ABD’nin Mason Kurucusu George Washington

5020

22 Şubat 1732, Virginia doğumlu Amerikan Bağımsızlık Savaşı‘nda İngilizlere karşı başkomutan sıfatıyla mücadele etmiş, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı George Washington.

George Washington, dönemin Büyük Britanya’sına bağlı olan, bugünün Virginia eyaletinde, Augustine ve Mary Washington’un oğlu olarak dünyaya geldi. Babasını henüz 11 yaşındayken kaybetti. Kaynaklara göre kardeşi Lawrence Washington’un verem hastalığına yakalanmasından sonra Barbados’a şifa için gittiler lakin, George buradan yalnız döndü. George Washington yirmi yaşına kadar sade bir yaşam sürüyordu…

1 Eylül 1752… George Washington,doğduğu yer Virginia’ya bağlı olan, Fredericksburg’da bulunan Mason Locası ile ilk kez bağlantıya geçti. Ezoterik ilimlerin ve güncel meselelerin öğretildiği, değerlendirmelerin yapıldığı ve pratik alanda bir takım uygulamalara sahip olan locada 4 Kasım tarihinde birinci dereceden dahil olarak inisiye edilmeye başlandı. Kardeşi Lawrence’nin aynı yıl içinde ölümünden sonra, Mount Vernon bölgesinde bulunan, kardeşinin dul eşi Anne’nin ölümüne kadar kendisine destek verdi ki Anne de uzun süre yaşamamıştır.

George Washington 3 Mart 1753’te ikinci derece masonluğa, 4 Ağustos’ta ise üçüncü derece masonluğa yükselmiştir. Bu hızlı yükselişin perde arkasını, yapılanmanın kadim gelenekten beri gelen gizlilik esasından ötürü bilmiyoruz. Bir yandan siyasi siyasi hayatında da bağımsızlık fikirlerine sahip olan Washington, faaliyete geçerek ilk olarak Pensilvanya batısına giderek Fransız askerleriyle bölgeyi boşaltmaları gerektiği konusunda bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak bu görüşme yeterli olmayacaktı…

1754 yılının yaz döneminde Virginia Valisi tarafından eyalet milisi komutanlığına getirilen Washington, bölgenin batı sınırında kaleler kurarak istihbarat görevinin de yürütülmesinde önemli bir pay sahibiydi. Pensilvanya’nın Farmington bölgesinde Fransızlarla ilk sıcak çatışma yaşandı. Bölge daha ünlü ismiyle Fort Necessity olarak bilinir. Fransız birlikleri ve bölgede esir aldıkları kızılderili yerliler, Washington’u aralarındaki mücadeleden sonra teslim olmaya zorladı. Washington ve kendisine bağlı askerler Virginia’ya çekildiler.

Bir yandan Mason Locası’na katılmaya devam eden Washington öte yandan Fransızlarla mücadele halindeydi. 1755 yılında Monongohela Muharebesi‘nde “anavatanı” olan Büyük Britanya’nın hizmetinde yarbay olarak görev yapmayı sürdüren Washington, geri çekilmek zorunda kaldı.

1756 yılında askeri faaliyetleri için komutanı ve aynı zamanda arkadaşı olan George Mercer ile Boston’a giderek bölge valisi Shirley ile görüştü. Ayrıca Philadelphia, New York ve yol üzerinde olan diğer bölgeleri de ziyaret etti.

Albay rütbesine geldiğinde 25 yaşında olan Washington, Virginia’nın ilk düzenli alayını kurdu bölgede başkomutan ilan edildi. Esas görevi Virginia batısındaki Fransız birliklerinin ilerlemesini önlemekti ve 1758 yılında Fort Duquesne kalesinin Fransızlardan alınmasında önemli bir rol oynadı. 1759 yılında Martha Dandridge Custis ile evlendi. Bu evlilikten John ve Martha isimli iki çocukları oldu. 1759 yılı aynı zamanda Washington için bir başka dönüm yılı olacaktı…

Savaş içinde kendisine bağlı birliklerin geri plana atılmasından dolayı ve bilmediğimiz bir takım sebeplerden ötürü bağlı bulunduğu devlete karşı bir öfke beslemeye başladı. Alayından ayrıldı ve aynı yıl içinde Virginia’da milletvekili oldu. 1763 yılına geldiğimizde Anglikan Kilisesi’nde de görev almaya başladı. Burada bulunduğu mason locasının bir dine mensup olmayı engellemediğini görmek mümkündür.

1765’te Burgesses Evi‘nde (Virginia Kolonisi’nin yasama organı olan Virginia Genel Kurulunun seçilmiş temsilcisidir) yeniden seçildi. 1774 yılına kadar politika hayatını sürdüren Washington için bir başka dönüm noktası yaklaşıyordu…

1775’te Fransa ile Büyük Britanya arasındaki çatışma yoğunlaşınca, Kuzey Amerika kıtasındaki yansımalarından birisi de bağımsızlıkçıların Fransa tarafından desteklenmesi olmuştu. Yıllardır bu fikre sahip olan Amerikalılar için büyük bir fırsat doğuyordu. Ve 19 Nisan’da Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı. II.Kıta Kongresi’ne askeri üniformasıyla gelen Washington, savaşta aktif bir rol oynamak istediğini adeta ilan etti. Massachusett bölgesinin delegesi John Adams’ın önerisiyle Kıta Ordusu’nun başkomutanı oldu. Boston’da İngilizlere karşı çetin bir mücadelenin komutanlığını yaptı ve başarılı oldu, İngilizler bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Washington’un emri doğrultusunda 4 Temmuz 1776’da Amerika Birleşik Devletleri bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık ilanının ardından savaştan vazgeçmeyen Büyük Britanya, New York’a saldırı düzenledi ve başarılı oldu. Bu hadiseyi takip eden yıllarda, Trenton Savaşı, Princeton Savaşı, Brandywine Savaşı, Philadelphia Savaşı, Germantown Savaşı, Monhount Savaşı gibi önemli cephelerde başarılar elde eden Washington ve askerleri, Büyük Britanya’yı art arda ele geçirmiş olduğu bölgelerden çekilmeye zorladı.

1778 yılında, Washington masonik faaliyetlerini de sürdürürken, Büyük Pensilvanya Locası ile fikir alışverişinden sonra Anglikan Kilisesi‘nde Evanjelist Yuhanna hareketi hizmetine katılmıştır. 24 Haziran 1779 yılında Quebec Ulusal Bayramı olarak bilinen, Aziz Saint-Jean-Baptiste günündeki kutlamalara katıldı. Bu katılımın Amerikan Birleşik Locası‘nın etkisinde olduğu söylenmektedir.

1782 yılı devam ederken 50 yaşında olan George Washington, İngilizlere karşı yoğun mücadelesini sürdürürken 23 Mart tarihinde mason locasının imzasıyla ipekle işlenmiş bir mektubu Amerikalı Elkanah Watson ve Fransız olduğu belirtilen Francis Corentin Cossoul isimli iki önemli bankacıya göndermiştir. Yeni devletin temelleri için bir davet niteliği taşır. Mektup bugün, George Washington Mason Ulusal Anıtı‘nda bulunmaktadır. Fotoğraf Wikipedia'dan alınmıştır. George Washington Mason Ulusal Anıtı önü.

Fotoğraf Wikipedia’dan alınmıştır. George Washington Mason Ulusal Anıtı önü.30 Eylül 1783’de İngilizler, Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı. Savaşın son anlarına kadar New York’u boşaltmayan birlikler, mecburi olarak ülkelerine döndüler. 26 Aralık’ta Alexandra Locası‘ndan tebrik mektupları alan Washington, iktidarını sağlamlaştırmayı sürdürüyordu. 24 Haziran’da locanın onursal üyesi seçilmesi de bunu perçinliyordu. Ayrıca Newport’ta bulunan hür masonlar, Washington’a destek mektupları gönderiyorlardı.

1787 yılında Amerikan Devrimi‘nin önemli isimleri, Konfederasyon Maddeleri’ni değiştirerek yeterli hale getirme konusunda görev alıyorlardı. Çeşitli eyaletlerden 54 temsilciyle birlikte oylamaya katılan George Washington, Kurucu Meclis’in ilk başkanı seçildi.

1788’de Alexandria Locası’ndan Washington’a bir teklif iletildi. Teklife göre Pensilvanya Locası ve Virginia Locası‘nın birleştirilerek liderliğinin Washington’un yapması kabul edildi.

7 Ocak 1789’da dünya tarihi için önemli bir gün yaşanıyordu. ABD’de ilk başkanlık seçimi gerçekleştirildi ve George Washington başkan oldu. 7 Mart’ta New York’a bağlı Holland Locası tarafından kendisine bir tebrik iletildi. Bu dönemden sonra yurt gezilerine başlayan Washington, Aziz John Locası, Georgetown Locası,Georgia Locası,Houston Locası’nda hem önemli görevler üstlendi hem de bu locaların bazılarına liderlik etti.

5 Aralık 1792’de yeniden başkan seçilen Washington, 27 Aralık’ta Massachusetts Locası lideri John Cutler’dan masonik faaliyetlerle ilgili bir mektup aldı ve bunu yanıtladı.

1793 tarihine geldiğimizde karşımızda şöyle bir tablo mevcuttu; Amerika Birleşik Devletleri’nin başkentinde dört mason locası daha ortaya çıktı. Potomac Locası, Federal Loca,Maryland Locası  Alexandria Locası ve Virginia Locası…

Takip eden yıllarda, Viski İsyanı (1791 – 1794) bastırıldı. Sentimental and Masonic Magazine yayını İrlanda’nın Dublin kentinde (1792-1794) yayınlandı. 

4 Mart 1797’de John Adams ABD’nin ikinci başkanı seçilirken, ABD’nin mason kurucusu George Washington ölümüne kadar (14 Aralık 1799) localarla bağlantısını kopartmamıştır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz