Suriye Son Durum Haritası (Mart 2019)

30346

Stratejik Ortak olarak Şubat ve Mart ayı güncel Suriye son durum ve savaş haritasını sizler için hazırladık.

ABD ordusunun Suriye’den çekileceğini açıklamasının üzerinden aylar geçti. Washington kanadında çekilmeye ilişkin Türkiye ile görüşmelerin sürdüğü belirtilse de farklı taraflar farklı açıklamalarda bulunuyor. ABD Başkanı Trump, 250 kadar Amerikan askerinin Suriye’nin kuzeyinde kalacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ise Türkiye’nin de çıkarları gözetilerek sınıra Rus askeri polisinin yerleştirilebileceğini ifade etmesi bölgenin geleceğinin nasıl şekilleneceğini akıllara getiriyor.

Öte yandan IŞİD’in Suriye’de kontrol altında tuttuğu son yerleşim bölgesi olan Bagoz’da çatışmaların sürdüğü, İdlib‘de ise rejim güçlerinin aylar sonra bölgeye ilk kez hava saldırısı düzenlediği ifade edildi.

İşte Suriye’de son durum haritası ve diğer gelişmeler…

1 Mart 2019:

Suriye son durum haritası (1 Mart 2019) – Kaynak: Jusoor for Studies

Alternatif harita: 1 Mart 2019

Suriye son durum haritası (1 Mart 2019) – Kaynak: Suriye Gündemi

1 Şubat 2019:

Suriye son durum haritası (1 Şubat 2019) – Kaynak: Jusoor for Studies

Suriye ile ilgili Şubat ayında yanan bazı önemli başlıklar:

ABD öncülüğündeki IŞİD ile Mücadele Koalisyonu; 2014 -2018 yılları arasında Irak ve Suriye’de en az 1190 sivili katlettiklerini, IŞİD mevzilerine de yaklaşık 32 bin 400 hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu.

PKK/KCK terör örgütünün sözde yürütme konseyi üyesi Davut Baghestani ve beraberindeki 3 kişi Adana’da yakalandı.

Eski IKBY Başkanı Mesut Barzani ile Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri Suriye’deki gelişmeleri ele aldı.

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Zorunda kalırsak geri döneriz. Çok hızlı geri gelebiliriz ve ayrılmıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihbarat birimlerinin Suriye ile alt düzeyde dış politika yürüttüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kalın, Münbiç ile ilgili, “Amerikalılarla konuştuğumuz şekilde yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında Ruslarla da mutabık kaldık.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de yakalanan yabancı uyruklu IŞİD üyelerinin vatandaşı oldukları ülkeler tarafından alınması için çağrı yaptı.

2014’te Kobani ile hava saldırılarına başlayan ABD öncülüğündeki koalisyonun, Suriye ve Irak’ta vurduğu noktaların hızlandırılmış hâli.

ABD Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Afganistan’daki askerleri hızlıca çekmesine karşı çıkan bir maddeyi de içeren bir yasa tasarısını 23’e karşı 77 ile onayladı.

ABD’nin Nisan ayının sonuna kadar tüm askerlerini Suriye’den çekeceği belirtildi. [WSJ]

Suriye merkezli ‘Snack Syria‘ haber sitesi, Suriye istihbarat şefi Ali Memlük’ün, Ocak ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türk mevkidaşları ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiğini iddia etti.

“ABD Ortadoğu’da önemli bir güçtür, öyle çekilemez” diyen PKK elebaşı Cemil Bayık, ‘Suriye’de çözümü engelleyen tarafın İran olduğu söylense de asıl sorun Türkiye’nin varlığıdır’ ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Suriye’deki ABD askerlerinin çekilmesinin haftalar içinde başlayabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İsrail’in güvenliğinin Rusya için azami önem taşıdığını, ancak İsrail’in Suriye topraklarındaki saldırılarının gayrimeşru olduğunu açıkladı.

SDH/PYD liderlerinden Eldar Halil:
– Şam ile diyalog henüz başlamadı.
– Rusya arabulucu olmalı.
– Bizim ihtiyacımız Türkiye ile aramıza hat çekilmesi.
– İlk kez bir NATO üyesi (Afrin’de) Rusya ile sahada iş birliği yaptı.
– Bazı Arap ülkeleri bizi destekliyor. [Al Monitor]

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Suriye’nin Deyrizor şehrine düzenlediği hava saldırısında çoğu çocuk ve kadın 50 sivili katletti.

Deyrizor’da Son Durum Haritası: Çatışmalar ve Petrol Kuyuları

Suriye’de rejim ve muhalifler, Astana süreci çerçevesinde ikinci kez alıkoydukları kişileri eş zamanlı salıverdi. Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğündeki takas işleminde iki taraftan da 20’şer kişi serbest bırakıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Suriye istihbaratı için çalıştığı iddia edilen bir Suriyeli, insanlık suçu işlediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Almanya’da da Suriye istihbaratı için çalıştığı iddia edilen 2 Suriyeli, aynı gerekçelerle tutuklanmıştı.

Soçi Zirvesi: Rusya lideri Putin, Türkiye ile yürütülen çalışmalar sayesinde Suriye’de önemli mesafe katedildiğini belirterek, “Türkiye ile birlikte Suriye’de taraflar arasındaki diyaloga yeni bir ivme kazandıracağımıza eminim.” dedi.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin 4 yıl içinde Irak ve Suriye’de düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 12 bin “sivilin” öldüğünü açıkladı.

Soçi dönüşü gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’de Rusya’yla istişare halindeyiz. Gelişmelere göre her an ortak operasyon olabilir. Halk bölgede Türkiye’yi istiyor” dedi.

Beşar Esad, ülkedeki son gelişmelere ilişkin düzenlenen toplantıda, “Amerikalılara güvenen gruplara, onların sizi korumayacağını söylüyoruz” dedi.

PYD Diplomatik ilişkiler sorumlusu Eldar Halil, Avrupa’nın Türkiye’nin tehditlerine karşı kendilerini korumaması halinde Suriye (Esad) ile askeri işbirliği yapacaklarını söyledi.

Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Kürtlere özerklik verilmesinin Suriye’nin bölünmesi anlamına geleceğini, dolayısıyla bunun mümkün olmadığını vurguladı.

Beşar Esad, Suriye’nin kuzeyini kontrol eden PYD/PKK’ya, “Sizi devletinizden başka kimse korumaz. Eğer ülkeyi savunmak için kendinizi hazırlamazsanız, onların (Türklerin) kölesi olmaktan başka bir şey yapamazsınız” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Soçi Zirvesi’nde Rusya ve Türkiye’nin, Adana Anlaşması’nı baz alarak Suriye sınırındaki teröristlerden gelen tehditlere karşı durma konusunda anlaştığını iddia etti.

Irak Savunma Bakanlığı, IŞİD üyelerinin geçiş noktalarından biri olan Suriye sınırına “takviye güç” gönderildiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD ile ABD arasındaki anlaşma sonrası 2000 IŞİD üyesinin bölgeden çıkarıldığını bildirdi. Washington yönetiminin teröristleri nereye götürdüğü merak ediliyor.

ABD Başkanı Trump, “Diğer ortaklarımızla birlikte Suriye’de küçük bir grup askerimizi bırakabiliriz. Geri adım atmadım. Bunlar Suriye’deki insanlarımızın sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye-Türkiye sınırına tampon bölge üzerinde görüşmelerin iki tarafın da pozisyonları göz önünde bulundurularak devam ettiğini söyledi. Lavrov sınıra Rus askeri polis birliklerinin konuşlandırılabileceğini belirtti.

ABD destekli terör örgütü YPG’nin bir diğer terör örgütü IŞİD’in Suriye’de kalan kalesi Bağoz’u ele geçirmesinin ardından, IŞİD elebaşı Ebubekir Bağdadi’nin Irak’a kaçtığı iddia edildi. IŞİD’den kalan 50 ton altın da YPG’nin eline geçti.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz