikte TUSAŞ T129 ATAK yarışmıştı.

Başbakan Sebastian Kurz’un koalisyon hükümetini sürdürmeme kararını açıklamasının ardından Avusturya erken seçim sürecine girdi. Cumhurbaşkanı Van der Bellen erken seçimin Eylül ayında yapılacağını açıkladı.

İran hükümeti, ihracattan elde edilen 30 milyar doları ülke dışında tutan iş adamlarını yargı erkine havale edeceğini açıkladı.

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi, 72 saatlik aranın ardından yarın muhalefetle görüşmelere devam edileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, “çok tehlikeli” diye nitelendirdiği Huawei meselesinin, ABD-Çin ticaret anlaşması çerçevesinde çözülebileceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı son dakika açıklamayla 7 Haziran’da istifa edeceğini açıkladı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, bayram için ülkesine dönen Suriyelilerle ilgili olarak “Gidenler yıl sonuna kadar orada kalabilirler. Şu ana kadar 35 bin kişi gitme işlemini yapmak için randevu aldı” dedi.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carullah, bölgede artan gerginliğin sonra erdirilmesi için ABD ile İran arasında müzakerelerin başladığını belirtti.

Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin Hindistan Halk Partisi (BJP), ülkede 7 aşamada yapılan parlamento seçimlerinin galibi oldu.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, ülkesinin, Türkiye ile yapılan İdlib anlaşmasına tamamıyla bağlı olduğunu söyledi. Zaharova, İdlib’de ‘teröristleri’ vurmalarının anlaşmanın ihlali olmadığını söyledi ancak sivil katliamları ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

İran lideri Hamaney, “Nükleer anlaşma ilk yürürlüğe girdiğinde de çok fazla inancım yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’na bu konuyu defalarca kez dile getirdim ve birçok konuda uyarılarda bulundum.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya İmparatoru Naruhito tarafından ülkenin en yüksek devlet nişanı olan “Yükselen Güneş Nişanı Yüce Kordonu’na” layık görüldü.

İngiltere’nin Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan’ın ardından bu kez de Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Harriet Baldwin, Doğu Akdeniz’de Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’nin tartışmalı olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Libya’da siyasi çözüm için girişimlerin sürdüğünü ve Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri emekli General Halife Hafter’i desteklediklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Halkın Partisinin koalisyon hükümeti kurulması için anlaşmaya varmasının ardından, UBP Genel Başkanı Ersin Tatar başbakanlık görevini devraldı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometre genişliğinde güvenli bir bölge kurulmasını talep etti. Hala olumlu yanıt vermedik, 30 kilometre yapabileceğimizi sanmıyorum” dedi.

Forza İtalya partisinin lideri ve AP seçimleri adayı Silvio Berlusconi, “Belki de AB, Türkiye’yi yeniden kazanmalı.” dedi.

Endonezya’da Joko Widodo’nun yeniden Devlet Başkanı seçilmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde bir protestocu yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame, başkent Trablus’taki çatışmaların “uzun ve kanlı bir savaşın sadece başlangıcı” olduğunu söyledi.

Amerikan CNBC kanalının internet sayfasında Türkiye’nin 2 hafta içinde S-400’den vazgeçmemesi halinde ağır yaptırımlar geleceği belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Fransa’dan ‘tek yanlı parselledikleri Doğu Akdeniz’de kendilerinden parsel kiralayan Fransız Total şirketine’ koruma sağlamasını istedi.

ABD, F-22 savaş jetlerinin Alaska açıklarında Rusya’ya ait 4 bombardıman (TU-95) ve iki savaş jetini (SU-35) engellediğini açıkladı.

Devlet dairelerine resminin asılmasını istemeyen Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Zelenskiy, “Odanızın her köşesine Cumhurbaşkanı resmi asmaktansa, çocuklarınızın resimlerini asın, her alacağınız karar öncesi, onların gözlerine bakın” dedi.

Çoğunluğu muhaliflerin elindeki Ulusal Meclis’in yenilenmesi için erken seçim çağrısı yapan Maduro, “Son 5 yıldır meşruiyeti bulunmayan yegane yasama organını meşrulaştıracağız. Ulusal Meclis için erken seçime gidelim ve kimin halk desteğine sahip olduğunu görelim” diye konuştu.

Endonezya’nın mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo, devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 55,50’ini alarak yeniden başkan seçildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, uluslararası gözlem anlaşması uyarınca Türkiye’nin Rusya hava sahası üzerinde 4 gün boyunca gözlem uçuşları yapacağını açıkladı.

FOX News’e konuşan ABD Başkanı Trump, “Nereleri işgal etmek istediğinin” sorulması üzerine “İşgal istiyorum, eğer mecbur kalırsam, ekonomik olarak” dedi. Trump Çin için ise, “Çin ben görevde olduğum sürece süper güç olamaz” ifadelerini kullandı.

Suriye’de muhaliflerin denetimi altında bulunan İdlib’e ve Hama şehrinin kuzeyine yönelik operasyon yürüten Şam yönetimi, bu bölgelerde ‘tek taraflı ateşkes’ ilan etti.

ABD Başkanı Trump, İran’ı bir kez daha Twitter’dan tehdit ederek, “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur.Bir daha ABD’yi asla tehdit etme!”ifadesini kullandı.

Fransa’da başörtülü annelerin ilkokul çağındaki çocuklarının okul gezilerine eşlik etmesini yasaklayan yasa tasarısı, Fransa Senatosundan oy çoğunluğuyla onay aldı.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge içerisinde yer alan ABD Büyükelçiliğine katyuşa füzeleriyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

ABD, İran’a karşı bölgeye sevk edilecek unsurların, keşif amaçlı insanlı ve insansız hava araçları, 4 Patriot bataryasından oluşan bir Patriot taburu, kuvvet koruma önlemlerini geliştirmek üzere bir mühendis birliği ve bir savaş uçağı filosundan oluştuğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski tarafından göreve getirilen yeni Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Ukrayna’nın Kırım’ı 2014’ten çok daha önce kaybettiğini söyledi

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Özersay, “Federal çözüm gerçekçi değil, masada iki devletli işbirliği modelleri olacak” dedi.

MSB Hulusi Akar, “Türkiye’nin NATO ile ilişkileriyle alakalı kimsenin olumsuz bir şey söylemeye hakkı yok. Bu konuda biz karargah çalışmalarından, tatbikatlara veya fiili görevlere olsun, Afganistan’dan Adriyatik’e kadar görevlerimizi eksiksiz yerine getiriyoruz” dedi.

‘ABD Başkanı Trump’ın İran’a karşı koymak için Ortadoğu’ya uçak gemileri sevk etmesine ve 1500 ilave asker gönderilmesini onaylamasına’ tepki gösteren İranlı General Kurbani, Basra Körfezi’ne gönderilen ABD savaş gemilerini gizli silahla imha edebileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta ‘Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarını durdurmazsa yaptırım uygulayacaklarını’ söyleyen Yunanistan Başbakanı Çipras, Yunanistan ve Türkiye’nin Ege’de yaşanabilecek bir ‘kaza’dan kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelere silah satışlarında Kongre onayını “bypass” eden acil durum yetkisini kullanmaya karar verdiği bildirildi. Böylece iki ülkeye 8 milyar dolar değerinde anlaşma için kongre onayı beklenmeyecek.

Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisi ve Türk Konseyine üye ülkelerin kabulüyle, “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” ilan edildi.

ABD, Yunanistan’ın Dedeağaç kentine donanmaya ait bir gemi ile yaklaşık 700 araç, konteyner ve ekipman sevkiyatında bulundu. Limandaki gemiden indirilen araçlar birliklere gönderilirken, araçların çokuluslu Saber Guardian-2019 tatbikatında kullanılacağı iddia ediliyor.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Körfez ülkelerine ‘saldırmazlık paktı’ teklifi götürdüklerini açıkladı. Zarif, “İran üzerinde ekonomik veya askeri tüm savaş çabalarına karşı duracağız ve onlarla güçlü bir şekilde yüzleşeceğiz” şeklinde konuştu.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “S400 konusunda Türkiye’ye ilk teslimat Haziran ayında yapılacak” dedi. Daha önceki açıklamalara göre teslimatın bir ay önceye çekildiği görülüyor.

Irak’ın kuzeyindeki Duhok’a bağlı Amedi ilçesine Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı helikopterlerden, PKK’lı teröristlerin teslim olmasına yönelik yazılı bildiri atıldı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, partisinin temsilciler meclisi seçimlerini kazanması sebebiyle Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi telefonla arayarak tebrik etti.

İlk S-400’lerin Haziran’da Türkiye’ye teslim edileceğini belirten Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “Türkiye ile S-500’leride ortak üreteceğiz. Tek bir S-500 bataryası bile tüm Türkiye Hava sahasını dış saldırılardan korumaya yeter.” dedi. (RUSEN)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri Şeyh Al Sani’yi Mekke’de düzenlenmesi planlanan Olağanüstü KİK Zirvesi’ne davet etti.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Elliot Engel, Rusya’nın bölgedeki enerji rezervleri üzerindeki nüfuzunu azaltmak için ABD’nin Güney Kıbrıs ve müttefiki İsrail ile işbirliği yapmak istediğini söyledi.

Suriye’de Esad rejiminin 3 hafta önce güneyine kara harekatı başlattığı İdlib’de konuşlu muhalif grubun lideri Fawaz Hilal, Ankara’nın bölgeyi daha büyük bir saldırıdan koruması gerektiğini söyledi.

Ramazan Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyelilerin, Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişleri sürerken ülkesine gidenlerin sayısı 11 bini buldu.

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, “Son zamanlarda dış politikadaki başarıları kendilerine mal edip Suriye’deki başarısızlıklarını bize mal etmeye çalışanlar her şeyden önce büyük bir zafiyet içerisindedirler” dedi.

Fransa’da, Avrupa Parlamentosu seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre kazanan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Le Pen, Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclisi feshetmesi ve yeniden seçim düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Dün akşam özel eğitimli komandolar ile başlayan geniş kapsamlı kara harekatı, topçu bataryaları, savaş uçakları, İHA ve SİHA’lar tarafından destekleniyor. Uzun bir süre sonra ilk kez tugay seviyesinde sınırın Irak tarafına düzenlenen operasyona Pençe Operasyonu adı verildi.

KKTC’nin yeni Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs üzerinden kuşatılmaya çalışıldığını savunarak, “Kıbrıs, Türkiye için vazgeçilmez bir kaledir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, gazetecilerin Fransa İç İstihbarat Birimi’ne ifadeye çağrılmasına ilişkin, “Devlet işleyişinin bir parçasıdır.” dedi. Bazı gazeteciler, Fransa’nın S. Arabistan ve BAE’ye sattığı silahların Yemen’deki savaşta kullanıldığına dair haber yapmıştı.

Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, iki kez Gürcistan Devlet Başkanı ve Odessa Valisi görevinde bulunan Mihail Saakaşvili’ye, selefi Poroşenko’nun elinden aldığı Ukrayna vatandaşlığını iade etti.

Irak Cumhurbaşkanı Salih ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir araya gelerek ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler üzerine görüşme yapacağı bildirildi.

Yeni Zelanda’daki terör saldırısının ardından Avustralyalı senatörü yumurtalı protestosu ile gündem olan Connolly, kendisi için toplanan yaklaşık 100 bin doları, Christchurch’deki terör saldırılarının kurbanlarının ailelerine ve mağdurlarına bağışladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarını ciddi bir şekilde araması gerektiğini belirterek, “Doğu Akdeniz’de bu kaynaklara hükmetmek zorundayız bir ucundan, Türkiye buradan çıkamaz.” dedi.

ABD’nin Carl Vinson uçak gemisinde görev yapan bir ABD denizcisi, ABD Donanmasının nükleer savaş sistemleri hakkında Rusya’ya bilgi sızdırdığını kabul etti.

ABD, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde devam eden Silahsızlanma Konferansı’nın dönem başkanlığının Venezuela’ya geçmesini boykot etme kararı aldı. 65 ülkenin üye olduğu konferansın başkanlığı, alfabetik sıraya göre dün Venezuela’ya geçti.

Polonya Savunma Bakanı Blaszczak, ülkesinin ABD’den 32 adet F-35 savaş uçağı satın almak istediğini açıkladı.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, ülkede erken genel seçimlerin 7 Temmuz’da yapılmasının planlandığını söyledi.

Kosova Özel Kuvvetleri’nin, 13 Sırpı diplomatı gözaltına almasının ardından Sırp ordusu sınıra asker takviye etti. Bu gelişmelerin ardından Sırbistan lideri Vucic, ülkesinin Kosova üzerindeki kontrolü kaybettiğini kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Myanmar’da mahkeme, ‘Budist Bin Ladin’ olarak anılan, Time dergisinin “Budist Terörün Yüzü” olarak nitelediği, İslam karşıtı radikal Budist rahip Ashin Wirathu hakkında halkı isyana teşvik suçlamasıyla tutuklama kararı çıkardı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pasquier, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde barışa katkıda bulunacağı için barış sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

İstanbul Polisi ve MİT’in yaptığı çalışmayla ‘Avrupa’nın en büyük göçmen kaçakçılığı çetesi’ olduğu belirtilen Kuzey Iraklı Akbar Omar Tawfeeq yönetimindeki çete çökertildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Katar Başbakanı, Suudi Arabistan’da yapılacak KİK zirvesine bölgesel güvenlik konularını görüşmek üzere katılacak. Bu, ‘Suud boykotu’nun başlamasının ardından Katar’ın Suudi Arabistan’la ilk üst düzey teması olacak.

İsrail güvenlik güçleri, resmi rakamlara göre 2018’de 57’si çocuk 312 Filistinliyi şehit etti, yaklaşık 8 bin 300 kişiyi yaraladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Türkiye, S-400 alırsa çok gerçek ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak.” ifadelerini kullandı.

Lockeed Martin CEO’su Marillyn Hewson, ‘Şirketin Türkiye’ye yönelik olası F-35 yasağından etkilenmeyeceğini, hali hazırda başka ülkelerin de Türkiye’nin (projedeki payı olan) uçaklarına talip olduğunu’ söyledi.

Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (ACFTA) anlaşması yürürlüğe girdi. Bu anlaşma en fazla ülkenin katılım gösterdiği serbest ticaret bölgesi anlaşması olarak öne çıkarken, birliğe üye 55 ülke 2.5 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olması dikkat çekiyor.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında 18 Mart 2016’da imzalanan göçmen mutabakatının göç konusunda rahatlamaya katkı sağladığını söyledi.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Azerbaycan ordusundan bir askerimiz, Ermeni keskin nişancıların açtığı ateş sonucu şehit oldu.

Maduro hükümeti ile muhalifler arasındaki Oslo görüşmelerinin ikinci turunun anlaşmasız tamamlanmasına rağmen taraflar müzakereye devam etme niyetlerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Malezya ve Pakistan, Türkiye için kilit önemde birer ortaktır” dedi.

Irak’ın Kerkük şehrinde 7 ayrı patlamada 6 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Türkiye’nin ABD’nin talebi üzerine S400 tedariğini ertelemeyi değerlendirdiğine ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yaptı.

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde düzenlenen ve 21 Arap ülkesi liderinin katıldığı olağanüstü zirvede İran’ın bölgedeki müdahaleleri kınandı. Irak’ın, bildirgenin şu anki haline itiraz ettiği açıklandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Soçi Mutabakatı’na istinaden İdlib’de ateşekes ortamının kurulmasının Türkiye’nin sorumluluk alanında olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı, Trump’ın olumlu karşıladığı iddia edilen “Türkiye’nin S-400’ler konusunda ortak çalışma grubu” önerisine karşı olduklarını bildirdi.

Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’de işgal, 1981’de ilhak etmiş İsrail’in egemenliğinde gösteren yeni ABD Dışişleri haritası piyasaya çıktı. Netanyahu’ya, Trump’ın damadı Kushner’in hediye olarak getirdiği haritaya, Trump imza atıp Golan’ı işaret ederek ‘hoş’ yazmış.

Kuzey Kıbrıs’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından konuşan Başbakan Ersin Tatar, “Türkiye, barışın teminatıdır. Türk ordusu adadan çekilirse gerçek anlamda çatışma doğabilir” dedi.

ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan, Güney Çin Denizi ve Tayvan gibi konular da dahil olmak üzere Çin’e karşı bölgede “artık sessiz kalmayacaklarını” ifade etti.

ABD Başkanı Trump, Pazartesi günü başlayacağı İngiltere ziyareti öncesi, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti’ye mükemmel bir lider olacağını düşündüğünü belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, günlük petrol üretiminde 45 bin 800 varil ile son 17 yılın rekorunun kırıldığını açıkladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz