Askeri ve Diplomatik Haber Arşivi (Mart 2019)

691

Stratejik Ortak olarak Mart ayında yaşanan önemli askeri haberleri ve diplomatik gelişmeleri tek başlık altında derledik. Geçen ayın en dikkat çeken konularının başında Suriye’de IŞİD’in yerleşim yerlerinden tamamen haritadan silinmesi ve Venezuela’daki gelişmeler geliyor. İşte kısa maddeler halinde derlediğimiz haber arşivi:

Brunei Sultanlığı’nda Şeriat kanunları yürürlüğe girdi. Ülkede eşcinsel ilişki ve zinadan ‘suçlu bulunanlar’ taşlanarak idam (recm) edilecek. Yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında hırsızlık yapanların da elleri kesilecek.

Ticaret müzakerelerinde sona yaklaşılırken ABD ve Çin’in üzerinde kağıt üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, seçime 5 gün kala, bu yıl ikinci kez Rusya lideri Putin ile görüşmek üzere dün Moskova’ya gitti.

BAE lideri Şeyh Zayed Al Nahyan, ülkesinin en yüksek ‍ sivil onuruna sahip yüksek nişan olan “Zayed Nişanı”nı Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi verdi.

Mill Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kuzey Makedonyanın ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Kosova’ya geçti. Bakan Akar, Başkent Priştinede Kosova Savunma Bakanı Rrustem Berisha tarafından asker törenle karşılandı.

Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlattığını açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verdiği askeri desteği kesmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Pentagon, Türkiye’ye teslimi planlanan F-35’lerden birinin daha Arizona’daki üsse gönderildiğini, diğer uçağın ise yarın gönderileceğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü: “Luke Hava Üssü’ndeki Türk pilotların F-35 eğitimi devam edecek. ABD’nin Hava Üssü’ndeki iki F-35 uçağını Türkiye’den geri alma planı yok”

Afganistan’da Taliban’ın Kabil hükümet güçlerine düzenlediği saldırıda en az 20 askerin öldürüldüğü ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bakanlığın yeni sözcüsünün eski televizyon sunucusu Morgan Ortagus (37) olduğunu duyurdu.

Adalardaki sorunlara rağmen Çin ile iyi ilişkiler kurmak isteyen Filipinler Devlet Başkanı Duterte’den dikkat çeken açıklama: “Savaşa gidersem donanmam birkaç dakika içinde ezilecek. Çin’le savaşırsam, füzeleri yedi dakikada Manila’ya ulaşacak”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “S-400’ler bitmiş bir anlaşmadır. ABD son bir Patriot önerisi yaptı ancak satış olacağının garantisi bulunmuyor.” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, “Haşd Şabi, Irak devletinin güvenlik sistemi içerisindeki askeri bir organizasyondur. Yasalar çerçevesinde Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanının emri altında bulunmaktadır” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence: “Türkiye bir seçim yapmalıdır. Dünya tarihindeki en güçlü askeri ittifakın kritik bir ortağı olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımızın altını oyan düşüncesiz kararlar alarak bu ortaklığın güvenliğini riske mi atmak istiyor, tercih yapmalıdır”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Golan Tepeleri’nin Suriye toprağı olduğunu vurguladı.

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ilk yurtdışı ziyaretini Rusya’ya yaptı. Tokayev görüşme sırasında Putin’e eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in selamlarını iletti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne iki adet daha ATAK helikopteri teslim edildi.

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Körfez krizinin çözümünün tek yolunun “müzakere masası” olduğunu söyledi.

İngiltere ve Suudi Arabistan kara kuvvetlerinin katıldığı “Ortak Çöl Askerleri 3” tatbikatı bugün Suudi Arabistan’ın Kuzeybatı Askeri Bölgesi’nde başladı.

Filistin hükümeti ve Hamas, Brezilya’nın Kudüs’te diplomatik ofis açmasını ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun İsrail Başbakanı Netanyahu ile Ağlama Duvarı’na yaptığı ziyaretini kınadı.

Yüksek Mahkeme, Guaido’nun “Yurt dışına çıkış yasağına rağmen Kolombiya’ya geçmesinden” dolayı başlatılan yasal süreç için Kurucu Meclisten dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkesindeki ABD askerlerinin, terör örgütü IŞİD’in Musul’u almasının ardından Irak hükümetinin isteği üzerine geldiğini söyledi.

Ordunun baskı yaptığı protestoların hedefindeki Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, görev süresinin dolacağı 28 Nisan’dan önce istifa edeceğini açıkladı.

ABD, Türkiye’ye teslim edeceği F-35 savaş uçaklarıyla alakalı bazı materyallerin sevkiyatını durdurma kararı aldı.

Bulgar VMRO vekili Angel Cambazki, Türkiye’nin Bulgar toplumunu bölmeye çalıştığını iddia ederek, gelişmelerin ileride özerklik taleplerine yol açacağını vurguladı.

Dünyanın en büyük varlık fonu olarak bilinen Norveç Devlet Varlık Fonu, geçen yıl Türkiye’de toplam 707 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi.

Keşmir’i ayıran Kontrol Hattı’nın Pakistan tarafındaki Azad Keşmir bölgesinde 200’e yakın aile çatışma hattındaki evlerinden tahliye edilerek, hükümetin kurduğu üç sığınakta toplandı.

Pyongyang yönetiminin İskandinavya ülkesi İsveç’e 302 milyon dolar (2.8 milyar İsveç kronu) borcu olduğu ortaya çıktı. 302 milyon dolar borçla Kuzey Kore, İsveç’e en çok borçlanan ülke oldu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Şubat ayında gerçekleştirilen operasyonlarda 93 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

ABD Başkanı Trump, “Güney Kore ile askeri tatbikatları istemememin nedeni ABD için geri bize ödenmeyen milyonlarca doları tasarruf etmektir.” dedi.

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, 23 Şubat’ta ayrıldığı Venezuela’ya döneceğini, pazartesi ve salı günü tüm ülkede gösteriler düzenleyeceklerini açıkladı.

Geçici kapatma kararı alınan Çin’in İzmir Başkonsolosluğunun tüm diplomatik ve konsüler işlerinin Çin’in Ankara Büyükelçiliğine devredileceği bildirildi.

Avusturya’da son yıllarda Müslümanlara karşı sert uygulamaları hayata geçiren aşırı sağcı hükümet, “siyasal İslam’la mücadele” gerekçesiyle yeni bir merkezin kurulacağını açıkladı.

ABD’de 2020’deki başkanlık seçimlerine katılacağını açıklayan Vermont Eyaleti Senatörü Bernie Sanders, Donald Trump’ın ABD tarihindeki ”en tehlikeli başkan” olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Ortadoğu politikasına ilişkin, “Biz Ortadoğu’ya son 20 yılda 7 trilyon dolar harcadık ama oraya ışıklarını kapatmadan uçağımızı indiremiyoruz.” dedi.

Eski Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyuh, 2014 yılında Ukrayna ordusu askerlerine Kırımlıları öldürme emri verdiğini ve askerlerin bu emre itaat etmediğini söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong’un suikasta uğrayan kardeşinin oğlunu koruduğunu söyleyen Cheollima Sivil Savunma Teşkilatı (CCD), kendisini Kuzey Kore’nin meşru geçici hükumeti ilan ederek ülkeyi büyük kötülükten kurtarma yemini etti.

Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, “Türkiye’nin oradaki ticari gelişmelere katılımını sağlamalıyız. Adil bir şekilde olmalı. Eğer her şeyi kendimize almaya çalışırsak büyük hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Bu yüzden Türkiye’yi dahil etmeliyiz.” dedi.

Venezuela Başkanı Nicolas Maduro’nun Yardımcısı Delcy Rodriguez, Maduro’nun, Venezuela’nın devlet petrol ve doğalgaz şirketinin (PDVSA) Avrupa’daki merkezini Moskova’ya taşıma emrini verdiğini duyurdu.

Türkiye’yi çevreleyen üç denizde aynı anda gerçekleştirilen Mavi Vatan – 2019 Tatbikatı’nda görev alan Türk savaş gemileri İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “2023’te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026’da göklerde görmek nasip olacak. 2031’de envantere alıyoruz.” dedi.

Çin’in Ankara Büyükelçisi, Türkiye’nin Pekin’in Uygur Türklerine yönelik politikasına dair söylemlerinin ekonomik ilişkilerin geleceğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

Bloomberg’e konuşan iki üst düzey Türk yetkili, Washington’ın Rusya’yla S-400 anlaşmasından vazgeçilmesi karşılığı 2019 yılı sonuna kadar bir Patriot teslim etme teklifinin Ankara tarafından reddedildiğini söyledi.

ABD’nin Venezuela’da uluslararası gözlemcilerin denetiminde başkanlık seçimi yapılması çağrısı yapan tasarısı, Rusya ve Çin tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto edildi.

ABD Donanması, F-35 savaş uçağının testleri başarı ile tamamladığını ve savaşa hazır olduğunu açıkladı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Amerikan enerji şirketi Exxonmobil’in Doğu Akdeniz’de son 2 yılın dünya üzerindeki en büyük üçüncü doğalgaz rezervini bulduğunu açıkladı.

Avusturya’da “aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele” gerekçesiyle aralarında “Bozkurt” sembolünün de bulunduğu, çeşitli gruplara ait işaret ve sembollerin kullanımını yasaklayan “Sembol Yasası” yürürlüğe girdi.

Van’lı Mehmet Vefa Dağ, Güney Afrika’da 8 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu.

Dünya Bankası, Türkiye’de kritik altyapının afetlere karşı dayanıklılığının desteklenmesi projesine 900 bin dolar hibe verecek.

Cezayir’deki muhalifler, devlet yetkililerini, Cumhurbaşkanı Buteflika’nın yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle “cumhurbaşkanlığı makamının boşaldığını duyurmaya ve Buteflika’ya karşı halk hareketinin büyümesi nedeniyle 18 Nisan’da yapılacak seçimleri ertelemeye” çağırdı.

Katar Savunma Bakanı Atiyye, İngiltere Genelkurmay Başkanı Carter ile iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki ikili ilişkileri görüştü. 2017’de imzalanan anlaşmaya göre Katar, İngiltere’den 24 Typhoon ve 9 Hawk tipi savaş uçağı alacak.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye’yi ‘ağır sonuçların’ beklediği uyarısında bulundu.

Pentagon, Suudi Arabistan adına “Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi” (THAAD) üretimi için savunma devi Lockheed Martin’e 945 milyon 900 bin dolarlık bir ihale verdiğini açıkladı.

Hindistan Meclisi Daimi Savunma Komitesi üyesi Gaurav Gogoi, teçhizatın yüzde 68’inin eski olduğunu, ordunun askeri kapasitesinin (Pakistan’la) savaşa ancak 10 gün dayanabileceğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus uçaklarının İdlib’deki terörist gruplara karşı bombardıman düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı.

ABD’nin Venezuella Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Washington’ın Hindistan’a Maduro hükümetinden petrol satın almayı durdurması için baskı yaptığını söyledi.

SIPRI raporuna göre 2014-2018 yılları arasındaki silah ihracatı şampiyonları sırasıyla ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin olurken, Türkiye yüzde 170 artışla 14’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin en fazla silah ihracatı yaptığı ülkeler sırayla BAE, Türkmenistan ve Suudi Arabistan.

Taliban militanlarının, Afganistan’ın Bala Murgab ilçesindeki askeri karakola düzenlediği saldırıda 20 asker hayatını kaybetti.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, 3’üncü gününe giren ve halen tam olarak düzeltilemeyen elektrik kesintisinden ötürü bugün ülkede okulların tatil edileceğini, devlet daireleri ve özel iş yerlerinde de çalışma yapılmayacağını duyurdu.

Çin Sivil Havacılık Kurumu, ülkedeki havayolu şirketlerine, Etiyopya’da dün 157 kişinin öldüğü uçak kazasında düşen Boeing 737 Max 8 modelinin seferlerde kullanılmaması talimatı verdi.

ABD vatandaşları, AB’nin yeni aldığı karar ile 2021’den itibaren Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret etmek için vize almak zorunda kalacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Avrupa Birliği’nin gerektiğinde Venezuela’ya ek yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido ülkedeki tüm hükümet karşıtlarına başkente yürüyüş düzenleme çağrısında bulundu. Maduro ise elektrik kesintilerinin giderilememesinden “yeni bir siber saldırıyı” sorumlu tuttu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Saddam rejiminin yıkılmasından sonra ABD’nin Irak’ta İran’a rakip bir yönetim kurmak istediğini söyledi. Trump, seçimi kazandıktan sonra “Obama yönetimi Irak’ı İran’a teslim etti” demişti.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Filistinlilere yönelik saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşüreceklerini açıkladı.

ABD’de yapılan güncel bir ankete katılanların yüzde 85’i, ülkede en fazla ayrımcılığa uğrayan dini grubun Müslümanlar olduğunu belirtti. Müslümanları yüzde 79 ile Yahudiler takip etti.

2018’de Venezuella’dan yaklaşık 250 bin kişinin yabancı ülkelere sığınma talebinde bulunduğu açıklandı.

TSK, (Menbiç’in ardından) Soçi Zirvesi’nde varılan mutabakat çerçevesinde, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde devriye faaliyetine başladı.

Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-21 Bison tipi bir savaş uçağının Pakistan sınırı yakınlarında düştüğü belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Washington yönetiminden gelen ‘Rusya karşıtı provokasyon için Kerç Boğazı’na gemi gönderme talebini’ reddettiği belirtildi.

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Bracho Reyes, “Türkiye ile aramızda muhteşem bir ilişki var. Şu anki krizde Türkiye’nin ara buluculuk gibi rollerde bulunması elbette bizi çok mutlu eder” dedi.

Merkez Bankası toplam rezervleri, geçen hafta 100 milyar 65 milyon dolarla son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, XQ-58A Valkyrie adlı insansız savaş uçağının ilk uçuşunu yaptığını açıkladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC’deki Rum nüfusunu artırmak ve yeniden dönüşünü sağlamak için teşvik düzenlemesi hazırladı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Votel, ABD askerinin Suriye’den belirli bir tarihte çekilmesi konusunda herhangi bir baskı olmadığını söyledi.

Lübnan, İsrail’i EastMed Gaz Boru Hattı yapımında deniz sınırlarını ihlal etmemesi konusunda uyardı.

ABD Hava Kuvvetlerinin ilk kadın savaş pilotu unvanına sahip ABD Senatörü Martha McSally, ordudaki görevi sırasında üst düzey bir subay tarafından tecavüze uğradığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin S-400 almasıyla ilgili ABD’den gelen tehditvari açıklamalara yanıt verdi: Erdoğan, ‘bu işten geri dönüş yok’ dedi ve ortak üretimle S-500’ün de gündemde olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin Kıbrıs Adası etrafında Münhasır Ekonomik Bölge sınırları içerisindeki hidrokarbon keşif faaliyetlerini BM’ye şikayet etti.

Avrupa Birliği, Brexit çıkmazı için şimdilik bir çözüm yolu kalmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK’ya yönelik İran’la birlikte operasyon yapılacağını açıkladı.

Çin hükümeti, son 30 yılın en düşük ekonomik büyüme hedefini belirledi. Başbakan Li Keqiang, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin “çetin bir mücadele” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası Başkanı Birinci Yardımcısı Mahmud Muhyiddin, Arap ülkelerinin zararının, 2010-2018 yıllarında yaşanan savaşlar sonucu yaşanan yıkım ve kaçırılan kalkınma fırsatları nedeniyle 900 milyar dolar olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Küba ve Maduro ortaklığı, cehennemde yapılmış bir eşleşmedir” dedi ve Küba için “Gerçek bir emperyalist güç” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’da görev yapan tüm diplomatik görevlilerini bu hafta geri çekeceğini açıkladı. Daha önce bazı diplomatları çağırmamıştı.

Rusya ile Tel Rıfat’ta ortak devriye planına ilişkin, müşterek devriye faaliyeti için görüşmelerin devam ettiği bildirildi. İlk olarak Menbiç’te başlayan ‘devriye uygulaması’ İdlib ile devam ediyor.

Terör örgütü SDG, IŞİD’in son kalesi Bağuz köyüne düzenlenen operasyonun tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

Katar’ın başkenti Doha’da görüşen ABD’li yetkililerle Taliban temsilcilerinin ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi ve terörle mücadele konusunda yazılı mutabakat sağladığı belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak’a yaptığı ziyareti değerlendiren ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, İran’ın Irak’ı kendine bağlı bir şehir yapmaya çalıştığını söyledi.

Venezuella’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido, “Devlet Başkanlığı gasbının sona ermesi çok yakın. Kısa bir süre sonra bir çalışma ofisine ihtiyacımız olacak” dedi.

Nijerya ordusunun ülkenin kuzeybatısında silahlı gruplara düzenlediği operasyonlarda 55 çete üyesi öldürülürken, rehin tutulan 760 kişi de kurtarıldı.

16 gündür devam eden görüşmelerin ardından ABD, yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi ve ülke topraklarında başka grupların tehdit oluşturmaması konularında Taliban ile uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Fransa, eylemcilere karşı sert cezalar öngören yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı yürürlüğe girmeden önce Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından incelenecek.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, İsrail’in Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimlerini “gayrimeşru” olarak nitelendirdi.

Rusya, savaş uçaklarıyla İdlib’de 4 ayrı silah deposunu vurduğunu iddia etti. Yerel kaynaklar hastanenin vurulduğunu belirtiyor.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB müzakerelerinin askıya alınmasının istendiği yıllık AP raporunu oybirliği ile kabul etti. Raporun bağlayıcılığı bulunmuyor.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, pazar günkü seçimde yeni milletvekillerinin tamamının oyların yüzde 100’ünü alarak seçildiğini bildirdi.

Rusya, İdlib’de bombaladığını belirttiği silah depolarını Türkiye’nin onayını aldıktan sonra ‘koordinasyon’ içinde vurduğunu iddia etti.

Geçirdiği beyin kanaması sonrası ameliyat edilen Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu hayatını kaybetti.

Çin, Hindistan ile Pakistan arasında gerginliğin tırmanmasına neden olan Cammu Keşmir bölgesindeki saldırıları düzenlediği iddia edilen Ceyş-i Muhammed örgütünün lideri Mesud Azhar’ın BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım listesine alınmasına karşı çıktı.

ABD’nin yayınladığı bir raporda Golan Tepeleri için “İsrail işgali altındaki” değil “İsrail kontrolü altındaki” bölge tanımlaması kullanıldı. Washington “İfade değişikliğidir, politika değişikliği değildir” dedi.

Milli Savunma Bakan Akar, “Birtakım açıklamalar olmasına rağmen F-35 şu anda normal işliyor görünüyor. Pilotlarımız, bakım personelimiz ABD’de eğitim almayı sürdürüyor. Kasım’da uçakların Malatya’ya gelmesini bekliyoruz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Venezuela’da kalan son diplomatların da ülkeden ayrıldıklarını duyurdu.

F-35 eğitimi için ABD’ye giden Hava Pilot Binbaşı Halit Oktaş ve Hava Pilot Binbaşı Mustafa Onur Kara, öğretmenlik yetkisine sahip oldular.

Brexit anlaşmasını reddeden, İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılmasına karşı çıkan İngiliz parlamentosu, BREXIT’i erteleyen önergeyi kabul etti. 29 Mart’taki Brexit’in ertelenmesi için AB üyesi diğer 27 ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Rusya ve Çin ile yürütülen rekabette ABD’nin avantajını yitirdiğini söyledi.

Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesindeki iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Cuma namazı sırasında yapılan saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Zelanda’daki teröristin şarjörlerden birinin üzerinde Kiril alfabesiyle Miloş Obiliç (Kosova Savaşı’nda Sultan Murat’ı şehit eden Sırp) yazması dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump, “Cami saldırılarından sonra Yeni Zelanda halkına taziyelerimi ve iyi dileklerimi gönderiyorum. 49 kişi anlamsız bir şekilde öldürüldü, çok daha fazlası yaralandı. ABD her konuda Yeni Zelanda halkının yanındadır. Tanrı herkesi korusun” dedi.

Rusya Federal Güvenlik Merkezi (FSB) IŞİD terör örgütünün Afganistan’ın kuzeyini ‘hilafetinin’ yeni merkezi ilan ettiği açıklamasını yaptı.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Washington’un önleyici nükleer saldırı düzenleme politikasından vazgeçmemesi gerektiğini söyledi.

AP Türkiye raportörü Kati Piri, “Bu Türkiye ve bu AB ile Türkiye’nin üyeliği mümkün değil” dedi. Piri “(Ankara) benden sonraki raportörlerle daha çok sorun yaşayacak” diye konuştu.

ABD’nin, Afganistan’da veya başka bir yerde Amerikan askerleri hakkındaki suistimal iddialarını soruşturmaya veya bu konuda kovuşturma başlatmaya teşebbüs eden Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) personeline vize vermeyeceği veya bu personelin vizelerini iptal edeceği bildirildi.

CNN’in iddiasina göre ABD’li yetkililer, geçen yılın ağustos ayında Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya düzenlenen suikast girişiminin organizatörleriyle olaydan sonra bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda’ya ziyaret gerçekleştirecek.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “F-35’lerimizin 2 tanesi teslim edildi, bu sene 2 tane daha teslim edilecek. Yıl sonunda gelecek. Bu konudaki resmi görüşmelerimiz, ödemelerimiz, toplantılarımız devam ediyor” dedi.

Yeni Zelanda Katliamının ardından Vatikan taziye mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajda Papa’nın saldırıyı “terör saldırısı” olarak nitelendirmemesi dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde dün çıkan çatışmada iki askerimizin şehit olduğunu, 8 askerimizin de yaralandığını açıkladı. Çatışmalarda 6 terörist etkisiz hale getirildi.

ABD’de, Çin adına casusluk yaptığı suçlamasını kabul eden savunma istihbaratçısı Ron Rockwell Hansen savcılarla vardığı anlaşma sonucu 15 yıl hapis cezası aldı.

BBC, Yeni Zelanda’da 49 Müslümanın hayatını kaybettiği katliam için “terör saldırısı” ifadesini kullanmazken, Daily Mirror gazetesi de küçüklük fotoğrafını yayımladığı terörist için “melek çocuk” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nevruz Bayramı öncesinde aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 399 mahkumu affetti.

Taliban militanlarının, Afganistan’ın kuzeyindeki Faryab vilayetinin Kaysar ilçesinde bulunan polis karakoluna saldırması sonucu 22 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

ABD Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olacağını duyurdu.

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Trump’ın “Golan Tepeleri’nde İsrail’in hakimiyetini tanımanın zamanı geldi.” şeklindeki ifadeleri için İsrail’in bölge üzerindeki egemenliğini tanımadıklarını duyurdu.

Pakistan Başbakanı Han, “İslam dünyasında öne çıkan iki lider var biri Erdoğan diğeri (Malezya Başbakanı) Mahathir.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “(ABD’nin) Golan Tepeleri’nin statüsünü değiştirmeye çalışmak Birleşmiş Milletler kararlarının doğrudan ihlalidir.” dedi.

Yeni Zelanda’da cuma ezanı devlet televizyonunda canlı yayınlanırken, ülkede kadınların çoğu başörtüsü taktı.

Çin’in doğusundaki Ciangsu eyaletindeki bir kimya tesisinde meydana gelen patlamada ölü sayısının 44’e, yaralı sayısının 640’a çıktığı bildirildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının iki ülke ilişkileri açısından oldukça zor bir konu olduğunu ancak bu konunun üstesinden gelebileceklerini umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, GKRY Cumhurbaşkanı Anastasiades, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Çipras, “Doğu Akdeniz’de ortaya çıkabilecek menfi etkilere karşı mücadele edecekleri” konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, “ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 50 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların ardından yarı otomatik askeri tarz ve saldırı tüfeklerinin yasaklandığını açıkladı.

İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Abdülfazıl Şekerci, Türkiye ile sınır yakınlarında PKK’ya yönelik ortak bir operasyon yapılmadığını söyleyerek Türkiye ile operasyona dahil olduğu açıklamalarını ikinci kez yalanladı.

Türkiye’yi ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Katrugalos, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin de hakları var ve biz bunların farkındayız” dedi.

NATO tatbikatı sırasında (Ariadne-2019) Türk askerlerinin, İsrail radarının yerleştirileceği Girit adasının kuzeyinde su altında Türk bayrağı açması Yunanistan’da gündem oldu. Fotoğraf gelen tepkilerin üzerine NATO’nun sayfasından kaldırıldı.

Türkiye ve İran’ın sınır hattında 18 Mart’ta başlayan ortak operasyonun bir süre daha devam etmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Venezuela lideri Maduro, ülkesinin ilaç almak için kullanacağı 5 milyar dolarının yaptırımlarla rehin tutulduğunu söyledi.

Avustralya Başbakanı Morrison, şehirlerin aşırı kalabalıklaşmasını engellemek için göçmen kotasını yaklaşık yüzde 15 azaltma kararı aldıklarını açıkladı.

Kazakistan Parlamentosu, Kazakistan başkenti Astana’nın Nursultan olarak isimlendirilmesini onayladı. Teklif, cumhurbaşkanlığı görevine gelen Tokayev’den geldi.

Yeni Zelanda devlet televizyonları cuma ezanını canlı olarak yayınlayacak ve ülke genelinde iki dakika saygı duruşu yapılacak. Başbakan Jacinda Ardern, saygı duruşu sırasında kadınlardan başörtüsü takmasını istedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB’den Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesini istedi.

Avrupa Birliği, Google’a reklam hizmeti AdSense’de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1.49 milyar avro para cezası verdi.

Pakistan, hazineye kaynak sağlamak için bazı bakanlık ile bakanlıklara bağlı kurum binalarını satma kararı aldı.

Lübnan Başbakanı Hariri, Esad rejimine ülkelerine dönmek isteyen Suriyeli mültecilerden gönüllülerin isim listelerini verdiklerini ancak bunlardan küçük bir bölümünün kabul edildiğini belirtti.

İran, Irak ve Rusya genelkurmay başkanları Suriye’ye gelerek Esad ile bir araya geldi.

1991 yılından bu yana görevde olan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev istifa etti.

Yeni Zelanda parlamentosu Christchurch’de oturum, terör saldırısında katledilen Müslümanların anısına okunan Kuran tilaveti ile başladı.

Rusya lideri Putin, ülkedeki gerçeği yansıtmayan “sahte haberlerin” engellenmesine yönelik kararnameyi imzaladı.

Brezilya’nın ‘Latin Trump’ı İsrail destekçisi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ilk yurtdışı gezisini ABD’ye düzenledi. Bolsonaro, ABD turunda CIA’e ziyarette bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Fransa 3 hafta sürecek ‘Hamimat 10’ adlı ortak askeri tatbikatını başlattı.

PENTAGON’un, 2020 savunma bütçesinde Irak ve Suriye’de eğit-donat için ayırdığı fonun detayları ortaya çıktı. Bütçe detaylarında, Irak güvenlik güçleri için 745 milyon dolar, Suriye’de SDG çatısındaki gruplara 300 milyon dolar destek fonu ayrıldığı yer alıyor.

Mısır Hava Kuvvetleri’nin, Rusya’dan 20’nin üzerinde Su-35 avcı uçağı alacağı bildirildi. [Kommersat]

Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kırım’ın Simferopol (Akmescit) kentindeki Cuma Camii’nin açılış törenine davet etti.

İsrail Yüksek Mahkemesi, 13 milletvekili bulunan Ulusal Demokratik Meclisi-Birleşik Arap Listesi’nin oluşturduğu blokun seçimlere girme yasağını iptal etti. Başbakan Netanyahu, konuyla ilgili “Terörü destekleyenlerin İsrail meclisinde yeri yoktur.” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün PKK’ya karşı İran’la ortak operasyona başlandığını açıkladı.

Suriye, Irak ve İran Genelkurmay Başkanlarının Suriye’nin başkenti Şam’da bir araya geleceği bildirildi.

24 ülke ile birlikte Türkiye’nin de katıldığı NATO-Gürcistan ortak askeri eğitim programı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te başladı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının ardından silahlanmayla ilgili yasal düzenlemeleri değiştirme konusunda ilke kararı aldıklarını söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de 1000 kadar askerin bırakılacağı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik planlamaların devam ettiğimi açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine ilişkin, “Hiç merak etmeyin bunlarla ilgili bütün planlar yapıldı.” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kabinesindeki tüm isimlerin görevlerini bırakmaya hazır olmasını istedi.

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari, Türkiye-İran sınırının kontrolü için (PKK’ya yönelik) ortak operasyon düzenleneceğini belirtti.

ABD Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olacağını duyurdu.

Suriye Kabileler ve Aşiretler Meclisi Gaziantep ofisi düzenlenen törenle açıldı.

Madrid’de 22 Şubat’ta Kuzey Kore elçiliğine saldırıyı üstlenen ‘Cheollima Sivil Savunma’ isimli gizli örgüt, ele geçirdiği istihbaratı New York’a gidip Amerikan istihbarat servislerine sattığını kabul etti.

Brezilya’nın ‘ABD yanlısı’ Savunma Bakanı Fernando Azevedo e Silva, Venezüella’ya yönelik askeri güç kullanmayı düşünmediklerini söyledi.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, Musul’a bağlı Şengal (Sincar çevresi) kentinde durumun ‘kırılgan’ olduğunu, güvenliğin ordu tarafından sağlanması gerektiğini belirtti.

Rusya lideri Putin ile Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Suriye’ye ilişkin ortak bildiri yayımlayarak Suriye meselesinin siyasi ve diplomatik yollarla çözümünü savundu.

ABD Savunma Bakanlığı’na vekalet eden Patrick Shanahan açık açık, Türkiye’nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun yolunun S-400 yerine Patriot füze sistemlerini almaktan geçtiğini açıkladı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah, Cumhurbaşkanı Butterflika karşıtlarını destekleyerek cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşaltılmasını istedi.

Mali’de geçen cuma düzenlenen saldırıdaki ölü sayısı 154’e yükseldi. Cumhurbaşkanı Keita: “Burada gördüklerim, kurşuna dizilmiş masum çocuklar, yanan yaşlı insanlar, içinde insan bulunduğunu bildiğimiz kül olmuş evler, biraz daha ötede 40 kişinin içinde olduğu toplu mezar.”

Geçtiğimiz aylarda HTŞ’nin saldırılarıyla karşı karşıya kalan Nureddin Zengi, kendini fesh ettiğini ve Ulusal Ordu’ya katıldığını ilan etti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölgede Türkiye ile işbirliği içerisinde çalışacaklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, telefon görüşmesinde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a, “Rusya’nın Venezuella’ya asker göndermesine seyirci kalamayız” dediği öğrenildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de Şubat ayındaki saldırı sonrası kaybolan 3 Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD Başkanı Trump, İsrail’in Suriye sınırındaki Golan Tepeleri’ndeki hakimiyetini tanıdığını duyurdu.

Bağımsızlık Günü kutlamaları nedeniyle Didim’in karşısındaki Eşek Adası’na giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından taciz edildiğini” söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Avrupa turu ile paralel olarak Çin ile ekonomik ilişkilerini geliştirmek isteyen ülkelere uyarıda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Maas: “Bir sabah uyandıklarında kendilerini Çin’e bağımlı olarak bulabilirler”

Kendi devlet başkanı ilan eden Venezuella Ulusal Meclis Başkanı Guaido, halka iktidarı ele geçirme operasyonuna hazır olma çağrısı yaptı.

İran Milli Gaz Şirketi Genel Müdürü Hasan Montazer Torbeti, Türkiye’nin kendilerinden daha fazla doğalgaz satın almak istediğini söyledi.

Rusya’nın daha önce Yunanistan’a sattığı S-300 füze savunma sistemlerinin yenilenmesine dair Rusya ile Yunanistan’ın anlaşmaya vardığı bildirildi.

Romanya, İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını açıkladı. Romanya, Kudüs’e büyükelçiliğini taşıyan ilk Avrupa ülkesi olacak.

SDG Genel Komutanı terörist Mazlum Kobani, IŞİD’e karşı zafer kazandıklarını açıkladığı konuşmasında Esad rejimine özerk yönetim çağrısında bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Arap ve Körfez ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme çalışmalarını kınadı.

Irak Meclisi, Musul vilayetindeki gayriresmi silahlı gruplara ait askeri karargahların kapatılmasına, oy çokluğuyla karar verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, birkaç gün önce istifasını istediği bütün bakanlarına teşekkür etti ve yeni kabinesini kısa süre sonra açıklayacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ülkesinin Lübnan ordusuna desteklerinin süreceğini açıkladı.

TİKA Kişinev Koordinatörü Selda Özdenoğlu’na, TİKA’nın Moldova’da gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan ötürü Moldova Cumhuriyeti Onur Nişanı verildi.

Yeni Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev’in imzasıyla başkent Astana’nın resmi adı Nursultan olarak değiştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Nisan’da Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için Rusya’ya gideceği bildirildi.

Pakistan Milli Günü nedeniyle Hindistan Büyükelçiliğine 500 metre uzaklıktaki Atakule’ye Türk ve Pakistan bayrakları yansıtıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, tanrının Donald Trump’ı Yahudileri kurtarmak için göndermiş olabileceğine inandığını dile getirdi.

Fransa’da sarı yeleklilerin hafta sonu yapmayı planladığı gösteri sırasında güvenlik güçlerinin hayati tehlike durumunda “ateş açmasına” izin verileceği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suriye’de artık IŞİD’in elinde hiç toprak parçası kalmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Japonya’da 1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe giren yabancıların oturma izinlerini düzenleyen yeni yasa kapsamında, yabancı işçi kabul edilmeyecek ülkeler listesinden Türkiye’nin çıkarılmasını memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğine seçilen Almanya, bir ay için Konsey’in dönem başkanlığı görevini Fransa ile birlikte üstlenecek.

Kendi sınıfının en etkili taarruz helikopterinden olan ATAK, Brezilya Roadshow’da yaptığı uçuşlarla büyük beğeni topladı.

Venezuelalı mevkidaşı ile ortak basın toplantısında Venezuela’daki herhangi olumsuz bir durumun tüm Latin Amerika’yı hatta Karayipleri etkileyebileceğini dile getiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Venezuela’yı desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

PYD ile Esad rejiminin görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Şam yönetimi: “PYD ile Rusya aracılığı ile yaptığımız görüşmelerde anlaşamadık. Çünkü özerklik teklifini kabul etmiyoruz. Ayrıca Türkiye ile başımızın derde girmeyeceği bir teklifle gelmediler. 4. görüşme olmayacak.”

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco ile Fas Kralı 6. Muhammed, Kudüs’ün “insanlık ve özellikle de tek tanrılı üç dinin inananları için bir ortak miras” olarak korunması çağrısı yapan bir belgeye imza attı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Salih, ülkedeki krizin çözümü için cumhurbaşkanlığı makamının boşaltılmasını öngören anayasa maddelerinin uygulamaya konulması çağrısını tekrar etti.

Slovakya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 58’ini alan Zuzana Caputova, cumhurbaşkanı seçildi.

Türk mühendisler tarafından donanmadaki tüm gemilere ortak harekat kabiliyeti sağlayacak ADVENT sistemi geliştirildi. Bu sistemle Karadeniz ile Marmara’da bulunan savaş gemileri eşzamanlı harekata katılabilecek.

İsrail, Gazze’ye ticari ürün girişinin sağlandığı tek nokta olan Kerm Ebu Salim ile yolcu geçişi için kullanılan Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını açtı.

ABD’nin Venezuella Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Venezuella’ya gelen Rus uzmanlar yüzünden Rusya’ya yaptırım uygulayabileceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçimden sonra ilk iş Suriye meselesini mümkün olursa masada değil, sahada mutlaka çözeceğiz.” diyerek yeni bir harekâtın sinyalini verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile vardığı çıkış anlaşması, Avam Kamarası’nda üçüncü kez reddedildi.

Yeni Zelanda’da camilere düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybeden 51 kişinin anısına 25 bin kişinin katıldığı Ulusal Anma Töreni düzenlendi.

Almanya, 5 ay önce aldığı Suudi Arabistan’a yönelik silah ihracatını durdurma kararını 6 ay daha uzattı.

Cezayir’de protestoların hedefindeki Cumhurbaşkanı Buteflika’nın en önemli müttefiki TAJ Partisi, ordunun 102. maddenin uygulanması çağrısına destek verdi. 102. madde: Cumhurbaşkanı, hastalık gibi bir nedenle görevlerini yerine getiremezse anayasa mahkemesi “zorunlu” toplanır.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 20 kişilik dalgıç ekibi, Musul’da Dicle Nehri üzerinde yaşanan feribot kazasında kaybolanlara yönelik arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla bölgeye gitti.

Almanya Başbakanı Merkel, Dünya Bankası’nın sermaye artırımına ihtiyacı olduğunu, IMF’de ise üyelerin oy haklarını belirleyen kotaların yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, Kenya’da Somalililerin kaldığı dünyanın en büyük mülteci kamplarından Dadaab Mülteci Kampı’nın kapatılacağını doğruladı.

NATO savaş gemilerinin (Hollanda, Kanada, İspanya, Türkiye, İngiltere, Bulgaristan) Sea Shield-2019 Tatbikatına katılmak için Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek Karadeniz’e girdiği belirtildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi 30 Eylül 2022’ye kadar uzatıldı.

Japonya’da 1 Nisan’da başlayacak yeni mali yıl için hazırlanan 101,46 trilyon yenlik (yaklaşık 920 milyar dolar) rekor bütçe, Parlamentoda yasalaştı.

Mısır ve Fransa deniz kuvvetleri, Fransa karasularaında “Kleopatra-Gabian 2019” ortak deniz tatbikatına başladı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz