Suriye Son Durum Haritası (Eylül 2019)

47954

Suriye’de son durum haritası ve geçtiğimiz aylarda yaşanan Suriye konulu diplomatik açıklamaları paylaşmadan önce Suriye’de gündemin İdlib ve çevresindeki gelişmelere odaklandığını belirtebiliriz. Türkiye sınırında bulunan ve 2015 yılında muhaliflerin ele geçirdiği İdlib’in kontrolünün büyük çoğunluğu Heyetül Tahrir-i Şam’da (HTŞ). Türkiye’nin de terör örgütü ilan ettiği örgütün varlığı öne sürülerek bölgeye hava saldırıları tekrar başladı. Rusya ve rejim güçlerinin İdlib’e yönelik Mayıs ayının başındaki hava saldırılarında, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, en az 108 sivil yaşamını yitirdi. Rapora göre yaşamını yitiren sivillerden 26’sı çocuk, 24’ü ise kadın.

Öte yandan ‘İdlib Şafağı Harekatı kapsamında Suriye ordusu, 18’i köy olmak üzere 114 kilometrekarelik alanı muhaliflerden geri aldı.

Afrin’in doğusunda yer alan Tel Rıfat‘ı kontrol eden YPG, yine Mayıs ayının ilk günlerinde Türk ordusuna yönelik saldırılarını arttırdı. 4 şehit verdiğimiz bölgeye ÖSO ve TSK’nın operasyonu sonucu 3 köy teröristlerden temizlendiği ancak aynı gün ÖSO ve TSK’nın geri çekildiği bildirildi.

Suriye’de kim ne kadarlık bir alanı kontrol ediyor?

Esad rejimi (Suriye ordusu): 114 bin 670 km²

YPG/PKK: 51 bin 867 km²

Heyetül Tahrir-i Şam ve ÖSO: 14 bin 35 km²

TSK (Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı): 9 bin 39 km²

Esad rejimi ülkenin yüzde 60’ını, YPG yüzde 27’sini, HTŞ ve ÖSO (İdlib) yüzde 7’sini, Türk Silahlı Kuvvetleri ve muhalifler yüzde 5’ini ve geriye kalan yüzde 1’lik çöl bölgesini de IŞİD kontrol ediyor.

Eylül 2019:

[irp posts=”20697″ name=”Suriye Son Durum Haritası (Ekim 2019)”]

6 Mayıs 2019:

Suriye son durum haritası 6 Mayıs 2019 (Harita: Mepanews)

2 Mayıs 2019: ISW’nin yayınladığı ve daha fazla ayrıntı sunan haritaya göre; Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden temizlenen bölgeler (TSK ve desteklediği güçler) sarı-siyah çizgili, YPG/PYD kontrolü mor, Esad rejimi kırmızı, Hizbullah’ın etkisinin ağırlıklı olduğu Lübnan sınır hattı kırmızı-siyah ve çöl bölgeleri beyaz renkte gösterilmiş. Medyada ‘gölge CIA’ olarak nitelendirilen ISW, İdlib’i doğrudan kahverengi ile göstererek El Kaide kontrolünde olduğunu vurgulayarak HTŞ’den bahsetmemiş. Öte yandan YPG kontrolündeki bölgeleri ‘Suriyeli Kürtler’ olarak tanımladığı gözlemleniyor.

Suriye Mayıs 2019 haritası (Harita: ISW)

Suriye ile ilgili Mart ve Nisan ayında yaşanan bazı önemli başlıklar:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in, Suriye’nin kuzeybatısı için ortak çalışma grubu kurulması konusunda anlaştıkları açıklandı.

Esad rejimi, Aydınlık gazetesinin “Esad, Erdoğan ile görüşebilirim dedi” iddiasına yer verdiği haberi yalanladı.

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’yle ilgili konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Bölge, Fırat’ın doğusundaki Türkiye-Suriye sınırı boyunca olacak. Alanın derinliği konusunda henüz bir fikir birliğine varmadık” dedi.

ABD’nin petrol yaptırımları nedeniyle petrol ihracatında ciddi oranda düşüş yaşayan İran’ın Suriye’ye petrol ihracatına yeniden başladığı iddia edildi.

TSK ve ÖSO operasyonu kapsamında Tel Rıfat’ın kuzeyindeki Malikiye Köyü’nün kontrolü YPG’den ÖSO’ya geçti. ÖSO ve Türk ordusu geri geçildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye ve Amerika’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda oluşturulması planlanan güvenli bölgenin ayrıntıları konusunda anlaşmaya yakınlaştıklarını söyledi.

5 yıl sonra ilk kez görüntüsü yayınlanan terör örgütü IŞİD’in lideri Bağdadi, Yemen, Irak, Libya ve Suriye gibi ülkelerin ‘faaliyet raporunu’ ele aldıktan sonra (en son) ‘Türkiye vilayeti’ adlı dosyayı inceledi.

5 Bölüm: IŞİD Hakkında En Geniş Bilgi Arşivi

Esad rejimi ile Çin arasında yapılan görüşmelerde 49 yıllığına Rusya’ya verilen Tartus Limanı yakınında Çin de bir liman inşa edecek. Çin’in yeni liman inşa etmesiyle limanlar bölgesinin kontrolü Suriye-Rusya ve Çin ortak konsorsiyumunda olacak [RUSEN]

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, “Türkiye, İsrail’in işgal ettiği topraklarımızdan daha fazla toprağımızı işgal etmiş durumda” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü, 2017’de ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Suriye’nin Rakka şehrinde gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, bin 600 sivilin öldüğünü açıkladı.

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da Astana süreci kapsamındaki Suriye konulu görüşmelerin 12. turu düzenlendi.

PYD terör örgütü yöneticisi Hediye Yusuf “PYD olarak biz Suriye Rejimi ile görüşme ve diyaloglarımızı yapma konusunda ısrarlıyız. Türkiye’nin elindeki toprakları almak için Esed ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bu halkımızın isteğidir.” dedi.

Terör Örgütü YPG’nin Sözcüsü Nuri Mahmud, “Suriye rejiminin yeni bir savaşı yürütecek gücü olduğuna inanmıyoruz ancak bize saldırı olursa gereken yanıtı veririz, dünyanın terörü olan DAEŞ’i yendiğimizi unutmasınlar” dedi.

Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif, “Suriye’de Esad ile uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın raporunu Sayın Erdoğan’a sunacağım.” diyerek CB Erdoğan ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Operasyonları Kıdemli Danışmanı emekli Albay Outzen, “Güvenli bölgenin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlarsak YPG’yi sınırdan çıkaracağız ve ağır silahlar da çıkarılmış olacak.” dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye’nin önemli güvenlik endişeleri olduğunu ve ABD’nin bu endişeleri anladığını belirterek, “Türkiye ile YPG’nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda da çalışıyoruz.” dedi.

IŞİD 7-14 Nisan arasında Irak, Suriye, Nijerya, Nijer, Mısır, Somali, Afganistan, Libya ve Rusya’da ‘Şam’ın İntikamı’ adı altında yaklaşık 100 güvenlik görevlisinin öldüğü birçok terör saldırısı gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin İsrail’in Golan Tepeleri’ni ilhakını tanımasının bölgedeki istikrarı bozabileceğini belirterek, ‘Golan Tepeleri Suriye toprağıdır’ ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğunu vurguladı.

Suriye Kabileler ve Aşiretler Meclisi Gaziantep ofisi düzenlenen törenle açıldı.

Rusya lideri Putin ile Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Suriye’ye ilişkin ortak bildiri yayımlayarak Suriye meselesinin siyasi ve diplomatik yollarla çözümünü savundu.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölgede Türkiye ile işbirliği içerisinde çalışacaklarını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de Şubat ayındaki saldırı sonrası kaybolan 3 Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suriye’de artık IŞİD’in elinde hiç toprak parçası kalmadığını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, İsrail’in Suriye sınırındaki Golan Tepeleri’ndeki hakimiyetini tanıdığını duyurdu.

Lübnan Başbakanı Hariri, Esad rejimine ülkelerine dönmek isteyen Suriyeli mültecilerden gönüllülerin isim listelerini verdiklerini ancak bunlardan küçük bir bölümünün kabul edildiğini belirtti.

İran, Irak ve Rusya genelkurmay başkanları Suriye’ye gelerek Esad ile bir araya geldi.

PENTAGON’un, 2020 savunma bütçesinde Irak ve Suriye’de eğit-donat için ayırdığı fonun detayları ortaya çıktı. Bütçe detaylarında, Irak güvenlik güçleri için 745 milyon dolar, Suriye’de SDG çatısındaki gruplara 300 milyon dolar destek fonu ayrıldığı yer alıyor.

Suriye, Irak ve İran Genelkurmay Başkanlarının Suriye’nin başkenti Şam’da bir araya geleceği bildirildi.

ABD Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de 1000 kadar askerin bırakılacağı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik planlamaların devam ettiğimi açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Votel, ABD askerinin Suriye’den belirli bir tarihte çekilmesi konusunda herhangi bir baskı olmadığını söyledi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz