Kim Jong Un’un Füze Kumarı

659

2018’den bu yana, ABD – Kuzey Kore diplomasisi açısından ilişkilerin yumuşama dönemine doğru ilerlediği yorumunu yapabileceğimiz bir sürecin içindeyiz.

Özellikle bazı nükleer başlıklı balistik füze rampalarının imhası, Güney Kore ile ileri seviye diplomasi başlıkları bu hususta anahtar iki nokta olarak görülmektedir.

Öte yandan ABD’nin önderliğinde, Birleşmiş Milletler’in Kim Jong Un rejimine yönelik yoğun ekonomik yaptırımların sürdüğü ve geçtiğimiz günlerde Vietnam’da Trump ile Kim Jong Un arasında gerçekleşen görüşmede yaptırımlar hususunda Amerika Birleşik Devletleri’nin “ikna edilemediği” meselesi kulislerden sızınca, beraberinde ilginç bir gelişme yaşandı.

Uydu fotoğraflarından ulaşılan bilgiye göre, başkent Pyongyang‘ın yakınlarında bulunan Sanumdong tesisi çevresinde balistik füze tesislerinde hareketlilik görüntülenmekte. Bazı raporlara göre bu hareketlilik, askeri bir amaç taşımaktan ziyade uzaya fırlatılacak bir füze için de gerçekleştiriliyor olabilir. Yine de, Kim Jong Un’un füze kumarı olarak nitelendirebileceğimiz bir durum mevcuttur. Bunun nedeni ise tuhaf Kuzey Kore liderinin geçtiğimiz aylarda Japonya üzerinden balistik füze denemeleri yapması ve benzeri birçok olayda “sabıkasının” bulunmasıdır.

İkinci fotoğraf ise aynı tesisin yakınlarında bulunan hareketliliğin bir başka yansıması olarak görüntüleniyor.

Kuşkusuz Kim Jong Un’un verdiği emirle gerçekleştirilen bu hareketliliğin kaynağı özellikle Amerikalılar, Japonlar ve Güney Koreliler tarafından tedirginlikle izleniyor.

Rasyonel olarak bakıldığında, yaptırımların sürdüğü bu dönemde, Kim Jong Un’un askeri gücünü bir koz olarak kullanmaya devam etmesi mantıklı görünüyor. İlaveten ülkenin ekonomik durumu hususunda bir takım sorunlar yaşansa da, “ideolojik aygıtlar” oldukça verimli çalışarak, halk üzerinde tam bir rıza sağlandığı için, protestoların bile yaşanmadığı bir bölgeden bahsediyoruz. Kim Jong Un, diplomatik açıdan başarılı bir süreç yönetiyor.

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz