Unutulan Tehlike: Şam’ın İntikamı Saldırıları

2221

ABD öncülüğündeki koalisyonun senelerdir sürdürdüğü binlerce hava operasyonu, YPG’ye, Irak Ordusu’na (Özellikle Musul Operasyonu sırasında) verilen lojistik desteğin yanında, Rusya’nın ve bölgesel müttefiği İran’ın da hava,kara birliklerinin, balistik füzelerinin (Deir ez Zor kırsalındaki bölgeye) doğrudan Afganistan’dan getirilen Şii milislerin ve Hizbullah’ın Esad rejimine yardımı, Türkiye’nin ÖSO ile doğrudan operasyonlar gerçekleştirdiği (Fırat Kalkanı) IŞİD’i Irak ve Suriye’de yaklaşık 5 sene süren savaşın ardından elinde Baghuz kasabası ve çöl bölgeleri hariç bir yerleşim tutamayacak hale getirdi.

IŞİD’in 2014’ten 2019’a Suriye’de kontrol ettiği bölgeler

Örgüt yaşadığı büyük kayıpların ardından, Suriye’de Deir ez Zor kırsalında tuttuğu bölgedeki sivillerin teslim olmasını söyleyerek bölgede sadece militanlarını bıraktı, bir kısmını da ani saldırılarla Suriye çölüne kaçırdı.

Bu süreç içinde örgütün saldırıları azaldı ve eylem kapasitesi sınırlandı. Yine de özellikle YPG’ye Deir ez Zor, Haseke ve Rakka bölgelerinde düzenlenen suikastler mevcutken, Irak’ta da Ninova, Anbar ve Selahaddin bölgelerindeki Haşdi Şabi milisleri ve Irak Ordusu ile polisleri EYP’li veya doğrudan silahlı suikastlerin hedefi oldular.

IŞİD’in Mart ayında Twitter’daki propaganda grafiği

Irak ve Suriye’de bunlar yaşanırken, örgüt,özellikle Nijerya’nın Borno vilayeti çevresindeki Çad Gölü civarında, Filipinler’in Mindanao,Sulu gibi bölgelerinde, Afganistan’ın Celalabad kırsalında  militan sayısını ve askeri etkisini arttırmaya başladı. Afganistan’da Al Jazeera muhabirinin geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir ropörtaja bakıldığında, komutanların bir bölümünün Arap olduğu ve bölgenin savaş için daha uygun olduğu düşüncesiyle (Hava saldırılarının etkisi daha az,dağlık bir coğrafya) bu kişilerin alakalı bölgeye kaydırıldığı düşünülmektedir.

Geçtiğimiz hafta Irak, Suriye, Nijerya, Nijer, Mısır, Somali, Afganistan, Libya ve Rusya terör saldırılarının hedefi oldu. Bu saldırılarda yaklaşık 100 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 250’den fazla da yaralı mevcuttur. Saldırıları IŞİD örgütü üstlendi. Örgüt saldırılara Şam’ın İntikamı Gazvesi ismini verdi. Bağdadi’nin hilafet ilanından bir süre sonra bilindiği üzere, Suriye ve Irak bölgeleri artık, Şam Vilayeti ve Irak Vilayeti olarak ikiye ayrıldı ve bu bağlamda geçtiğimiz dört gün içinde gerçekleştirilen saldırılarda, Suriye’de devam eden çatışmalara vurgu yapılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde art arda gerçekleşen bu saldırılar, örgütün eylem kapasitesinin tekrar arttığını göstermektedir. Bu bağlamda, medya yaşanan gelişmeleri pek dikkate almasa da (Tıpkı 2003’te kurulan Irak İslam Devleti’nin 2018’lerde yeni öğrenilmesi gibi) önemli bir husus ve tehlikeden bahsetmek mümkün olacaktır.

5 Bölüm: IŞİD Hakkında En Geniş Bilgi Arşivi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz